Gripa și vaccinarea antigripală la copil și la adult

Irina Olteanu - Redactor Senior

Gripa este o afecțiune virală specifică sezonului rece. În ce mod se manifestă gripa, cum se transmite, ce tratament necesită și mai ales în ce mod acționează vaccinarea antigripală (alături de recomandări și posibile reacții adverse) veți afla chiar aici de la medicul specialist Ștefănescu Daniela.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Ștefănescu Daniela, Medic Primar medicină de familie, Str. 1 Mai nr 6,Chitila, județul Ilfov, 0722317412, 0214363285:

Informații despre gripă 

Infecțiile acute respiratorii sunt caracteristice sezonului rece, majoritatea fiind determinate de virusuri. Gripa este cea mai frecventă infecție virală respiratorie cu implicații medicale grave asupra sănătății populației infantile, dar mai ales vârstnice. Este cauzată de virusurile gripale tip A, B și C, cel mai frecvent implicat fiind virusul gripal A. Virusurile gripale prin mutațiile antigenice își schimbă frecvent structura determinând epidemii anuale cu maximul de incidență în perioada de iarnă, decembrie-martie.

Extrem de contagioasă, infecția gripală reprezintă modelul de infecție „de aglomerație". Modalitatea de transmitere fiind pe cale directă prin secrețiile nazo-faringiene, prin picăturile septice împrăștiate prin strănut și tuse sau pe cale indirectă prin obiecte și mâini recent contaminate. De asemenea, unele animale/păsări pot fi purtătoare de virus.

O persoană care are o infecție gripală, transmite virusul celor din jurul ei cu 1-2 zile înainte de apariția bolii și 4-5 zile după declanșarea ei.

După contact urmează o perioadă de incubație de 2 zile, după care boala debutează brusc cu frisoane, febră înaltă 39-40° Celsius, dureri musculare, cefelee, astenie fizică, amețeli, dureri ale globilor oculari, lăcrimare, obstrucție nazală cu secreții apoase, tuse uscată, voce răgușită, lipsa poftei de mancare, palpitații, uneori greață, vărsături și diaree (mai ales la sugar). Există un risc de deshidratare prin pierderea lichidelor prin febră, vărsături și lipsa de aport mai frecvent la sugari și vârstnici.

Formele de boală sunt extrem de variabile, de la criza ușoară cu simptome asemănătoare guturaiului, până la pneumonie severă, dar pot fi și infecții subclinice, asimptomatice, transmisibile pentru anturaj. Extremele de vârstă pot prezenta manifestări atipice, cu afebrilitate la vârstnici, iar la copilul mic febră mare însoțită de foarte puține semne de afectare respiratorie. Persoanele cu boli cronice (renale, respiratorii, cardiovasculare etc.) pot manifesta infecția gripală ca o acutizare a bolii de bază.

Gradul de severitate al bolii depinde de expunerea anterioară la variantele înrudite de virus și care au creat un oarecare grad de imunitate.

În evoluția unei infecții gripale pot apărea complicații cum ar fi: miocardita, encefalita, meningita, dar și suprainfecții bacteriene secundare, mai ales pneumococice și stafilococice, adesea cu evoluții imprevizibile grave.

Tratamentul se adresează simptomelor prezentate de pacient, combaterea febrei, obstrucției nazale și rinoreei, aport susținut de lichide în cantități mici repetate pentru evitarea vărsăturilor, calmante ale tusei, repaus și izolarea cazului.

Antibioticele vor fi folosite numai în caz de suprainfecție bacteriană și numai la recomandarea medicului!

Gripa poate fi prevenită evitând contactul cu persoanelor bolnave. Purtatul unei măști protectoare, igiena riguroasă a mâinilor și evitarea aglomerațiilor sunt necesare pentru a nu transmite boala sau a nu ne îmbolnăvi.

gripa si vaccinul antigripal

Informații despre vaccinarea antigripală 

Imunizarea activă prin vaccinarea antigripală este de departe cea mai benefică metodă profilactică.

Vaccinul conține 3 antigene virale (inactivate sau vii atenuate) care odată introduse în organism activează sistemul imunitar cu producere de anticorpi.

Cele 3 tulpini virale componente ale vaccinului sunt recomandate anual de către Organizația Mondială a Sănătății, în luna februarie pentru emisfera nordică și în septembrie pentru emisfera sudică. Producția de vaccinuri este anuală în funcție de virusurile circulante.

Pentru anul 2016-2017 vaccinul antigripal conține 2 tulpini de virus gripal A (California și Texas) și o tulpină B (Massachusetts), pentru o doză de 0,5 ml.

Vaccinarea în masă are rolul de a preveni și de a reduce impactul epidemiilor.

Perioada optimă a administrarii este în luna octombrie/noiembrie. Organismul are nevoie de două săptămâni pentru a produce anticorpi și a crea protecție care se întinde pentru o perioadă de 6 luni, după care nivelul anticorpilor scade până la 1 an, când este necesară o nouă vaccinare. Vaccinarea se poate realiza și pe toată durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

Vaccinul este recomandat pentru întreaga populație începând de la 6 luni, astfel o bună acoperire vaccinală va limita circulația virusului cu reducerea numărului de cazuri de îmbolnăviri.

Programele speciale de vaccinare se adresează unei "populații țintă", care este reprezentată de persoanele cu risc crescut, aici fiind incluse cele suferinde de boli cronice, extremele de vârstă (sugarii, copiii mici și vârstnicii peste 65 de ani), instituționalizații cât și acelea care prin natura profesiei pot să transmita boala celor din categoria cu risc, aici fiind incluși medicii, personalul mediu, salariații din instituțiile de ocrotire.

O altă categorie vulnerabilă este reprezentată de gravide, vaccinarea se recomandă a fi efectuată numai cu vaccin inactivat, în trimestrul II sau III de sarcină. Dacă nu au primit o doză de vaccin în perioada sarcinii, aceasta poate fi administrată după naștere mai ales celor care alăptează, anticorpii transmițându-se și prin laptele matern; astfel o doză de vaccin protejează două vieți într-o perioadă de vulnerabilitate.

gripa si vaccinul antigripal

Copiii între 6 și 35 de luni vor primi o doză de 0,25 ml, jumătate din doza de 0,5 ml cât conține seringa preumplută. Cei cu vârste între 6 luni și 9 ani care nu au mai fost vaccinați anterior pentru gripă vor primi două doze la un interval de cel puțin o lună între ele.

Pentru adulți este suficientă o singură doză de vaccin.

Reacțiile adverse posibile după vaccinare sunt în general reacții locale de scurtă durată la locul injectării: durere, eritem și prurit, mai rare sunt reacțiile sistemice de tip: febră, frisoane, cefalee și mialgii, reacții care sunt de scurtă durată, cel mult una, două zile, minore în comparație cu complicațiile posibile ale gripei.

Vaccinul este temporar contraindicat a fi administrat în timpul bolilor acute febrile și definitiv în cazurile de alergie la una din componentele vaccinului.
Pentru achiziționarea acestuia se recomandă prescripția medicală.

Citește și: Vaccinul antigripal in timpul sarcinii 

Mulțumim doamnei doctor Ștefănescu Daniela pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Bibliografie:
1. http://www.stopgripa.ro
2. https://www.cantacuzino.ro
3. http://www.who.int/topics/vaccines/en
4. Gripa - Ghid de buzunar supraveghere si diagnostic Dr. Viorel Alexandrescu Dr. Daniela Pitigoi.
5. RCP - Prospect vaccin gripal 2016-2017

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vaccinarea antigripală a gravidelor și copiilor – Ce trebuie să știm despre și ce se întâmplă în contextul pandemic?
  Vaccinarea antigripală a gravidelor și copiilor – Ce trebuie să știm despre și ce se întâmplă în contextul pandemic?

  Povara anuală a gripei este foarte mare, de aceea vaccinarea antigripală este foarte importantă, mai ales în contextul COVID-19, când categoriile de persoane vulnerabile,...

  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

  Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

  Un copil a murit de gripă, după ce mama a ascultat de sfaturile unui grup de antivacciniști: „Mi s-a prescris Tamiflu, dar nu i l-am dat”
  Un copil a murit de gripă, după ce mama a ascultat de sfaturile unui grup de antivacciniști: „Mi s-a prescris Tamiflu, dar nu i l-am dat”

  Un băiețel în vârstă de 4 ani din SUA a decedat recent din cauza gripei după ce mama sa nu a respectat indicațiile primite de la medic și nu i-a dat acestuia un medicament...

  Când Dumnezeu îți dă un copil obraznic, tu fă din el un adult de succes
  Când Dumnezeu îți dă un copil obraznic, tu fă din el un adult de succes

  ”Ești obraznic!” Oare? Chiar așa? Ce gândiți, voi, dragi părinți, când puneți această etichetă pe copil? Ce înseamnă obrăznicia, de fapt? Hai să...

  O mamă susține că i-a fost trimis pentru adopție un adult cu nanism, în loc de un copil de 6 ani
  O mamă susține că i-a fost trimis pentru adopție un adult cu nanism, în loc de un copil de 6 ani

  Mama adoptivă a unei fetițe în vârstă de 9 ani este acuzată de abandon. Răspunsul femeii șochează și pare rupt dintr-o carte SF.

  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea
  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea

  Un studiu american a ajuns la concluzia că al doilea născut este mai înclinat să fie adeptul unor comportamente indezirabile, inclusiv la maturitate. Iată explicaţia oamenilor de...

  Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer
  Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer

  Pfizer vrea să vaccineze copiii între 2 și 11 ani și cere autorizație de la Agenția Medicamentului din SUA! Anunțul vine la doar o zi după ce Agenția a dat undă verde pentru...

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  © 2022 Qbebe