Prevenirea bolilor urechii la copii

Prevenirea bolilor urechii la copii

QBebe

Statisticile au constatat faptul ca un procent de 75% din copii se vor confrunta cu cel putin o infectie a urechii pana la varsta de 3 ani, iar jumatate din acestia vor suferi infectii repetate pana la 4 ani. Iata din ce motiv apar mai des acest probleme la copii si cum pot fi prevenite.

De ce apar mai des la copii?

Urechea este compusa din 3 sectiuni: canalul extern, spatiul urechii medii (unde apar infectiile) si urechea interna (unde se afla nervii si centrul echilibrului). O membrana subtire (timpan) separa urechea interna de cea externa. Spatiul urechii medii contine mici oase care conduc vibratiile timpanului la creier si este de asemenea conectat la partea din spate a nasului prin trompele lui Eustachio. La copii si la bebelusi, aceste trompe sunt mult mai scurte si inclinate, prin urmare fiind mai usor bacteriilor sa migreze de la nas si gat pana in spatiul urechii medii (in plus trompele nici nu sunt bine ventilate din cauza inflamatiei si a iritatiei; polipii uneori blocheaza si ei trompele din acelasi motiv). Pe masura ce cresc, trompele se verticalizeaza incat germenii trebuie sa urce efectiv pentru a ajunge in urechea medie, iar polipii (vegetatiile adenoide) incep sa se micsoreze; din acest motiv copiii depasesc infectiile auriculare. Perioada in care copiii sunt cei mai susceptibili la infectii este intre 6 si 18 luni, acestea disparand pana in clasa intai, conform medicului pediatru Steven L. Singer din Florida.

 Racelile (dar si alergiile) joaca de asemenea un rol important; cand un copil este racit, fosele nazale se inflameaza si mucusul se colecteaza in spatele nasului. Acest mediu este benefic proliferarii bacteriilor ce traiesc in mod normal in nas si gat; in plus mucusul este secretat si in cadrul spatiului urechii medii, precum si in sinusuri. Se pare ca o expunere timpurie la colectivitate (mai ales in grupe/clase cu multi copii) presupune un risc crescut de infectii respiratorii ce conduc la infectii ale urechii.
De asemenea, un rol important in aparitie il joaca si rezistenta la antibiotice; in ultimii 15 ani au aparut tot mai multe bacterii care nu mai reactioneaza la antibioticele uzuale, prin urmare se impune o succesiune de antibiotice pentru a trata complet infectiile urechilor (desi parintii pot considera ca sunt mai multe, este de multe ori una singura care persista). Academia Americana a Pediatrilor, extrem de preocupata de utilizarea/prescrierea antibioticelor a emis o serie de indrumare cu privire la acestea.

Drept consecinta, pe langa o inflamatie la nivelul urechii, cei mici se pot confrunta si cu o infectie bacteriana, durere de ureche (mai ales daca este prezent puroi) si chiar auz diminuat (scurgerea acumulata apasa timpanul, impiedicandu-l sa vibreze normal-lichid in urechea medie si chiar infunda trompele lui Eustachio) ce se poate asocia ulterior cu intarzierea dezvoltarii limbajului/vorbirii.

Sfaturi pentru prevenire

In cazul in care copilul s-a confruntat deja cu mai multe infectii ale urechii sau doar doriti sa scadeti riscul de aparitie al acestora, iata cateva modalitati ce pot preveni sau ameliora frecventa si severitatea lor
- alaptarea - conform cercetarilor, alaptarea prelungita (cel putin 12 luni) reduce riscul de contactarea a infectiilor urechii (mai ales daca exista un istoric de infectii ale urechii in familie)
- hranirea corecta a copilului - in cazul in care nu alaptati si il hraniti cu biberonul, o pozitie orizontala in timpul alaptarii poate determina laptele sa irite trompele lui Eustachio (poate contribui la infectie)
- introducere tardiva in colectivitate - din cauza racelilor frecvente din colectivitate, vor aparea in consecinta si mai multe infectii ale urechii. In cazul in care este posibil, optati pentru una mai redusa (va scadea riscul de expunere) si evitarea contactului intre copilul bolnav si cel sanatos.
- controlul alergiilor - daca alergiile contribuie la rinoreea copilului si in consecinta la infectii ale urechii, apelati la un specialist pentru ameliorarea simptomelor
- curatati nasul corect - solutiile saline, aburul si aspirarea mucozitatilor pot fi de ajutor

 - fumul de tigara - exista dovezi certe ca fumul de tigara irita pasajele nazale ale copilului, ceea ce conduce la disfunctii ale trompelor lui Eustachio. Astfel, copiii care traiesc cu un fumator, prezinta un risc cu 37% mai crescut de infectii ale urechii medii si probleme ale auzului si un risc cu 62% mai mare daca mama este fumator casnic. Riscul de operatie a urechii medii este de 86% in cazul mamelor fumatoare.

- suzeta - se pare ca acei copii care au folosit-o (mai ales dupa varsta de 12 luni) sunt mai predispusi infectiilor urechiii
- o igiena riguroasa - prin spalarea frecventa a mainilor (mai ales dupa ce folositi toaleta, inainte de masa, dupa schimbarea scutecului) puteti impiedica raspandirea microbilor
- stimularea imunitatii - puteti apela la ajutoare naturiste cum este echinaceea pentru a stimula sistemul imunitar dar si la imunizari de tipul vaccinurilor (in special la cel antigripal, dar si la cel pneumococic conjugat, specific tulpinilor de microbi asociate urechii). Un consum sporit de fructe si legume crude este de asemenea de ajutor.
- interventii chirurgicale - nu in ultimul rand, pentru copiii care s-au confruntat cu cel putin 3 infectii in ultimele 6 luni sau 4 infectii intr-un an, poate fi recomandata timpanotomia (se introduc chirurgical niste mici dispozitive pentru drenarea si aerisirea cavitatii urechii medii) sau pentru copiii mai mari adenoidectomia (indepartarea polipilor). Aceste interventii pot fi recomandate de un specialist ORL; sunt utile deoarece ofera o modalitate de drenaj a lichidului acumulat si previn o infectie sa se dezvolte, dar si prezerva auzul (prin prevenirea complicatiei de pierdere cronica a auzului in urma infectiilor urechii repetate). In cazurile extreme, exista si forma de prevenire medicamentoasa, cum este administrarea preventiva a antibioticelor de la primul semn de infectie respiratorie (zilnic timp de 7-10 zile de la primele simptome).

Solutii pentru a mentine urechile sanatoase la copii

doculyseSpray-ul auricular DOCULYSE

Este indicat pentru igiena canalului auditiv la persoane cu hipersecretie de cerumen si pentru persoane purtatoare de aparat auditiv. Poate fi utilizat la copii de peste 6 luni si adulti. Este ideal pentru eliminarea dopului de ceara proaspat format, dar si pentru inlesnirea extractiei lui, inainte de interventia medicului ORL-ist. Pentru preventie si intretinere, se recomanda 1 sau 2 pulverizari in fiecare ureche, o data pe saptamana.

docuspray Spray-ul auricular bazat pe element marine DOCUSPRAY

Docuspray este o solutie pentru igiena frecventa a urechii. Nu contine gaz propulsor fiind sigur pentru suprafata delicata a canalului auditiv si a timpanului. Este perfect pentru intreaga familie (incepand cu varsta de 30 de luni). Contine doua doze separate, lavabile.

Contraindicatii: in caz de otite, perforatii de timpan, drenaj timpanic, interventii chirurgicale la nivelul urechii medii.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Madalina Georgescu, medic primar O.R.L., competenta Audiologie, Institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota" Bucuresti, Conferentiar UMF "Carol Davila" Bucuresti, Director si Fondator OTOMED MEDICAL CENTER, Reprezentant national EFAS, Director Clinic Healthy Hearing Special Olympics Romania ne ofera urmatoarele informatii: 

"Cele mai frecvente afectiuni ale urechii la copii sunt otitele. Aceasta categorie de patologie apare cel mai adesea in contextul racelilor, indiferent daca vorbim despre o otita seroasa (neinfectioasa) sau o otita medie acuta (infectioasa). Obstructia nasului in cadrul racelii precum si inflamarea vegetatiilor adenoide (polipi) sunt cauzele care determina lipsa de aerisire a urechii medii (din spatele timpanului) si aparitia otitelor.
Vegetatiile adenoide reprezinta un tesut limfatic important in dezvoltarea sistemului imunitar al copilului si de aceea, trebuie pastrat, daca se poate.
Dimensiunea vegetatiilor precum si cat de mult cresc in volum atunci cand copilul este racit variaza de la copil la copil, deci scoaterea lor chirurgicala (adenoidectomie) se recomanda doar daca:

- copilul doarme cu gurita deschisa si cand nu este racit
- sta cu gurita deschisa ziua
- face des complicatii (otite seroase)

Prevenirea otitelor se realizeaza asadar asigurand o respiratie nazala normala, evitand racelile, variatiile mari de medictemperatura sau atmosfera uscata (prea cald in casa sau utilizarea excesiva a aerului conditionat).

O alta afectiune a urechii pe care o putem evita usor este otita externa (infectie localizata in conductul auditiv extern) care poate apare daca zgariem pielea conductului cu betisoare, daca lasam copilul nesupravegheat, iar acesta isi introduce diferite obiecte in ureche (atentie la seminte!!! - ele incoltesc in mediul umed al conductului extern, unde pielea transpira, ca orice alta zona cu piele de pe corp) sau daca lasam in frig, curent sau vant (la mare) copilul cu apa in urechi.
O afectiune nevazuta a urechii si de aceea mult mai periculoasa pentru ca va fi depistata tarziu (prea tarziu, uneori) este scaderea auzului (hipoacuzia). Hipoacuzia poate fi prezenta de la nastere (hipoacuzie congenitala) sau poate fi dobandita in mica copilarie (dupa otite repetate, meningite, tratamente antibiotice ototoxice - gentamicina, amikacin).
Preventia hipoacuziei este la indemana si trebuie ca familia copilului sa urmeze cativa pasi:
- screening de auz la nou-nascut (in maternitati sau in centrele de audiologie specializate)
- observarea copilului care, dupa varsta de trei-patru luni incepe sa se intoarca dupa sunetele pe care le aude
- dezvoltarea limbajului la timp (50 de cuvinte corect pronuntate la un an; 200 de cuvinte si propozitii simple la doi ani).
- teste de auz inainte de intrarea la scoala."

Doamna doctor Paraschiv Gabriela Ruxandra, Medic Specialist ORL, Clinica de Diagnostic Gral:

"Dopul de cerumen apare in conditiile utilizarii neadecvate a betisoarelor de urechi care sunt contraindicate, impingand ceara dincolo de capacitatea urechii de autocuratare (ca urmare va fi nevoie de folosirea apei oxigenate pentru inmuierea dopului si extragere cu aspiratorul auricular sau prin spalatura auriculara de catre personal calificat medic sau asistenta). Folosirea inadecvata a betigaselor de ureche favorizeaza aparitia perforatiilor timpanale la copii si adulti. Urechea trebuie protejata in cursul baitelor pentru a nu intra apa, curentii de aer de convectie care apar la suprafata pielii dupa baie si care dau senzatia de rece dupa baie, putand induce o stare de sensibilitate la nivelul timpanului care se traduce apoi in inflamatie locala si aparitia otitelor congestive.

O toaleta corecta a nasului (in conditiile rinitei sau adenoditei) si urechilor va feri intotdeauna aparitia infectiilor si inflamatiilor locale. Dupa baita se indica ferirea bebelusului de curentii de aer, uscarea bine a tegumentelor, imbracarea adecvata si asezarea in patut la temperatura potrivita 22-25 de grade, cu caciulita subtire care sa acopere urechile. Nu se va scoate bebelusul dupa baita afara, nici macar pentru o scurta perioada de timp si nici nu se va supraimbraca excesiv de teama unei raceli."

Daca copilul se confrunta deja cu o infectie a urechii si are varsta mai mare de 6 luni, puteti sa-i administrati acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii. In unele cazuri sunt de ajutor si picaturile de urechi sau aplicarea de presiune cu o carpa calda sau cu o perna de incalzire (nu este indicat in cazul bebelusilor). Un ultim remediu poate consta in ridicarea in pozitie cat mai verticala, care amelioreaza intr-o oarecare masura presiunea si disconfortul asociat.

www.magazinvavianpharma.ro

 ...................................................................................

Multumim doamnelor doctor Madalina Georgescu si Paraschiv Gabriela Ruxandra pentru informatiile oferite. 

Surse:

www.nidcd.nih.gov; www.askdrsears.com; www.parents.com; www.webmd.com; www.babycenter.com

Articolul urmator
Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?
Cum corectăm urechile clăpăuge la copii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    © 2024 Qbebe