Se mai absoarbe vitamina D dacă folosim creme cu protecție solară? Ce spune specialistul

Se mai absoarbe vitamina D dacă folosim creme cu protecție solară? Ce spune specialistul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mulți părinți cunosc faptul că vitamina D este sintetizată de către organism în contact cu razele solare. Ce se întâmplă însă când pielea este protejată de o cremă cu protecție solară? Qbebe a apelat la specialiști, doctori dermatologi, pentru a vă lămuri pe deplin cu privire la această chestiune.

Produsele de protecție solară sunt menite să blocheze radiațiile ultraviolete din a trece de bariera pielii și a afecta celulele corpului. Factorul SPF măsoară cantitatea de protecție împotriva soarelui oferită de aceste produse, mai exact durata medie de timp pe care o persoană o poate petrece în lumina soarelui fără a-și arde pielea, în comparație cu o persoană care nu a folosit niciun fel de protecție. Prin urmare, cu cât este mai mare acest factor, cu atât este mai crescută protecția și puteți petrece un timp mai îndelungat afară.

În urma unor preocupări în acest sens cu privire la rata de absorbție a vitaminei D la nivelul organismului, s-a desfășurat în anul 2013 un studiu în cadrul King College din Londra, de către Antony Young, profesor de fotobiologie experimentală, care a constatat în urma analizei asupra unui grup de 79 de bărbați și femei aflați în concediu că "utilizarea produselor de protecție solară într-un mediu cu radiații UV intense permite sinteza vitaminei D fără a se asocia arsuri solare."

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnelor doctor Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, Director Dr Leventer Centre, București și doctor Mariana Grigore, Medic Specialist Dermatolog Clinica TopDerm București, www.olgasimionescu.com:

1. În ce mod și în ce măsură influențează produsul cu factor de protecție solară asimilarea vitaminei D de către organism? Explicați. 

Doctor Mihaela Leventer: Produsul de fotoprotecție are capacitatea de a reflecta sau absorbi lumina în funcție de ingredientele conținute. Puterea de protecție a cremelor cu SPF 50 plus (cel mai mare indice acceptat în etichetarea produselor europene) nu este însă totală și permite totuși pătrunderea radiației luminoase într-o proporție mică și într-o manieră diferită pentru radiația UVB sau UVA. Pentru asigurarea unui nivel optim de vitamina D în organism sunt necesare 30 de minute pe zi de stat la lumina soarelui de vară cu corpul parțial descoperit. Cremele de fotoprotecție reduc parțial sinteza de vitamină D, dar dacă considerăm că aceste produse cosmetice nu rezistă nelimitat pe piele ci doar în medie 2 ore, că nu sunt aplicate corect și în cantitate suficientă, riscul unui deficit de vitamina D este aproape nul.

vitamina D

Doctor Mariana Grigore: Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea normală a organismului copiilor și poate fi sintetizată în piele sub influența ultravioletelor B sau poate fi acumulată din surse alimentare. Cremele cu factor de protecție împotriva UVB (SPF) au rolul de a bloca/absorbi UVB pentru ca acestea să nu determine arsura solară sau efecte mult mai nocive pe termen lung, cancerele de piele. Folosirea unui agent de protecție solară scade interacțiunea epidermului cu UVB și astfel poate diminua și sinteza de Vitamina D la nivel cutanat.  

2. Ce beneficii conferă utilizarea unui produs de protecție solară și în ce mod trebuie utilizat în cazul copiilor pentru a le asigura asimilarea corectă a vitaminei D?

Doctor Mihaela Leventer: Cremele de fotoprotecție sunt recomandate insistent copiilor pentru că pielea lor este mai vulnerabilă. Arsura solară până în vârsta de 7 ani crește riscul cancerului de piele la vârstă adultă în mod semnificativ. Vitamina D poate fi adăugată ca supliment nutritiv fără risc, în schimb expunerea neprotejată la lumină creează modificări ireversibile în structura ADN-ului celular,  ceea ce va duce la îmbolnăvire. Cremele de fotoprotecție care se aplică pe pielea copiilor trebuie cumpărate din farmacie trebuie să aibă un factor de protecție de minim 30 și trebuie aplicate la 2 ore, mai ales dacă micuțul se joacă sau intră în apă.

vitamina D

Doctor Mariana Grigore: Beneficiile cremelor de protecție solară sunt bine documentate în literatura de specialitate. Este un fapt demonstrat de numeroase studii că utilizarea corectă a cremelor de protecție solară protejează împotriva arsurilor solare și scad considerabil riscul de a dezvolta cancer cutanat. Utilizarea cremelor de protecție solară în cazul copiilor mici este esențială, întrucat aceștia nu au definitivată pigmentația constituțională (cea de adult) și sunt cei mai expuși riscului de a acumula doze mari de UV într-o perioada foarte scurtă. Agentul ecran trebuie aplicat cu 10 minute înainte de expunerea la soare, în cantitate suficientă, pe toata suprafața expusă la soare, în strat gradual și uniform și cel mai important, reaplicat la fiecare 2 ore de activitate în exterior. Chiar și la o utilizare corectă a agentului ecran acesta nu blocheaza toate UV ce ajung la nivelul pielii (nu există block total), iar studiile ce oferă date despre gradul de protecție iau în considerare aplicări controlate de 2 g de crema/cm2 de piele, dar în realitate nivelul de aplicare este mult mai mic. Astfel, și atunci când este utilizată o cremă de protecție solară există un grad de interacțiune între UV și epiderm, și ca atare sinteza de Vitamina D nu este complet blocată.  

Citește și: 5 Reguli vitale pentru protectia copilului impotriva razelor ultraviolete 

3. Ce probleme pot apărea la copiii care nu utilizează niciun fel de produs de protecție solară?

Doctor Mihaela Leventer: Copilul care nu este protejat corect se poate arde, se deshidratează și face insolație atunci când stă în soare la ore nepotrivite. Poate să intervină și starea de șoc termic cu amețeală, oboseală și chiar leșin. După expunerea neprotejată la lumină pielea începe să-și modifice culoarea: trece din roșu în brun cafeniu. Bronzul este o reacție de apărare a pielii! Urmează bășicarea și cojirea. Uneori se declanșează reacții alergice la lumină cu apariția unor leziuni roșii însoțite de mâncărime sau apar brobonițe mici.

Doctor Mariana Grigore: Există riscuri imediate și riscuri pe termen lung. Expunerea neprotejată la soare, mai ales în intervalul orar 11-16, va determina invariabil la copii apariția arsurilor solare. Dincolo de acuzele subiective (usturimi, durere), prin afectarea barierei cutanate, arsura solară poate avea implicații severe la bebeluși și la copii mici, cum ar fi deshidratare severă, stare de somnolență, vărsături, stare de rău generală). Arsura solară cu veziculație și bășici este asimilată ca gravitate arsurii termice de gradul II și trebuie categoric evitată la copii. Pe termen lung riscurile sunt și mai mari. Dezvoltatea cancerului cutanat este legată de expunerea cumulativă la UV de-a lungul vieții, iar cea mai mare parte din capitalul de UV este absorbit prin piele în copilărie. Mai mult, arsurile solare până la 18 ani reprezintă unul din principalii factori de risc pentru melanom, una din cele mai mortale cancere umane. 

Citește șiArsurile solare la copii 

vitamina D

4. Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens?

Doctor Mihaela Leventer: Aplicarea unei creme de fotoprotecție ar trebui să fie regulă la copil și să fie însoțită de purtatul unei pălăriuțe. Bebelușul care stă în cărucior poate fi protejat cu o umbrelă. Părinții care-și duc copiii la mare pot opta pentru costume de baie din fibră de fotoprotecție care să acopere umerii și decolteul. După o zi în aer liber și după dușul de seară părinții ar trebui să maseze pielea copiilor cu un lapte de corp emolient care să catifeleze și hidrateze suprafața cutanată. Sfatul cel mai important este "păstrați măsura", evitați să lăsați copiii în soare la orele de vârf. Nu duceți bebelușii sub un an pe plajă! Îi puteți plimba în parc la ore matinale și pe plajă după ora 16.

Doctor Mariana Grigore: Punând în balanță riscurile enunțate și beneficiile este esențial ca parinții să utilizeze creme de protecție solară pentru copiii lor și să-i educe activ de mici asupra fotoprotecției corecte. O alimentație corectă adaptată vârstei copilului, suplimentată cu Vitamina D exogenă (în conformitate cu recomandările Ministerului Sănatății) este suficientă pentru a asigura nivelul optim de Vitamina D necesar dezvoltării corecte a copiilor. Riscurile expunerii neprotejate la UV a bebelusilor și copiilor sunt prea mari, iar nivelul de Vitamină D poate fi obținut și prin alimentație/suplimente, astfel încât necesitatea fotoprotecției nu trebuie pusă sub semnul întrebării.  

Rețineți însă că o expunere exagerată la soare nu este benefică pentru copii; este important să folosiți un produs de protecție solară pentru pielea copiilor. În timpul verii, în special în intervalul 10 am-4 pm alături de produsul de protecție solară, cei mici trebuie să poarte pălărie, ochelari de soare.

Recomandare: Ultra Vitamina D tablete

Vitamina D in doza optima pentru sanatate - 1000 UI de vitamina D3 per tableta

Ultra Vitamina D nu este testata pe animale.
Ultra Vitamina D este potrivita pentru vegetarieni.
Ca şi în cazul altor suplimente alimentare, cereţi aviz de specialitate inainte de utilizare daca sunteti insarcinata, alaptati, sunteti sub supraveghere medicala sau suferiti de alergii alimentare. 

 

Mulțumim doamnelor doctor Mihaela Leventer și Mariana Grigore pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse: www.dailymail.co.uk; www.livestrong.com
 

Articolul urmator
Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii. Rezultatele sunt neașteptate
Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii. Rezultatele sunt neașteptate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alertă! Aceste creme de protecție solară au fost retrase de pe piață. ”Consumatorii sunt sfătuiți să arunce aceste produse”.
    Alertă! Aceste creme de protecție solară au fost retrase de pe piață. ”Consumatorii sunt sfătuiți să arunce aceste produse”.

    Alertă medicală după ce Johnson & Johnson a restras voluntar de pe piață produse destinate protecției solare care conțin un ingredient chimic ce cauzează cancer.

    Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer
    Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer

    Vara cu atât mai mult nu ar trebui să ieșim din casă fără să aplicăm, în special pe față, un strat de cremă cu un factor de protecție solară ridicat. O astfel de...

    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

    Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!
    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!

    Afectiunea cunoscuta sub numele de psoriazis este o boala autoimuna care apare la nivelul pielii. Psoriazisul ingroasa pielea pe alocuri, o face mai stralucitoare, dar si mai dureroasa...

    De ce nu folosesc și nu voi folosi vreodată crema de soare pentru copiii mei
    De ce nu folosesc și nu voi folosi vreodată crema de soare pentru copiii mei

    În timp ce majoritatea părinților nici nu concep să își lase copiii să se joace în soare fără să le aplice pe piele creme cu cel mai ridicat factor de protecție...

    Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul
    Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul

    Pauzele lungi și dese cheia marilor succese. Așa spune o vorbă de-a noastră. Dar iată că această vorbă nu este doar ceva ce spunem când vrem să justificăm lenea. Știința o...

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?
    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

    Într-o lume „controlată” de dispozitivele moderne și de ecranele luminoase ale gadgeturilor, copiii uită să se joace dacă adulții nu le arată cum. Pentru a le...

    © 2024 Qbebe