Herpangina la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Herpangina la copii este relativ rar intalnita insa, din cauza simptomelor sale, produce ingrijorare in cazul parintilor. Ce este herpangina, ce simptome are si cand trebuie sa ne ingrijoram vom afla impreuna in continuare.

Ce este herpangina

Herpangina reprezintă o afecțiune virală, acută, auto-limitata întâlnită la copii. Copiii afectați se plâng de obicei de dureri bucale, au febră și prezintă vezicule de 2-4 mm (bubițe cu lichid) sau ulcerații (răni) în zona din spate a gâtului și pe palatul  moale care, în mod evident, conduc la refuzul alimentației. Categoria de vârstă cea mai afectată de herpangină este între 1 și 4 ani.

Herpangina la copii- cauze

Herpangina este provocată de o serie de virusuri, parte din familia enterovirusuri , virusul Coxsackie fiind cel mai des întâlnit. Virusurile sunt de obicei răspândite pe cale fecal-orală (după folosirea toaletei/oliței se duce mâna la gură) sau pe cale respiratorie (saliva eliminată prin tuse/strănut).

Contactul cu mucusul unui copil infectat cu herpangină este de obicei suficient pentru a contacta afecțiunea. Cursul normal al infecției presupune o perioadă de incubație care este în general asimptomatică (copilul nu prezintă niciun simptom de îmbolnăvire), ce poate dura de la una la două săptămâni (în general este vorba de 3-6 zile). De fapt, medicii spun că 50% dintre copiii infectacti rămân asimptomatici pe întreaga durată, ceea ce face extrem de dificilă prevenția răspândirii.

De asemenea, trebuie să nu uităm de faptul că virusul poate supraviețui pe suprafețe și obiecte cum sunt jucăriile. În aceste condiții, poate ajunge foarte ușor la copil. Iată de ce este esențial să se respece regulile de igienă. 

Herpangina la copii- factori de risc

Riscul de a contacta virusul responsabil de apariția herpanginei este mai ridicat în următoarele situații:
• Pentru copiii care au între 3 și 10 ani
• Când este vară sau toamnă
• Când nu se respectă normele de igienă (mai ales spălatul pe mâini)
• Când un copil este în colectivitate (la școală, în tabere, în centre de îngrijire etc.)

Când herpangina este cea mai contagioasă

Așa cum perioada incubației acestei afecțiuni este variabilă, la fel se întâmplă și cu perioada în care boala este cea mai contagioasă. Medicii spun că virusul Coxsackie este mai molipsitor în timpul primei săptămâni în care apar simptomele herpanginei. Acest virus se instalează pe tractul respirator, unde staționează cam 3 săptămâni, în timp ce în fecale persistă cam 6 săptămâni (de la infecția inițială). 

Herpangina la copii-simptome

Poți recunoaște boala după următoarele manifestări:

-febra

-durerea de gât

-mici vezicule și ulcerații pot acoperi palatul moale, amigdalele și faringele posterior. Restul gurii are un aspect normal. Aceste vezicule pot fi prezente până la o săptămână

-noduli limfatici măriți la nivelul gâtului

-o stare generală proastă, lipsa apetitului și iritabilitate

-uneori poate apărea și iritația pielii

Rareori, copiii pot acuza dureri de cap și lipsa energiei.

Baietel aflat in pat, care deschide gura pentru ca un adult sa il examineze in gat

Citește și: Stomatita la copii: cauze, simptome, tratament

Herpangina la copii-diagnostic

Deoarece herpangina la copii reprezintă o boala autolimitată (cu o evoluție de la sine independentă  de un eventual tratament), medicii nu consideră necesară efectuarea testelor de laborator. Unii copii (spitalizați sau imuno-compromiși) pot prezenta în urma probelor colectate din nas sau gât acest virus. În principiu, izolarea mostrelor durează un timp îndelungat și simptomele dispar de la sine până când este disponibil rezultatul testelor. Există totuși și posibilitatea testării anticorpilor la virusul Coxsackie.

Mama cu copilul ei la medic, pentru ca acesta sa ii examineze in gat

Când să soliciți ajutor medical de urgență în caz de herpangină la copii

Nu mai sta pe gânduri și cere ajutorul unui medic dacă sesizezi următoarele manifestări:
• Deshidratare- Poți să o recunoști după următoarele manifestări: urină mai redusă și de culoare galben închis (bebelușii vor uda mai puține scutece decât în mod obișnuit), lipsa lacrimilor, gură uscată, piele uscată, stări de amețeală, de letargie, iritabilitate
• Febră persistentă
• Vomă și/sau diaree care durează mai mult de 1 zi
• Durerea în gât  și veziculele durează de mai mult de 5 zile

Herpangina la copii- tratament

Tratamentul este menit să înlăture disconfortul și nu boala. Febra și durerea pot fi controlate cu acetaminofen sau ibuprofen, care reprezintă mijloacele primare de tratament. În cazul în care copilul nu le accepta pe cale orală, se pot administra intrarectal (supozitoare).

De asemenea, este important să menținem copiii hidratați corespunzător (administrarea de lichide în cantități mici și dese), deoarece ei pot refuza să mănânce sau să bea (poate apărea deshidratarea). 

Medicii prescriu uneori și spălaturi bucale care pot ameliora disconfortul cauzat de vezicule/ulcerații. Este esențial să reținem faptul că herpangina este un virus, prin urmare antibioticele nu au niciun efect, la fel  întâmplându-se și cu medicamentele antivirale uzuale.

Ce să faci acasă în caz de herpangină la copil

În afară de faptul că te vei asigura că micuțul tău va urma exact tratamentul prescris de medic, îl poți ajuta să se simtă mai bine și datorită următoarelor măsuri:
• Ai grijă să se odihnească bine, cu atât mai mult cu cât intervine și febra
• Străduiește-te să-i oferi cât mai multe lihide- De exemplu, în afară de apă, dă-i supe călduțe, o limonadă călduță, care vor ușura durerile în gât. De asemenea, nu i-ar strica nici o gelatină homemade sau un șerbet homemade
• Când îi dai alimente solide, mizează pe unele cât mai ușoare, precum iaurtul sau cerealele călduțe

Herpangina la copii- posibile complicații

Boala trece de la sine, în general fară urmări neplăcute. Totuși, uneori poate apărea deshidratarea, ceea ce impune administrarea de soluții intravenoase pentru hidratare. Foarte rar apare meningita virală sau aseptica, dar fară a conduce la urmări grave.

Prevenția herpanginei la copii

Deoarece nu există încă vreun vaccin pentru herpangină, igiena este extrem de importantă în prevenirea răspândirii virusului. De aceea, este bine să învățam copiii să se spele pe mâini des, în special după utilizarea toaletei, să ne spălam pe mâini și noi după ce schimbam scutecul, înainte de mese și înainte de a pregăti masa.

Jucăriile care sunt împărțite de un grup mai mare de copii pot fi dezinfectate cu soluții speciale.

Nu în ultimul rând, copiii care suferă de herpangină  trebuie ținuți acasă timp de câteva zile pentru a evita răspândirea infecției.

Herpangina la copii- prognostic

Pentru cei mai mulți copii, prognosticul acestei afecțiuni este foarte favorabil. De regulă, leziunile se vindecă în aproximativ 1 săptămână. Complicațiile, dacă apar, sunt foarte rare. 

Diferența dintre herpangină și boala mână- gură- picior

Deși ambele sunt cauzate de enterovirusuri și presupun vezicule și ulcerații bucale, localizarea acestora este relativ diferită. Astfel, în cazul bolii gură- mână- gură picior acestea apar în partea din față a gurii și aproximativ 75% din copii dezvoltă leziuni la nivelul palmelor și tălpilor (ceea ce nu se întâmplă în cazul herpanginei).

Copilul tău a avut până acum de suferit din cauza herpanginei?

Citește și: Ce boli trebuie să facă copiii?

Surse:

www.aboutkidshealth.ca; www.childrenshospital.org; www.medicinenet.com; wwwkidshealth.org, www.emedicinehealth.com,    www.medicalnewstoday.com, wwww. myhealth.alberta.ca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii
  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii

  25 de povești, scrise de copii cu vârste între 6 și 11 ani, au fost adunate într-un eBook de către Editura Didactica Publishing House, într-un demers de promovare...

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii
  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii

  Dupa aproape un an de pandemie si copiii au o mare nevoie de socializare, de joaca, de o lume de basm!

  Vedete care au copii autişti
  Vedete care au copii autişti

  Tulburările din spectrul autist au devenit tot mai frecvente în ultimele decenii, iar părinţii care au copii diagnosticaţi cu autism depun permanent eforturi pentru a le asigura...

  Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați
  Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați

  Situație fără precedent în Iași. Două centre de asistență socială din Pașcani au devenit noi focare de Covid-19, după ce 39 de copii și 16 angajați au fost declarați...

  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii
  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii

  Deprinderea unui copil de a se ruga trebuie să fie însușită încă de la o vârstă fragedă. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, inspiră-te și din...

  © 2022 Qbebe