Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

Andreea Bitar

Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită substanța în timp ce se spală pe dinți. Având în vedere că pasta de dinți este sigură pentru uz zilnic, majoritatea persoanelor nu își fac probleme dacă se întâmplă să înghită puțină, din când în când. Dar este oare așa? Află în cele ce urmează.

Ce ingrediente conține pasta de dinți?

Fluorura de sodiu, un ingredient frecvent regăsit în pasta de dinți, este, în realitate o toxină. Cu toate acestea, fluorura de sodiu nu este o substanță periculoasă atunci când este ingerată în cantități mici sau foarte mici.

Fluorura de sodiu în pasta de dinți și în apa de gură are rol de a proteja sănătatea cavității bucale prin prevenirea formării tartrului și, implicit, a apariției cariilor, atât timp cât produsul de igienă este formulat corect și este folosit conform instrucțiunilor de pe ambalaj. De asemenea, fluorura de sodiu contribuie la remineralizarea stratului de email de pe suprafața dinților și pătrunde în profunzimea acestuia pentru a regenera zonele sensibile.

În forma sa elementară, fluorura de sodiu este un mineral din clasa halogenidelor ce poartă numele de fluorină. În natură, aceasta se regăsește numai în formă compusă, cum ar fi fluorura de calciu, și poate fi identificată în straturile de pământ și rocă. Pentru a se obține fluorura de sodiu este nevoie de un proces de neutralizare a unui compus numit fluorură de hidrogen, cu ajutorul hidroxidului de sodiu, după care produsul obținut este uscat și transformat în pulbere.

Fluorura de sodiu este o substanță sigură pentru consum și eficientă împotriva cariilor și tartrului, atunci când este folosită corespunzător în produsele de igienă orală. Majoritatea motivelor de îngrijorare apărute în istoria recentă cu privire la pericolul impus de fluorura de sodiu provin din controversa apărută în jurul subiectului fluorizării apei potabile. Cu toate acestea, e bine de știut că fluorizarea apei de la robinet este un subiect separat și nu are legătură cu efectele fluorului din pasta de dinți asupra sănătății. Mai mult, fluorul din pasta de dinți este îndepărtat în timp scurt de pe suprafața dinților, așa încât, chiar dacă acesta ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate, nu ar avea suficient timp să acționeze. În afară de pastele de dinți din comerț, fluorul se poate regăsi în apă, alimente și în substanțele de igienă orală din cabinetele stomatologice.

Pe lângă fluor, pastele de dinți disponibile pe piață conțin surfactanți, care sunt agenți blânzi de curățare și al căror rol este de a contribui la îndepărtarea mai ușoară a impurităților de pe suprafața dinților, precum și a plăcii bacteriene. Este important de reținut că acești surfactanți nu sunt toxici și sunt formulați în perfectă compatibilitate cu celelalte ingrediente din pasta de dinți.

Pe lista de ingrediente a pastelor de dinți se regăsesc și anumite substanțe abrazive, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și carbonatul de calciu. Aceștia acționează precum agenți de remineralizare a dinților, contribuie la curățarea eficientă a acestora și menține luciul danturii.

Urmează, apoi, umectanții și lianții, sau agenții de legare. Umectanții, cum ar fi glicerina, sorbitolul și propilen glicolul, au rol de prevenire a uscării pastei de dinți, în timp ce lianții asigură integritatea ingredientelor, prevenind separarea acestora.

Nu în ultimul rând, pastele de dinți conțin conservanți, agenți de îndulcire și potențiatori de aromă și agenți de colorare. Printre cei mai des folosiți conservanți în compoziția pastelor de dinți se numără formaldehida, benzoatul de sodiu, fenolul și anumite tipuri de alcool. Ca în multe alte produse cu termen de valabilitate prelungit, conservații sunt folosiți pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme ce ar putea compromite integritatea pastei de dinți.

Potențiatorii de aromă și agenții de îndulcire sunt utilizați în compoziția pastei de dinți pentru a îmbunătăți gustul acesteia și pentru a ascunde aroma anumitor componente mai puțin plăcute la gust. În ceea ce privește aromatizanții și potențiatorii de aromă, cei mai frecvent întâlniți sunt uleiurile esențiale, precum cel de mentă sau scorțișoară, zaharina, sorbitolul, xilitolul și manitolul. A se reține că aceste ingrediente din urmă, pe lângă gustul plăcut, contribuie la remineralizarea emailului dentar, deci sunt cu atât mai folositoare.

Uneori, pastele de dinți pot conține și agenți de colorare, în special pastele concepute pentru copii.

Ce se întâmplă atunci când înghiți pastă de dinți?

Deși ingerarea de pastă de dinți nu reprezintă un pericol pentru sănătate, se recomandă evitarea acestui obicei. Pasta de dinți poate fi aplicată conform instrucțiunilor medicului sau a celor de pe ambalaj, însă nu ar trebui înghițită.

Așadar, dacă se întâmplă să înghiți o cantitate mică de pastă de dinți, nu se va întâmpla nimic. Cu toate acestea, dacă consumi cantități mai mari, în mod repetat, există riscul de creștere a nivelului de fluor din organism, ceea ce poate da reacții adverse precum deranj stomacal, stare de vomă și de greață.

În cazul copiilor cu vârste de opt ani sau mai puțin, consumul excesiv de fluor poate duce la apariția unor linii sau puncte albe pe suprafața dinților. Afecțiunea poartă numele de fluoroză dentară și descrie intoxicația organismului cu fluor. Fluoroza dentară poate fi remediată din punct de vedere cosmetic, dar daunele provocate danturii rămân pentru restul vieții. În cazuri severe, afecțiunea poate duce la erodarea dinților.

Este mai bine să eviți pasta de dinți cu fluor?

Fluorul utilizat în pastele de dinți este un element important pentru că ajută la întărirea stratului de email. Așadar, chiar dacă obișnuiești să consumi apă de la robinet, care conține deja cantitatea recomandată de fluor, utilizarea unei paste de dinți fluorizată va contribui în continuare la menținerea sănătății dinților tăi. Folosită de două ori pe zi, pasta de dinți cu fluor poate avea un impact semnificativ în prevenirea apariției cariilor. Prin urmare, ambele surse de fluor pot contribui la întărirea emailului și la protejarea danturii de carii, tartru și placă bacteriană.

În plus, pasta de dinți cu fluor este recomandată și pentru copiii mai mari de 18 luni, pentru că dinții acestora sunt în curs de formare iar abilitatea lor de a se spăla pe dinți corespunzător nu este încă formată. Așadar, acțiunea puternică a fluorului va contribui la protecția dinților celor micuți. Nu uita, totodată, să îi supraveghezi atunci când se spală pe dinți. 

Cum poți preveni ca cel mic să înghită pastă de dinți?

În primul rând, este important să folosești o pastă de dinți corespunzătoare pentru copii. Acest tip de produse conține o cantitate mai mică de fluor, tocmai din cauza riscului ridicat de ingerare a acesteia. De asemenea, asigură-te că ingredientele sunt potrivite, citind compoziția de pe ambalaj. În principiu, trebuie să ai grijă ca nivelul de fluor din pasta de dinți destinată celui mic să fie mai mic decât cel din pasta ta de dinți. Nu în ultimul rând, fii mereu atentă la cel mic atunci când se spală pe dinți până când învață să se descurce singur, adică până în jurul vârstei de opt ani. Asigură-te că nu înghite pastă de dinți în mod intenționat.

De reținut este că, în cantitate adecvată, fluorul din pasta de dinți poate fi extrem de util în combaterea riscului de carii, însă în cantitate mai mare, acesta poate fi dăunător pentru organism.

Dacă se întâmplă să ingerezi, în mod accidental, o cantitate excesivă de pastă de dinți cu fluor, contactează medicul stomatolog sau mergi la cel mai apropiat spital. Personalul medical te va ghida, pas cu pas, pentru a evita o posibilă intoxicație cu fluor. 

Articolul urmator
Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!
    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!

    Știți deja că cei mici nu se spală pe dinți din proprie inițiativă - cel puțin, nu în general. De obicei, trebuie ca părintele să insiste și uneori, pur și simplu nu...

    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

    Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

    Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?
    Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?

    În calitate de părinți, asigurarea siguranței și bunăstării copiilor noștri este de importanță capitală. Printre numeroasele preocupări, nutriția adecvată ocupă un loc...

    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare
    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

    Ai auzit de tahini în restaurantele libaneze, dar nu știi exact ce este? O pastă de susan foarte întâlnită în bucătăria Orientului Mijlociu, tahini este azi...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    Gina Pistol și Smiley, criticați pentru că nu arată chipul fetiței lor: „Ce se întâmplă dacă arătați fetița? Doamne ferește, câtă secretomanie!”
    Gina Pistol și Smiley, criticați pentru că nu arată chipul fetiței lor: „Ce se întâmplă dacă arătați fetița? Doamne ferește, câtă secretomanie!”

    De când au devenit părinți, în luna martie a anului 2021, Gina Pistol și Smiley nu a publicat nicio imagine cu chipul fiicei lor, Josephine. Chiar dacă cei doi au explicat de...

    Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”
    Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”

    Invitat recent la un interviu pentru un cunoscut podcast din SUA, Prințul Harry a vorbit despre dorința sa de a-și crește copiii diferit de cum a fost crescut el și nu s-a ferit să...

    © 2024 Qbebe