Cum combați eficient rinita alergică la copil

Cum combați eficient rinita alergică la copil

Bianca Geica - Redactor Senior

Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara reprezintă un motiv de bucurie și un bun prilej de a petrece mai mult timp în aer liber. Pentru alții, în schimb, primăvara este un sezon al neplăcerilor și al disconfortului, fiind anotimpul în care alergiile sezoniere își fac de cap.

Potrivit Asthma and Allergy Foundation of America, alergiile sezoniere afectează anual peste 50 de milioane de adulți și copii. Rinita alergică este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni de sezon în rândul copiilor, debutând, de cele mai multe ori, înaintea vârstei de 10 ani. Simptomele sunt greu de ignorat și creează un disconfort imens micuților.

fetita care isi sufla nasul

Află ce este rinita alergică dar și cum se manifestă, care sunt factorii declanșatori și cum se tratează corect și eficient, în așa fel încât prichindelul tău să se poată bucura din nou de joaca în aer liber!

Ce este rinita alergică și cum se manifestă

Rinita alergică (sau „febra fânului”) este o inflamație acută a mucoasei nazale, declanșată de un răspuns imun la diverși alergeni precum polen, ambrozie, mucegaiuri, par de animale, acarieni etc. Nu este provocată de un virus sau de o bacterie și nu este contagioasă.

Rinita alergică poate debuta atât în copilărie, cât și la vârsta adultă, oricând sistemul imunitar devine sensibil și reacționează exagerat la anumiți factori din mediu care, de regulă, nu determina probleme la majoritatea oamenilor. Simptomele sunt ușor de recunoscut și de multe ori sunt confundate cu cele ale unei răceli:

 • strănut în salve;
 • rinoree apoasă (nas care curge, secreție nazală apoasă);
 • nas înfundat;
 • ochi roșii, care lăcrimează;
 • mâncărime la nivelul nasului, ochilor, pielii sau gurii;
 • gât inflamat;
 • tuse;
 • dureri de cap (în unele cazuri).

Există două tipuri de rinită alergică:

 • rinită alergică sezonieră, cu simptome care apar, de obicei, primăvara și la începutul toamnei din cauza polenului din copaci, iarbă sau buruieni;
 • rinită alergică perenă, provocată de alergenii prezenți în mod constant în medicul incojurator (acarieni, mucegaiuri, păr de animale etc). Din păcate, persoanele cu acest tip de rinită alergică experimentează simptome tot anul, o dată sau de mai multe ori pe zi.

Care sunt factorii declanșatori

În cazul copiilor, rinita alergică este cauzată, de obicei, de o reacție a imunoglobulinei la diverși alergeni prezenți în mucoasa nazală, precum acarieni, mucegai, polen sau păr de animale. Printre factorii declanșatori pentru rinita alergică se numără:

 • alergeni specifici spațiului exterior: polen din copaci sau iarbă, diferiți fungi, spori etc.;
 • alergeni specifici spațiului interior: acarieni, praf, par de animale, mucegai etc.;
 • anumiți factori iritanți: fumul de țigară, diferite parfumuri etc.

Rinita alergică apare, în mod special, la copiii care au un istoric medical de afecțiuni de tip alergic, precum eczemă și astm sau cu un istoric familial în acest sens (rude care suferă de aceeași problemă), însă nu este obligatoriu. Trebuie să știi, însă, că micuțul tău va fi mai expus să dezvolte această afecțiune dacă are alte forme de alergii sau astm, are o rudă de sânge cu fond alergic sau este expus adesea unui mediu cu alergeni.

Cum poate fi tratată rinită alergică la copii

Dacă nu reușești să deosebești simptomele unei răceli obișnuite de cele ale unei rinite alergice, mergi cu micuțul tău la pediatru, care îl va examina și va stabili diagnosticul. Dacă se constată că prichindelul tău are o rinită alergică, cea mai importantă parte a tratamentului este limitarea expunerii copilului la alergeni.

Înainte să ieși cu cel mic afară, verifică starea vremii. Vântul răspândește polenul și alți factori alergeni la zeci de kilometri distanță, așa că evitați să plimbările sau joacă în aer liber în astfel de condiții. De asemenea, atât tu cât și prichindelul tău schimbați-vă hainele și faceți duș după ce veniți de afară pentru a înlătura polenul adunat.

Minimizează nivelul de polen din casă! Ține geamurile închise în special în prima parte a zilei și folosește un purificator de aer pentru a filtra alergenii.

Asigură-te că ai în casă un produs natural de prima intenție, care să combată eficient simptomele rinitei alergice și non alergice. Noi îți recomandăm RINODEP spray nazal de la Dr. Phyto, care este indicat în:

 • tratamentul rinitei alergice și nonalergice (NARES și NARESMA);
 • prevenția complicațiilor bacteriene;
 • tratamentul sindromului descendent.

Poate fi administrat copiilor de peste 2 ani, dar și adulților care se confruntă cu rinită alergică cauzată de alergiile de sezon.

rinodep spray nazal

RINODEP spray nazal nu conține alcool, gaz propulsor și alergen, fiind un produs natural pe baza de plante, apă de mare concentrată bogată în săruri minerale și micronutrienți și mangan - un micronutrient util în tratamentul stărilor alergice că rinită și hipersensibilitatea tractului respirator superior.

Chiar dacă RINODEP spray nazal este un produs natural, care nu afectează în niciun fel sănătatea micuțului tău, vorbește cu medicul pediatru sau alergolog înainte de administrare. Mai multe detalii despre acest produs găsești pe magazin.drphyto.ro, de unde îl și poți cumpăra.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?
Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
  O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

  Ce poate fi mai crunt pentru o mamă decât să afle că este alergică la propriul copil? I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a descoperit, în timp ce...

  O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație
  O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație

  O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și la transpirația produsă de corpul ei. Pielea i se decojește, se înroșește, mâncărimile nu îi dau pace....

  Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului
  Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului

  Începutul noului an școlar se apropie cu pași repezi, de aceea te pregătești intens ca să-l întâmpinați așa cum se cuvine. Printre demersurile ce țin de aceste...

  Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
  Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

  Alăptarea este un fenomen natural care în societatea modernă primește foarte multă atenție. Grație noilor tehnologii și invenții, mamele sunt ajutate să își mărească...

  Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
  Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

  Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

  Bi-interviu: cum se crestea un copil născut în anii 80 vs. cum se creste un copil născut în anii 2000
  Bi-interviu: cum se crestea un copil născut în anii 80 vs. cum se creste un copil născut în anii 2000

  Luna aceasta sunt nostalgica dupa vremurile copilariei... Din gand in gand, am deschis o discutie cu mama despre cum se cresteau copiii in '89 - anul in care m-am nascut, dar si in anii...

  Week-end de 3 zile? S-a demonstrat că este mai eficient să muncim 4 zile pe săptămână, decât 5
  Week-end de 3 zile? S-a demonstrat că este mai eficient să muncim 4 zile pe săptămână, decât 5

  Nu știu alții cum sunt, dar știu cum sunt eu: mi-aș dori un week-end de trei zile. Cine nu? Iată că spre asta ne îndeeptăm, pentru că tot mai multe studii dovedesc că suntem...

  Înlocuirea unui singur cuvânt cuvânt din vocabular îți va disciplina eficient copilul
  Înlocuirea unui singur cuvânt cuvânt din vocabular îți va disciplina eficient copilul

  Una dintre marile provocări pe care le ai când ești părinte este să poți găsi cuvintele potrivite, în momentele potrivite. Uneori, fără să îți dai seama, limbajul...

  © 2024 Qbebe