ECONOMIDA

7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi

Există mai multe tipuri de tuse și fiecare dintre acestea poate indica o anumită problemă de sănătate. În cazul copiilor este extrem de importantă diferențierea pentru instituirea unui tratament corespunzător. Iată mai multe informații despre modul în care se prezintă fiecare în parte dintre cele mai des întâlnite 7 tipuri de tuse, alături de posibilele cauze și tratament.

În sezonul rece afecțiunile respiratorii reprezintă o problemă des întâlnită. Nu trebuie să tratați cu indiferență tusea copilului deoarece în multe situații poate ascunde o problemă serioasă. Iată în continuarea când trebuie să vă îngrijorați și când nu.

1. Tusea lătrătoare

Poate fi descrisă drept un sunet similar unui lătrat de câine (de aici provine și denumirea) și este prezentă mai ales în timpul nopții, fiind însoțită de înfundarea nasului.
Cauze posibile: crupul, o infecție de natură virală care determină inflamația laringelui și a traheei, fiind mai frecventă în intervalul octombrie-martie și afectând copiii cu vârsta 6 luni-3 ani. Indicatorul principal al tusei constă în faptul că în timpul timpul zilei pare să se amelioreze, revenind apoi peste noapte. De asemenea, copilul poate produce un sunet șuierat (denumit stridor) când inhalează aer. Unii copii au tendința de a dezvolta crup de fiecare dată când răcesc.
Ce puteți face: când copilul se trezește tușind, poate fi de ajutor puțin aer rece - ajută relaxarea căilor respiratorii, precum și o baie fierbine - aerul cald și umed inspirat timp de 15-20 minute este la fel de benefic, conform medicului Jennifer Shu din Academia Americană de Pediatrie. Apelați de urgență la un consult medical în cazul în care copilul nu poate respira, stridorul de agravează odată cu respirația sau durează mai mult de 5 minute. Între timp folosiți un umidificator în cameră și asigurați-vă că cel mic are un aport suficient de lichide. Crupul se remediază de obicei de la sine, însă de multe ori steroizii cu administrare orală pot fi utili în cazurile ușoare.

tipuri de tuse

2. Tusea cu flegmă

Tusea copilului pare plină de mucus și este însoțită de rinoree (nas care curge), durere de gât, ochi apoși și apetit redus.
Cauze posibile: o banală răceală care poate persista 1-2 săptămâni. Conform Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, în medie copiii răceasc de 6-10 ori pe an.
Ce puteți face: Deoarece răcelile sunt cauzate de virusuri, nu ajută antibioticele. Medicul însă trebuie să consulte copilul dacă este prezent mucus de culoare verde și febră deoarece se poate dezvolta o infecție bacteriană a sinusurilor. Pentru copiii mici care nu știu să își sufle nasul, ajută pompele nazale și picăturile saline, precum și umidificatorul sau băile calde. Nu oferiți copiilor medicamente fără acordul medicului, în special comprimate de supt.

3. Tusea uscată, din timpul nopții

Copilul are o tuse supărătoare pe toată durata nopții și se agravează constant, în special când face efort. Poate apărea și o senzație de constricție toracică și de oboseală
Cauze posibile: astm - afecțiune cronică în care căile respiratorii ale plămânilor se inflamează și îngustează și produc mucus în exces. Deși părinții consideră că mucusul este principalul simptom pentru astm, o tuse supărătoare, în special noaptea, poate fi singura manifestare. Conform asistentului de pediatrie Debbie Lonzer de la Spitalul Clinic pentru Copii din Cleveland, mucusul din plămâni creează un ușor gâdilat care determină tusea. Aceasta poate fi declanșată de efort fizic, alergii, răceli sau aer rece. Pentru copiii cu greutate sau vârstă mică se observă pieptul care se turtește în timp ce respiră.
Ce puteți face: Apelați la medic în cazul în care suspectați astm. Copiii cu vârsta de peste 5-6 ani vor fi supuși unui test respirator (suflă într-un tub) pentru a le fi testată funcția respiratorie. Pentru diagnostic la copiii mici, medicii se bazează de obicei pe examinarea fizică a copilului și mărturiile părinților cu privire la simptome/istoric familial de alergii sau astm. Copiii cu simptome ușoare pot apela la medicație bronhodilatatoare în timpul unui atac, în timp ce copiii cu astm moderat-grav necesită medicație preventivă zilnică. Trebuie intervenție urgentă când copilul are probleme grave cu respirația, nu poate vorbi, înghiți alimente sau lichide.

tipuri de tuse

4. Tusea devastatoare

Copilul pare incapabil să se joace și manifestă o tuse slabă, răgușită, precum și febră mare, dureri musculare și strănut.
Cauze posibile: gripa, o afecțiune virală care atacă sistemul respirator. Dispune de o perioadă lungă de incubație la copii, astfel încât cei mici pot fi purtători timp de mai multe zile înainte de a se îmbolnăvi, contaminând persoanele din jur. Se răspândește prin picături mici de mucus, conform doctorului Lonzer.
Ce puteți face: oferiți copilului lichide din abundență, paracetamol, iar la copiii mai mari de 6 luni, ibuprofen cu alimente sau lapte pentru a scădea febra și a ameliora durerile. Anul viitor luați în considerare efectuarea vaccinului antigripal.

5. Tusea șuierătoare, gâlgâitoare

Copilul este răcit de câteva zile și apare o tuse cu un sunet aspru, răgușit, șuierător. Pare să respire rapid și este extrem de irascibil.
Cauze posibile: bronșiolita, o infecție a bronșiolelor, cele mai mici părți ale căilor respiratorii din plămâni. Când acestea se inflamează și se umplu cu mucus, devine dificil pentru un copil să respire. Cea mai des întâlnită cauză pentru această afecțiune este reprezentată de virusul sincțial respirator. Bronșiolita survine în special în lunile de iarnă în cazul copiilor mici, conform medicului pediatru de la Universitatea din California de Sud, Allan Lieberthal.
Ce puteți face: contactați medicul pediatru imediat ce copilul pare să întâmpine dificultate în respirat sau în înghițirea lichidelor. Conform recentelor îndrumări emise de Academia Americană de Pediatrie, bebelușii nu necesită în mod normal radiografie sau teste sanguine, doctorul putând diagnostica bronșiolita printr-un examen fizic și ținând cont de istoricul medical. Încurajați copilul să se odihnească și să bea lichide din abundență. Majoritatea cazurilor nu necesită medicație (bronhodilatatoare, antibiotice, steroizi) conform noilor îndrumări; rareori se impune spitalizarea pentru administrarea de oxigen, lichide sau medicație.

6. Tusea convulsivă

Răceala copilului persistă de mai mult de o săptămână și apar accese de tuse, uneori mai des de 20 de ori la o respirație. Între episoadele de tuse, copilul are probleme cu respirația și produce un sunet convulsiv în timp ce inhalează. Alte simptome prezente: nas înfundat sau care curge, ochi apoși, febră.
Cauze posibile: tusea convulsivă este cauzată de o bacterie denumită pertussis care atacă mucoasa pasajelor respiratorii, producând inflamație gravă care îngustează și chiar blochează căile respiratorii. Copii care nu au fost complet imunizați sunt mai predispuși afecțiunii (există un vaccin care se administrează în 5 doze). Conform medicului pediatru Gordon Bloomber, de la Universitatea de Medicină Washington, bebelușii mai mici de 6 luni nu au suficientă putere pentru a produce sunetul caracteristic este îngreunată identificarea bolii. Mai degrabă apare sub forma unor accese continuate care se încheie cu înecare sau vărsătură, pot înceta să respira și buzele li se pot învineți.
Ce puteți face: apelați de urgență la medic, mai ales dacă este vorba de un copil mai mic de 6 luni (necesită spitalizare). Infecția presupune antibioterapie, iar persoanele din jurul copilului pot necesita același tratament preventiv (prezintă un grad ridicat ridicat de contagiozitate, iar imunitatea scade la 5 ani după imunizare). Antibioticele vor elimina infecția în decurs de aproximativ 5 zile, dar tusea poate persista mai multe luni și revine la infecții respiratorii subsecvente.

tipuri de tuse

7. Tusea flagrantă

Copilul este răcit de mai mult de o săptămână și starea sa se înrăutățește. Tusea este umedă și cu flegmă, iar respirația pare mai rapidă decât normal. Alte simptome: mucus gălbui, verzui sau cu striuri de sânge, febră, frisoane, dificultate în respirație și dureri toracice.
Cauze posibile: pneumonia care presupune un virus/bacterie ce invadează plămânii, determinându-i să se umple cu lichid. Conform medicului Lonzer, deoarece copilul încearcă să elimine lichidul din plămâni, tusea specifică pneumoniei tinde să aibă un sunet destul de gutural.
Ce puteți face: medicul poate diagnostica pneumonia cu un examen fizic, dar poate fi necesară și o radiografie sau o pulsoximetrie (se verifică saturația de oxigen). Daca pneumonia are o cauză bacteriană, necesită antibiotice, însă dacă este virală, nu necesită vreun tratament. În cazurile grave copilul trebuie internat timp de câteva zile.

tonsilotrenRecomandare Qbebe: Tonsilotren

Tonsilotren se găseşte în magazinul online VavianPharma. Acesta este un medicament homeopat folosit pentru problemele faringo-amigdalite

Se poate folosi pentru un tratament îndelungat și chiar de mai multe ori pe an. Este primit bine de oamenii de toate vârstele, chiar și de copii, datorită lipsei reacțiilor adverse.

 

Citește șiTusea la bebelusi: informatii utile 

Tusea copilului decodata 

Surse: 
www.parents.com; http://news.health.com; www.webmd.com

Tuse seaca? Tuse umeda? Ce sa faci cand tusea nu mai trece, in functie de tipul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi
  Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

  Cistita este o afecțiune la nivelul vezicii urinare, care poate apărea în urma unei infecții la nivelul tractului urinar, fiind cauzată de cele mai multe ori de bacterii. Află...

  Kilogramele în plus cauzează mai multe cazuri de cancer decât fumatul. Când trebuie să te îngrijorezi
  Kilogramele în plus cauzează mai multe cazuri de cancer decât fumatul. Când trebuie să te îngrijorezi

  Statistici recente au arătat că în prezent, în Marea Britanie, obezitatea este mai responsabilă decât fumatul de apariția unor forme de cancer.Și în...

  Descărcări albicioase ale vaginului? Când trebuie să te îngrijorezi
  Descărcări albicioase ale vaginului? Când trebuie să te îngrijorezi

  Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, scurgerile vaginale albicioase nu sunt neapărat indicatorul unei probleme de sănătate.Cu toate acestea, când ele sunt...

  Tuse seaca. Ce o cauzeaza si cum scapi de ea
  Tuse seaca. Ce o cauzeaza si cum scapi de ea

  Daca te confrunti cu tuse seaca si nu mai stii cum sa scapi de ea, citeste in continuare. Acest articol iti prezinta cauzele care duc la tuse seaca, precum si ce ai de facut ca sa scapi de...

  6 tipuri de alimente pe care nu trebuie să le dai niciodată copilului tău
  6 tipuri de alimente pe care nu trebuie să le dai niciodată copilului tău

  Ca mămici, știm cât este de importantă o alimentație variată pentru micuții noștri. Înainte de a încerca să introducem în hrana copilului tot felul de...

  Alertă! Acest sirop de tuse va fi restras de pe piața din România
  Alertă! Acest sirop de tuse va fi restras de pe piața din România

  Siropul de tuse Eurespal a fost interzis de Agenția Națională a Medicamentului din Franța, iar acum urmează să fie retras și de pe piața din România. Specialiștii susțin că...

  5 tipuri de mirosuri ale zonei intime si semnificatia lor
  5 tipuri de mirosuri ale zonei intime si semnificatia lor

  In timp ce principala preocupare a barbatilor este marimea, la femei se pune problema mirosului zonei intime.

  © 2019 Qbebe