6 semne care îți prevestesc că al tău copil va răci

6 semne care îți prevestesc că al tău copil va răci

Irina Olteanu - Redactor Senior

O viroză respiratorie este cunoscută cel mai adesea sub denumirea de răceală. Pentru că sezonul rece se apropie, suntem siguri că îți dorești să previi această problemă de sănătate la copilul tău. Iată care sunt semnele care prevestesc o răceală. Urmărește-le pentru a interveni timpuriu.

Răceala poate fi încadrată drept una dintre afecțiunile cu care se confruntă cel mai adesea copiii, iar uneori conduce la diverse complicații. Una dintre principalele diferențe dintre o răceală și gripă este că simptomele apar treptat, în timp ce la gripă acestea se instalează brusc. Dacă reușești însă să descifrezi unul dintre semnele urmtătoare care o prevestesc vei putea interveni în timp util.

1. Durere de gât - acesta reprezintă unul dintre semnele timpurii care anunță o infecție virală
2. Rinoree - vei începe să observi acumularea de mucus la nivelul nasului (cunoscută sub denumirea medicală de congestie nazală - nas înfundat). La început acesta va fi eliminat sub formă subțire și apoasă, dar pe măsură ce răceala avansează se va îngroșa.
3. Tuse și strănut - în acest mod corpul încearcă să elimine orice i-ar putea leza căile respiratorii, precum praf, polen sau, în acest caz, un virus.
4. Durere de cap - pe măsură ce mucusul se acumulează, poate înfunda sinusurile și creează presiune care conduce la o durere de cap surdă, trepidantă
5. Oboseală - atunci când copilul se simte slăbit și obosit poate fi vorba despre un virus respirator. Dacă observi scăderea nivelului energetic trebuie să te întrebi dacă nu cumva urmează o răceală.
6. Tiparul de somn este tulburat - virusurile influențează ritmul biologic, iar organismul uman poate depista orice problemă în acest sens. Dacă cel mic se trezește des noaptea, poate fi un semn prevestitor.

copilul va raci

Ce poți face în cazul în care observi aceste semne care te anuță că al tău copil va răci

Nu există un tratament universal valabil pentru răceala comună, dar există măsuri pe care le poți lua pentru a gestiona cele mai neplăcute complicații și, conform unor studii, pot scurta perioada de recuperare:

- Menținerea hidratării. Apa ajută sistemul imunitar să combată infecția, prin urmare este important să oferi copilului o cantitate corespunzătoare de lichide imediat cum suspectezi o răceală. Un consum de apă din abundență ajută la înlocuirea lichidelor pierdute în urma suflării constante a nasului și a transpirației, precum și va subția mucusul din partea de spate a gâtului. Și aburul are același efect benefic, prin urmare un duș fierbinte este la fel de util pentru căile respiratorii și în plus va oferi relaxarea necesară pentur a distrage copilului atenția de la simptomele resimțite.
- Evitarea produselor alimentare de confort. Chiar dacă starea generală proastă a copilului te poate tenta să îi oferi alimentele preferate pentru a-l ajuta să se simtă mai bine, în realitate acestea nu fac decât să agraveze simptomele. Alimentele bogate în grăsimi s-au dovedit științific a încetini răspunsul sistemului imunitar la infecție, ceea ce va îngreuna combaterea unei viroze respiratorii, respectiv a unei răceli. Este necesară însă o alimentație bogată în nutrimente și echilibrată pentru a contribui la o perioadă de recuperare rapidă. Reține însă că nu toate grăsimile sunt nocive, astfel cele din pește gras și nuci constituie o parte importantă a unei alimentații sănătoase, indiferent dacă organismul se confruntă sau nu cu o răceală.
- Suc de portocale. Chiar dacă nu este remediul pe care ți l-ai dori pentru răceala micuțului tău, un pahar de suc de portocale poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Optează întotdeauna, dacă este posibil, pentru un aport sporit de vitamina C pe durata convalescenței și suc natural proaspăt stors, și nu produsele bogate în zahăr comercializate în magazine.
- Usturoi. Conform unui studiu desfășurat în anul 2001 pe 146 voluntari, jumătate au primit un supliment zilnic de usturoi, iar jumătate o substanță placebo. Grupul care a primit usturoi a suferit doar 24 răceli pe o perioadă de 12 săptămâni și s-a confruntat cu 11 zile de boală. Grupul care a primit placebo a raportat 65 de răceli și 366 de zile în care un virus i-a împiedicat să își desfășoare activitățile zilnice. Usturoiul sub formă crudă este cel mai eficient în această situație, deoarece în urma preparării termice îi dispar potențialele beneficii (există și sub formă de suplimente alimentare).
- Supa. Chiar dacă supa de pui este un remediu universal cunoscut, orice supă bazată pe zeamă de carne ajută la ameliorarea simptomelor. Însă trebuie evitate supele cremoase (bogate în grăsimi care dăunează după cum am menționat sistemului imunitar) și în schimb includerea unor legume în zeama de carne pentru a obține beneficii maxime.

copilul va raci
- Miere și lămâie. Dacă durerea de gât sau tusea se numără printre simptomele experimentate de copil, apelează la miere și lămâie. Poate nu va accelera recuperarea, dar se va ameliora disconfortul la înghițire. Nu apela la produse din comerț, ci pregătește în casă ceai din ghimbir, miere și lămâie. Nu oferi miere unui copil cu vârsta mai mică de 1 an deoarece poate cauza botulism.
- Odihnă. Aceasta constituie una dintre cele mai bune modalități de a ajuta corpul să elimine o răceală. Deoarece oboseala face parte din odihnă, dacă copilul urmează rutina zilnică se poate confrunta cu simptome agravate. În momentul în care organismul este obosit, suprasolicitat, supărat sau furios, emoțiile pot afecta dispoziția generală; sistemul imunitar poate fi încetinit, deoarece stresul crește nivelul de cortizol din organism. În plus, este indicată evitarea colectivității deoarece copilul poate fi contagios în această perioadă.

Simptomele care prevestesc o răceala durează 5-7 zile pentru a se ameliora, iar o intervenție timpurie asupra lor poate scurta perioada de convalescență. În ceea ce privește medicația necesară, antihistaminicele, decongestionantele nazale si analgezicele (ibuprofen și paracetamol) sunt de ajutor pentru ameliorarea durerii și a febrei, dacă este cazul. Majoritatea răcelilor dispar în decurs de 7-10 zile. În cazul în care acestea persistă mai mult sau simptomele se agravează, este important ca copilul să fie consultat de către medic.

Citește și: 10 semne care îți spun că al tău copil va răci 

Surse:
www.pushdoctor.co.uk; www.powerofpositivity.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată
Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    © 2024 Qbebe