Din grija pentru copilul tau

Semne de amigdalită la copil

Amigdalita reprezintă o inflamație a amigdalelor, două bucăți de țesut de formă ovală situate în spatele gâtului, câte una pe fiecare parte a acestuia. Cum poți identifica simptomele amigdalitei la copilul tău și când este momentul să te îndrepți către doctor vei afla în acest articol.

Informații despre simptomele de amigdalită 

amigdalita

Amigdalele sunt două mase din țesut care funcționează ca filtre pentru organism, captând germenii care în caz contrar ar pătrunde în căile respiratorii și ar cauza infecție. De asemenea, ele produc și anticorpii pentru a combate infecția. Uneori însă amigdalele ajung să se infecteze, copleșite de bacterii sau virusuri, se umflă și devin inflamate, afecțiune ce poartă denumirea de amigdalită. 

Printre simptomele specifice amigdalitei se numără amigdale inflamate, durere de gât, dificultate în înghițire și noduli limfatici sensibili pe ambele părți ale gâtului. Majoritatea cazurilor de amigdalită sunt cauzate de o infecție cu un virus comun, dar infecțiile bacteriene pot de asemenea să conducă la amigdalită. Deoarece tratamentul corespunzător pentru amigdalită depinde de cauza sa este important să obții un diagnostic prompt și corespunzător. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor, care reprezenta în trecut un procedeu comun de tratament, este de obicei efectuată doar atunci când amigdalita de natură bacteriană apare frecvent, nu răspunde la alte tratamente sau nu cauzează complicații grave.
Amigdalita este extrem de comună în rândul copiilor (de vârstă școlară și aflați în perioada adolescenței). Poate fi observată ocazional sau, dimpotrivă, poate recidiva frecvent. După cum am menționat, principalele simptome sunt reprezentate de inflamația acestora, uneori suficient de gravă încât să blocheze căile respiratorii. Iată și alte simptome:

Simptome de amigdalită la copii

1. Durere sau sensibilitate a gâtului

2. Înghițire dificilă sau dureroasă

3. Înroșirea amigdalelor

4. Un înveliș/petice de culoare albă sau gălbuie pe amigdale sau/și pe limbă
5. Vezicule dureroase sau ulcerații pe gât
6. Durere de cap
7. Pierderea apetitului
8. Durere de ureche
9. Dificultate în înghițire sau respirație pe gură
10. Noduli limfatici în zona gâtului sau a mandibulei măriți și sensibili
11. Febră, frisoane
12. Respirație urât mirositoare
13. Sforăit (din cauza măririi amigdalelor)
14. Voce răgușită
15. Schimbarea tonului vocii
16. Gât înțepenit
17. Greață (se observă doar la copii)
18. Vărsături (se observă doar la copii)
19. Durere abdominală (se observă doar la copii, în special de vârstă mică)

În cazul copiilor extrem de mici care nu pot descrie modul în care se simt, simptomele de amigdalită pot să includă: salivație ca urmare a procesului dificil sau dureros de înghițire, refuzul alimentației/lipsa apetitului, agitație neobișnuită.

semne amigdalita

Când trebuie să mergi cu copilul la medic pentru amigdalită

Există două tipuri de amigdalită: amigdalita recurentă care presupune episoade multiple de amigdalită acută pe parcursul unui an și amigdalita cronică care presupune episoade ce durează mai mult decât amigdalita acută în plus față de alte simptome care includ: durere de gât cronică, respirație urât mirositoare (halitoză), noduli limfatici sensibili la nivelul gâtului. În cazuri rare amigdalita poate determina gâtul să se inflameze atât de mult încât să determine dificultate în respirație. Dacă se întâmplă acest lucru trebuie să apelezi de urgență la consult medical.

Sună medicul în cazul în care copilul tău experimentează: durere de gât care nu dispare în decurs de 24-48 de ore, înghițire dureroasă sau dificilă, slăbiciune musculară extremă, rigiditate a gâtului, febră mai mare de 39.5 grade Celsius, oboseală sau agitație. Mergi de urgență la spital dacă copilul tău are vreunul dintre următoarele simptome: dificultate în respirație, înghițit extrem de dificil, salivație abundentă. Deși unele episoade de amigdalită pot să dispară de la sine altele pot să necesite tratament specializat. Până reușești să ajungi la medic, farmaciștii te pot ajuta cu tratamente de tipul gargarelor, al spray-urilor bucale și al soluțiilor antiseptice.

amigdalita

Alte informații despre amigdalită

Simptomele dispar de obicei după 3-4 zile. Deși inconfortabilă și neplăcută, rareori amigdalită reprezintă un motiv de îngrijorare. Marea majoritate a persoanelor, fie că primesc sau nu tratament medicamentos, își vor reveni complet în decurs de câteva zile; majoritatea simptomelor se vor rezolva în decurs de 7-10 zile.

Amigdalita nu este contagioasă, dar infecțiile care o cauzează sunt (de exemplu, răceala și gripa). Pentru a preveni răspândirea acestui tip de infecție este important ca al tău copil să evite colectivitatea până când i se îmbunătățește starea de sănătate, să folosească șervețele atunci când tușește sau strănută și să le arunce ulterior, să se spele pe mâini după ce strănută sau tușește.

Este important să benficiezi de un diagnostic corect dacă copilul tău prezintă simptomele ce pot indica amigdalita. Diagnosticul se bazează pe o examinare fizică a gâtului, urmărind inflamația din zona amigdalelor sau petele albe. Medicul poate de asemenea să preleveze o mostră de tip exudat faringian din spatele gâtului copilului. Aceasta va fi trimisă către un laborator de analize pentru a identifica cauza infecției gâtului (dacă este de origine virală sau bacteriană); uneori se poate institui un tratament antibiotic preventiv. De asemenea, poate fi necesară o analiză completă a sângelui, care presupune prelevarea unei cantități de sânge pentru a urmări nivelul anumitor celule sanguine; dacă exudatul nu este concludent, analiza sanguină ajută la stabilirea celui mai bun tratament.

Bacteria Streptococcus pyogenes care determină durerea de gât și este asociată amigdalitei bacteriene poate conduce la complicații grave de febră reumatică (leziuni ale inimii și boală renală), motiv pentru care este important să cauți tratament medical adecvat. Cea mai comună complicație apare atunci când infecția persistă un timp îndelungat, conducând la un abces periamigdalian (acumulare de puroi în interiorul amigdalei), dureros, ce poate deveni fatal în lipsa tratamentului.

Citește și: Totul despre amigdalita 


Surse: www.webmd.com; www.mayoclinic.org; www.healthline.com; www.southerncross.con

20 semne că al tău copil a făcut insolație

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne că al tău copil are nevoie de un animal de companie
  8 semne că al tău copil are nevoie de un animal de companie

  Pentru foarte multe familii, decizia de a avea un animal de companie este mai greu de luat decât cea de a avea un copil, oricât de hilar ar suna. Atunci când vine vorba...

  12 semne că nu vei face niciodată un copil
  12 semne că nu vei face niciodată un copil

  Procentele demografice au cunoscut în ultimele decenii niște scăderi dramatice. Pentru că există o mulțime de semne care îți indică faptul că sunt șanse mari să nu faci...

  18 semne că ai un copil care consumă droguri
  18 semne că ai un copil care consumă droguri

  Abuzul de droguri reprezintă o problemă gravă indiferent de vârstă, cu atât mai mult cu cât suspectezi că poate fi vorba despre propriul copil. În calitate de...

  Semne că al tău copil are lipsa de vitamina B12
  Semne că al tău copil are lipsa de vitamina B12

  O alimentație corectă este esențială pentru un stil de viață sănătos și pentru o bună dezvoltare, în special în cazul copiilor. Știi deja că obiceiurile alimentare...

  Primele semne de sarcină: Ai putea fi însărcinată? Top 12 semne să îți dai seama
  Primele semne de sarcină: Ai putea fi însărcinată? Top 12 semne să îți dai seama

  Ai putea fi însărcinată? Există primele semne de sarcină ce îţi pot răspunde la această întrebare şi îţi pot indica faptul că poate aştepţi un copil....

  Primele semne de sarcina: Ai putea fi insarcinata? Top 12 semne sa iti dai seama
  Primele semne de sarcina: Ai putea fi insarcinata? Top 12 semne sa iti dai seama

  Ai putea fi insarcinata ? Exista primele semne de sarcina ce iti pot raspunde la aceasta intrebare si iti pot indica faptul ca poate astepti un copil. Multe femei au simptome de gravida...

  18 semne că al tău copil are anemie
  18 semne că al tău copil are anemie

  Anemia este o afecțiune frecventă și în rândul copiilor, a cărei prezență poate fi sesizată datorită mai multor semne. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a...

  © 2019 Qbebe