Eozinofile scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Eozinofile scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Eozinofilele scăzute la copil pot să reprezinte un marker important în diagnosticul unei infecții. Care sunt celelalte cauze pentru apariția acestei probleme, simptomele asociate și tratamentul necesar vă explicăm în continuare în detaliu.

Informații importante despre eozinofile

Eozinofilele sunt un tip de globule albe prezente în sânge; globulele albe ajută la protejarea corpului împotriva îmbolnăvirilor și în combaterea infecțiilor. Măduva osoasă produce toate tipurile de globule albe din corp, iar fiecare celulă trăiește de la câteva ore până la câteva zile în fluxul sanguin. Eozinofilele sunt depozitate în diverse țesuturi și pot supraviețui timp de mai multe săptămâni; măduva osoasă continuă să refacă provizia de globule albe a corpului. Ele constituie de obicei mai puțin de 7% dintre globulele albe circulante (100-500 eozinofile per microlitru de sânge).

Eozinofilele acționează împotriva bolilor, circulând în corp și consumând anumite tipuri de bacterii, substanțe străine și alte celule. Sunt o parte importantă din sistemul imunitar și se dovedesc extrem de utile în apărarea contra paraziților (organisme care trăiesc înauntrul sau pe o altă ființă vie și obține diverse avantaje, cauzând în același timp dezavantaje gazdei). Fiecare sistem din organism se bazează într-o anumită măsură pe eozinofile; primul rol pe care îl au implică distrugerea germenilor (virusuri, bacterii sau paraziți), dar au și un rol în răspunsul inflamator, în special dacă este implicată o alergie. Inflamația nu este nici pozitivă, dar nici negativă; ajută la izolarea și controlul răspunsului imunitar la locul unei infecții, dar un efect advers este afectarea țesutului din jurul acesteia. Alergiile sunt răspunsuri imunitare care implică adesea inflamație cronică; eozinofilele joacă un rol semnificativ în inflamația asociată alergiilor, eczemelor și astmului.

Numărul și tipul fiecărei globule albe din corp poate ajuta medicul să înțeleagă mai bine starea de sănătate în ansamblu; atunci când numărul de eozinofile este scăzut, poartă denumirea medicală de eozinopenie. Aceasta constituie un bun marker în diagnosticarea dintre o boală infecțioasă și una non-infecțioasă, dar este un marker moderat în diferențiere între sindromul răspunsului sistemic inflamator și infecția în rândul pacienților bolnavi cronic. Eozinopenia poate deveni un instrument util în practicile unităților de terapie intensivă.

eozinofile scazute la copil

Cauze pentru eozinofile scăzute la copil

Un nivel scăzut de eozinofile nu constituie de obicei un motiv de îngrijorare (este de cele mai multe ori depistat din întâmplare) deoarece alte părți din sistemul imunitar reușesc să compenseze lipsa acestora în mod corespunzător. De fapt, numărul normal pentru eozinofile poate fi chiar zero. Eozinopenia se poate datora administrării de steroizi (substanțe hormonale cu o structură similară chimică hormonilor - substanțe produse în mod natural de corp și eliberate în sânge cu un efect specific asupra țesuturilor din organism).

De asemenea, mai poate apărea în sindromul Cushing (care implică o producție excesivă de cortizol - un hormon produs în mod natural de corp), în infecții ale sângelui (sepsis). Nu în ultimul rând, un număr scăzut de eozinofile poate apărea dimineața devreme.

Simptome pentru eozinofile scăzute la copil

Eozinofilele scăzute la copil nu sunt însoțite de simptome de obicei. Când apare și modificare în numărul de leucocite, poate fi vorba despre o infecție, respectiv simptome de febră, diaree, vărsături, dureri musculare, oboseală excesivă pot fi prezente. În cazul administrării de steroizi, cel mai vizibil simptom este încetinerea/stoparea creșterii normale a copilului.
Pentru sindromul Cushing, simptomele frecvent întâlnite implică obezitate progresivă și modificări la nivelul pielii precum: creștere în greutate și depozite adipoase (în special în zona mediană și porțiunea superioară a spatelui, pe față și între umeri), vergeturi pe pielea abdomenului, a coapselor, a sânilor și a brațelor, piele subțire și fragilă care se învinețește ușor, leziuni care se vindecă dificil, acnee, oboseală severă, slăbiciune musculară, depresie, anxietate și irascibilitate, pierderea controlului emoțional, dificultăți cognitive, hipertensiune, dureri de cap, pierderea masei osoase (poate conduce la fracturi) și dezvoltare afectată a corpului.

eozinofile scazute la copil

Tratament pentru eozinofile scăzute

Dacă celelalte celule din organism nu au un nivel scăzut, eozinopenia nu prezintă motiv de îngrijorare. Însă când numărul este extrem de scăzut, poate indica o problemă cu măduvă osoasă. Tratamentul pentru infecții este reprezentat de medicație antivirală sau antibiotice. Pentru un supradozaj de steroizi, se va întrerupe administrarea acestora sau se va înlocui medicamentul, dacă medicul consimte (când este vorba despre o afecțiune cronică). În cazul sindromului Cushing poate fi indicată medicație specifică sau chiar intervenție chirurgicală.

Atunci când copilul experimentează un atac astmatic, eozinofilele nu sunt eliberate corespunzător în fluxul sanguin și se acumulează în plămâni. Ele elimină toxine pentru a combate substanțele invadatoare, însă ajung să inflameze țesutul plămânilor. Medicația steroidă este în general utilă în eliminarea procesului, prin urmare atunci când astmul este gestionat corespunzător cu ajutorul inhalatorului și a altor medicamente, numărul de eozinofile este scăzut. Gestionarea astmului poate elimina de asemenea și afectarea pe termen lung a plămânilor ca urmare a unui exces de toxine eozinofilice.

Deoarece un nivel redus de eozinofile înseamnă că organismul nu este implicat în combaterea îmbolnăvirii, un test sanguin poate exclude mai multe afecțiuni, inclusiv reacții la medicamente, tulburări imunologice, boli ale sângelui, probleme endocrine, infestații parazitare și boli infecțioase. Atunci când concentrații ridicate de eozinofile sunt descoperite în țesuturi precum pasajele nazale pot indica medicului unde este localizată problema.

Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.

 

 

 

Surse: www.healthline.com; www.merckmanuals.com; https://healthfully.com

Articolul urmator
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    © 2024 Qbebe