Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Greșeli pe care le fac părinții când le dau medicamente copiilor

Administrarea corectă a medicamentelor reprezintă o provocare pentru majoritatea părinților. Deoarece în practică tratamentul medicamentos este deseori aplicat fără indicațiile unui specialist, medicația este fie supra, fie sub dozată și se realizează în mod incorect raportat la mese, fiind de asemenea și necorespunzător conservată, Qbebe a apelat la un specialist pentru a vă explica în detaliu aceste aspecte.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnișoarei Alexandra Meche, diriginte de farmacie:

Grija pentru sănătatea copiilor reprezintă una dintre principalele preocupări și provocări ale părinților, sarcina acestora fiind mult îngreunată în primii ani de viață ai copilului când informațiile pe care acesta le ofera privind posibilele simptome sunt foarte reduse spre deloc. În vederea consolidării și menținerii sănătății copiilor, pe lângă alimentația sănătoasă, un rol extrem de important îl reprezintă medicația corespunzătoare. În acest sens recomandabil ar fi ca părinții să țină cont de anumite aspecte precum:

1. Evitarea aplicării de tratamente fără indicațiile unui specialist (medic/farmacist)
2. Supra și sub dozarea medicației
3. Administrararea incorectă raporatată la mese precum și posibilele interacțiuni medicamentoase
4. Condiționarea corespunzătoare a medicamentelor
5. Lipsa prevenției

greseli pe care le fac parintii

1. Tratamentul aplicat fără indicațiile unui specialist

Una dintre cele mai importante greșeli privind adminstrarea de medicamante copiilor o reprezintă aplicarea unei medicații fără o discuție în prealabil cu un specialist: medic/ farmacist în urma căreia să se stabilească cu exactitate patologia.
De multe ori există tendința aplicării de tratamente raportat la simptome care s-au manifestat și în trecut sau în funcție de sfaturile altor părinți, care teoretic au întâmpinat aceleași probleme. Însă un lucru este cert: fiecare copil este diferit iar ceea ce a funcționat în cazul unuia nu va funcționa obligatoriu și în cazul celorlalți.

O astfel de situație presupune anumite riscuri precum:
- administrarea unui tratament care efectiv nu asigură îmbunătățirea stării de sănătate, determinând contrariul și anume agravarea acesteia ca o consecință a lipsei unui tratament adecvat;
- instalarea obisnuinței organismului față de anumite produse medicamentoase ca urmare a administrării consecutive a acestora fără un fundament clinic. Din păcate, această problemă este frecvent întâlnită în cazul antibioticelor, iar conscințele acestor situații sunt cel puțin dramatice, întrucât în momentele în care efectiv va fi necesară administrarea lor, efectele terapeutice vor fi parțial sau complet absente.
- apariția anumitor reacții adverse, precum reacții alergice periculoase de tipul șocului anafilactic sau instalarea sindromului Reye, afecțiune ce provoacă lezarea gravă a ficatului, miocardului, rinichilor și creierului; din păcate are o simptomatologie nespecifică, boala putând fi confundată cu encefalita, meningita, diverse boli psihice sau diabet. O astfel de situație necesită spitalizarea de urgență, tratamentul putând fi efectuat doar ambulatoriu. Apariția acestui sindrom este pusă pe seama administrării de salicilați la copii cu o vârstă mai mică de 6 ani.

De asemenea, un alt aspect ce trebuie avut în vedere îl reprezintă posibilatea suprapunerii simptomatologiei, situație ce poate fi identificată doar de un specialist în domeniul sănătății. Un exemplu frecvent întalnit îl reprezintă simptomele de răceală și gripă asociate cu o temperatură ridicată suprapuse cu apariția primilor dinți. Caz în care de cele mai multe ori se recurge doar la tratamentul simptomatologiei răcelii și gripei, neglijându-se tratamentul local cu geluri menite să reducă durerea și disconfortul resimțite de copil, favorizând totodată și o vindecare mult mai rapidă a zonei lezate.
Astfel, vizita medicală este absolut obligatorie în vederea obținerii unui diagnostic concret precum și a unei scheme de tratament personalizate, adaptată la nevoile copilului pentru manifestările din acel moment.

2.  Supra și sub dozarea medicației

Următorul pas în vederea tratării corespunzătoare a diverselor probleme de sănătate ale copiilor îl reprezintă asigurarea unei complianțe terapeutice ridicate. Astfel, părintele are obligația de a supraveghea modul de administrare al produselor medicamentoase, asigurându-se asupra faptului că aceștia primesc exact dozele recomandate de medic/farmacist.
Obținerea de rezultate rapide, în timp util, se va realiza doar cu ajutorul respectării schemei de tratament, iar ideea conform căreia prin administrarea de doze suplimentare crește efectul terapeutic este complet eronată. Acest fapt nu va produce o ameliorare mai rapidă asimptomelor, în schimb sunt foarte mari șanse să apară anumite reacții adverse cauzate de supradozaj (de exemplu: lezarea hepatică gravă).
De asemenea, administrarea unor doze mai mici sau întreruperea tratamentului înainte de termenul recomandat ca fiind necesar combaterii simptomatologiei va avea drept consecință revenirea simptomelor, posibil chiar în forme mai grave și evident prelungirea perioadei de tratament.

greseli pe care le fac parintii

3. Administrararea incorectă raporatată la mese precum și posibilele interacțiuni medicamentoase

În vederea asigurării unui tratament medicamentos de succes se recomandă respectarea anumitor reguli, aparent banale, dar de un mare impact în acest sens.
Astfel, se va ține cont de următoarele aspecte:
a)administrarea antibioticelor pe cale orală se va realiza:
- la intervale de timp bine stabilite, necesare menținerii substanțelor în concentrații optime în organism;
- la o diferență de cel puțin 2 ore de antiacide; la 30 minute după masă pentru cea mai mare parte dintre ele, excepție făcând antibioticele de tip macrolide (de exemplu: azitromicina, claritromicina etc.) ce se vor administra cu minim 30 minute înainte de masă, iar tetraciclinele (cu excepția minociclinei și doxiciclinei) în absența produselor lactate. Nerespectarea acestor reguli va avea drept consecință diminuarea absorbției digestive și implicit ineficacitate terapeutică.
- complementar cu administrarea de probiotice (la cel puțin 2 ore după antibiotic), necesare menținerii echilibrului microflorei intestinale și antimicotice (pentru a preveni infecțiile fungice)
b)administrarea antiinflamatoarelor se va realiza după masă, cu sau fără antiacide
c)medicamentele hepatotoxice, de exemplu antihelminticele, se vor administra în asociere cu hepatoprotectoare
d) expectorantele se vor administra pe parcursul zilei, cel târziu la ora 20, evitându-se astfel puseele de tuse și asigurând un somn odihnitor. Dependent de predispoziția fiecăruia se poate recurge la asocierea cu un antitusiv înainte de somn.
e)antiastmaticele se vor administra preferabil seara când posibilitatea declanșării crizelor astmatiforme este mult mai mare comparativ cu restul momentelor zilei.

Citește șiCum se administreaza medicamentele copilului: ghid pe varste 

4. Condiționarea corespunzătoare a medicamentelor

Un rol important în realizarea unui tratament corespunzător îl reprezintă calitatea produselor folosite.
În momentul eliberării medicației în farmacie pacieinții trebuie să acorde importanța cuvenită și informațiilor referitoare la păstrarea medicamentelor, pentru a preveni deteriorarea acestora sau pierderea proprietăților terapeutice. Marea majoritate se pastrează la temperatura camerei, în loc răcoros, ferit de lumină, însă trebuie avut în vedere că există și excepții, unele medicamente necesitând păstrarea la frigider.

5. Lipsa prevenției

Proverbul:"Nu lăsa pe mâine ce poți face azi" se aplică și în cazul sănătății, viața echilibrată asigurând o minte și un corp sănătos.

Mulțumim domnișoarei Alexandra Meche pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

 

Când trebuie să renunți la homeopatie și să tratezi copilul cu medicamente: ce spune specialistul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  4 greseli pe care parintii le fac cand le vorbesc copiilor despre sex
  4 greseli pe care parintii le fac cand le vorbesc copiilor despre sex

  Una dintre discutiile cele mai inspaimantatoare pentru parinti este cea despre sex. Sa le vorbesti copiilor despre sex poate fi stanjenitor si foarte inconfortabil. Cu toate aceastea, o...

  3 greseli majore pe care le fac parintii cand divorteaza
  3 greseli majore pe care le fac parintii cand divorteaza

  Chiar daca nu ni-l dorim exista si cazuri in care relatia dintre parinti se destrama si ajung la divort. Cand mai este si un copil la mijloc situatia este si mai dificila, de cele mai multe...

  4 greşeli în educaţia copiilor pe care părinţii le fac fără să vrea
  4 greşeli în educaţia copiilor pe care părinţii le fac fără să vrea

  Educaţia copiilor este foarte importantă pentru părinţi. Ei se străduiesc să fie părinţi buni, să le dea copiilor cele mai bune exemple, să fie modele desăvârşite, însă, nu...

  Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii
  Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii

  Experții în psihologia infantilă ne asigură de următorul lucru: când știm cum să ne lăudăm copilul, putem să-l determinăm să aibă mai multă încredere și...

  3 greșeli periculoase pe care le fac părinții când aleg pătuțul bebelușului
  3 greșeli periculoase pe care le fac părinții când aleg pătuțul bebelușului

  Alegerea pătuțului este o sarcină destul de dificilă pentru părinți, piața fiind plină de modele variate, ce par perfecte la prima vedere. Sigur, principalul criteriu de selecție...

  NU asa ii oferi dragoste copilului! 10 greseli pe care le fac parintii
  NU asa ii oferi dragoste copilului! 10 greseli pe care le fac parintii

  In general, parintii isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor. Vor sa le ofere tot ce n-au avut ei insisi atunci cand erau micuti. Uneori, insa, parintii exagereaza in incercarea lor...

  5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf
  5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf

  Ar trebui sa folosesc apa de la chiuveta sau apa sterilizata? Toate marcile de lapte praf sunt la fel de bune? In cat timp trebuie consumat laptele praf pe care il prepar? Ar trebui sa...

  © 2019 Qbebe