Cel mic este agitat și adoarme greu? Uite care ar putea fi explicația!

Cel mic este agitat și adoarme greu? Uite care ar putea fi explicația!

Bianca Geica - Redactor Senior

Somnul este vital pentru organism. Pe lângă faptul că ne permite să ne odihnim și să ne refacem după o zi obositoare, un somn de calitate aduce nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră fizica și psihica: diminuează stresul, menține inima sănătoasă, îmbunătățește memoria, regenerează celulele, controlează apetitul și îmbunătățește aspectul pielii.

În cazul copiilor, un somn suficient și odihnitor, susține și sprijină procesul de creștere. Atunci când dorm suficient, cei mici se concentrează mai bine, sunt binedispuși, atenți, creativi și țin minte că au învățat în timpul zilei. Din păcate, însă, nu sunt puțini copiii care se confrunta cu tulburări de somn, mai ales atunci când sunt mici. Statisticile arata că aproximativ 25% dintre copiii mici au probleme cu somnul, se confrunta cu insomnii sau prezintă somnolență excesivă în timpul zilei. Aproape 60% dintre elevii de gimnaziu și 72,7% dintre elevii de liceu dorm mai puțin decât cantitatea de somn recomandată pentru vârsta lor. Între 13 și 19 ani, durata medie a somnului total pe noapte scade cu 40-50 de minute.

copil care sta sub plapuma cu un ceas desteptator langa el

Specialiștii spun că majoritatea problemelor de somn sunt legate de rutina din timpul zilei și de obiceiurile de culcare, pe care le putem schimba împreună cu cei mici. Cu puțină răbdare și disciplină, ne putem ajuta copiii să depășească dificultățile de somn, să-i ajutăm să adoarmă și să aibă un somn odihnitor, fără întreruperi.

Dar înainte să venim în ajutorul tău cu câteva soluții pentru un somn odihnitor, hai să aflam împreună care sunt principalele probleme de somn cu care se pot confrunta cei mici și din ce cauză apar.

Cât trebuie să doarmă copiii, în funcție de vârstă

În general, copiii și adolescenții au nevoie de mai mult somn decât adulții, pentru a funcționa cât mai bine. Graficul de mai jos prezintă orele recomandate pe care copiii în curs de dezvoltare ar trebui să le petreacă dormind.

  • bebeluși (între 4 și 12 luni) - între 12 și 16 ore de somn (inclusiv somnul de prânz);
  • copii mici (între 1 și 2 ani) - între 11 și 14 ore de somn (inclusiv somnul de prânz);
  • copiii între 3 și 5 ani - între 10 și 13 ore de somn (inclusiv somnul de prânz);
  • copiii între 6 și 12 ani - între 9 și 12 ore de somn;
  • adolescenți (între 13 și 18 ani) - între 8 și 12 ore de somn.

Semne că al tău copil nu doarme suficient

Somnul, sau lipsa acestuia, afectează o mare parte din comportamentul și starea de spirit a unui copil. În unele cazuri, simptomele somnului insuficient pot chiar să le imite pe cele ale ADHD-ului.

Dacă micuțul tău nu doarme suficient, este posibil că acesta să:

  • devină irascibil, iritabil sau prea emotiv;
  • aibă probleme de concentrare la școală sau acasă;
  • „pice” de somn în mașină, transport în comun sau oriunde se așează preț de câteva minute;
  • nu poată urmări conversațiile și să nu se poată concentra asupra discuțiilor pe care le porți cu el;
  • aibă dificultăți în a se trezi dimineața sau să adoarmă la loc imediat;
  • aibă performante școlare scăzute;
  • devină somnoros sau să adoarmă mult mai devreme decât ora obișnuită de culcare;
  • simtă nevoia să mănânce mai mult, apărând astfel riscul de obezitate.

copil mic care sta in pat si isi tine mainile la ochi

De ce nu reușesc unii copii să doarmă suficient în timpul nopții

Exista mai multe motive din cauza cărora copiii dorm prea puțin și nu se pot odihni bine în timpul nopții. Cel mai frecvent somnul celor mici este tulburat de:

  • prea multe activități extrașcolare;
  • prea multe teme pentru acasă;
  • stresul resimțit la scoală, în grupul de prieteni sau în familie. Este posibil să se lupte să țină pasul cu ceilalți copii din clasă, să aibă probleme cu prietenii lor sau chiar să fie hărțuiți. Acasă, stresul poate apărea din cauza problemelor conjugale ale părinților, a sosirii unui nou copil sau a schimbărilor în aranjamentele de dormit care îi obligă acum să își împartă dormitorul cu un frate, un părinte sau un bunic, de exemplu;
  • lipsa unei unui program de somn bine pus la punct;
  • expunerea îndelungată la ecrane (televizor, smartphone, tablete etc.) atât în timpul zilei, cât și înainte de culcare;
  • dormitul împreună cu alti frați sau cu părinții, care la rândul lor se agită sau sforăie în timpul nopții;
  • consumul unor alimente bogate în zahar sau grăsimi înainte de culcare;
  • anumite afecțiuni medicale sau tratamente. Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și antidepresivele, pot provoca, de asemenea, insomnie la copii.

Cele mai frecvente probleme de somn la copii

Printre cele mai frecvente probleme sau tulburări de somn cu care se pot confrunta copiii se numără:

Insomnia

Dacă copilul tău se trezește des în timpul nopții sau are probleme în a se liniști, ar putea însemna că se luptă cu insomnia, una dintre cele mai mari probleme de somn în rândul copiilor. Adesea, problema se rezolvă de la sine în timp, însă dacă cel mic întâmpină probleme de somn de mai mult de trei ori pe săptămână timp de câteva luni, iar acest lucru îi afectează în mod semnificativ activitatea din timpul zilei, acest lucru poate indica insomnia sau o altă tulburare de somn.

Pentru mulți copii, insomnia provine din obiceiurile lor din timpul zilei sau din modul în care își petrec timpul chiar înainte de culcare. De exemplu, consumul de alimente prea dulci în timpul zilei sau privitul la televizor chiar înainte de culcare ar putea fi suficiente pentru a perturba somnul copilului tău.

Anxietate și diverse frici

Majoritatea copiilor se tem de întuneric sau de mersul la culcare noaptea. Mulți copii mici au, în special, dificultăți în a separa ceea ce este real de ceea ce este imaginar, așa că, deși poate pentru tine ideea monștrilor pare o prostie, pentru copilul tău poate părea o problema foarte reala și înfricoșătoare.

Deși este important să iți lași copilul să își exprime temerile fără să le respingi sau să le ridiculizezi, este de asemenea important să nu îi sprijini sau să îi legitimezi îngrijorările. În loc să folosești „praf de zâne” pentru a scăpa de monștri sau să fluturi o baghetă magică pentru a speria fantomele, explică-i copilului cum imaginația să îl poate păcăli să confunde lucruri normale, cum ar fi o umbră sau un sunet, cu ceva înfricoșător.

Empatizează cu temerile copilului tău înainte de a-l asigura că îngrijorarea lui este separată de realitate și că nimic rău nu se va întâmpla.

fetita care sta in pat si este linistita de mama ei

Coșmaruri

Atunci când copiii ajung la vârsta preșcolară și când frica de întuneric tinde să se instaleze, ei devin, de asemenea, mai predispuși la coșmaruri. Orice probleme sau sentimente prin care trec în timpul zilei se pot manifesta în vise deranjante pe timp de noapte. Pe lângă abordarea temerilor și a anxietății de la culcare (de mai sus), este important să discuți cu copilul tău despre orice schimbare pe care o experimentează în viața să (mutatul în alt oraș, în altă clasă sau la altă școală, venirea pe lume a unui frățior, divorțul părinților etc.).

Indiferent de vârsta copilului tău, e important să iți faci timp în fiecare zi pentru a te pune la curent cu ceea ce se întâmplă în viața lui și cu orice probleme pe care le poate avea la școală sau cu prietenii săi.

Dacă copilul tău vă trezește după un coșmar, asigură-l că nu este real ceea ce a visat, dar nu insistă prea mult asupra conținutului visului înfricoșător. În schimb, pregătește-l să adoarmă din nou.

Teroare nocturnă (pavor nocturn)

Terorile nocturne sunt episoade de țipete, agitații și frică intensă în timpul somnului. Deși poate fi deranjant să vezi cum copilul tău are terori nocturne, de obicei nu este un motiv de îngrijorare. Acestea sunt adesea un produs secundar al stresului, al lipsei de somn, al unor medicamente noi sau al unor schimbări în mediul de somn și majoritatea copiilor le depășesc până la vârsta adolescenței. Spre deosebire de coșmaruri, copilul tău rămâne adormit și probabil că nu își va aminti evenimentul a doua zi dimineața.

Cum îți dai seama că al tău copil are o teroare nocturnă?

  • Se agită în pat, lovește cu piciorul în pătură;
  • Strigăte de neliniște;
  • Respirație dificilă și ritm cardiac ridicat;
  • Transpirație;
  • Stă în picioare în pat,
  • Se plimbă prin casă (teroarea nocturnă poate apărea în combinație cu somnambulismul).

Ce poți să faci dacă micuțul tău are o teroare nocturnă? Nu îl trezi! Încercarea de a trezi copilul după o teroare nocturnă îi poate provoca mai multă suferință. În schimb, ghidează-l ușor înapoi în pat sau așteaptă până când adoarme din nou. Îl poți liniști cu o bătaie pe spate sau strângându-i mâna. Majoritatea episoadelor nu durează mai mult de câteva minute.

Copilul face pipi în pat

Deși sunt capabili să folosească corect toaleta în timpul zilei, unii copii mici se pot confrunta cu probleme de control al vezicii urinare pe timp de noapte, ceea ce poate fi umilitor și stresant. Udatul aşternutului, cunoscut sub numele de „enurezis nocturn”, apare de obicei la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani. Cu toate acestea, poate fi întâlnită și la copiii de vârstă școlară.

Alte motive din cauza cărora copilul face pipi în pat:

  • vezica urinară nu s-a dezvoltat suficient pentru a reține urina pentru o noapte întreagă. În mod similar, comunicarea dintre creierul lor și vezica urinară s-ar putea să nu se fi format complet;
  • este un răspuns la stres, la schimbările de acasă, la o boală minoră sau la epuizare;
  • are un somn profund și o vezică plină nu reușește să îl trezească;
  • este constipat. Intestinele pline pun presiune pe vezica urinară;
  • are o infecție urinară;
  • copilul produce prea multă urină noaptea.

Deși copilul tău știe că nu e vina lui pentru că face pipi în pat, această problemă îl face să se simtă adesea jenat și vinovat. Se poate simți reticent în a dormi peste noapte la un prieten sau în a merge în tabără, de exemplu.

Cum îți ajuți copilul să aibă parte de un somn odihnitor

Iată cum iți poți ajuta copilul sau adolescentul să adoarmă mai repede noaptea și să aibă parte de un somn liniștit și odihinitor:

Stabilește-i o rutină de somn

O rutină de somn bine pusă la punct îi oferă celui mic un sentiment de siguranță și elimină riscul tulburărilor de somn în timpul nopții. Asigură-te că cel mic doarme în fiecare seară la aceeași oră și că are obiceiuri sănătoase pe parcursul zilei, mai ales înainte de somn.

Pentru copiii mici, o rutina sănătoasă de somn ar putea include o baie înainte de culcare sau ascultarea unei povesti. Pentru copiii mai mari, rutina ar putea include o discuție liniștită cu unul dintre părinți despre ziua respectivă, apoi puțin timp de relaxare înainte de stingerea luminii.

Încurajează-ți copilul să se relaxeze înainte de culcare

Copiilor mai mari le-ar putea plăcea să se relaxeze citind o carte, ascultând muzică sau făcând câteva exerciții de respirație. Dacă copilului tău îi ia mai mult de 30 de minute să adoarmă, este posibil să aibă nevoie de un timp mai lung de relaxare înainte de a se bagă în pat.

Stabilește ore regulate de somn și de trezire

Păstreaza orele de culcare și de trezire ale copilului tău la o diferență de 1-2 ore una față de cealaltă în fiecare zi. Adică daca pentru a merge la scoală se trezește la ora 7:00, în weekend-uri sau în vacanțe ar fi bine să nu se trezească mai tărziu de 8:00 sau 9:00.

Sieste scurte, doar în prima parte a zilei

Majoritatea copiilor încetează să mai doarmă la prânz pe la 3-5 ani. Dacă copilul tău de peste cinci ani încă doarme în timpul zilei, ar fi bine că somnul să nu dureze mai mult de 20 de minute și să aibă loc în prima parte a zilei, nu după-amiaza. Reprizele de somn mai lungi și mai târzii pot face că celor mici să le fie mai greu să adoarmă noaptea.

Asigură-te că al tău copil se simte în siguranță pe timp de noapte

Dacă copilul tău se simte speriat de mersul la culcare sau de întuneric, poți să începi să îl lauzi și să-l recompensezi ori de câte ori este curajos. Evitarea emisiunilor TV, a filmelor și a jocurilor pe calculator înfricoșătoare poate fi de asemenea de ajutor. De asemenea, unii copii cu probleme de somn se simt mai bine atunci când au o lumină de veghe în cameră.

Asigură-i condiții potrivite de somn

Verifică dacă dormitorul copilului este prea luminos sau prea zgomotos pentru somn. Lumina albastră de la televizoare, ecrane de calculator, telefoane și tablete suprimă nivelul de melatonină și întârzie instalarea somnului.

Lumina puternică cu o oră înainte de culcare poate avea același efect asupra copiilor mici.

Grijă mare la alimentație!

Asigură-te că al tău copil are o masă de seară satisfăcătoare la o oră rezonabilă. Senzația de foame sau de prea plin înainte de culcare îl poate face pe copilul tău mai alert sau mai inconfortabil, facandu-l să rămână treaz mai mult timp.

În general o alimentație sănătoasă și echilibrată îi asigură copilului nu doar un somn liniștit și odihnitor, dar și sănătate de fier. Dacă este nevoie, adaugă în dieta copilului tău și suplimente alimentare naturale, care să corespundă nevoilor sale. De exemplu, daca prichindelul tău este agitat noaptea și are tulburări de somn, îi poți administra un supliment alimentar cu acțiune calmantă și relaxantă, ce favorizează somnul.

ansiodep siropANSIODEP® sirop este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori naturali de primă intenție pentru calmarea stărilor de agitație a sugarilor și copiilor hiperactivi. Este indicat în tratamentul hiperexcitabilității și hiperactivității, la copii, tratamentul stărilor de agitație și tratamentul tulburărilor de somn.

Beneficii:

  • reduce stările de agitație la copii, favorizând somnul;
  • scade nivelul de agitație și hiperactivitate;
  • susține somnul natural, fără a genera somnolență;
  • nu creează dependență.

ANSIODEP® sirop se poate administra începând de la vârsta de 6 luni, cu 30 de minute înainte de culcare, pe o perioadă de 3 luni sau la nevoie până la remiterea simptomatologiei.

IMPORTANT! Informațiile din acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc un consult medical specializat. Recomandările cu privire la somnul copilului pot varia de la un pacient la altul și depind de starea de sănătate și de stilul de viață al fiecăruia. Dacă micuțul tău are probleme cu somnul, ia legătura cu medicul pediatru, care te va îndruma către un specialist sau va recomanda un tratament adecvat!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: helpguide.orgraisingchildren.net.au, sleepfoundation.orgwebmd.com

Articolul urmator
De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici
De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci
    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

    Din primele luni de viață, când copilul abia învață să articuleze cuvintele și să meargă în picioare, acesta își dezvoltă un simț al proprietății foarte...

    Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!
    Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!

    Când ai mai mulți copii, una dintre cele mai importante provocări este să găsești un echilibru în ceea ce privește implicarea copiilor mai mari în creșterea celor...

    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

    Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier
    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier

    După mai multe complicații suferite la naștere a fiului ei, o mamă este nevoită, 14 ani mai târziu, să ia o decizie crucială pentru sănătatea și viitorul lui. Mama a trebuit...

    Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi
    Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi

    Una dintre cele mai importante provocări din viața unei mame este să găsească echilibrul între timpul petrecut ocupându-se de copii, cel dedicat treburilor casnice și cel...

    Aproape toți locuitorii acestui sat din România au același nume. Care este explicația?
    Aproape toți locuitorii acestui sat din România au același nume. Care este explicația?

    România are multe locuri speciale, fiecare cu unicitatea lui. Unul dintre aceste locuri este cătunul Țepeșeni, unde aproape toți locuitorii se numesc…ghiciți? Țepeș.

    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?
    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?

    Sunt destul de sigură că fetița mea de doi ani este pregătită să treacă de la oliță la toaletă. De îndată ce a început să dea semne că vrea să renunțe la oliță,...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    © 2024 Qbebe