Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Medic dermatolog: copiii trebuie învățați că pălăria și tricoul sunt obligatorii la soare

Dermatologii vorbesc despre importanța protejării copiilor de arsurile solare, obișnuindu-i de la o vârstă fragedă să poarte pălărie de soare și un tricou care să le acopere umerii. O altă atenționare a acestora ține de obligativitatea utilizării cremei cu protecție solară.

Un medic dermatolog a acordat un interviu pentru un post de televiziune din România și a precizat că soarele aduce beneficii sănătății, atâta timp cât nu se fac excese. Acestea se referă la prezența arsurilor solare, care presupun că pielea a fost foarte agresată. Bășicile și cojirea pielii sunt foarte periculoase pentru sănătatea pielii, efectele lor negative intervenind după mai mulți ani (10, 20, 30 de ani).

Un alt aspect asupra căruia se atrage atenția este expunerea la soare în funcție de tipul de piele, bronzul fiind semnul că „pielea a primit deja prea mult soare și că trebuie să se apere".
Expunerea la soare directă nu ar trebui să se efectueze după orele 10 dimineața, cam până pe la 4-5 după-amiaza. În intervalul respectiv se vor căuta locurile cu umbră.

Îmbrăcămintea are un rol foarte important în protejarea de soare, afirmă medicii dermatologi. Pentru protejarea pielii și pentru a ține căldura la distanță, este potrivită îmbrăcămintea confecționată din materiale cât mai naturale (precum inul), care să acopere părțile corpului cele mai expuse la soare (genunchii și umerii de exemplu).
Pălăria de soare nu trebuie să lipsească, cea cu boruri largi fiind de folos. Copiii au nevoie de pălării cu urechi, menite să le acopere urechile, ceafa și gâtul.

Purtarea unui tricou de bumbac este un alt detaliu asupra căruia insistă dermatologii. Ei precizează că un tricou de bumbac ar asigura o protecție solară similară unei creme de protecție solară cu factor de protecție 15. Pentru copii, cele mai indicate sunt tricourile care să le acopere umerii, cu mânecă scurtă. Alte articole vestimentare care îi pot proteja de soare sunt fustițele și pantalonii până la genunchi.

Utilizarea cremei cu factor de protecție solară este obligatorie, insistă medicul dermatolog. Pentru a fi eficientă, aceasta trebuie să aibă filtru de protecție UVB și UVA. Aceasta trebuie aplicată repetat, în cantitate suficientă, fiind necesară o reaplicare după ieșirea din apă, după ce se transpiră sau după ce se folosește un prosop pentru ștergere.

Copiii au nevoie de creme de protecție solară cu filtru mineral, care blochează radiațiile solare înainte ca acestea să pătrundă profund în piele. Un alt avantaj al acestora este că lasă urme, pentru a se ști exact de câte ori a fost aplicată.
Alt avertisment dat de medicii dermatologi este că „soarele este oriunde același", fiind necesară inclusiv protecția când ne aflăm în mașină (pentru că soarele se reflectă prin geamuri).
O protecție solară efectuată corect, din perioada copilăriei, va reduce riscul de a dezvolta cancer de piele la maturitate, insistă specialiștii.

Femeie care o da pe o fetita cu crema de protectie solara

Surse:
www.edupedu.ro, www.vacantalamare.stirileprotv.ro

Citește și: Arsurile solare la copii

Există și sindromul morții subite la preșcolari. Copiii între 1 și 4 ani sunt cei mai afectați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Temele de vacanță nu sunt obligatorii, conform Ministerului Educației
  Temele de vacanță nu sunt obligatorii, conform Ministerului Educației

  Motive de bucurie pentru elevii din învățământul preuniversitar. Conform Ministerului Educației, temele de vacanță nu sunt obligatorii, iar timpul petrecut în...

  Atenție, părinți! Azi vor fi 45 de grade la soare! Cum vă protejați copiii de caniculă
  Atenție, părinți! Azi vor fi 45 de grade la soare! Cum vă protejați copiii de caniculă

  Potrivit meteorologilor, azi este în continuare alertă de caniculă în România. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de caniculă în...

  Sunt pacientul 194 și nu sunt pregatită să mor. Vorbele unei mame medic infectată cu Covid-19
  Sunt pacientul 194 și nu sunt pregatită să mor. Vorbele unei mame medic infectată cu Covid-19

  Când ești medic știi că oricând există riscul să te îmbolnăvești în timpul unei pandemii. Dacă ești și mamă, aceste riscuri devin o luptă interioară...

  Pielea bebelușului: răspunsuri de la dermatolog la întrebările mamelor
  Pielea bebelușului: răspunsuri de la dermatolog la întrebările mamelor

  Dermatita atopică, dermatita seboreică, dermatita de contact alergică, dermatita de contact iritativă, erupțiile cutanate, acneea și eczemele sunt cele mai frecvente afecțiuni...

  3 calități obligatorii pe care trebuie să le aibă o lenjerie de pătuț pentru bebeluși
  3 calități obligatorii pe care trebuie să le aibă o lenjerie de pătuț pentru bebeluși

  Un somn pufos îți ajută bebelușul să crească sănătos. Pentru ca cel mic să se bucure de un somn liniștit pe toată durata nopții, trebuie să te asiguri că ai ales lenjeria...

  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli
  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli

  În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli. Iată câteva dintre inițiativele lansate în acest sens!

  50 de femei acuză un medic pediatru de abuz sexual! Cazurile lor sunt șocante!
  50 de femei acuză un medic pediatru de abuz sexual! Cazurile lor sunt șocante!

  Cazul unui pediatru acuzat de cel puțin 50 de cazuri de pedofilie șochează internetul. Zeci de victime ale abuzului povestesc cum ani de zile nu au fost crezute de proprii părinți, ba...

  © 2019 Qbebe