Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Controalele de rutina la copii recomandate de medic

Sanatatea copilului este cea mai importanta pentru orice parinte, dar din nefericire, ne-am obisnuit sa trecem pragul unui cabinet medical doar atunci cand ne simtim bolnavi. Dezvoltarea copilului poate parea normala pentru o mama, insa multe anomalii sau deficiente nu se vad cu ochiul liber! Este necesara opinia unui specialist si realizarea unor investigatii pentru a putea contura un tablou complet. Afla care sunt controalele de rutina recomandate pentru copilul tau, din primii ani de viata si pana la varsta majoratului, direct de la medicul pediatru prof. dr. Ioana Alina Anca.

Vaccinarile si racelile sunt probabil cel mai solicitat motiv pentru un consult medical al copilului. Insa, medicul pediatru prof. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC), le recomanda parintilor sa ia in calcul controalele de rutina, deorece acestea pot preveni sau pot ajuta la o tratare eficienta a anumitor boli.

Controlul de rutina cuprinde:
• Examen clinic complet
• Elemente de puericultura – discutia cu parintii privind elementele de ingrijire ale unui copil normal, in functie de varsta
• Bilant nutritional (greutate, talie, perimetre, indice de masa corporala, dentitie, etc)
• Imunizari
• Testare auditiva si vizuala
• Bilant de dezvoltare neuro-psihica pe etape de varsta
Controale de rutina la copii 

In functie de rezultatul evaluarii clinice facute de medicul de familie se recomanda eventual alte examinari de specialitate sau investigatii.

Examenul clinic de bilant
Cu copilul la doctor Varsta
 Frecventa
in primele 6 luni 
lunar
6 luni - 1 an
la 2-3 luni
1-2 ani
la 6 luni
2-18 ani
anual

De ce sunt importante examenele de bilant clinic?
Cu aceasta ocazie medicul de familie poate remarca anumite anomalii.

Exemple de anomalii in dezvoltarea copilului:

• crestere anormala a taliei/ greutatii,
• efectele unui aport insuficient de vitamina D – rahitism
• un aport insuficient de fier – anemie carentiala,
• anomalii cardiace – sufluri sau aritmii,
• anomalii ale tensiunii arteriale – HTA,
• semne clinice sugestive pentru o anomalie / intarziere in dezvoltarea neuro-psihica - retard, spasticitate/hipotonie, etc.

 Consultatie la medicul de familie

In aceste conditii, medicul va putea sa recomande examinarea copilului de catre un specialist si in acest fel se vor initia din timp masurile de tratament pentru o recuperare adecvata.

"In cazul in care copilul nu este dus periodic la medic este foarte posibil ca parintii (mai ales la primul copil, deci cu o experienta mai redusa in aprecierea dezvoltarii normale), sa nu remarce din timp aceste abateri de la normal, determinand uneori imposibilitatea tratamentului sau a recuperarii eficiente."

prof. dr. Ioana Alina Anca, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC)

Consultatie medicala pentru copil 

Screening-uri recomandate de medic pentru copii 

Testarea auditiva la copii
Testarea auditiva este recomandata tuturor nou-nascutilor in maternitate, pornind de la observatia unei recuperari de foarte proasta calitate a limbajului si insertiei sociale la copiii hipoacuzici depistati tardiv. In cazul unui test pozitiv pentru hipoacuzie, nou-nascutul va fi reevaluat conform recomandarii medicului audiolog.
Screening-ul oftalmologic la copii Screening-ul oftalmologic nu este obilgatoriu la nou-nascutul normal, testarea fiind insa recomandata oricand exista suspiciunea unei afectari oculare congenitale sau dobandite precoce. (ex. retinopatia prematurului, aspectul clinic sugestiv pentru cataracta congenitala, etc.)
Ecografie de sold la bebelus
O alta metoda de depistare este reprezentata de ecografia de sold, considerata astazi standardul de aur in depistarea anomaliilor de dezvoltarea ale soldului (displazia de sold). Este recomandata ca metoda screening in multe state europene. 
Varsta optima la care este indicata este de:
• 2-6 saptamani la fetitele cu elemente clinice sugestive
• 6 saptamani la copiii cu antecedente familiale de dislpazie de sold
• 6 saptamani la copiii nascuti in prezentatie pelvina

Controalele de rutina pentru bebelusii prematuri

Copiii nascuti prematuri necesita un program sustinut de follow-up in primul an de viata, recomandat a se continua pana la varsta de 3-5 ani.

In primul an acestia vor avea, in afara examenului clinic periodic, evaluari specifice constand in:

1. Examen oftalmologic periodic in functie de prezenta/severitatea retinopatiei de prematuritate
2. Testare audiologica
3. Examen ecografic transfontanelar pentru depistarea/monitorizarea hemoragiilor intracraniene
4. Examene periodice de bilant privind dezvoltarea neuro-psiho-motorie – recomandarea de tratament medicamentos/recuperare
5. Examen psihologic
6. Alte examinari in functie de caz (consult cardiologic, ecocardiografie, consult endocrinologic, gastro-enterologic, etc)
 
Control de rutina la bebelus prematur


Screening-ul neonatal

In tara noastra, prin screening neonatal se intelege metoda de depistare (in masa) a unor boli congenitale / genetice grave a caror evolutie poate fi mult ameliorata prin initierea precoce a tratamentului. Este vorba despre doua afectiuni relativ frecvente in Romania, cu potential evolutiv extrem de sever in lipsa tratamentului precoce:
mixedemul congenital (cretinism gusogen) ce se trateaza cu hormoni tiroidieni administrati per os
fenilcetonuria (oligofrenie fenilpiruvica) ce se trateaza cu o dieta de excludere a fenilalaninei.

Screening neonatal

Statul Roman finanteaza Programul National de screening pentru aceste doua boli in toate maternitatile publice din Romania, asadar oricine naste intr-o astfel de maternitate are asigurata gratuitatea screening-ului pentru mixedem si fenilcetonurie. Insa, in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, screening-ul neonatal mai cuprinde si alte afectiuni metabolice / genetice grave care in Romania sunt mai putin frecvente comparativ cu cele precizate mai sus.

Acum exista posibilitatea testarii nou-nascutilor din Romania si pentru aceste boli, dar deoarece statul nu finanteaza acest tip de investigatie, parintii care doresc efectuarea ei trebuie sa plateasca costul analizei. Am remarcat insa ca din ce in ce mai multe mame si solicita screening-ul extins contra cost.

Multumim sprijinului acordat realizarii acestui articol:
prof. dr. Ioana Alina Anca, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC)

Tu cat de des te duci cu bebelusul tau la control? Ce fel de testari si investigatii i-au fost recomandate pana la aceasta varsta?

Anestezia generală la copii: sfaturi de la medic pentru părinți responsabili

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii
  Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii

  Printre accesoriile pe care copilul le poate dori foarte mult, pe măsură ce crește, se află și căștile audio. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să fie cele pe care ar...

  Un medic arestat după ce 500 de copii au fost infectați cu HIV
  Un medic arestat după ce 500 de copii au fost infectați cu HIV

  Într-un oraș din Pakistan, au fost infectați cu virusul HIV aproape 600 de persoane, majoritatea copii.

  Alt medic fals: un stomatolog trata copii fără să aibă autorizație de liberă practică
  Alt medic fals: un stomatolog trata copii fără să aibă autorizație de liberă practică

  Un stomatolog fals, care practica într-un cabinet fantomă, amenajat chiar la domiciliu, a efectuat nenumărate proceduri stomatologice, dar una dintre ele a dat-o în vileag!

  Un medic avertizează: paracetamolul poate fi fatal pentru copii!
  Un medic avertizează: paracetamolul poate fi fatal pentru copii!

  Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență - coordonatorul Unității de Primire Urgențe de la Spitalul Clinic de Urgențe "Sfântul Ioan" din Iași,...

  9 gustări sănătoase recomandate de nutriționiști, când ai buget limitat
  9 gustări sănătoase recomandate de nutriționiști, când ai buget limitat

  Să mănânci sănătos nu este tocmai ieftin. Produsele eco, bio, naturale, sunt și cele mai scumpe și de multe ori încercarea noastră de a menține zilnic o dietă cât...

  Un medic român avertizează: fructele și legumele din România, un pericol pentru copii
  Un medic român avertizează: fructele și legumele din România, un pericol pentru copii

  Aceeași întrebare care stă pe buzele tuturor în România: de unde este cel mai sigur să ne cumpărăm legumele și fructele, atât de vitale pentru sănătatea...

  Dezvăluire șocantă: un medic și-a folosit propria spermă pentru inseminare și acum are 48 de copii
  Dezvăluire șocantă: un medic și-a folosit propria spermă pentru inseminare și acum are 48 de copii

  Un medic ce lucra la un cabinet de inseminare artificială s-a folosit de propria spermă pentru a le oferi șansa de a avea un copil cuplurilor ce i-au călcat pragul. Acum, bărbatul a...

  © 2019 Qbebe