Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi nu doar detalii despre diferite tipuri de măști de protecție pentru copii, ci și opinii ale specialiștilor în ceea ce privește beneficiile și modalitățile corecte de utilizare a acestora.

Ce măști vor purta copiii la școală? Care sunt condițiile impuse de Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Simona Mihăilă, înainte de începerea școlilor a precizat că a ajuns la un consens cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu în privința măștilor pe care le vor purta copiii la școală. Dacă inițial se luase decizia de către Ministerul Sănătății ca măștile textile să fie interzise, la intervenția ministrului Educației, decizia s-a schimbat. Astfel, se vor permite măștile textile, dar numai dacă vor împlini anumite condiții. 

"Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Acestea trebuie să fie adaptate feței și să acopere corect nasul și bărbia. Și am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care uneori sunt folosite pe post de mască”, a precizat Ioana Mihăilă.

Ministrul Educaţiei a declarat că ”vor exista măşti pentru toţi aceia care vor solicita acest lucru” și că există în stoc 13 milioane de măşti care vor fi puse la dispoziţia şcolilor şi că stocurile sunt suficiente. ”Nu am impus un anumit tip de mască, am făcut demersuri pentru a ne asigura că în rezerva de stat stocurile sunt suficiente şi sunt suficiente. Sunt 13 milioane de măşti pentru şcoli. Sunt alte măşti la autorităţi locale care vor fi puse la dispoziţia şcolilor”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă. 

"Copiii sunt foarte atraşi de măşti cu floricele, ursuleţi, tot felul de modele şi le-ar purta mai natural, ar fi mai acceptabil. Ideea este să fie obligatorie masca de protecţie aşa cum este definită în actele normative masca de protecţie pentru a acoperi gura şi nasul pentru că atunci când îşi fac temele şi se concentrează folosesc degetelele pentru unele lucruri din reflex şi dacă vor purta masca de protecţie, şi vor purta masca de protecţie, atunci aceste lucruri vor fi anihilate" a mai precizat Cîmpeanu.

Măștile de bumbac

Încă de anul trecut, specialiștii au vorbit despre folosirea măștilor de protecție, inclusiv pentru copii, care să fie realizate din material textil, având mai multe straturi (cu cel puțin două). De exemplu, într-un studiu s-a arătat că astfel de măști, dacă sunt purtate corect, (să acopere perfect nasul, gura, bărbia, să fie cât mai bine fixate pe față) pot asigura protecție întrucât țin la distanță particulele de salivă nedorite.

Un alt studiu a comparat diverse materiale (bumbac, mătase, șifon, flanel) în ceea ce privește capacitatea acestora de a filtra particulele fine. În urma testelor efectuate, s-a constatat că cea mai eficientă filtrare se poate realiza dacă se vor combina materialele menționate cu bumbacul (filtrarea eficientă se va realiza inclusiv în ceea ce privește particulele cu densitate mare).

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au venit cu următoarele mențiuni în ceea ce privește purtarea măștii de protecție de către copii pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus:

 • Copiii care nu au probleme de sănătate pot purta măști de protecție confecționate din material textil, în condițiile în care vor fi protejați în cazul în care ar veni în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2. În același timp, dacă ei înșiși sunt infectați, se va evita ca virusul să se transmită celor din jur
 • Adulții trebuie să se asigure că micuții poartă măști de protecție din material textil de calitate și că aceasta se fixează perfect pe față (acoperă nasul, gura și bărbia)
 • Adulții care nu au probleme de sănătate, care au sub vârsta de 60 de ani și care lucrează cu copiii (inclusiv în școli) pot purta și măști de protecție din material textil, cu condiția să se asigure că în spațiul respectiv se menține distanța de siguranță de cel puțin 1 m și că se respectă regulile de igienă

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS și șef al Departamentului de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a vorbit despre importanța purtării măștii de protecție pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus. Într-o intervenție din cadrul emisiunii „Dosar de Politician”, acesta a declarat următoarele: „... Studiile arată că purtarea măștii reduce semnificativ transmiterea virusului și că este mai eficientă decât izolarea la domiciliu...Dacă masca se va umezi poate dăuna. Există și o alternativă, este vorba despre măștile textile care poate nu oferă un nivel la fel de bun de protecție, dar sunt o alternativă mai ales că se pot spăla și se pot călca.”

În privința purtării măștii de protecție de către copii, Alexandru Rafila a explicat, pentru Digi 24, că măștile confecționate din material textil pot fi purtate la școală de copiii care nu au probleme de sănătate, în timp ce aceia care suferă de afecțiuni cronice ar trebui să folosească măștile de protecție medicale. De asemenea, a adus în discuție importanța personalizării măștilor pentru copii pentru ca acestea să fie cât mai atractive pentru ei, dar nu a ezitat să vorbească și despre cât de mult contează ca o mască de protecție pentru copii să fie pe măsura lor: „Unui copil îi e foarte greu să utilizeze masca atât timp și cred că (...) masca textilă este mai ușor de purtat, este mai simpatică. Dacă o facem adaptată școlii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluție...”

Pentru cadrele didactice, a recomandat folosirea măștilor de protecție medicale, în condițiile în care acestea interacționează cu mulți copii zilnic: „Dacă din întâmplare, prin absurd, un profesor să zicem că ar fi infectat și nu știe acest lucru, masca medicală protejează în măsură foarte bună.”

Referitor la asigurarea igienei măștilor de protecție de bumbac pentru ca micuții să poată fi protejați, se recomandă:

 • Masca de protecție trebuie spălată cu apă caldă și cu săpun/detergent, fiind lăsată să se usuce într-un loc curat și după aceea călcându-se cu fierul (un studiu a arătat că o temperatură de 60-95 de grade Celsius contribuie la distrugerea particulelor virale)
 • Dacă o mască de protecție din material textil este folosită pentru un interval redus (mai mic de două ore) și este manevrată corect, poate să mai fie folosită
 • Copiii trebuie să învețe să îndoaie masca de protecție în interior dacă o depozitează (într-o cutie de carton, într-un sac din material textil etc..) pentru a nu exista riscul de contaminare

fetita-care-isi-pune-o-masca-din-material-textil-pentru-a-merge-la-scoala

Mască pentru copii cu filtru

Măștile de protecție pentru copii pot fi și așa-numite măști FFPsau respiratoare, care trebuie sa respecte standardul EN 149-2001. Acestea sunt de mai multe feluri:

 • FFP1- Deși este considerată mai bună decât o mască medicală de exemplu, nu asigură suficientă protecție împotriva virusurilor
 • FFP2 (sau N95/KN95)- Este văzută ca eficientă împotriva virusurilor, dar nu și dacă este vorba despre cele foarte virulente
 • FFP3- Despre ele medicii spun că protejează eficient împotriva aerosolilor încărcați cu particule de salivă, a virusurilor, a bacteriilor, a fungilor și a sporilor, fiind utilă chiar și în situațiile în care se vine în contact cu o persoană ce are o maladie foarte contagioasă

Un studiu publicat online în anul 2019 a evidențiat faptul că măștile de protecție tip FFP2 pediatrice nu generează disconfort în rândul copiilor, inclusiv când aceștia sunt implicați în activități fizice în aer liber, cu condiția să li se potrivească perfect. În studiu au fost implicați copii cu vârsta între 7 și 14 ani, fără probleme de sănătate. S-a plecat și de la cercetări anterioare, care au arătat că măștile de protecție chirurgicale și cele din material textil sunt mai puțin eficiente în a asigura protecția copiilor în fața particulelor aeriene care pot provoca diverse boli. Scopul studiului menționat a fost să sublinieze faptul că măștile FFP2 reprezintă modalități potrivite pentru a proteja împotriva îmbolnăvirilor, cu precădere în perioade de pandemie. Mai mult decât atât, aceste măști de protecție au fost văzute și ca o soluție demnă de luat în seamă în vederea diminuării răspândirii virusurilor de la copii la adulții din preajma lor.

tabel comparativ cu mastile ffp

Alt studiu care aduce în prim-plan rolul măștilor de protecție FFP în protejarea de noul coronavirus este un studiu francez, publicat online anul trecut. Potrivit acestuia, dacă se compară măștile chirurgicale cu cele FFP, se poate sesiza faptul că acestea din urmă feresc persoanele care le poartă de inhalarea picăturilor de salivă, a aerosolilor și a particulelor foarte fine. Cele chirurgicale nu protejează suficient de inhalarea celor mai fine picături de salivă, iar pentru o protecție optimă nu ar trebui folosite mai mult de 4 ore. Printre măștile FFP, se remarcă în special cele FFP3, care pot genera o protecție de 99% și pot fi utilizate cel mult 8 ore.

masca-de-protectie-tip-FFP2

Mască medicală pentru copii

Măștile de protecție medicale (chirurgicale) fac și ele parte dintre măștile ce pot fi purtate de copii. Mastile chirurgicale trebuie sa respecte standardul EN 14683. Ele sunt concepute în felul următor:

 • Sunt realizate din 3 straturi de material sintetic
 • Au straturi de filtrare la mijloc
 • Sunt disponibile în diverse grosimi
 • Au diferite niveluri de filtrare și de rezistență la fluide

masca-de-protectie-chirurgicala-si-masca-de-protectie-tip-FFP

Pentru a-ți face o imagine mai clară asupra eficienței diferitelor tipuri de măști de protecție pentru copii, ține cont și de această comparație realizată între măștile chirurgicale și cele cu filtru:

 • Ambele pot filtra particulele virale, dar măștile tip FFP au o capacitate mai bună
 • Măștile cu filtru pot să captureze mai mult de 90% din particulele ce au dimensiunea unui virus
 • Măștile FFP se fixează mai bine, mai strâns pe față decât măștile chirurgicale
 • Măștile FFP cu valvă asigură un grad sporit de protecție

Iată ce a spus (în septembrie anul trecut) medicul Alexandru Rafila despre măștile de protecție chirurgicale purtate la școală de către copii:  „Pentru că un copil, știți cum este... O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe... Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Îmi arătați aici o mască la un copil, pe care nu-l protejează aproape deloc. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil...”

comparatie intre mastile medicale si mastile cu filtru

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a vorbit, în cadrul unei dezbateri online organizată de „Salvați Copiii”, despre importanța purtării măștii de protecție la școală în scopul reducerii riscului de infectare cu noul coronavirus: „...când vorbim și respirăm eliminăm o cantitate de salivă sub formă de aerosoli. Și contrar a ceea ce ne-am aștepta prin bun-simț de la fizică, nu în picăturile mari de salivă e cea mai mare încărcătură virală, ci în acești aerosoli. Și viteza cu care ies aceste picături se modifică, când vorbim viteza crește la 10 metri pe secundă.
Abilitatea noastră ca persoană de a răspândi virusul e similară cu aceea a unui sistem de irigație, a unei stropitori. Cu cât vorbim mai intens, cu cât avem capacitate pulmonară mai mare și cu cât suntem mai înalți, vom transmite în jurul nostru o cantitate mai mare de salivă...Teoretic, e imperios necesară purtarea măștii în clase, în spații închise neventilate, pe durata orei.”

Ca să arate că purtarea unei măști de protecție chirugicale de către copii nu le este dăunătoare acestora, medicul Mihai Craiu a realizat următorul experiment: și-a măsurat saturația de oxigen din sânge după 5 ore în care a stat la spital purtând mască de protecție chirurgicală și o vizieră: „Sunt la spital și port echipament de protecție. Inclusiv o mască medicală, care este strâns lipită pe față. De azi dimineață voiam să vă arăt care sunt saturațiile, după aproape 5 ore de purtat masca și echipamentul de protecție încontinuu. Din câte arată pulsoximetrul, saturația este perfect normală. E de așteptat ca orice persoană care poartă mască să nu aibă scăderi ale saturației la un nivel periculos.”

La finalul experimentului, a afirmat, în legătură cu măștile de protecție pentru copii, următoarele: „Copiii vor fi bine. Nu vor avea niciun fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii.”

În cadrul unei emisiuni de televiziune la care a fost invitat anul trecut, Mihai Craiu a precizat că masca de protecție este utilă și când un copil este bolnav, pentru a-i proteja pe cei din jur: „...dacă trebuie să mergem la doctorul de familie sau la urgențe cu un copil care strănută sau tușește, dacă nu știm că are gripă, rugămintea mea este să-i puneți o mască pe față.”

Surse: aip.scitation.org, antena3.ro, b1.ro, cdc.gov, digi24.ro, dw.com, medikatv.ro, ncbi.nlm.nih. gov, pubs.acs. org, smartairfilters.com, spotmedia.ro, stirileprotv.ro, theconversation.com, who.int

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii
Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
  Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

  Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

  Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii
  Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii

  Părinții generației actuale țin cont de sfaturile propriilor lor părinți, după cum arată un studiu făcut peste hotare. Pe principiul „cine nu are un bătrân, să-și...

  Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
  Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

  Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

  Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
  Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

  O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

  De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
  De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

  UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

  Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii
  Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii

  Tu ce fel de părinte ești? Permisiv sau sever? Un studiu recent, publicat în Child Development, arată că ar exista o legătură între părinții severi și problemele...

  Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
  Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

  Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

  Cheltuielile pentru școală au crescut cu aproape 50%. Care sunt cele mai costisitoare rechizite acum
  Cheltuielile pentru școală au crescut cu aproape 50%. Care sunt cele mai costisitoare rechizite acum

  În mai puțin de o lună începe noul an școlar, iar părinții sunt îngrijorați de scumpirea rechizitelor. Aceștia se așteaptă la cheltuieli mai mari anul acesta,...

  © 2024 Qbebe