Contributors
Manute Creative

Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați

În contextul apariției unui număr tot mai mare de cazuri de infectări cu varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta), specialiștii din întreaga lume trag un semnal de alarmă. Din ceea ce s-a observat până acum, aceasta este mai contagioasă decât celelalte variante ale virusului, iar persoanele care nu sunt vaccinate sunt în situație de risc. În ceea ce-i privește pe copiii de până la 12 ani, care deocamdată nu pot fi vaccinați, medicii îi sfătuiesc pe părinți cum ar trebui să procedeze pentru a se reduce din riscul de îmbolnăvire a acestora. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi informații legate de varianta Delta, dar și câteva măsuri menite să-i protejeze pe cei mici în fața noii tulpini a coronavirusului.

Varianta Delta este mai contagioasă decât alte variante ale coronavirusului

Delta reprezintă denumirea variantei B.1.617.2 a SARS-CoV-2, o mutație a virusului ce a fost descoperită în India, primele cazuri fiind semnalate încă de la sfârșitul anului trecut. Între timp, aceasta s-a răspândit în mai multe zone ale lumii, devenind varianta dominantă în unele țări, cum ar fi în Marea Britanie de pildă.

Luna trecută, CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA) a încadrat varianta Delta printre „cele care stârnesc îngrijorare”, alături de varianta Alpha (detectată prima dată în Marea Britanie), Beta (din Africa de Sud), de cele două variante Epsilon (din SUA) și de Gamma (din Brazilia).

Din datele avute la dispoziție până acum, experții din cadrul „YaleMedicine” (SUA) precizează că varianta Delta se răspândește cu 50% mai rapid decât varianta Alpha, ceea ce presupune că este și cu 50% mai contagioasă decât varianta inițială a noului coronavirus. Conform unor calcule, aceiași experți au menționat că într-un mediu în care nu sunt persoane vaccinate și în care nu se poartă mască de protecție, s-a estimat că o persoană infectată cu această variantă ar putea îmbolnăvi, în medie, alte 2,5-3,5 sau chiar alte 4 persoane.

proba-de-sange-care-dovedeste-prezenta-variantei-Delta-a-coronavirusului

Persoanele nevaccinate sunt supuse unui risc semnificativ din cauza variantei Delta

Specialiștii vin și cu acest avertisment: persoanele care nu au primit schema de vaccinare completă împotriva noului coronavirus sunt cele mai expuse riscului de infectare cu varianta Delta. Din acest punct de vedere, există îngrijorări și cu privire la copiii sub vârsta de 12 ani, care momentan nu pot fi vaccinați.

De altfel, un studiu realizat în Marea Britanie la începutul acestui an, a venit cu următoarea concluzie: persoanele cu vârsta între 5 și 49 de ani ar fi cu 2,5 ori mai expuse în a se infecta cu varianta Delta, prin comparație cu cele de la 50 de ani în sus. 

Recomandarea medicilor este ca adolescenții de la 12 ani în sus să fie vaccinați cât mai curând, până la începerea noului an școlar, venind cu aceste explicații: vaccinul Pfizer (disponibil pentru copiii de la 12 ani în sus) presupune efectuarea a două doze, la un interval de 21 de zile. După primirea dozei finale, vor mai fi necesare în jur de 2 săptămâni pentru ca organismul să-și creeze imunitatea deplină. Practic, pentru copii este nevoie, în total, incluzând atât intervalul dintre cele două doze de vaccin și celelalte 2 săptămâni de la ultima doză, de aproximativ 5 săptămâni pentru a se putea construi o imunitate cât mai bună în fața virusului.

Varianta Delta se poate răspândi rapid la nivel local

Una dintre cele mai mari semne de întrebare în legătură cu această mutație a coronavirusului este cât de mult și cât de rapid se poate răspândi.

Ceea ce se susține în momentul de față este că rata de răspândire a Delta depinde de numărul de locuitori dintr-o regiune și de procentul de persoane vaccinate dintr-o anumită comunitate. Problema care poate surveni este că virusul se poate răspândi de acolo în alte comunități, în care procentul de persoane vaccinate este mai redus. Medicii spun că se poate ajunge și în următoarea situație: dacă o localitate cu procent scăzut de vaccinare se află în preajma uneia cu procent mai ridicat de vaccinare, în final virusul își poate face loc între granițele celei cu procent mai mic de vaccinare. Riscul major este ca un număr prea mare de infectări la nivel local să ducă la presiuni prea mari asupra sistemului sanitar, spun specialiștii.

Masca de protecție îi va proteja pe copii în fața variantei Delta

Medicii pediatri insistă asupra ideii ca micuții ce au sub vârsta de 12 ani trebuie să poarte neapărat masca de protecție în spațiile interioare, mai ales dacă este vorba de statul în preajma unor adulți despre care nu se știe sigur dacă sunt vaccinați sau nu sau dacă este vorba despre spații aglomerate, unde nu se poate menține distanța.

De asemenea, alături de purtarea măștii, asigurarea unei bune igiene a mâinilor este esențială pentru a-i proteja pe cei mici de infectarea cu varianta Delta a coronavirusului.

Copiii aflați în grupă de risc au nevoie de măsuri suplimentare de protecție

De exemplu, copiii care suferă de afecțiuni respiratorii cronice, de maladii cardiace sau cei care sunt imunocompromiși trebuie să poarte permanent masca de protecție în spațiile interioare și să respecte distanțarea socială și în spațiile exterioare, precizează medicii. În același timp, aceștia recomandă, în anumite cazuri, să se evite pe cât posibil călătoriile și activitățile de grup.

Adulții ar trebui să se vaccineze cât mai curând

Alt sfat venit din partea medicilor este ca adulții și adolescenții să se străduiască să se vaccineze împotriva noului coronavirus pentru a-i proteja mai bine și pe cei mici, în contextul în care varianta Delta pare să se răspândească tot mai mult.

Este nevoie de precauție și în caz de călătorii

Printre sfaturile pe care le dau specialiștii se numără și acesta: părinții copiilor nevaccinați ar trebui să călătorească în locuri cât mai apropiate de casă și să țină cont de situația epidemiologică din locul în care se va merge (de exemplu, să se urmărească incidența cazurilor de infectare, numărul de spitalizări și cel al deceselor). În același timp, este recomandat ca părinții să se orienteze mai ales spre acele călătorii ce presupun mult timp petrecut în aer liber, evitându-se, în schimb, adunările din spațiile interioare, aglomerațiile. Totodată, este indicat ca mesele să se ia în aer liber, în locații care permit statul afară.

Nu în ultimul rând, alt îndemn venit din partea medicilor este ca în timpul călătoriilor cu avionul copiii să poarte și ei masca de protecție și este preferabil să se evite socializarea în familia extinsă, în spații interioare, în cazul în care este vorba și de persoane adulte care nu sunt vaccinate.

fetita-care-poarta-masca-de-protectie-in-timpul-calatoriei-cu-avionul

Simptomele generate de infectarea cu varianta Delta au anumite particularități

Din datele de până acum, manifestările ce ar putea însoți o infecție cu varianta Delta a coronavirusului sunt într-o anumită măsură diferite față de cele ale variantei inițiale a virusului. În general, la copii pot fi sesizate simptome precum:

 • Dureri de stomac
 • Greață și vărsături
 • Diaree
 • Diminuarea apetitului
 • Apariția unei erupții pe piele
 • Dureri articulare
 • Ochi roșii
 • Buze crăpate și roșii
 • Inflamarea ganglionilor

Surse: cdc.gov, connecticutchildrens.org, edition.cnn.com, news.com.au, nj.com, spiral.imperial.ac.uk, wsj.com, yalemedicine.org

Sursă poză principală: istockphoto.com

Conjunctivita la copii! Ce trebuie sa stie parintii!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce copiii trebuie să știe că oamenii mor din cauza Covid-19
  De ce copiii trebuie să știe că oamenii mor din cauza Covid-19

  Toți părinții își doresc să își protejeze copiii, să îi scutească de suferință și de îngrijorări inutile. Din acest motiv pandemia și ceea ce implică ea...

  Reuters: părinții vaccinați își protejează și copiii nevaccinați, arată ultimele date
  Reuters: părinții vaccinați își protejează și copiii nevaccinați, arată ultimele date

  Printr-un studiu realizat în Israel, oamenii de știință au constatat, după ce au analizat datele provenite din 223 de comunități din țară, că, acolo unde rata de vaccinare a...

  Copiii nevaccinati nu mai au voie în școli
  Copiii nevaccinati nu mai au voie în școli

  O nouă lege va interzice intrarea copiilor sub 6 ani și nevaccinati în grădinițe, iar cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani vor putea participa la cursuri, dar...

  Elevii primesc absenţe dacă nu participă la orele online. Ce alte reguli trebuie să ştie părinţii şi elevii
  Elevii primesc absenţe dacă nu participă la orele online. Ce alte reguli trebuie să ştie părinţii şi elevii

  Un nou ordin al Ministrului Educaţiei, apărut la finalul săptămânii trecute, stabileşte noi reguli referitoare la predarea în sistem online. Acestea se adresează elevilor,...

  Noi avertismente despre simptomele asociate cu COVID-19 la copii. La ce trebuie să fie atenți părinții
  Noi avertismente despre simptomele asociate cu COVID-19 la copii. La ce trebuie să fie atenți părinții

  Deși majoritatea copiilor care sunt diagnosticați cu COVID-19 au simptome ușoare sau pot fi chiar asimptomatici, există noi rapoarte conform cărora unii copii pot dezvolta complicații...

  COVID-19 ne-a transformat în generația SANDVIȘ: trebuie să alegem între părinții noștri și copii
  COVID-19 ne-a transformat în generația SANDVIȘ: trebuie să alegem între părinții noștri și copii

  Coronavirusul este un dușman perfid. Ca să-l învingem împreună, trebuie ca toți să stăm departe unii de alții. Forțați să ne adaptăm la izolare, suntem puși în...

  Vacanța de vară s-a micșorat! Ce trebuie să știe elevii și părinții
  Vacanța de vară s-a micșorat! Ce trebuie să știe elevii și părinții

  Vacanța de vară a elevilor s-a redus, anul școlar 2019-2020 începând în data de 9 septembrie 2019.

  © 2021 Qbebe