Obiceiuri zilnice care afectează programul de somn al copilului

Obiceiuri zilnice care afectează programul de somn al copilului

Bianca Geica - Redactor Senior

Somnul joacă un rol deosebit de important în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a celor mici. Pe de o parte, un somn odihnitor îmbunătățește funcțiile creierului; îi ajută pe copii să își dezvolte simțul atenției, puterea de concentrare, de învățare și de memorare. Pe de altă parte, atunci când dorm suficient, cei mici au o imunitate mai puternică și sunt mult mai energici pe parcursul zilei. Prin urmare, este indicat ca atunci când observi că micuțul tău are probleme cu somnul să acționezi din timp!

Copiii de vârstă școlară poate că nu au nevoie de atât de mult somn ca atunci când erau copii mici, dar organismul lor are, în continuare, nevoie de multă odihnă. În general, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani au nevoie de aproximativ 9-12 ore de somn pe noapte, iar copiii preșcolari și de grădiniță cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn.

fetita care doarme in pat cu un ursulet de plus in brate

Copiii de vârstă școlară au o mulțime de lucruri care concurează pentru atenția lor și care îi fac să amâne cât pot de mult ora de culcare. Însă ei au nevoie de odihnă! Un somn insuficient poate duce la probleme de atenție și comportamentale, la rezultate slabe la școală, la un risc crescut de creștere în greutate și chiar la o sănătate redusă a sistemului imunitar.

Iată care sunt cele mai frecvente obiceiuri care afectează programul de somn al unui copil:

Folosirea gadgeturilor inainte de culcare

Televizorul, telefoanele mobile, tablete, console de gaming - nu ducem lipsă de gadget-uri care solicită atenția copiilor noștri. Nu numai că acești „vampiri energetici” creează dependență și cresc șansele ca cei mici și oamenii, în general, să se ignore unii pe alții pentru a se holba la ecranele lor, dar studiile au arătat că pot interfera cu procesul de adormire și menținerea somnului. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru copii, deoarece aceștia trebuie să doarmă suficient pentru a fi atenți și concentrați la școală.

Nu-ți lăsa copiii să se uite la televizor sau să se joace jocuri video cu cel puțin o oră înainte de culcare și faceți în schimb ceva liniștitor, cum ar fi să citiți o carte împreună. Ține televizoarele, computerele și alte ecrane în afara dormitorului celor mici.

Un program de somn inconsecvent

Mulţi părinţi au probleme în crearea unui program de somn pentru copii, mai ales când ajung la vârsta preşcolară sau școlară. Cei mici ar prefera să facă orice altceva în afară de a se băga în pat și tind să amâne ora de culcare, lucru care nu le aduce niciun beneficiu.

Stabilirea unei ore fixe de mers la culcare în fiecare noapte încurajează un bun tipar al somnului. Un program de somn inconsecvent nu va face decât să îi facă pe copii să fie mai obosiți a doua zi și să nu poată adormi la ora obișnuită de culcare.

Asigură-te că al tău copil doarme în mod obișnuit între 9 și 12 ore pe noapte. Aceasta este o modalitate importantă de a evita problemele de somn și de a te asigura că prichindelul tău se odihnește așa cum are nevoie.

Lipsa unei rutine de somn

Dacă copilul tău are probleme în a adormi, ar putea fi timpul să revii asupra rutinei de somn. O rutină bună înainte de culcare este importantă pentru copii; o baie caldă și relaxantă, lumini și muzică blândă și o carte frumoasă pot face parte dintr-un ritual de noapte care le semnalează copiilor că este timpul să se relaxeze și să se liniștească.

Citiți o carte împreună, dansați, faceți exerciții fizice ușoare înainte de culcare sau, pur și simplu, stați de vorbă și povestiți câte-n lună și-n stele. Toate acestea sunt și niște oportunități minunate de a comunica cu copilul tău și de a vă consolida relația!

mama care citeste fiicei o poveste

Atenție! Nu îl solicita prea mult fizic! Bătăile cu perne pot fi amuzante, dar dacă îl entuziasmezi prea tare pe cel mic chiar înainte de culcare, îl vei agita în loc să-l relaxezi. Asigură-te că prichindelul tău are parte de multă activitate fizică în timpul zilei și rămâneți la activități liniștite și calme înainte de culcare.

În camera copilul este prea cald sau prea multă lumină

Dacă în dormitorul copilului este prea cald sau prea multă lumină (cu excepția unei lumini de veghe, dacă dorește una), este posibil să nu se poată relaxa suficient pentru a adormi ușor. Scoate din camera sa orice dispozitiv electronic cu ecran, cum ar fi tabletele sau telefoanele. Stinge luminile, dacă e necesar trage draperiile ferestrelor pentru a bloca lumina din exterior și fă din camera copilului tău o oază de liniște care invită la odihnă și relaxare.

Terori nocturne, coșmaruri, sindromul picioarelor neliniștite sau alte tulburări de somn

Copilul tău poate avea, de asemenea, probleme de somn, cum ar fi apnee, sindromul picioarelor neliniștite, coșmaruri, terori nocturne sau insomnie. Discută cu medicul pediatru dacă bănuiești că al tău copil ar putea avea o problemă de somn care are o cauză fiziologică sau care nu dispare, chiar și după ce ai încercat toate strategiile de mai sus.

De primă intenție pentru calmarea stărilor de agitație a sugarilor și copiilor hiperactivi îți recomandăm siropul Ansiodep de la Dr.Phyto!

Ansiodep este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori naturali, care are în compoziție o combinație de fitoextracte standardizate cu acțiune calmantă și relaxantă, ce favorizează somnul și reduce stările de agitație a sugarilor și a copiilor hiperactivi. Combinația sinergică de fitoextracte are acțiune dublă asupra organismului, respectiv de favorizare a somnului, în timpul nopții, și de reducere a hiperexcitabilității și crearea unei stări de bine fizice și psihice, în timpul zilei.

Cu alte cuvinte, Ansiodep:

  • Reduce stările de agitație la copii, favorizând somnul;
  • Scade nivelul de agitație și hiperactivitate;
  • Susține somnul natural, fără a genera somnolență;
  • Nu creează dependență.

Poate fi administrat încă de la vârsta de 6 luni, iar ca adjuvant în tratamentul tulburărilor de somn, se recomandă a se administra cu 30 de minute înainte de culcare. Se recomandă, de asemenea, administrarea pe o perioadă de 3 luni sau la nevoie până la remiterea simptomatologiei.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.verywellfamily.com/things-that-interfere-with-kids-sleep-620561
https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/how-is-sleep-quality-calculated
https://academic.oup.com/sleep/article/36/4/527/2595961
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079217300485?via%3Dihub
https://link.springer.com/article/10.1007/s40596-018-1007-2

Articolul urmator
Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

    Sezonul estival vine la pachet cu mai multe schimbări: zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate și vacanțele sunt la tot pasul. Bineînțeles că și copiii răspund la...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

    Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

    Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    © 2024 Qbebe