Schema vaccinurilor obligatorii la copii in 2016

Irina Olteanu - Redactor Senior

Schema vaccinurilor obligatorii la copii in 2016 reprezinta un subiect de interes pentru toti parintii, mai ales ca exista constant modificari in acest sens. Informatii despre intreaga schema de vaccinare, precum si despre afectiunile pe care vaccinurile le previn veti afla alaturi de specialist, doamna doctor Daniela Stefanescu.

Doamna doctor Daniela Stefanescu, Medic primar MF/ Formator MF Grupul de vaccinologie SMNF a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii despre schema vaccinurilor obligatorii la copii:

"Prin Programul National de Vaccinare copiii sunt vaccinati fata de boli transmisibile cu impact asupra sanatatii individului si a comunitatii, boli considerate prioritati ale sanatatii publice. Vaccinurile sunt administrate conform unei scheme de vaccinare, permanent actualizate, in conformitate cu: recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), experienta acumulata, aparitia de vaccinurilor noi, situatia epidemiologica existenta si a bugetului disponibil.
Astfel, incepand cu data de 01.04.2015, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr 386/31.03.2015, s-a modificat Calendarul National de Vaccinare. De la aceasta data toate vaccinarile din schema nationala sunt facute la nivelul maternitatii si la cabinetele medicilor de familie.

Citeste si: Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani 

vaccinuri
Noutatea in actuala schema de vaccinare este vaccinarea hexavalenta cu trei doze in loc de patru. Primovaccinarea hexavalenta (poliomielitic, tetanic, pertussis, difteric, haemophilus influenzae B si hepatitic B) se efectueaza cu 2 doze de vaccin hexavalent, la 2 si 4 luni, urmat de un rapel la sapte luni de la cea de-a doua doza, respectiv 11 luni. Copiii care au primit primovaccinare la varstele 2, 4, 6 luni vor efectua rapel a 4-a doza de vaccin hexavalent la minim 6 luni distanta fata de cea de-a treia doza.

Vaccinarea antirujeolica, rubeolica si urliana (ROR) se face la copiii cu varsta de 12 luni, 5 ani. ROR se efectueaza si la varsta de 7 ani, anii 2015 si 2016, pentru recuperarea celei de-a doua doze de vaccin.

Vaccinarea antipoliomielitica cu vaccin VPI (poliomielitic inactivat) se efectueaza/recupereaza pentru acei copii cu varsta de 6, 7 si 8 ani, care au primit la varsta de 4 ani vaccin trivalent (difteric, tetanic, pertussis) si care nu au primit acest vaccin in cabinetele de medicina scolara in anul scolar 2014-2015.

Pentru antecedentele vaccinale scolare, parintii au obligatia sa se prezinte la medicul de familie cu Adeverinta de vaccinare/Carnet de vaccinari, un document in care au fost consemnate acestea.

Vaccinarea tetravalenta (tetanos, pertusis, difterie si poliomielita) se face copiilor de 6 ani, nascuti in anul 2000 in luna in care s-au nascut, iar pentru cei din anul 2009 recuperarea se va efectua cat mai rapid. Vaccinul tetravalent a ajuns in cabinetele medicilor de familie la sfarsitul anului 2015.

Schema nationala prevede si vaccinul pneumococic conjugat, dar numai in limita fondurilor existente si din acest motiv in prezent vaccinarea antipneumococica nu este disponibila.

Noua schema de vaccinare valabila din 01.04.2015:

 

VARSTA RECOMANDATA

TIPUL DE VACCINARE

COMENTARII

Primele 24 de ore

Vaccin hepatitic B (Hep B)

In maternitate

2-7 zile (prematuri la greutatea de 2500gr)

Vaccin de tip Calmette Guerin (BCG)

In maternitate

2 luni

Vaccin hexavalent (dTPa-VPI-Hib-Hep B)

Vaccin pneumococic conjugat

Medicul de familie

4 luni

Vaccin hexavalent (dTPa-VPI-Hib-Hep B)

Vaccin pneumococic conjugat

Medicul de familie

11 luni

Vaccin hexavalent (dTPa-VPI-Hib-Hep B)

Vaccin pneumococic conjugat

Medicul de familie

12 luni

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Medicul de familie

5 ani

7 ani (2015 si 2016)

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Medicul de familie

6 ani

Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic (dTPa-VPI / VPI)

Medicul de familie

8 ani

Vaccin poliomielitic inactivat (VPI)

Medicul de familie

14 ani

Vaccin diftero-tetanic / diftero-tetanic-pertusis acelular (dT/dTPa)

Medicul de familie

Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio injectabil inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular -poliomielitic - Haemophilus B -hepatitic B
RRO = vaccin rujeolic - rubeolic - oreillon (MMR = Measles - Mumps - Rubella)
BCG = vaccin de tip Calmette-Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti

Toate vaccinurile utilizate in prezent sunt in seringi preumplute, drept care toate vaccinurile mentionate utilizeaza seringi de unica folosinta.

In actul normativ in vigoare sunt mentionate si vaccinurile recomandate grupurilor de risc, aici fiind inclusa vaccinarea anti-HPV (papiloma virus) pentru prevenirea cancerului de col uterin.
• Vaccinarea include patru cohorte de nastere, fete din grupa de varsta 11 - 14 ani.
• Se va face functie de fondurile disponibile, cu o campanie de informare anterioara. 
• Se realizeaza cu acelasi produs vaccinal in vederea respectarii principiului echitatii.
• Se achizitioneaza in acelasi timp cantitatea corespunzatoare celor 3 doze pentru schema completa de vaccinare anti-HPV.
• Se realizeaza la solicitarea parintilor/reprezentatilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie.
• Cererile vor fi centralizate si trimestrial se va solicita Directiei de Sanatate Publica numarul de doze de vaccin necesare.
• Vaccinarea va fi disponibila numai pentru fetele din grupa de varsta 11 - 14 ani, parintii urmand sa decida individual cand anume in acest interval se va face vaccinarea.

Un copil nevaccinat este un copil la risc, care se poate imbolnavi. Vaccinati-va!"

vaccinuri

Boli pe care vaccinul le previne

Difterie - o infectie cauzata de o bacterie ale carei simptome variaza in gravitate si apar in interval de 2-5 zile dupa expunere. Debuteaza cu durere de gat si febra, iar in cazuri grave o pata gri sau de o culoare similara apare in gat, poate bloca caile respiratorii si creeaza o tuse latratoare precum cea din crup. Gatul poate fi inflamat din cauza nodulilor limfatici; o forma de difterie care implica pielea, ochii sau organele genitale este de asemenea cunoscuta, iar complicatiile presupun miocardita, inflamatia terminatiilor nervoase, probleme renale si de sangerare.

Rujeola - este o infectie extrem de contagioasa ale carei simptome initiale includ febra mare, tuse, rinoree si ochi rosii. La 2-3 zile dupa debutul simptomelor mici pete albe se pot forma in interiorul gurii si apare o iritatie rosie de obicei pe fata si apoi pe restul corpului la 3-5 zile dupa simptome (acestea se dezvolta la 10-12 zile dupa expunere si dureaza 7-10 zile). Complicatiile apar in aproximativ 30% situatii si pot include diaree, orbire, inflamatia creierului si pneumonie.

Tuse convulsiva - o boala bacteriana extrem de contagioasa ale carei simptome initiale sunt similare cu rinoree, febra si tuse usoara. Apoi urmeaza o saptamana de episoade severe de tuse caracterizate de un sunet inalt sau un suspin la respir. Poate dura 10 sau mai multe saptamani si din cauza tusei apare voma, se pot rupe coastele si este resimtita o senzatie de epuizare extrema. La copiii foarte mici se pot observa perioade in care nu mai respira. Durata de timp dintre infectie si aparitia simptomelor este de 7-10 zile. Boala poate aparea si la cei vaccinati, dar simptomele sunt de obicei mai usoare.

Tetanos - infectie caracterizata de spasme musculare, cel mai adesea debuteaza in mandibula si progreseaza si in restul corpului. Acestea dureaza de obicei cateva minute si apar frecvent timp de 3-4 saptamani. Pot fi atat de grave incat se asociaza cu fracturi osoase. Alte simptome pot include: febra, transpiratii, durere de cap, probleme in inghitire, tensiune ridicata si ritm cardiac crescut. Debutul simptomelor apare in general la 3-20 zile dupa infectie; boala poate necesita mai multe luni pentru recuperare completa.

Poliomielita - o boala infectioasa care intr-un procent mic de cazuri se soldeaza cu slabiciune musculara si in consecinta inabilitate de miscare, lucru care se poate intampla in decurs de cateva ore sau zile. Slabiciunea implica cel mai adesea picioarele, mai rar muschii capului, gatului si diafragma. Nu toti cei afectati isi revin complet si un procent din bolnavi pot deceda. O serie de persoane prezinta simptome minore precum febra si durere de gat, eventual durere de cap, intepenire a gatului si dureri in brate si picioare si isi revin in 1-2 saptamani. Pana la 70% din cazuri sunt asimptomatice, iar dupa recuperare poate aparea o slabiciune musculara similara infectiei initiale.

Multumim doamnei doctor Daniela Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:

https://en.wikipedia.org: www.mayoclinic.org; http://www.webmd.com/ 


Bibliografie:
Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, din 31.03.2015


Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii
  Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii

  Pe 5 septembrie începe școala, așa că ne-am gândit să trecem în revistă principalele modificări pentru elevi și profesori în primul an școlar...

  Măsurile care vor fi obligatorii în crese și grădinițe în această vară
  Măsurile care vor fi obligatorii în crese și grădinițe în această vară

  Chiar dacă creșele și grădinițele de tip after-school se vor redeschide, acest lucru nu înseamnă că regulile de igienă și de păstrare a normelor impuse nu vor fi respectate.

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii
  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii

  25 de povești, scrise de copii cu vârste între 6 și 11 ani, au fost adunate într-un eBook de către Editura Didactica Publishing House, într-un demers de promovare...

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  Un paznic, tată a 8 copii, a fost ucis într-o dispută cu un client care nu voia să poarte mască
  Un paznic, tată a 8 copii, a fost ucis într-o dispută cu un client care nu voia să poarte mască

  Unde a ajuns umanitatea? În această perioadă sensibilă pe care o trăim cu toții, se pare că mulți dintre noi uită că mai sunt oameni și astfel, se produc adevărate dezastre!

  © 2022 Qbebe