7 întrebări despre Ibuprofen în tratamentul copiilor infectați cu COVID-19 cu răspunsuri de la pediatru

Irina Olteanu - Redactor Senior

Doctor Irina Costache subliniază faptul că dat fiind faptul că nu există nicio dovadă științifică împotriva utilizării sale, ibuprofenul a fost și continuă să rămână recomandat în tratamentul infecției cu noul coronavirus, alături de alte antitermice. Medicul ne oferă explicații despre modul de acțiune al ibuprofenului, de interacțiune cu alte medicamente, precum și contraindicațiile sale în continuare.

Medic primar pediatru, Dr. Irina Costache, a răspuns la următoarele întrebări cu privire la administrarea de Ibuprofen în cazul copiilor infectați cu COVID-19.

 1. Care sunt simptomele asupra cărora acționează ibuprofenul in cazul copiilor?

Ibuprofenul este un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene care acționează împotriva durerii, inflamației și febrei la copil (are acțiune analgezică, antiiflamatorie și antipiretică).

 1. Care este modul de acțiune al ibuprofenului în organismul unui copil?

Ibuprofenul inhibă enzima ciclooxigenază, absolut necesară în sinteza unor substanțe numite prostaglandine care se eliberează întotdeauna când apare un proces inflamator, urmare a agresiunii organismului de către un agent patologic, fie el virus, bacterie sau în bolile autoimune. Apariția prostaglandinelor conduce la apariția febrei și durerii în cazul diferitelor patologii, efecte pe care prin acțiunea lui le poate combate ibuprofenul.

ibuprofen covid-19

 1. A fost folosit ibuprofenul până în prezent pentru tratamentul copiilor infectați cu Covid-19? Dacă da, care sunt rezultatele pe care le-a oferit?

Pentru că nu există nicio dovadă științifică împotriva utilizării ibuprofenului în tratamentul infecției cu noul coronavirus, acesta a fost recomandat și rămâne recomandat, alături de alte antitermice în tratamentul simptomatologiei date de acesta. Așa cum se știe deja, din 1969 de când este comercializat, ibuprofenul este un antiinflamator și antipiretic extrem de eficient, acționând rapid împotriva durerii și febrei.

 1. Cât de eficient este comparativ cu alte medicamente analgezice/antipiretice în cazul copiilor?

Pentru stabilirea eficienței acestui medicament au fost derulate și se deruleaza în continuare foarte multe studii și metaanalize care au înrolat peste 21.000 de pacienți. Se consideră că ibuprofenul a fost folosit eficient în lume de peste 8 milioane de oameni. Într-o metaanaliză care a cuprins 85 studii (54 dintre ele pe durere acută și 35 vizând evaluarea febrei), concluzia finală a fost faptul că ibuprofenul este eficient în combaterea durerii și febrei la copil și adolescent.

De asemenea, profilul de siguranță este unul foarte bun. De exemplu, unul dintre cele mai întâlnite motive de prezentare la camera de gardă este supradozarea ibuprofenului la copil (între 2010 și 2013 peste 16% dintre adresările către departamentele de urgență pediatrice ale SUA). Reacțiile adverse înregistrate au fost minime, doza la care copilul devine simptomatic este foarte mare, în jur de 400 mg/kgc/zi (de aproape 20 ori doza uzuală zilnică recomandată de 20-30mg/kgc/zi). Se poate așadar concluziona că profilul de siguranță al ibuprofenului este în general unul foarte bun.

 1. La ce categorii de copii nu este indicată folosirea sa? Din ce motive (ce efecte adverse pot apărea)?

Ibuprofenul nu poate fi folosit la cei care au asociat reacții alergice în contextul unei boli subiacente (astm bronșic, rinita, angioedem sau urticarie) și în asociere cu alte medicamente din aceeași clasă, a antiiflamatoarelor nesterodiene sau a aspirinei. E bine să fie evitat în cazul pacienților cu hemoragie digestivă superioară sau ulcer peptic, insuficiență hepatică sau renală severe, insuficiență cardiacă severă, dar toate aceste patologii sunt extrem de rare în cazul copiilor. De aceea profilul de siguranță al ibuprofenului rămâne unul foarte sigur.

 1. Cu ce medicamente nu trebuie asociat ibuprofenul? Explicați, vă rog.

Sunt câteva asocieri care trebuie evitate, în general pentru că se cumulează efectele adverse, dar sunt foarte puține medicamente care se administrează și copiilor dintre cele care sunt recomandate a fi ocolite. E bine să nu fie folosite împreună ibuprofenul și medicamente din clasa glucocorticoizilor, mai ales pe cale orală sau injectabile pentru riscul de hemoragie digestivă superioară care se potențează în acest mod. Alte combinații de evitat sunt cele ale ibuprofenului cu metrotrexatul (medicament folosit în tratamentul bolilor reumatismale sau al malignităților- trebuie monitorizată funcția renală), cu tiazidele (diuretice folosite mai ales la copiii cu patologie renală cronică- ibuprofenul contraatacă efectul diuretic al medicamentului) sau captoprilului (medicament folosit în patologia cardiacă la copil- de asemenea, ibuprofenul se opune efectului captoprilului asupra eliminării sodiului și astfel scade efectul medicamentului antihipertensiv). O altă combinație de evitat este cea a ibuprofenului cu aminoglicozide, care sunt o clasă de antibiotice destul de folosite și în tratamentul infecțiilor bacteriene la copii - potențându-se excreția lor renală și acestea devenind practic ineficiente.

 1. Care este durata maximă de timp pentru care este indicat tratamentul cu ibuprofen?

Există patologii care necesită o administrare de scurtă durată, așa cum sunt bolile febrile ale copilului sau cefaleea pasageră și boli care necesită administrare de lungă durată, așa cum sunt bolile autoimune, artrita reumatoidă juvenilă de exemplu, în care antiiflamatoarele nesteroidiene se pot administra luni de zile. Profilul de siguranță fiind unul foarte bun, în această patologie cronică ibuprofenul rămâne medicamentul de elecție pentru copii.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  “Hipoxia veselă”, simptomul Covid-19 care ne face să NU ne dăm seama că suntem infectați
  “Hipoxia veselă”, simptomul Covid-19 care ne face să NU ne dăm seama că suntem infectați

  Informațiile pe care le avem cu privire la Covid-19 par să se modifice și să se înmulțească constant. Recent au fost observați pacienți care se confruntă cu așa-numita...

  Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați
  Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați

  Situație fără precedent în Iași. Două centre de asistență socială din Pașcani au devenit noi focare de Covid-19, după ce 39 de copii și 16 angajați au fost declarați...

  Posibil focar în Cluj: 4 copii infectați cu Covid-19 care au și rujeolă. Părinții au ascuns simptomele
  Posibil focar în Cluj: 4 copii infectați cu Covid-19 care au și rujeolă. Părinții au ascuns simptomele

  Un potențial focar de coronavirus a ridicat semnale de alarmă după ce patru copii infectați cu virusul au fost descoperiți în localitatea Viișoara. Primarul a solicitat...

  10% dintre bolnavii de COVID-19 din România sunt copii. Ministrul Tătaru: tratamentul „nu se face printr-un antibiotic dat acasă de părinţi”
  10% dintre bolnavii de COVID-19 din România sunt copii. Ministrul Tătaru: tratamentul „nu se face printr-un antibiotic dat acasă de părinţi”

  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ii sfătuiește pe părinți să nu își trateze copiii bolnavi de COVID-19 acasă, cu antibiotice, fără recomandarea unui medic.

  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?
  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?

  Există o mulțime de zvonuri care apar în mediul online cu privire la medicamentele benefice în situația în care contactăm coronavirus. Cu toate acestea, important este...

  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști
  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

  Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de...

  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici
  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici

  Epidemia de coronavirus a venit însoțită de multe necunoscute, începând de la modul de manifestare a simptomelor și până la rolul pe care îl joacă...

  Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
  Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

  Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

  © 2023 Qbebe