9 semne că ai un copil care are astenie de primăvară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Astenia de primăvară ne poate afecta indiferent de vârsta pe care o avem. Parcurgând articolul de mai jos vom afla cum se manifestă aceasta în rândul copiilor, precum și ce ar trebui să facem pentru a o preveni și a o trata eficient, astfel încât micuții noștri să se bucure oricând de o sănătate excelentă.

Ce este astenia de primăvară

Aceasta este o afecțiune sezonieră, care se instalează odată cu creșterea temperaturii și venirea primăverii. Ea se declanșează întrucât organismul începe să se adapteze la noul sezon.
Specialiștii vin cu următoarea precizare pentru a explica mai clar cum apare astenia de primăvară: în timpul anotimpului rece, când zilele sunt scurte și ne expunem mai puțin la lumina naturală, organismul produce mai multă melatonină (Melatonina este un hormon produs de către glanda pineală, odată cu lăsarea întunericului. Melatonina ne pregătește corpul pentru somn, pentru odihnă) decât în rest. De aceea, suntem mai somnoroși și mai lipsiți de energie.

În schimb, odată ce va crește gradul de expunere la lumina naturală, corpul va începe să-și modifice producția de hormoni, care să-l sprijine în adaptare la noile condiții. Astfel, când zilele devin mai lungi, organismul va secreta mai mult estrogen, mai mult progesteron și mai multă serotonină (Ea reprezintă un neurotransmițător ce este responsabil cu menținerea unei stări generale bune, ținându-ne departe de anxietate, de tristețe și favorizând sentimentele pozitive). Când se întâmplă așa, vom avea nevoie de mai multă energie pentru a ne readapta acestor procese. În plus, stresul și schimbările de vreme pot face și mai dificil procesul de adaptare, ceea ce ne va determina să fim mai epuizați, nu numai din punct de vedere fizic, dar și mental.Și copiii vor trece prin procese similare, așa că îi putem vedea mai obosiți, mai letargici. Perioada în care se vor simți în acest fel este variabilă, depinzând de fiecare organism în parte.
Pe lângă oboseală, astenia de primăvară poate să aducă și alte simptome, mai mult sau mai puțin intense.

Care sunt simptomele asteniei de primăvară la copii

Pentru a ne da seama dacă avem un copil ce suferă de această afecțiune sezonieră, primul lucru pe care ar trebui să-l observăm, ne sfătuiesc medicii, este dacă nu cumva acesta și-a pierdut interesul pentru activitățile de zi cu zi. Cu toate acestea, trebuie să vedem în ce măsură se poate remarca acest dezinteres. În cazul în care acesta este profund și durează de mai bine de două-trei săptămâni, ar trebui să solicităm sprijinul unui specialist, întrucât este posibil să fie vorba despre o depresie sau altă afecțiune mai serioasă. Dar dacă semnalăm mai degrabă lipsa de energie în a demara o activitate, urmată și de alte stări, cel mai probabil se poate confirma prezența unei astenii de primăvară.

Printre manifestările caracteristice asteniei de primăvară în rândul copiilor se află:
• Fluctuațiile de dispoziție (Fără un motiv anume)

• Nevoia de a dormi mai mult ca de obicei (De exemplu, stările de somnolență de pe timpul zilei sunt ceva obișnuit în cadrul asteniei de primăvară, inclusiv la copiii care de obicei sunt energici)

• Dificultatea de a adormi (Există posibilitatea ca, din cauza asteniei de primăvară, copilul să adoarmă mai greu seara și, din acest motiv, să se trezească mai greu dimineața și să simtă apoi nevoia să se odihnească mai mult pe parcursul zilei)

• Copilul devine mai iritabil

• Apetitul se mai diminuează

Fetita trista la micul dejun

• Copilului îi este mai greu să se concentreze, inclusiv când vine vorba de activitățile cu caracter ludic

• Copilul este mai apatic și pare că nu mai este la fel de entuziast

• Unii copii pot deveni mai anxioși (Fără să existe la baza acestei stări un motiv solid)

• Mai ales copiii mai mari se pot plânge că au dureri de cap sau că se simt amețiți

Astfel de simptome pot fi însoțite, dacă avem un copil care este alergic, de ochi lăcrimoși, de strănut sau chiar de tulburări digestive (în special diaree). Cu toate acestea, ele nu ar trebui să dureze mai mult de 2 săptămâni. În situația în care copilul nu se simte din nou bine, mergeți cât mai repede la un consult medical, întrucât nu este exclus să fie vorba și de probleme de sănătate mai grave.

Cum poate fi gestionată astenia de primăvară la copii

Cea mai bună metodă de a trata și de a preveni această formă de astenie este să îi asigurăm copilului un stil de viață cât mai sănătos. Iată ce am putea face în acest sens:
Să petrecem cât mai mult timp în aer liber
Specialiștii ne asigură că, dacă vom proceda astfel, copiii se vor adapta mai ușor noului sezon și vor avea mai multă energie. În plus, intervalele petrecute la lumina soarelui îi vor ajuta să sintetizeze, pe cale naturală, vitamina D, atât de importantă și ea pentru sănătatea fizică și psihică. De aceea, profitați de toate ocaziile pe care le aveți pentru a  petrece timp  pe-afară, dacă este posibil cât mai aproape de natură.

Mama alaturi de fiicele ei langa un arbore inflorit

O dietă sănătoasă este mereu binevenită
Pentru prevenirea și tratarea asteniei de primăvară, de noi depinde să le asigurăm copiilor o dietă echilibrată, care să se bazeze pe următoarele principii:
• Evitarea grăsimilor nesănătoase și a alimentelor ce conțin conservanți, care alimentează stările de oboseală

• Consumul de cât mai multe fructe și legume, care, prin vitamine, minerale, antioxidanți și carbohidrați sănătoși, îi vor ajuta să se bucure de vitalitate

• Includerea, în meniul zilnic, a unor alimente energizate, precum nuci, banane, semințe, cereale integrale (care sunt pline de fibre și de fier)

• Copiii ar trebui să aibă 5 mese pe zi, care să includă cele 3 mese principale și gustări, astfel încât să nu ajungă să se confrunte cu „atacuri" de foame și cu căderi bruște ale nivelului de energie- De asemenea, ar trebui să avem grijă ca la masa de seară copiii să primească alimente ușoare, care să nu le îngreuneze digestia și să le creeze dificultăți în a adormi

• Este ideal să se consume și alimente pe bază de Omega 3 - Acizii grași de acest tip îi vor ajuta pe cei mici să învingă mai ușor astenia de primăvară deoarece: le asigură o putere de concentrare mai bună, le va combate stările de tristețe, îi va ajuta să fie mai calmi și să aibă o capacitate de memorare mai bună. Printre alimentele cu Omega-3, ce sunt potrivite și pentru copii, se numără: peștele, salata kale, nucile, uleiul de cânepă, semințele de in etc..

Să-i stimulăm pe cei mici să facă mai multă mișcare
Nu numai statul în aer liber, ci și mișcarea este esențială pentru a-l ajuta pe un copil să gestioneze mai ușor astenia de primăvară. Chiar dacă un copil este obosit, ar trebui să petreacă măcar 30 de minute pe zi implicându-se în activități fizice. Este foarte important ca acestea să-i facă plăcere, întrucât așa creierul va produce endorfine (Ele constituie substanțe chimice secretate de către glanda pituitară și hipotalamus, ce vor contracara nu numai efectele stresului și durerii, ci ne vor ajuta să avem o stare de bine, de relaxare), starea sa generală se va îmbunătăți și se va relaxa mult mai ușor. Reușind să se simtă bine, va avea șansa să se bucure și de un somn mai bun, iar astfel oboseala va dispărea.

Copiilor trebuie să li se asigure suficiente ore de somn
Unul dintre mijloacele menite să-i determine pe copii să facă mai bine față manifestărilor neplăcute pe care le poate aduce astenia de primăvară este să poată dormi cât mai mult. Este ideal să beneficieze de suficiente ore de somn astfel încât organismul să se adapteze mai ușor schimbărilor aduse de noul sezon.
Recomandarea medicilor este ca inclusiv copiii mai mari și adolescenții să ajungă să doarmă 9-10 ore pe zi pentru a avea destulă energie și pentru a nu se confrunta cu dificultăți de concentrare.

Hidratarea optimă este deosebit de utilă
În special pentru evitarea amețelilor și a durerilor de cap, este nevoie ca un copil să consume zilnic nu numai suficientă apă, ci și fructe și legume bogate în apă. De asemenea, compoturile, supele și sucurile naturale de fructe sau legume sunt ameliora simptomele dezagreabile aduse de astenia de primăvară.

Citește și: Câtă apă trebuie să bea copilul: Ghid pe vârste

Dacă în ciuda acestor măsuri, copilul nu își recapătă energia și bună-dispoziție în aproximativ 2 săptămâni, nu mai stați pe gânduri și consultați-vă cu un specialist, întrucât probabil stările sale nu sunt create de către astenia de primăvară. După un consult și efectuarea unor investigații, copilului i se va putea pune un diagnostic și, eventual, va primi un tratament adecvat.

Tu ai știut până acum de posibilitatea ca astenia de primăvară să fie prezentă și la copii?

Citește și: Astenia de primăvară: cauze, simptome, tratament

Surse:
www.enfocamp.com, www.kidshealth.org, www.medihelp-assistance.com, www.momjunction.com, www.msn.com, www.vitamin-resource.com,www.youaremom.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon
  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

  Dependența de telefon reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți copii și adolescenți, iar pe termen lung poate conduce la multe probleme comportamentale. Iată care sunt...

  Cum previi astenia de primăvară la copii?
  Cum previi astenia de primăvară la copii?

  Astenia de primăvară nu îi afectează doar pe adulți, ci și pe copii. Deși nu este o problemă serioasă de sănătate, ci una mai degrabă deranjantă, este indicat să îi...

  6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media
  6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media

  Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inteligența este mai mult decât ceea ce se măsoară cu ajutorul testelor IQ. În anul...

  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!
  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!

  Școala este bună, dar de fiecare dată când vine primăvara, parcă gândul nostru ne zboară numai la vacanță. Zilele însorite de-afară ne fac să visăm și să ne...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  Ultima ORĂ! Ministrul Educației: ”Vacanță de primăvară prelungită, începând cu data de 2 aprilie, până pe 4 mai”
  Ultima ORĂ! Ministrul Educației: ”Vacanță de primăvară prelungită, începând cu data de 2 aprilie, până pe 4 mai”

  În cadrul unei conferințe de presă din această seară, ministrul Educației, Sorin Cîmpenau a anunțat că elevii vor avea o vacanță de primăvară de o lună, din 2 aprilie...

  © 2023 Qbebe