Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!

Dacă până acum nu erai pe deplin convinsă de cât de nociv este zahărul pentru copilul tău, parcurge și articolul de mai jos. Vei afla că un consum constant de alimente cu zahăr va afecta inclusiv sănătatea sa psihică, în condițiile în care generează un impact negativ asupra creierului.

Efectele consumului de zahăr asupra creierului copilului

Se va dezvolta dependența de dopamină
Întrucât alimentele dulci sunt preferate, creierul va simți că a primit o recompensă, iar sistemul dopaminergic mezolimbic se va activa. În aceste condiții, se eliberează dopamina, un semnal chimic al neuronilor care arată că s-a petrecut un eveniment care a plăcut.
Pe măsură ce se va consuma zahăr, dopamina se va elibera din ce în ce mai des, iar copilul va simți nevoia să mănânce din ce în ce mai multe dulciuri tocmai pentru a avea parte de dopamină.
Practic, se va dori cât mai mult zahăr pentru a se resimți din nou starea de bine generată de dopamină.

Zahărul afectează neuroplasticitatea creierului
Neuroplasticitatea presupune transformarea permanentă a creierului, remodelarea sa. Dacă un copil va consuma mult zahăr, creierul său se va adapta stimulării frecvente. Odată ce se ajunge la așa ceva, va avea nevoie să aibă parte de cât mai mult pentru același sentiment al recompensei.

Pentru a se putea rezista tentației de a mânca alimente dulci, este necesar să se implice neuronii din cortexul prefrontal, ce au și rolul de a impune autocontrolul, de a amâna gratificația și de a lua decizii. Acești neuroni inhibitori (care eliberează și GABA, acidul gama aminobutiric, care este util în calmare, în relaxare, în asigurarea unui somn liniștit etc.) sunt afectați de zahăr, ceea ce duce la o reducere a capacității de a rezista tentației de a consuma alimente dulci.

Un studiu a ajuns la concluzia că acest impact negativ al consumului de zahăr este evident și din următoarea perspectivă: creșterea dorinței de a beneficia de alimente dulci, bogate în calorii, inclusiv când nu ne este cu adevărat foame. Cu cât se vor mânca mai mult astfel de alimente, cu atât se va intra într-un cerc vicios, prin care se va tânji din ce în ce mai mult după ele.

Consumul de zahăr influențează negativ dispoziția
Atât la adulți, cât și la copii, zahărul stimulează fluctuațiile de dispoziție și compromite capacitatea de a controla emoțiile.
Un studiu amplu, ce a implicat peste 20.000 de persoane, a evidențiat următorul aspect: cu cât se consumă mai mult zahăr, cu atât va crește predispoziția spre depresie.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au sesizat, la copiii și la adulții afectati de diabetul de tip 2, că în caz de hiperglicemie se intensifică stările depresive sau cele de anxietate.

Zahărul afectează memoria
Consumul de zahăr influențează negativ inclusiv regiunea din creier numită hipocamp (esențială în funcționarea memoriei). Studiile au arătat că alimentele bogate în zahăr afectează capacitatea de aducere-aminte chiar și când este vorba despre lucruri cunoscute.
Mai mult, s-a constatat că un consum ridicat de alimente dulci în timpul sarcinii afectează hipocampul nou-născutului și crește predispoziția spre inflamație.

Cum poate fi protejat creierul copilului de efectele zahărului

Copilul va putea fi mai ferit de consecințele negative ale consumului de zahăr dacă se vor lua și următoarele măsuri:
• Alimentele dulci să nu ocupe mai mult de 5% din totalul de calorii dintr-o zi (este o recomandare dată de Organizația Mondială a Sănătății)
• Se va elimina consumul de băuturi dulci din comerț
• Evitarea, pe cât posibil, a alimentelor bogate în carbohidrați
• Înlocuirea alimentelor pline de carbohidrați cu cele care conțin fibre, proteine de calitate și grăsimi sănătoase
• Implicarea în cât mai multe activități fizice (acestea au rolul de a reduce nivelul zahărului din sânge și de a utiliza mai bine insulina)
• Pune la dispoziția copilului gustări cât mai sănătoase și mai atractive, care să-l țină departe de alimentele care se bazează pe un conținut ridicat de zahăr
• Gătește cât mai mult acasă

Surse: blog.cincinnatichildrens.org, theconversation.com, verywellmind.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

  In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

  O simplă răceală a băgat această fetiță în comă. Toți părinții trebuie să știe asta
  O simplă răceală a băgat această fetiță în comă. Toți părinții trebuie să știe asta

  O fetiță de numai 2 ani se află în comă indusă din cauza unei răceli. Starea micuței s-a agravat și răceala s-a transformat în encefalită acută.

  Toți părinții trebuie să vadă asta. Ce a pățit un copil, după ce a adormit cu tableta în pat
  Toți părinții trebuie să vadă asta. Ce a pățit un copil, după ce a adormit cu tableta în pat

  Un copil în vârstă de 11 ani, care și-a lăsat tableta la încărcat pe pat, s-a trezit în alertă cu camera plină de fum! Părinții au fost cu adevărat...

  Ce se întâmplă în creierul și psihicul copilului când are o criză de furie
  Ce se întâmplă în creierul și psihicul copilului când are o criză de furie

  Copiii nu-și pot controla crizele de furie la fel de bine ca adulții. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că anumite zone din creierul lor nu s-au dezvoltat suficient....

  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe
  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe

  Pe 26 noiembrie îl serbăm pe Sfântul Cuvios Stelian, cel îndrăgit de credincioși pentru iubirea sa față de copii.

  Ce se întâmplă în creierul mamelor atunci când își alăptează bebelușul
  Ce se întâmplă în creierul mamelor atunci când își alăptează bebelușul

  Venirea pe lume a unui copil reprezintă o schimbare radicală în viața oricărei femei. Este o experință care îți resetează pe de-a întregul corpul, modificările...

  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

  Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

  Ce se poate întâmpla când copilul mănâncă nisip de la locul de joacă
  Ce se poate întâmpla când copilul mănâncă nisip de la locul de joacă

  Doar o secundă de neatenție și hop! cel mic a și băgat în gură o mână de nisip! Da, acesta este riscul unui loc de joacă, oricât de mult am încerca să...

  © 2021 Qbebe