Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Tabelul de somn al copilului: informații de la specialist

Ora de culcare are cu siguranță un impact asupra stării de odihnă resimțită, fiind cu atât mai importantă în cazul unui copil. De asemenea, nu este importantă doar cantitatea de somn, ci și respectarea unei anumite ore de culcare pentru ca cei mici să se dezvolte corespunzător și să nu se simtă obosiți a doua zi.

Informații despre somn la copii

Majoritatea părinților se întreabă dacă cei mici merg la culcare la ora potrivită. În principal din cauza faptului că momentul în care adorm efectiv se prelungește deseori mai mult decât și-ar dori, a doua zi se simt realmente epuizați. Deoarece dorim să venim în ajutorul părinților preocupați de acest aspect, iată, cel puțin în teorie, cum ar trebui să arate orarul de culcare și intervalul de somn pentru fiecare categorie de vârstă.

somn la copii

Sfatul specialistului

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații: 

"Omul are câteva necesități vitale: aer, apă, hrană și somn.
Somnul la copii reprezintă o componentă esențială în economia creșterii și dezvoltării armonioase. Copiii care dorm bine, cresc mai repede, mai armonios, au o memorie mai bună și performanțe intelectuale superioare celor care "nu au timp" să doarmă.

Mai jos este un tabel orientativ cu necesarul de somn și repartiția orelor de somn în 24 de ore.

Vârsta (ani)

Ore de somn recomandate/zi

Repartizarea somnului/24 ore

 

Ore recomandate de culcare seara

1 - 1 ½

12 -14

Noaptea: 9 – 10

Ziua:       4-5 (în 1-2 etape)

18 - 21

1 ½ - 3

12-14

Noaptea: 9 - 11

Ziua:       2-3 (somn de prânz)

19 - 21

3 - 6

10 - 12

Noaptea: 9 - 11

Ziua:       2-3 (somn de prânz)*

19 - 21

7 - 12

10 - 11

Noaptea: 9 - 11

Ziua:       1 - 2 (somn de prânz)*

20 - 22

 

* de la 3 ani mulți copii renunță la somnul de prânz sau dorm la prânz aleator, 2-5 zile pe săptămână. La vom respecta dorința, dar se vor culca seara mai repede pentru a compensa lipsa somnului de peste zi și a atinge necesarul de ore de somn corespunzător vârstei/24 de ore

Aceste recomandări sunt orientative, fiecare copil are o personalitate unică, deci și nevoia de somn va trebui personalizată. De cele mai multe ori copilul preia obiceiurile de somn ale unuia din parinți (ore foarte târzii de culcare/trezire). Cu mult tact și răbdare vom încerca să îi modelăm programul de somn corespunzător cu nevoile specifice vârstei.

După vârsta de 3 ani se contureaza ritmul veghe somn al copilului și e bine să îi respectăm orele în care este obosit și dorește să doarmă. Mulți copii până în 2 ani necesită 2 (uneori 3) reprize de somn în timpul zilei (trebuie respectată această nevoie!!), dar pe masură ce cresc vor dormi doar odata pe zi, la prânz, 1-3 ore. Ora când vor să doarmă de prânz variază foarte mult în funcție de copil, între 12 și 15. Pentru a asigura o bună odihnă, corespunzătoare necesarului copilului, și aceste ore de adormire vor trebui respectate, mai ales când copilul este mic 1 - 4 ani, modificându-se orarul meselor corespunzător programului de somn.

Pentru a asigura o adormire ușoară și un somn odihnitor noaptea, va trebui sa respectăm niște reguli simple (care să devină rutină) înainte de culcare. Această rutină ii ajută mult pe copii să se relaxeze și să accepte somnul ca facând parte din regulile obișnuite (și obligatorii) ale programului cotidian. Astfel, timpul de "mers la culcare" va fi perceput ca o experiență plăcută.

• Ora de somn să fie de fiecare dată aceeași.
Lumina și temperatura în camera de somn (teoretic maxim 22ºC) trebuie sa fie constante pe parcursul noptii
• Înainte de somn cu o maxim 1-2 ore copilul va primi o masă ușoară. Copiii mici, pînă în 3 ani, își pot primi laptele imediat înainte de somn.
• Se va forma o rutină de somn și vom încuraja copilul să o respecte:
o face baie
o se îmbracă în pijamale
o se spală pe dinți
o se așază în pat, eventual cu jucăria/păturica preferată.
o în rutina de seara e bine să îi citim o carte sau să îl lăsăm să asculte muzică calmă sau să povestim cu el întâmplarile plăcute ale zilei (săptămânii) sau cum ne vom simți bine în zilele următoare sau în concediu.
Se va evita pe cat posibil uitatul la televizor sau jocurile video imediat înainte de somn. Nu vom discuta cu el întâmplări stresante și nici nu îi vom face reproșuri.

Urmând aceste reguli și învățând copilul, pe măsură ce crește, despre importanța unei odihne corespunzătoare pe timpul nopții (și pe timpul zilei dacă simte nevoia!) îi asigurăm o creștere fizică și psiho-emoțională armonioasă și va fi pregătit să facă față provocărilor zilei."

tabel de somn copii

Consecințe ale unei ore de culcare înaintate

O oră de culcare prea avansată poate conduce la:
- Dificultate în a adormi. Odată ce copilul depășește momentul optim de a adormi (ciclul de somn /trezire la copii decurge în mod diferit față de adulți), corpul va produce în consecință cortizol și chiar adrenalină (hormoni care stimulează corpul).
- Somnambulism/mers în timpul somnului. Adeseori când copiii ajung la culcare prea târziu somnul nu le va fi prea odihnitor și manifestă somnambulism. Cortizolul menționat anterior determină o calitate slabă a somnului
- Trezire devreme dimineața. Deși logica indică mai degrabă contrariul, adevărul este că atunci când copiii se trezesc extrem de devreme dimineața, o oră târzie de culcare trebuie incriminată
- O durată mai redusă de somn în general. Cercetările au indicat faptul că acei copii care se culcă târziu vor dormi în total mai puțin decât copiii care merg mai devreme la culcare, demonstrând că nu recuperează somnul lipsă printr-o oră mai avansată de culcare sau o siestă prelungită.

Odată ce copiii încep să se trezească devreme pentru a merge la grădiniță sau la școală, o oră prea târzie de culcare va conduce, în mod evident, la o odihnă defectuoasă. Copiii, ca și adulții, nu pot funcționa corespunzător când se simt obosiți; devin irascibili și neatenți. Conform medicului Judith Owens, director al Clinicii de Tulburări Pediatrice ale Somnului din cadrul Spitalului de Copii Hasbro, o oră târzie de culcare poate avea consecințe cu adevărat devastatoare asupra dispoziției și performanței copilului. De asemenea, poate avea un impact și asupra corpului, determinând un stres care va împiedica o dezvoltare fizică corespunzătoare.

Jodi Mindell, medic și director al secției de pediatrie comportamentală a Centrului pentru Tulburări ale Somnului de la Spitalul de Copii din Philadelphia, confirmă faptul că extrem de mulți copii se culcă seara la ora 10 sau 11. Un program agitat specific multor familii, precum și părinții care au un program de lucru prelungit au condus la o devansare a orei potrivite de culcare. Iar când este vorba despre o gospodărie cu mai mulți copii, epuizarea și lipsa de reacție din partea părinților determină ca binecunoscutele încăierări dintre frați să se transforme într-o activitate zilnică.

Aceste concluzii sunt adeverite chiar de studiile științifice, mai exact de o cercetare desfășurată de Fundația Națională pentru Somn, care indică faptul că un procent de 60% dintre copiii mai mici de 18 ani au acuzat o senzație de oboseală pe parcursul zilei, iar 15% au raportat faptul că au adormit la școală. Un studiu al Universității Brown ce a implicat 500 copii de la grădiniță până la clasa a patra a descoperit faptul că mai mult de o treime dintre aceștia aveau probleme legate de somn.

Problema ce trebuie menționată constă în faptul că nu este ușor să identifici un copil care doarme suficient. Copiii obosiți nu par neapărat obosiți, conform medicului Jodi Mindell, din contră, chiar ar putea să se împotrivească dorinței naturale de a ațipi, devenind hiperactivi. Câteva indicii care vă poate demonstra o lipsă a somnului constau în: copilul adoarme în mașină chiar și în călătorii de scurtă durată, se freacă la ochi, este irascibil și agresiv, necesită un timp îndelungat dimineața pentru a se trezi. Ultimul aspect nu este însă unul definitoriu deoarece organismul uman dispune de un ceas biologic extrem de puternic (unii copii se trezesc la anumite ore indiferent de ora de culcare).

Copiii care au un comportament nocturn

Medicul Mary Carskadon, director al Laboratorului de Cronobiologie și Cercetare a Somnului din cadrul Spitalului Bradlu, a studiat comportamentul nocturn și în rândul adolescenților, considerând că și copiii pot prezenta o activitate nocturnă intensă dacă aceasta este în natura lor (ereditatea joacă un rol important, dar și mediul în care trăiesc și vârsta). În acest sens urmărește dacă cel mic se culcă devreme și dacă parte mai energic la anumite ore; chiar dacă ceasul său intern poate indica o preferință pentru noapte, este important să se acomodeze la programul celorlalți membri ai familiei. Cu cât modificarea are loc mai devreme, cu atât este mai bine. Nu permite să fie distras de lumini sau dispozitive electronice înainte de culcare.

De reținut

Somnul nu reprezintă doar odihnă, ci încurajează energia, sănătatea, învățarea, buna dispoziție și calmul. Iată câteva sfaturi pentru cazul în care vrei să îți trezești devreme copilul: mută ora de culcare cu 15 minute mai devreme zilnic sau la 2-3 zile, minimizează expunerea copilului la lumină înainte de culcare (influențează hormonii care controlează ceasul biologic), evită activitățile stimulante înainte de culcare (joacă activă, vizionat tv sau jucat jocuri video) și optează pentru unele liniștitoare.

Fiecare om are nevoie de o cantitate diferită de somn. Nu uita de faptul că indicațiile oferite constituie o medie realizată pentru fiecare categorie de vârstă și că principalul mod prin care poți înțelege dacă copilul se odihnește suficient este să urmărești cum se comportă când este treaz.

Citește și:Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta 

Mulțumim doamnei doctor Anca Cochino pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse:
www.parents.com; www.sleepsisters.com; www.popsugar.com; www.med.umich.edu

Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tabelul pe care orice mamă bună trebuie să îl aibă pe frigider
  Tabelul pe care orice mamă bună trebuie să îl aibă pe frigider

  Ne-am învățat să facem reguli pentru copiii noștri, însă mai puțin să facem reguli și pentru noi. Și nu mă refer aici la regulile de alimentație sau cele de la job,...

  Cum afectează programul de somn comportamentul copilului
  Cum afectează programul de somn comportamentul copilului

  Cu toții știm că cei mici au nevoie de ore bune de somn pentru a se bucura de o dezvoltare corectă, la care se adaugă și ajutorul venit din partea alimentației sănătoase și...

  Un studiu dezvăluie că vei avea deprivare de somn din cauza copilului chiar și când acesta va fi adult
  Un studiu dezvăluie că vei avea deprivare de somn din cauza copilului chiar și când acesta va fi adult

  Un nou studiu confirmă lucrul pe care îl știm, oarecum, cu toții: părinții își vor face griji pentru noi zi și noapte, pe tot parcursul vieții.

  Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist
  Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist

  Pentru o educație financiară corectă este important să definim o relație sănătoasă cu banii, relație care să ne ofere succes și satisfacție că am produs bani și i-am gestionat...

  Strictețea programului de somn are beneficii dovedite științific pentru mamă și copil
  Strictețea programului de somn are beneficii dovedite științific pentru mamă și copil

  Nu puțini sunt părinții ce se confruntă cu adevărate lupte de convingere cu cei mici când vine ora de culcare. Respectarea programului de somn are beneficii atât pentru...

  New Year's Resolutions: somn liniștit pentru întreaga familie
  New Year's Resolutions: somn liniștit pentru întreaga familie

  Pe lista de dorințe pentru 2021 a familiilor tinere, cu bebeluși de doar câteva luni sau chiar nou-născuți, somnul se regăsește cu siguranță printre priorități. Majoritatea...

  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora
  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora

  O problemă mai puțin întâlnită, denumită paralizie în somn, presupune inabilitatea de a-ți mișca corpul atunci când adormi sau când te trezești. Poate...

  © 2021 Qbebe