Remedii naturale la care să apelezi când al tău copil se confruntă cu gaze abdominale

Remedii naturale la care să apelezi când al tău copil se confruntă cu gaze abdominale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De obicei, gazele abdominale prezente la copii nu prezintă un motiv de îngrijorare. Așa cu vom afla și din rândurile de mai jos, ele pot avea cauze multiple și, din păcate, adesea pot fi însoțite de crampe. Poți să-ți ajuți însă copilul să scape mai repede de aceste manifestări dezagreabile dacă vei apela la tot felul de remedii naturale. Ține însă cont de următorul sfat: nu i le oferi copilului fără a consulta un specialist în prealabil și, dacă observi că nici după ce a avut o perioadă în care i-ai dat diverse asemenea remedii, el tot nu se simte bine, mergeți neapărat la pediatru.

Care pot fi cauzele apariției gazelor abdominale la copii

Printre cele mai cunoscute cauze ale gazelor abdominale cu care se confruntă copiii sunt următoarele:
• Intoleranța la lactoză
• Consumul unor alimente care favorizează acumulările de gaze
• Faptul că nu mestecă bine mâncarea
• Ingerarea unei cantități mari de aer când mănâncă sau beau
• Faptul că nu beau suficientă apă
• Administrarea unor medicamente
(mai ales antibiotice)
De asemenea, medicii ne avertizează că însăși faptul că ai noștri copii au un sistem digestiv ce nu s-a maturizat pe deplin (și astfel mâncarea nu se va absorbi rapid la nivelul intestinului) poate fi o cauză ce duce la apariția gazelor abdominale.

Remedii naturale pentru ameliorarea neplăcutelor simptome provocate de gazele abdominale

Feniculul

Este cunoscut drept unul dintre cele mai eficiente remedii contra gazelor abdominale, inclusiv pentru bebeluși.Mai mult, previne gazele și are proprietăți antispastice. Din acest motiv, feniculul poate duce la dispariția durerilor abdominale cauzate de gaze.
În funcție de vârsta copilului, folosește feniculul în aceste moduri:
• Fierbe 1/2 de lingură de semințe de fenicul (la 4 căni de apă), timp de 10 minute. Lasă ceaiul la răcit și dă-i copilului cam 2-3 doze pe zi. Dacă alăptezi, poți să-ți ajuți bebelușul să scape de gazele abdominale dacă tu însăți vei bea un asemenea ceai.
• Dacă al tău copil poate mesteca bine, dă-i o jumătate de linguriță de semințe de fenicul (coapte), de câteva ori pe zi.

Semințele de chimen

Sunt considerate un remediu foarte potrivit pentru durerile provocate de gazele abdominale. În plus, semințele de chimen îmbunătățesc digestia și previn formarea gazelor.
Dacă vrei să apelezi la semințele de chimen, vei face așa:
Fierbe o cană de apă cu o jumătate de linguriță de semințe de chimen, timp de 5 minute.
Lasă ceaiul la răcit și dă-i copilului câte o lingură de mai multe ori pe zi, până când se va simți mai bine.

Seminte de cumin

Anasonul

Având capacitatea de a relaxa musculatura de la nivelul intestinului, semințele de anason vor facilita eliminarea gazelor și vor duce la o ameliorare mai rapidă a crampelor abdominale provocate de acestea.
Poți să te folosești de anason chiar și dacă ai un bebeluș pe care-l alăptezi. Astfel, tot ce vei avea de făcut este să mesteci niște semințe de anason, ce vor trece în laptele tău. Sau poți să lași câteva semințe de anason la înmuiat în apă și să pui apa aromată în biberon pentru a o da bebelușului.
Pentru copiii mai măricei, te poți folosi de anason foarte simplu: dă-le să mestece semințe sau pune-le pe acestea în iaurt sau puțină miere.

Anason stelat, seminte anason, batoane scortisoara

Mușețelul

Ceaiul de mușețel este ideal pentru copiii care se plâng de dureri abdominale, provocate cel mai probabil de prezența gazelor. Mușețelul va relaxa intestinele, așa că nu mai sta pe gânduri și prepară-i copilului ceai, pe care să-l bea de câteva ori pe zi. Dacă ai un copil mai mic (sub 4 ani), oferă-i câte o lingură de ceai de două-trei ori pe zi.
Dacă alăptezi, poți să-ți ajuți bebelușul să scape de neplăcutele gaze abdominale dacă vei bea tu însăți două-trei ceșcuțe de ceai de mușețel.

Ceaiul de mentă

Mentolul are rol antispastic, așa că va contribui la dispariția durerilor provocate de gazele abdominale.
Nu va trebui decât să-i dai copilului ceai de mentă, îndulcit cu puțină miere. Cel mai bine este să i-l dai de mai multe ori pe zi, după mese.

Dovleacul

Probabil că nu te-ai gândit până acum că dovleacul poate preveni formarea gazelor abdominale, în condițiile în care îmbunătățește considerabil digestia și este plin de fibre.
Tot ce ai de făcut este să te străduiești să-i oferi copilului să mănânce cât mai des dovleac, în diverse forme (copt, fiert etc.). Ideea este să beneficieze cam de o jumătate de cană de dovleac la fiecare masă.

Ghimbirul

Acesta este ideal pentru a preveni apariția gazelor abdominale.
Ghimbirul poate fi utilizat și pentru copii (mai mari de 4 ani) în oricare dintre următoarele moduri:
• Dă-i copilului să mestece ghimbir dacă observi că se confruntă cu flatulență
• Prepară un ceai de ghimbir (folosește ghimbir ras) și dă-i copilului câte 2-3 mici porții pe zi, până la ameliorarea disconfortului cauzat de gazele din abdomen.

Apelează la comprese calde

O compresă caldă poate fi și de ajutor când pe al tău copil îl doare burta din cauza gazelor. În plus, aceasta îl va ajuta să se relaxeze și va stimula eliminarea gazelor din abdomen.
Ai mare grijă să nu aplici o compresă prea fierbinte și nu folosi o sticlă cu apă prea caldă!
Compresa va fi aplicată după cum urmează:
• Înmoaie un prosop în apă caldă și stoarce-l bine.
• Fixează-l pe abdomenul copilului
• Când vezi că s-a răcit, înmoaie-l din nou în apă caldă.
• Repetă procedeul de 3-4 ori.
• Pentru rezultate optime, vei proceda așa pentru mai multe zile la rând.

Fă-i copilului masaj

Este un remediu eficient pentru gazele abdominale ale copilului, inclusiv când acesta este foarte mic (sub vârsta de 1 an). Masajul efectuat în regiunea abdominală va facilita eliminarea gazelor acumulate la nivelul intestinului, ameliorând totodată eventualele dureri.
Pentru un masaj eficient, este indicat să procedezi așa:
• Unge-ți mâinile cu puțin ulei de măsline sau de muștar, care să fie puțin încălzit
• Masează burtica micuțului în sensul acelor de ceasornic, timp de 2-3 minute
• După aceea îl vei ajuta pe copil să stea pe spate și îl vei masa și acolo, pentru alte 2 minute.
• Repetă masajul de mai multe ori pe zi.

Citește și: Tehnici de masaj pentru bebelusi

Crește cantitatea de apă pe care i-o dai copilului

Când copilul tău se plânge de dureri abdominale și crezi că acestea sunt provocate de gaze, încearcă să-i crești cantitatea de apă. Explicația este următoarea: tractul digestiv funcționează mai bine când organismul beneficiază de o cantitate mai mare de lichide. De asemenea, trebuie să știi că apa previne formarea gazelor, dar și apariția constipației.
Încearcă deci să te asiguri că al tău copil va bea suficientă apă, pe parcursul unei zile. Poți să îi dai să bea și apă puțin călduță, întrucât și aceasta va îmbunătăți digestia.
Dacă observi că al tău copil bea apă mai greu, i-o poți oferi cu diverse arome (obținute însă natural), dar numai după ce vei consulta un medic pediatru.

Apa călduță cu lămâie

Aciditatea din lămâie va ajuta la procesul de digestie, așa că gazele se vor acumula mai greu la nivelul intestinului.
Pentru a-l ajuta pe copil, stoarce puțină lămâie la o ceșcuță de apă călduță și dă-i din acest amestec dimineața, fie înainte, fie după micul dejun. Dacă refuză să bea, poți să adaugi puțină miere.

Ai grijă ca al tău copil să primească suficiente fibre

Alimentele care conțin fibre vor preveni nu numai apariția gazelor abdominale, dar vor ajuta și procesul de digestie și vor preveni constipația. Așa că încearcă să-i oferi copilului alimente bogate în fibre, precum fructe de pădure, cereale integrale, țelină, portocale etc. În același timp, evită să-i dai alimente intens procesate, care pot favoriza gazele abdominale.

Citește și: Alimente care ajuta in vindecarea constipatiei la copii

Voi mai știți și alte remedii naturale, numai bune pentru a-i ajuta pe cei mici să scape de neplăcutele gaze abdominale?

Surse:
www.naturalon.com; www.top10homeremedies.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei
    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei

    A fi părinte implică o dorință puternică și aprigă de a-ți proteja copiii. Când afli că cineva le face probleme sau le face rău micuților tăi, nu stai cu mâinile...

    Soțul meu elimină gaze în public, intenționat. Am ajuns să mă prefac că nu îl cunosc, pe stradă
    Soțul meu elimină gaze în public, intenționat. Am ajuns să mă prefac că nu îl cunosc, pe stradă

    Chiar dacă ții mult la partenerul de viață, îți este greu să treci peste anumite obiceiuri ale acestuia. Ca să nu-l rănești, încerci să faci anumite compromisuri și...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii
    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii

    Breia a avut probleme cu vederea de când s-a născut. Din păcate, problemele s-au agravat odată cu trecerea timpului, iar acum, la vârsta de 6 ani, urmează să-și piardă...

    Reacția unui artist când i s-a spus că bebelușul lui este urât: „Cei care se iau de un copil nevinovat ...”
    Reacția unui artist când i s-a spus că bebelușul lui este urât: „Cei care se iau de un copil nevinovat ...”

    Tu cum ai reacționa dacă cineva ți-ar spune că bebelușul tău este urât? Jake Quickenden, cântăreţ britanic şi star de reality show, a izbucnit în momentul în...

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    © 2024 Qbebe