Boli care s-au reactivat după ce părinții nu și-au mai vaccinat copiii

Boli care s-au reactivat după ce părinții nu și-au mai vaccinat copiii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Poate părea greu de crezut, dar este adevărat: boli despre care se credea că sunt eradicate au ajuns să se reactiveze ca urmare a scăderii ratelor de vaccinare. Iată ce informații și recomandări oferă medicul specialist, precum și ce s-ar întâmpla la nivel mondial dacă nu ar mai exista vaccinuri.

Statistici despre eficacitatea vaccinurilor

Vaccinarea reprezintă o metodă extrem de eficientă de a preveni anumite boli infecțioase. Acestea sunt extrem de sigure datorită modalităților de control și standardelor de nivel ridicat, iar efectele adverse sunt rare. Programele de imunizare de rutină protejează majoritatea copiilor din lume de o serie de boli infecțioase care în trecut au cauzat milioane de decese. În cazul călătorilor, vaccinarea oferă posibilitatea de a evita unele boli infecțioase care pot fi întâlnite în alte state.

Înainte de mijlocul secolului trecut, boli precum tusea convulsivă, poliomielita, pojarul, Haemophilus influenzae și rubeola au afectat sute de mii de bebeluși, copii și adulți din SUA, iar câteva mii chiar au murit. Pe măsură ce vaccinurile au fost dezvoltate și au devenit utilizate pretutindeni, ratele acestor boli au scăzut până când majoritatea au dispărut aproape total. Iată ce beneficii au adus vaccinurile doar în SUA:
- Aproape fiecare persoană din țară a contactat pojar înainte să existe un vaccin, iar sute au murit din cauza lui în fiecare an. În prezent, majoritatea medicilor nu au mai văzut vreun caz
- Mai mult de 15 000 de americani au murit de difterie în anul 1921, înainte să existe un vaccin. Doar două cazuri de difterie au fost raportate către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor între 2004 și 2014
- O epidemie de rubeolă în perioada 1964-1965 a infectat 12 ½ milioane de americani, a ucis 2000 de bebeluși și a cauzat 11 000 pierderi de sarcină. Începând din 2012, 15 cazuri de rubeolă au fost raportate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

boli care s-au reactivat

Beneficii pe care le oferă vaccinurile

- Vaccinurile nu te protejează doar pe tine. Majoritatea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare se răspândesc de la o persoană la alta. Dacă o persoană dintr-o comunitate are o boală infecțioasă, o poate răspândi către cei care nu sunt imuni la ea. Însă dacă o persoană care este imună la o boală ca urmare a vaccinării nu poate contacta boala și nu o poate răspândi. Cu cât sunt mai mulți oameni vaccinați, cu atât există mai puține șanse ca o boală să se răspândească. Dacă unul sau două cazuri de boală apar într-o comunitate unde majoritatea persoanelor nu sunt vaccinate, va apărea o epidemie. De exemplu, în anul 2013, mai multe focare de pojar/rujeolă au apărut în țară, inclusiv focare extinse în orașele New York și Texas (unde ratele de vaccinare erau reduse). Dacă ratele de vaccinare scad la nivel național, bolile ar putea ajunge la fel de comune precum erau înainte de vaccinuri

- Bolile vizate de vaccinuri nu au dispărut. SUA are rate foarte mici de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, dar acest lucru nu este adevărat în restul lumii. O singură boală, variola, a fost eradicată total, poliomielita este aproape eliminată, dar încă există în mai multe state. În ceea ce privește rujeola mai mult de 350 000 de cazuri au fost raportate în lume în 20111, cu focare epidemice în Pacific, Asia, Africa și Europa. În același an, 90% dintre cazurile de pojar din SUA au fost asociate cu cazuri importante din alt stat. Simplul fapt că majoritatea americanilor sunt vaccinați împotriva acestei boli a prevenit apariția unor epidemii.

Boli reactivate

Dr. Emiliana Costiug ne spune că "epidemia de rujeolă este exemplul evident și, din păcate, dovada cea mai tristă că vaccinul ROR este eficient și că, refuzând vaccinul ROR, ne expunem copiii la riscul de a se imbolnăvi de rujeolă, ne asumăm riscul complicațiilor severe ale rujeolei.

Un alt exemplu este tetanosul, o boală fatală pentru un copil nevaccinat. Din fericire, tetanosul nu se transmite de la omul bolnav la omul sănătos, dar riscul de a avea o plagă tetanigenă este mare, mai ales în perioada copilăriei. Copiii cad, se julesc, se înțeapă, au răni mai superficiale sau mai profunde, răni care permit bacilului tetanic să intre în organism și să secrete toxina tetanică, cu efect rapid și letal. În aceste situații, vaccinarea antitetanică în primele 24 ore nu poate contracara efectele bacilului tetanic prezent deja la nivelul rănii. Este și cazul fetiței din județul Alba, decedată anul trecut în urma unei înțepături- deși s-a administrat vaccinul antitetanic de urgență, tetanosul s-a instalat cu repeziciune pentru că ea nu avea o protecție anterioară, bazată pe o schemă de vaccinare completă. Sistemul nostru imun are nevoie de o perioadă de aproximativ 2 săptămâni pentru a produce anticorpi protectori, iar toxina tetanică acționează mult mai rapid. Vaccinul antitetanic administrat în cazul unei plăgi tetanigene are rolul de a reactiva cât mai repede anticorpii formați anterior, printr-o schemă completă de vaccinare antitetanică, cu scopul de a anihila cât mai repede acțiunea bacilului tetanic.
Tusea convulsivă - au început să apară noi cazuri, iar la sugari și copiii mici complicațiile sunt severe. OMS recomandă vaccinarea gravidelor cu DtaP pentru protecția nou-născutului și sugarului mic împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive.
Difteria - a înregistrat o scădere dramatică după introducerea vaccinării (în anul 1960), ultimele 5 cazuri fiind înregistrate în anul 1989. De atunci, nu s-au mai raportat alte cazuri dat fiind rata de vaccinare foarte bună, dar s-ar putea ca, în scurt timp, să ne confruntăm cu reapariția bolii. Știu cazul unei fetițe de 6 ani, din Spania, care a decedat ca urmare a complicațiilor difteriei. Fetița nu fusese vaccinată, părinții ei refuzaseră orice fel de vaccin.
Hepatita B este o infecție virală a ficatului cu o rată foarte mare de cronicizare. Dacă un nou-născut este infectat cu virusul hepatitic B (de cele mai multe ori, prin transmiterea de la mamă) riscul acestuia de a avea hepatită cronică tip B este de peste 90%. De aceea, e foarte important ca fiecare nou-născut să primească în prima zi de viață, o doză de vaccin hepatitic B. De asemenea, fiecare gravidă trebuie sa fie monitorizată lunar la medicul de familie, iar investigațiile paraclinice recomandate în sarcină trebuie să includă și markerii virali pentru hepatita B si C.
Poliomielita este o boală severă ce debutează ca o simplă enterocolită avănd o complicație neurologică severă - paralizia flască. În România, ultimul caz de poiliomielită cu virus polio sălbatic a fost raportat în 1992. Din anul 2009, vaccinul polio oral VPO a fost înlocuit cu vaccinul inactivat VPI și inclus în vaccinul pentavalent. În acest fel, reacțiile postvaccinale sunt nesemnficative și protecția față de boală este bună. OMS a adoptat Strategia de eradicare a poliomielitei la nivel mondial, strategie care nu va avea sorți de izbândă în contextul refuzului vaccinării și vom asista, probabil, la revenirea acestei boli.
Infecțiile cu Haemophillus Influenzae (Hib) determina laringita acută cu insuficiență respiratorie ( crupul laringian) a cărei incidență s-a redus semnificativ după introducerea vaccinului pentavalent (care conține și Hib) în schema națională, din anul 2008.
Infecțiile cu Streptococcus pneumoniae cauzează foarte multe otite, pneumonii chiar și meningite, la copilul de vârstă școlară și preșcolară. Vaccinul pneumcocic a fost introdus in schema gratuită de vaccinare abia din 2017 pentru copiii născuți după 1.08.2017. Sunt sigură că vom asista la o reducere a acestor boli în rândul acestor generații, la fel cum s-a întâmplat și în țările vest-europene."

boli care s-au reactivat

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista vaccinuri

Se știe faptul că o boală care este aparent sub control poate reveni, așa cum s-a întâmplat în Japonia, Australia și Suedia. În anul 1974 în Japonia, aproximativ 80% dintre copii au primit vaccinul pentru tusea convulsivă (pertussis) și în acel an au fost doar 393 de cazuri în țară și niciun deces. Apoi ratele de vaccinare au scăzut și doar 10% dintre copii au fost vaccinați. În consecință în 1979 un număr de 13 000 de persoane s-au îmbolnăvit și 41 au decedat. Când rutina de vaccinare a fost reluată, numărul de îmbolnăviri a scăzut din nou. 

Șansele ca un copil să contacteze rujeolă sau tuse convulsivă pot fi reduse în prezent. Dar vaccinurile nu sunt doar pentru propria persoană și nu doar pentru prezent. Ele protejează și oamenii din jur (cum sunt cei care nu pot fi vaccinați sau nu au imunitate), dar și pe copiii copiilor noștri de boli care sunt aproape eradicate. Dacă s-ar opri vaccinările am ajunge să ne luptăm cu epidemii pe care le consideram dispărute din urmă cu mai multe decenii.

Informații importante pentru părinți

Doamna doctor Emiliana Costiug consideră că bolile menționate se pot inactiva din nou deoarece "odată cu creșterea ratei de vaccinare, crește și acoperirea vaccinală, adică procentul copiilor vaccinați. Un procent de vaccinare de 95% asigură controlul bolii și împiedică apariția acesteia. Este vorba de imunitatea de grup care nu permite transmiterea bolii pentru că nu sunt copii care s-ar putea îmbolnăvi și ar putea transmite boala. Copiii vaccinați sunt rezistenți, sistemul lor imun acționează imediat și anihilează microbul. În acest context, ei nu se îmbolnăvesc și nici nu sunt contagioși pentru cei din jurul lor.

Lucrurile au o cronologie foarte simplă și logică. În era în care nu aveam vaccinuri, omenirea a asistat la epidemii devastatoare. După introducerea vaccinării, unele boli au dispărut (variola a fost eradicată datorită programelor de vaccinare), altele s-au redus foarte mult. În situația în care, unii părinți nu au mai perceput riscul de îmbolnăvire, nu au mai avut în jurul lor exemple ale complicațiilor bolii, au început să refuze vaccinarea și, mai mult, au început să promoveze anti-vaccinarea, fiind convinși de efectele benefice ale nevaccinării. Mesajele lor au fost preluate și de alți părinți care au început să ezite și să evite vaccinarea copilului lor. Epidemia de rujeolă a izbucnit în toamna anului 2016 când procentul copiilor nevaccinați ajunsese la 25 %, suficient cât să slăbească imunitatea de grup și să permită transmiterea bolii."

Doamna doctor are următoarele sfaturi "În zilele noastre, venim în contact, în fiecarezi, cu foarte mulți oameni. Călătorim cu avionul, mergem în spații supraaglomerate, copiii noștri frecventează colectivități mari de copii. E foarte greu să îi protejăm de toate infecțiile virale, dar e datoria noastră de părinți să le asigurăm dreptul de a fi protejați de boli infecțioase grave, prevenibile prin vaccinare. O boală infecțioasă poate avea complicații grave, nu-i doar o simplă boală a copilăriei! Alegeți vaccinarea! Alegeți viața!"
 

Despre Dr. Emiliana Costiug 

dr. emiliana costiugDr. Emiliana Costiug este Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, este medic de familie în Cluj-Napoca și cadru didactic asociat al Catedrei de Medicină de Familie în cadrul aceleiași universități. Membru fondator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie și al Grupului Vaccine Advocacy -AREPMF, este interesată de promovarea vaccinării ca cel mai eficient mijloc de prevenire și control al bolilor infecțioase. În calitate de membru fondator al Asociației Române de Educație Pediatrică, este implicată în proiecte de promovare a educației pentru sănătate și a prevenției, în general.

 

 

Surse: www.cdc.gov; www.who.int; https://sciencebasedmedicine.org

 

Articolul urmator
Top cele mai frecvente boli de vară la copii
Top cele mai frecvente boli de vară la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului
    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului

    Un copil de 12 ani din Olanda a solicitat ajutorul autorităților când tatăl lui s-a opus vaccinării lui împotriva Covid-19. Legea olandeză prevede că minorii se pot vaccina...

    Sunt o mamă surogat care a născut gemeni și am rămas cu ei. Părinții lor nu au mai venit după ei
    Sunt o mamă surogat care a născut gemeni și am rămas cu ei. Părinții lor nu au mai venit după ei

    O mamă surogat din SUA, care a născut gemeni anul trecut, îi crește acum împreună cu soțul ei, după ce părinții lor nu au mai venit după ei.

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    O mai ții minte pe Super Nanny? Ce poveste impresionantă de viața are femeia care îi făcea pe copiii obraznici să-și asculte părinții
    O mai ții minte pe Super Nanny? Ce poveste impresionantă de viața are femeia care îi făcea pe copiii obraznici să-și asculte părinții

    Cine nu își mai amintește celebra emisiune tv „Super Nanny”, în care dădaca Irina Petrea îi ajuta pe părinții din toată țara să își disciplineze...

    Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile
    Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile

    Guvernul a aprobat, sâmbătă, Ordonanța de Urgență privind acordarea de zile libere plătite părinţilor care trebuie să stea acasă cu copiii pe perioada cursurilor online,...

    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

    Un băiețel de numai opt ani a câștigat procesul intentat statului român. După șapte ani în care nu a fost diagnosticat corect și nu a primit tratament corespunzător,...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Părinții mei „s-au plâns” că trebuie să stea cu copiii mei, așa că le-am interzis să-i mai vadă
    Părinții mei „s-au plâns” că trebuie să stea cu copiii mei, așa că le-am interzis să-i mai vadă

    Un bărbat de peste hotare se întreabă dacă nu cumva a luat o decizie prea radicală atunci când a hotărât să nu-și mai lase copiii să-și vadă bunicii, pentru că...

    © 2024 Qbebe