Leacurile bunicii sunt cele pe care toti le cunoastem din familie, de la cunoscuti sau din revistele cu profil naturist si care se dovedesc a fi foarte folositoare, mai ales atunci cand trebuie sa tratam problemele de sanatate ale copiilor. Evident ca, in general, pentru majoritatea afectiunilor trebuie sa mergem la medic si sa urmam tratamentul prescris de acesta. In unele cazuri insa, leacurile bunicii pot fi folosite in paralel cu tratamentul prescris de pediatru. Qbebe iti ofera cateva retete naturiste impotriva limbricilor, a oxiurilor, a teniei si a giardiei.
Paraziti intestinali: tratamente naturiste pentru limbrici
![]() |
Limbric este denumirea populara pentru un parazit care se numeste, de fapt, Ascaris lumbricoides. Acesta infesteaza mai ales copiii, este lung (intre 15 si 25 cm) si alb. La fel precum giardioza, se transmite prin apa contaminata, maini murdare, fructe si legume nespalate. Initial se localizeaza la nivelul plamanilor, de unde migreaza in intestinul subtire si datorita formei alungite, poate patrunde in caile biliare, pe canalul pancreatic sau in apendice. Se inmulteste rapid in intestin, uneori rezultand un ghem de viermi ce poate produce ocluzie intestinala. Majoritatea formelor de boala sunt asimptomatice, insa parazitii pot fi observati in scaunul copilului. Atunci cand apar simptome, initial este observata tusea (deoarece parazitii sunt prezenti in plamani), ulterior aparand durerile abdominale, varsaturile, diareea (afectarea intestinului subtire).
Iata cateva dintre leacurile bunicii impotriva limbricilor, care s-au dovedit eficiente:
• O lingurita cu ulei din seminte de dovleac, administrat zilnic, dimineata pe stomacul gol.
• Macina samburii unei lamai in rasnita de cafea si apoi amesteca praful rezultat cu o lingurita de miere. Da-i copilului sa manance acest amestec in fiecare dimineata, timp de cel putin 5 zile, pe stomacul gol.
• Da-i copilului sa manance cat mai mult usturoi, insa este foarte important sa manance si un catel de usturoi dimineata, pe stomacul gol.
Paraziti intestinali: tratament natural pentru giardia
![]() |
Giardioza, denumita popular si giardia este o boala intestinala cauzata de infectia cu parazitul Giardia lamblia (sau Giardia intestinalis). Simptomele sunt diareea, crampele abdominale, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, flatulenta si simptome generale intestinale. Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate. Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp. Trebuie sa stii ca, uneori, este posibil ca micutul (sau chiar adultul) sa nu mai prezinte simptome, desi infectia parazitara este inca prezenta.
Iata cateva tratamente naturale pentru giardioza:
• Tratament pentru giardia cu ovaz - Se spala bine 125 g de ovaz si se pune in 500 ml de apa, apoi se fierbe pana cand apa scade la jumatate. Cantitatea ramasa, se consuma pe parcursul intregii zile (se poate bea si toata odata). Dupa doua saptamani se repeta procedeul. Desi este un tratament usor de facut este foarte eficient. Cei care l-au incercat au reusit sa scape de giardia.
• Tratament cu seminte de dovleac - Dimineata inainte de a manca altceva, se mesteca 10-15 seminte de dovleac crude (decojite) si apoi se bea o ceasca de apa plata la temperatura camerei. Acest remediu se aplica sapte zile, sapte zile pauza si apoi iar sapte zile.
• Tratamentul cu nasturas - Se face o infuzie din 2-3 inflorescente de nasturas (Nasturtium officinalis) la o cana de apa si se bea dimineata pe stomacul gol timp de 7 zile. Dupa 7 zile de pauza, tratamentul se reia pentru alte sapte zile.
Paraziti intestinali: tratamente naturiste pentru oxiuri
![]() |
Oxiurii, denumiti medical Enterobius vermicularis sunt un tip de parazit rotund care infecteaza adesea omul. Oxiurii sunt paraziti ubicuitari care se caracterizeaza prin faptul ca se limiteaza (in conditii de imunocompetenta a sistemului imun) la a popula tubul digestiv al gazdei. Calea principala de infectie este reprezentata de cea fecal-orala (maini murdare si alimente contaminate), insa exista si autoinfectie (exogena si endogena). Spre deosebire de foarte multi alti paraziti intestinali, oxiurii nu trec in torentul sangvin si ajung doar rar in alte organe (vagin, trompe uterine, ficat sau peritoneu), deoarece numai in tubul digestiv au conditii propice dezvoltarii si inmultirii. Cel mai des, simptomele oxiurilor se reduc la pruritul (mancarimea) anal, insa uneori poate sa intervina scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare si durerile abdominale insotite de modificarea tranzitului intestinal (scaune mucoase, diareice).
Iata cateva dintre leacurile buncii impotriva oxiurilor:
• Nucile au un puternic efect anti-vermifug si sunt foarte eficiente in lupta contra oxiurilor si in refacerea florei intestinale. Prepara un suc de cartofi cruzi si amesteca-l cu 4 linguri cu ulei de nuca. Copilul trebuie sa bea acest amestec in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de minimum 5 zile.
• Se amesteca 2-3 grame de pulbere de pelin (Herba Absinthii) cu 2 lingurite de miere si se administreaza dimineata pe stomacul gol.
• Tot cu pelin (Herba Absinthii) se pot face bai locale. Se prepara o infuzie din 20-30 grame de planta la un litru de apa.
Paraziti intestinali: tratamente naturiste pentru tenie
![]() |
Unul dintre cei mai cunoscuti paraziti intestinali este, fara indoiala, tenia. Tenia (sau viermele-panglica) patrunde in organism prin ingerarea de carne de vita sau porc infestata. In intestin, tenia creste sub forma unor viermi lungi de 10 metri. Deseori boala trece neobservata, neavand manifestari clinice. In unele cazuri se poate manifesta prin dureri abdominale moderate, astenie si stare de rau. Fiind destul de frecvent intalnit, impotriva acestui parazit intestinal se cunosc mai multe leacuri.
Iata cateva tratament naturiste eficiente pentru a elimina tenia:
• Feriga este considerata cel mai eficient leac impotriva teniei, insa trebuie sa ai grija sa respecti dozele indicate, deoarece poate fi toxica in cantitati mai mari. Leacul este interzis gravidelor. Pentru copii, amesteca ½ lingurita de praf de rizomi de feriga (obtinut prin pisarea plantei uscate) cu o ½ lingurita de miere. Se administreaza dimineata, cu inghitituri foarte mici.
• O lingurita de ulei de alun, timp de 15 zile, in fiecare dimineata pe stomacul gol. Se poate procura din magazinele naturiste.
• Propolisul este foarte eficient in eliminarea teniilor. Se administreaza o picatura pentru fiecare kilogram de corp, in 3-4 reprize.
Micutii tai s-au confruntat pana acum cu viermisorii intestinali? Cum ati scapat de ei?
Bibliografie:
http://www.livestrong.com/article/219737-how-to-treat-worms-in-children-using-natural-medicine/
http://www.sfatulmedicului.ro/Parazitoze/enterobius-vermicularis-oxiurii_678
Revista "Sanatatea de azi", august 2011
