Din grija pentru copilul tau

7 ciupituri pe pielea copilului tău care te trimit la medic

Ciupiturile provocate de anumite insecte pot fi foarte periculoase, mai ales când este vorba despre un copil. Iată ce fel de ciupituri ar trebui să te trimită cât mai repede la un medic!

Ciupitura de capusaCiupiturile de căpușă

Căpușele sunt deosebit de periculoase pentru că pot trasmite boala Lyme. Conform specialiștilor, căpușele  ciupesc mai ales porțiunile calde și umede ale pielii, de aceea este important, când știi că micuțul tău a petrecut mai multe ore în aer liber, să-i verifici următoarele zone ale corpului: încheieturile mâinii sau zona aflată în preajma liniei de la șoșete.

Ciupitura de căpușă poate fi recunoscută ușor întrucât adesea căpușa rămâne atașată de piele, iar în jurul ei va apărea un cerc roșu. Cea mai mare greșeală va fi să încerci să smulgi tu căpușa, întrucât capul ei poate să rămână prins pe piele și va fi mult mai dificil de îndepărtat ulterior. Mergi cu copilul la doctor, acesta reușind să scoată complet căpușa cu un dispozitiv special și să dezinfecteze locul pe care se află ciupitura. Ulterior poate să prescrie un antibiotic.

Supraveghează-ți copilul cu atenție pentru că este posibil ca după mai multe săptămâni de la mușcătura căpușei să apară semne ale bolii Lyme, cum ar fi: mărirea ganglionilor limfatici, durerile musculare, febră,  stare de oboseală accentuată. Nu mai sta pe gânduri și cere urgent ajutor medical!

Sursă poză: https://ro.pinterest.com/pin/325033298080139069/

Ciupitura de viespeCiupiturile de viespe

Fac și ele parte dintre cele mai periculoase ciupituri de insecte, în condițiile în care pot genera o reacție alergică, ajungându-se până la șocul anafilactic (poți recunoaște șocul după simptome precum: dificultățile din respirație, accelerarea pulsului, inflamarea limbii, a buzelor, feței, confuzie, letargie etc.). 

Pericolul este cu atât mai mare cu cât reacțiile alergice apar de regulă la 2-3 zile după mușcătura de viespe. De aceea, este ideal să reușești să extragi acul insectei cu ajutorul unei pensete cât mai curând după ce copilul a fost ciupit.

Dacă știi că ai un copil cu un istoric al alergiilor, prezintă-te cât mai repede la medic după o astfel de mușcătură!

Sursă poză: https://ro.pinterest.com/vinreeves/

Ciupituri de puriciCiupiturile de purici

Nu sunt greu de identificat pentru că arată astfel: un punct roșu ce are, la rândul său, mai multe puncte mici, de culoare roșu aprins. Uneori, mușcăturile pot fi similare unor coșuri.

De regulă, puricii atacă în zona inferioară a picioarelor și în zona taliei. Mâncărimile se accentuează la câteva ore după mușcătură. 

Ciupiturile puricilor sunt periculoase întrucât injectează în piele o enzimă care distruge țesuturile din jur și creează reacții alergice.  Prima măsură este, dacă micuțul tău este mușcat de purici, să pui gheață pe locul afectat, să-i dai un antihistaminic ușor și apoi să mergeți la un medic. 

Sursă poză: https://summersacres.net/2013/08/treating-and-preventing-chigger-bites/

Ciupitura de țânțarCiupiturile de țânțar

Pot fi un adevărat pericol dacă este vorba despre țânțari care trasmit virusuri precum Zika, West Nile, malaria etc.. Chiar dacă nu este vorba despre așa ceva, este posibil ca micuțul tău să dezvolte alergii la mușcăturile de țânțar, caracterizate prin înroșirea accentuată a pielii, inflamație, mici bășici sau chiar răni.

Medicii ne sfătuiesc, pentru a ne proteja cât mai bine de posibilele infecții provocate de țânțari, să ne scărpinăm cât mai puțin pentru ca la nivelul pielii să nu intervină micro-leziuni care ar facilita pătrunderea agenților patogeni în corp.

Sursă poză: https://ro.pinterest.com/pin/330381322664905854/

Muscatura de paianjenCiupiturile de păianjen

Sunt periculoase pentru copiii alergici, putând să conducă la inflamație, prurit accentuat, erupții, dureri și chiar bășici. Oricare dintre aceste simptome trebuie neapărat să te trimită la medic, având în vedere că este foarte posibil să fie vorba despre o specie de păianjen veninos. Uneori, reacția la o mușcătură de păianjen poate să declanșeze reacții alergice severe, însoțite de dificultăți în respirație și fluctuații semnificative ale temperaturii corpului. 

Sursă poză: https://www.shtfpreparedness.com/identify-spider-bites-and-treat-them/

Ciupiturile de scabie Muscatura de scabie

Pot fi deosebit de nocive întrucât scabia este un parazit care își va depune ouăle pe pielea copilului timp de mai multe săptămâni, ducând la apariția unor leziuni similare acneei sau bășicilor, întinse mai ales pe palme, brațe, coate sau încheieturile de la mână.  În plus, astfel de leziuni sunt contagioase, așa că du-te cât mai repede cu copilul la doctor pentru a nu se molipsi și alți membri ai familiei.

Sursă poză: https://ro.pinterest.com/healthy_howto/

Muscatura de plosnitaCiupiturile de ploșniță

Nu pun viața în pericol, dar sunt periculoase întrucât pot duce la unele infecții ale pielii, în condițiile în care mușcăturile lor sunt greu de sesizat, fiind similare ciupiturilor de țânțar. 

Înainte să mergi cu copilul la doctor pentru a evita asemenea infecții, poți să aplici pe locurile cu mușcături un unguent antialergic (cu Hydrocortizon 1%) sau un unguent cu proprietăți antiseptice. 

Sursă poză: https://www.rd.com/health/wellness/bed-bug-bites/

Citește și: Cum recunoști insecta care ți-a mușcat copilul în funcție de ciupitură

Surse:
www.goodhousekeeping.com,  www.rd.com

Surse poze:
https://ro.pinterest.com/healthy_howto/
https://ro.pinterest.com/pin/325033298080139069/
https://summersacres.net/2013/08/treating-and-preventing-chigger-bites/
https://www.rd.com/health/wellness/bed-bug-bites/
https://ro.pinterest.com/vinreeves/
https://ro.pinterest.com/pin/330381322664905854/
https://www.shtfpreparedness.com/identify-spider-bites-and-treat-them/ 

 

 

Un medic pediatru avertizează: nu face aceste 5 greșeli, când copilul tău are febră

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să transformi baia într-un moment de răsfăț pentru pielea copilului tău!
  Cum să transformi baia într-un moment de răsfăț pentru pielea copilului tău!

  Copilul tău este înnebunit după bălăceală, ar sta în cadă cu orele. Se joacă cu jucăriile în apă, iar baia răsună de chicote de râs. Pentru ca bucuria lui...

  3 semne care îți spun că pielea bebelușului tău are nevoie de ajutor
  3 semne care îți spun că pielea bebelușului tău are nevoie de ajutor

  Nu-i așa că atunci când te gândești la un bebeluș îți vine în minte este delicatețe, împletită cu sensibilitate și condimentată cu fragilitate? Cu alte...

  6 semne că pielea bebelușului tău are nevoie de mai multă hidratare
  6 semne că pielea bebelușului tău are nevoie de mai multă hidratare

  Pielea bebelușilor este foarte sensibilă. De fapt, micuții sunt sensibili din toate punctele de vedere și au nevoie de mult mai multă atenție și îngrijire. Pentru asta, ai avut...

  Protejează pielea delicată a micuțului tău cu noua gama Klorane Bébé
  Protejează pielea delicată a micuțului tău cu noua gama Klorane Bébé

  Pentru a învălui pielea delicată a micuților într-un strat catifelat și a o proteja este necesară folosirea unor produse de îngrijire specifice, care ajută la...

  Pielea bebelușului tău se irită ușor? Află cum să o protejezi
  Pielea bebelușului tău se irită ușor? Află cum să o protejezi

  Neliniștea micuțului tău devine și a ta. Îl vezi agitat, nu are stare și uneori plânge. Hm, ce să fie?! Vestea bună este că daca nu plânge prea des și nu are...

  5 lecții care pot salva viața copilului tău
  5 lecții care pot salva viața copilului tău

  Asupra copiilor noștri este exercitată în mod constant presiunea de a dezvolta aptitudinile necesare adaptării la această lume care se află în continuă schimbare....

  5 expresii pe care să nu le spui copilului tău
  5 expresii pe care să nu le spui copilului tău

  Poate că nu mai foloseşti expresii "învechite" pe care le-ai auzit la rândul tău când erai copil: "Lasă că vezi tu când vine tatăl tău",...

  © 2019 Qbebe