Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Trucuri de igienă intimă pentru băieți pe care trebuie să le învețe până la 9 ani

Ca să ne asigurăm că ai noștri băieței se vor dezvolta bine și nu vor avea probleme de sănătate, este de datoria noastră să-i învățăm, cât mai de timpuriu, niște reguli esențiale de igienă intimă. Din articolul de mai jos veți afla ce ar trebui să știe băiețeii voștri încă de când sunt preșcolari. Până când ajung la școală, regulile legate de igiena intimă ar trebui să facă parte, fără probleme, din rutina lor zilnică.

Baietel la dusCe ar trebui să le spunem băiețeilor preșcolari (de la 3 ani în sus)

Încă de când începe să se familiarizeze să se ducă singur la toaletă, ar trebui să-i spui băiețelului tău că și zona ce ne ajută să facem pipi are nevoie să fie curată. Spune-i că bacteriile se regăsesc oriunde pe corpul nostru, iar dacă nu avem grijă să le îndepărtăm ele ne vor face să ne îmbolnăvim și să mirosim urât. De aceea, este necesar să avem grijă să ne spălăm în fiecare zi, inclusiv în regiunea aflată în fața fundulețului.
Cu alte cuvinte, primul lucru pe care trebuie să-l știe un băiat, până ajunge la 8-9 ani, este că trebuie să se spele zilnic în zona genitală. Din fericire, când este încă mic (în jurul vârstei de 4 ani), prepuțul și penisul se pot curăța mai simplu, nefiind nevoie de niște demersuri speciale. Este perioada în care prepuțul poate să fie sau nu ușor retractabil. În aceste condiții, copilul trebuie învățat să-și spele doar partea externă, vizibilă. Prepuțul nu ar trebui retractat forțat. Dacă se va recurge la această acțiune, pot apărea rupturi ușoare ale pielii și mucoasei. Din acest motiv, pot apărea sângerări și dureri, iar predispoziția spre infecții și iritații va crește.

Numai dacă poate un copil va fi lăsat să-și retragă prepuțul, în condițiile în care numai el poate să-și dea seama care este punctul până în care suportă să procedeze așa, fără a interveni disconfortul. De altfel, specialiștii ne sfătuiesc să nu insistăm să retragem prepuțul în mod regulat, pentru curățare, cât băiatul nostru este încă mic. Abia spre sfârșitul pubertății va fi nevoie să se facă acest gest în mod constant.
Practic, un băiețel preșcolar ar trebui să fie învățat să se spele zilnic în regiunea intimă. De asemenea, învață-l să nu aplice săpunul direct pe zona din partea inferioară a prepuțului. Acolo pielea este foarte delicată și pot apărea foarte ușor iritațiile.
Pentru ca al tău copil să nu aibă asemenea probleme, arată-i cum să se spele doar pe partea externă, vizibilă a acestuia, cu un săpun foarte natural și delicat.

Totodată, spune-i băiețelului tău să nu se sperie dacă se va întâmpla să vadă, când vrea să se spele, o substanță albicioasă, aflată dedesubtul prepuțului. Aceasta poartă numele de smegmă și acționează ca un lubrifiant natural, între prepuț și gland, cu rol de a proteja și de a permite prepuțului să gliseze ușor peste gland. Nu este însă obligatoriu ca smegma să apară la toți copiii, de obicei ea fiind secretată mai abundent spre adolescență.
Dacă al tău băiețel va vedea însă smegma, trebuie să știe că aceasta se va îndepărta de la sine, când stă în cadă sau face duș.

Citește și: Ce trebuie să știi despre balanită la băieți

Un alt lucru esențial pe care un băiețel ar trebui să-l știe la vârsta preșcolară este următorul: dacă se joacă pe-afară și nisipul sau murdăria vor ajunge în zona penisului, este nevoie să semnaleze cât mai repede acest fapt. În caz contrar, bacteriile pot produce tot felul de iritații sau infecții. Când mizeria ajunge în deschiderea prepuțului, trebuie să-ți obișnuiești copilul să se spele în zonă, folosind apă călduță.

Nu în ultimul rând, orice băiețel are nevoie să știe, până când ajunge la vârsta de 9 ani, că, atunci când ne spălăm în zona intimă, este necesar să avem mâinile curate. Încearcă să-l obișnuiești să se spele pe mâini cât mai bine, înainte și după ce a fost la toaletă. Acest gest va trebui să facă parte din rutina zilnică a oricărui băiețel, până când ajunge la școală.
Ca să-l convingi mai ușor, explică-i de fiecare dată că microbii ajung cu ușurință și acolo și îl pot îmbolnăvi.

Lucruri legate de igiena intimă pe care ar trebui să le știe un băiețel de 7-9 ani

În primul rând, cel mai important este ca băiețelul să se fi obișnuit că zona în care se află scrotul, penisul și anusul trebuie spălate bine o dată pe zi. Referitor la acest aspect, este bine ca un copil să fie conștient de faptul că penisul trebuie bine curățat, iar în acest scop apa caldă și un săpun blând sunt esențiale.
După spălare, copilul trebuie să știe că, dacă prepuțul a fost retras, acesta trebuie mutat în poziția naturală. Desigur, acest demers va fi făcut doar dacă a reușit să-și retragă singur prepuțul, până la un punct.

Citește și: Crești un băiat? Iată ce trebuie să știi despre penisul lui

În al doilea rând, un copil mai măricel trebuie să știe să se șteargă în zona genitală cât mai bine, folosind hârtie igienică. Va trebui să știe că acest gest se impune atât după urinare, cât și după defecație.
Neapărat, atât înainte, cât și după folosirea toaletei, băiețelul va ști să se spele bine pe mâini. De altfel, una dintre regulile de igienă intimă  este să nu se atingă organele intime cu mâinile murdare.

O altă regulă de igienă importantă, cu care poți să-l familiarizezi pe un băiețel de 8-9 ani, este, când este nevoit să se așeze pe colacul toaletei dintr-un loc public, să aibă grijă și să punâ hârtie igienică pe acesta. Va fi o modalitate potrivită pentru a se proteja cât mai bine de bacterii periculoase.
De asemenea, învață-l pe copilul tău că este important să-și șteargă bine zona intimă, să nu lase ca aceasta să fie umedă. El trebuie să știe că umezeala va fi un mediu mai prielnic pentru bacterii sau fungi, iar pericolul unei infecții fungice poate crește.

Mama cu baietelul ei, ce abia a iesit din cad

Nu în ultimul rând, un băiețel ce are în jur de 9 ani trebuie să fie învățat cum să-și aleagă lenjeria intimă pe care o va purta. Nu numai că aceasta ar trebui să-i fie pe măsură, dar este ideal să fie confecționată din materiale cât mai naturale, menite să lase pielea să respire. În schimb, o lenjerie intimă mult prea strâmtă și confecționată cu precădere din materiale sintetice poate crește riscul apariției iritațiilor. De pildă, o infecție fungică se poate manifesta în felul următor: înroșirea țesuturilor, inflamații, uneori bășici și usturimi, inclusiv la urinat. Dacă sesizezi oricare dintre aceste simptome, consultați de urgență un specialist.

Totodată, nu uita să-i spui o altă regulă de igienă foarte importantă: lenjeria intimă trebuie schimbată zilnic.
Pe măsură ce va crește, vei observa că băiețelul tău va începe să se rușineze să fii în prezența lui când se îngrijește de zona intimă. De aceea, lasă-l să-și facă singur igiena, iar tu vei interveni numai dacă îți va solicita ajutorul sau dacă vei observa anumite probleme (precum ar fi vreo inflamație, vreo iritație sau dificultăți la urinat). În acest caz, nu mai sta pe gânduri și mergeți la medic.

Voi știați până acum care sunt regulile esențiale de igienă intimă, pe care un băiețel ar trebui să le știe până când ajunge la vârsta de 9 ani?

Surse:
www.chop.edu, www.cirp.org, www.faqs.org, www.theglobeandmail.com, www.hygieneexpert.co.uk, www.sg.theasianparent.com,www.worldofmoms.com

7 trucuri eficiente de la părinții care și-au convins copiii să mănânce legume

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Igiena intimă, care sunt obiceiurile zilnice normale
  Igiena intimă, care sunt obiceiurile zilnice normale

  În vederea unei stări de sănătate optime, este esențial să respectăm cât mai bine și regulile de igienă. Printre acestea se află și cele care țin de zona intimă....

  Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abați de la ele
  Reguli de aur pentru o igienă intimă corectă! Nu ai voie să te abați de la ele

  Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a te bucura de o permanentă stare de bine este să respecți cât mai bine și regulile ce țin de igiena intimă. Parcurge...

  Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?
  Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?

  În vederea menținerii unei permanente stări de bine, este esențial să te bucuri și de sănătatea zonei intime. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce zona...

  Ce lenjerie intimă NU trebuie să cumperi niciodată și de ce!
  Ce lenjerie intimă NU trebuie să cumperi niciodată și de ce!

  Alegerea lenjeriei intime potrivite încă este o provocare pentru multe dintre noi, nu-i așa? Oscilezi între sexy și confortabil, iar asta înseamnă că ajungi să alegi...

  Tipuri de lenjerii care îți afectează sănătatea intimă
  Tipuri de lenjerii care îți afectează sănătatea intimă

  Știm deja că lenjeria intimă este arma secretă pe care o dețin toate reprezentantele sexului frumos. Modelele potrivite îți pun în valoare formele și chiar te ajută...

  De ce nu trebuie să ignori senzația de arsură din zona intimă
  De ce nu trebuie să ignori senzația de arsură din zona intimă

  Arsura din zona intimă apare din cauze variate și poate fi însoțită și de alte simptome care ar trebui să te pună în gardă. Din articolul de mai jos vei afla ce...

  © 2019 Qbebe