Dezvoltarea copilului: ce se întâmplă dacă nu bea suficientă apă

Deshidratarea este caracterizată printr-o serie de semne cunoscute de către părinți, precum frecvență redusă a urinării și gură uscată. Adevărul este însă că atunci când copilul tău nu bea suficientă apă pot apărea probleme importante pe termen lung. Îți explicăm în continuare exact ce se întâmplă, precum și ce poți face pentru a preveni problemele grave de sănătate

Informații despre importanța apei în organism

Apa este esențială pentru supraviețuirea speciei umane, iar întregul corp al unui copil se bazează pe cantități corespunzătoare de apă pentru a funcționa corect. Mai exact, este format din 65% apă, necesară pentru circulația sanguină, metabolism, reglarea temperaturii corporale, eliminarea materiilor reziduale și detoxifiere.

Astfel, un copil are nevoie de 5-8 căni de apă zilnic, conform Revistei Americane de Nutriție Clinică. Conform unui studiu recent desfășurat de Harvard, mai mult de jumătate dintre copiii americani sunt deshidratați, ceea ce poate avea repercusiuni asupra performanței lor academice și de sănătate. La nivelul SUA, aproximativ ¼ dintre copii nu consumă apă zilnic, iar băieții au cu 75% mai multe șanse de a fi incorect hidratați comparativ cu fetele.

Din păcate, copiii sunt predispuși consumului de băuturi dulci precum suc și suc de fructe în loc de apă simplă, iar mulți adolescenți au tendința de a consuma băuturi sportive sau energizante.

nu bea suficienta apa

Deshidratarea la copii

Odată ce corpul a pierdut între 1-2% din compoziția totală de apă, va semnaliza că are nevoie de mai multă prin apariția senzației de sete. Însă, până la momentul în care mecanismul de sete se activează, copilul se află deja în primele stadii de deshidratare, motiv pentru care nu trebuie ignorate senzațiile inițiale de sete. În plus, trebuie să știi că mecanismul de sete are tendința de a fi subdezvoltat în rândul copiilor, făcându-i vulnerabili la deshidratare.

Foamea, în special pofta de dulce, poate reprezenta un semn că organismul are nevoie de apă. Apoi, alături de semnul evident de sete, mai pot apărea: oboseală și/sau amețeală, gândire confuză și concentrare redusă, schimbări de dispoziție, frisoane, durere de spate sau de articulații, crampe musculare, piele uscată, constipație, frecvență redusă a urinării, urină de culoare închisă/concentrată, durere de cap, respirație urât mirositoare.

Verificarea culorii urinei este un indicator important pentru gradul de hidratare; atunci când este concentrată și închisă la culoare reprezintă un semn că rinichii rețin lichide pentru a menține funcțiile corporale și este un indiciu bun că este necesară mai multă apă. În mod ideal urina trebuie să dobândească o culoare ușor gălbuie. Este posibil însă ca riboflavina (vitamina B2) să confere o colorație strălucitoare, aproape fluorescentă urinei, îngreunând evaluarea corectă. De asemenea, frecvența de urinare este un indicator pentru aportul de apă; în mod normal trebuie să mergi la toaletă de 7-8 ori pe zi. Dacă cantitatea este redusă sau au trecut mai multe ore fără să mergi la toaletă este un indicator al deshidratării.

Ce se întâmplă când apare deshidratarea la copil

Alte semne importante care trebuie urmărite la copil sunt scaunele. Astfel, când aportul de apă nu este cel necesar, se instalează constipația și scaunele sunt eliminate cu dificultate (sunt dure și uscate). Deși frecvența scaunelor variază de la un copil la altul, consistența ar trebui să fie moale și bine format dacă consumă suficientă apă. Apoi, atunci când copilul nu consumă suficientă apă poate deveni obosit, lent și rezistent la activitate fizică, fiind mai somnolent decât în mod normal. Copiii de vârstă mică pot deveni irascibili, agitați și pot să aibă modificări în dispoziție. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că și pielea copilul poate avea de suferit. Astfel, o piele uscată și care se descuamează va fi un simptom important al unui aport insuficient de apă; ochii săi vor părea înfundați în orbite și poate avea o gură uscată și lipicioasă. Nu va avea lacrimi sau va avea lacrimi puține când va plânge. Pe termen lung, deshidratarea poate conduce la infecții renale și de tract urinar.

Deshidratarea în formă severă poate fi potențial fatală, dar și o deshidratare ușoară poate cauza probleme ce variază de la dureri de cap și irascibilitate la cogniție afectată. De asemenea, poate influența performanța sportivă, după cum reiese dintr-un raport CNN recent "chiar dacă există o formă ușoară de deshidratare îți va fi afectată abilitatea de a te antrena corespunzător. O deshidratare de 2% cauzează o scădere de 10% în performanța atletică. Cu cât ești mai deshidratat, cu atât mai slabă va fi performanța."

În plus, atunci când corpul este deshidratat, devii mai predispus oboselii și irascibilității. Funcțiile tale cognitive, inclusiv abilitatea de concentrare, pot fi afectate. Există și un studiu publicat în revista Psihologie și Comportament, conform căruia șoferii deshidratați au comis de două ori mai multe greșeli în cele 2 ore de condus comparativ cu șoferii hidratați.

nu bea suficienta apa

Recomandări de hidratare

Îndrumarul standard este de a consuma 8 pahare de apă în fiecare zi, dar luând în considerare faptul că necesitățile de apă pot să varieze semnificativ de la o zi la alta în funcție de nivel de activitate și condiții atmosferice, sugestia poate fi nepotrivită. În realitate, este imposibil de determinat un îndrumar general aplicabil tuturor, în orice moment. Copiii 1-3 ani trebuie să bea 4 căni de apă zilnic, cei de 4-8 ani să bea 5 căni de apă pe zi, iar băieții 9-13 ani 8 căni de apă, în vreme ce fetele au nevoie de aproximativ 7 căni.

Este indicat să pui la dispoziția copilului apă pentru întreaga durată a zilei, înlocuind restul băuturilor consumate. Corpul pierde apă zilnic, chiar dacă nu transpiră, cantitate care trebuie înlocuită constant. Deși sucul, sucurile de fructe, băuturile sportive, energizantele conțin apă, nu sunt apa de care are nevoie copilul tău și pot conține cofeină, care acționează ca diuretic (va spori gradul de deshidratare). Medicul pediaru Anisha Patel din Universitatea din California subliniază că un aport corect de apă va ajuta copilul să aibă rezultate bune la școală și să învețe mai bine. În final, profesorul de nutriție Dianne Ward subliniază că deoarece nu au dezvoltat mecanismul de sete părinții trebuie să fie cei care le reamintesc copiilor să bea apă.

 

Surse: https://articles.mercola.com; https://healthyeating.sfgate.com; https://edition.cnn.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce fac dacă bebelușul nu vrea să bea apă
  Ce fac dacă bebelușul nu vrea să bea apă

  Chiar dacă, la prima vedere, apa ți se pare inofensivă și o necesitate în viața bebelușului tău, inclusiv când acesta are până în 6 luni, în realitate...

  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore
  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore

  Un copil în vârstă de 11 ani a murit după ce părinții săi l-au forțat să bea aproape 3 litri de apă, într-un interval de câteva ore.

  10 semne că nu oferi copilului suficientă afecțiune
  10 semne că nu oferi copilului suficientă afecțiune

  Iubirea părinților este hrana sufletului pentru copii. Un copil poate supraviețui fără afecțiune, dar va crește asemeni unei plante căreia îi lipsește lumina soarelui, lipsit...

  3 complicații care pot să apară dacă îi intră apă în urechi copilului
  3 complicații care pot să apară dacă îi intră apă în urechi copilului

  Sănătatea urechilor joacă și ea un rol covârșitor în starea de bine a unui copil. Printre demersurile pe care ar trebui să le facem pentru a ne asigura că se bucură de...

  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă
  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă

  Este obligatorie hidratarea corectă în perioada de caniculă, dar nu și pentru bebeluși. Conform specialiștilor, cei mici nu au nevoie de apă.

  Ce se întâmplă dacă ai lichid amniotic în exces?
  Ce se întâmplă dacă ai lichid amniotic în exces?

  Prezența lichidului amniotic în exces în sarcină poate fi consecință unei malformații fetale, unui diabet zaharat slab controlat al mamei sau unor anomalii ale cromozomilor....

  Ai grijă! Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu te odihnești suficient
  Ai grijă! Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu te odihnești suficient

  Atunci când nu reușești să te odihnești corespunzător pot apărea efecte neplăcute la nivelul întregului corp, începând de la tulburări în procesele...

  Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica
  Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica

  V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața noastră fără muzică? Lumea ar deveni, cu siguranță, un loc foarte tăcut și trist. Viața noastră, fără melodii și armonie, ar fi...

  © 2022 Qbebe