Vaccinarea antigripală este pusă sub lupă! Învață să-ți protejezi familia

Bianca Geica - Redactor Senior

În sezonul rece, numărul infecțiilor respiratorii este în creștere. Mai ales în această perioada este foarte important să avem grijă de sănătatea noastră și a familiei noastre. Tot mai multe persoane au ales, anul acesta, mai mult ca niciodată, să se vaccineze antigripal, iar specialiștii recomandă ca persoanele cu sistem imunitar deprimat, boli cronice, precum și persoanele de peste 65 și copiii să se imunizeze negreșit împotriva gripei.

Gripa este o boală cu contagiozitate mare, iar calea de transmitere a virusului gripal este similară cu cea a noului coronavirus. Așadar, vaccinarea, alături igiena corespunzătoare, un stil de viață sănătos, evitarea aglomerațiilor și contactului cu persoanele bolnave, pare a fi cea mai la îndemână modalitate de prevenție a gripei.

familie care isi sufla nasul

Cât de eficient este vaccinul antigripal?

Vaccinul gripal reprezintă cea mai bună protecție împotriva unui virus imprevizibil care poate provoca destul de multe complicații în rândul grupurilor cu risc și nu numai. După vaccinare, organismul are nevoie de un interval cuprins între 2 și 3 săptămâni pentru a-și forma anticorpii.

Ce este foarte important de precizat este că vaccinul gripal nu va opri toate virusurile (nu este eficient împotriva noului coronavirus, de exemplu), iar nivelul său de protecție poate varia. Dacă totuși se întâmplă ca persoana vaccinată să facă gripă, este foarte probabil că boală să fie mai blandă și cu o durata mai scurtă decât în mod obișnuit.

De ce este necesară vaccinarea antigripală anuală?

Tulpinile de gripă se schimbă anul, motiv pentru care vaccinurile gripale sunt produse anual, iar populația trebuie să se vaccineze în fiecare an. Protecția vaccinului gripal scade treptat, motiv pentru care specialiștii recomandă imunizarea chiar la debutul sezonului rece, când numărul infecțiilor respiratorii este în creștere.

Ce vaccinuri antigripale există în România și care sunt recomandate copiilor?

Copiii contribuie la transmiterea gripei în cadrul comunităților, iar ratele episoadelor acute de gripă sunt ridicate la aceștia. În România există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, cum ar fi:

 • vaccinul gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil - recomandat copiilor de peste 6 luni și adulților;
 • vaccinul gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil - recomandat copiilor de peste 3 ani și adulților;
 • vaccinul gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazala - recomandat copiilor între 2 și 18 ani.

Pentru sezonul 2020-2021, sunt deja disponibile în farmacii vaccinuri gripale tetravalente cu administrare intramusculară sau intranazală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să se consulte cu medicul de familie pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate”, a declarat Dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru.

Atlas Gripal: prima platformă educațională despre vaccinarea antigripală

Este foarte important să fim informați despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală pentru a putea lua cea mai bună decizie cu privire la sănătatea noastră și a celor dragi. La fel de important este să culegem informațiile despre imunizare, și nu numai, din surse sigure, verificate, care prezintă încredere.

Potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS, cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, medicii și sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 - 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente.

Atlas Gripal este o platformă educațională interactivă care îți vine în ajutor cu o mulțime de informații utile despre gripă și vaccinarea antigripală. Afli tot ce trebuie să știi despre prevenție, gripă, vaccinare, protecție, dar și cum să protejezi sănătatea familiei tale!

Atlas Gripal este prima platformă educațională despre vaccinarea antigripală, care reunește informații vitale despre imunizare și sfaturi utile venite direct de la profesioniști din domeniul sănătății. Platforma a fost lansată în luna octombrie de Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și scoate în evidență, prin conținut interactiv, rolul extrem de important al profesioniștilor din domeniul sănătății.

Misiunea platformei Atlas Gripal este aceea de a încuraja publicul larg, în special părinții, să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie când vine vorba de vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021.

Prin intermediul conținutului interactiv realizat cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății, Atlas Gripal își propune să devină unul dintre cele mai relevante și mai importante instrumente în procesul de informare în legătura cu vaccinarea antigripală la copii și adolescenți, o sursă sigură și puternică de informare, un spațiu ce oferă acces la informații esențiale în legătură cu gripă și imunizarea împotriva acesteia.
Pe site-ul www.atlasgripal.ro ai acces la informații complete despre protecția directă și indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România.

Protejează-ți copilul, protejează-ți familia! Discută cu medicul despre opțiunile de vaccinuri gripale disponibile în România pentru imunizarea antigripală a copilului și a întregii familii, pentru a vă proteja împotriva unor boli infecțioase severe cum este gripă sezonieră, atât pentru binele propriu, cât și pentru al celor din jur.
Află mai multe despre vaccinarea antigripală pe platforma www.atlasgripal.ro.

 

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vaccinarea antigripală a gravidelor și copiilor – Ce trebuie să știm despre și ce se întâmplă în contextul pandemic?
  Vaccinarea antigripală a gravidelor și copiilor – Ce trebuie să știm despre și ce se întâmplă în contextul pandemic?

  Povara anuală a gripei este foarte mare, de aceea vaccinarea antigripală este foarte importantă, mai ales în contextul COVID-19, când categoriile de persoane vulnerabile,...

  Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
  Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

  Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

  Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus
  Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus

  Trăim vremuri atipice și suntem nevoiți să ne adaptăm pe zi ce trece unei noi realități. Pandemia de coronavirus ne testează zilnic limitele, atât fizice, cât și...

  Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer
  Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer

  Pfizer vrea să vaccineze copiii între 2 și 11 ani și cere autorizație de la Agenția Medicamentului din SUA! Anunțul vine la doar o zi după ce Agenția a dat undă verde pentru...

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”
  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”

  Schema vaccinării obligatorii intră în discuție, fiind văzută absolut necesară pentru restabilirea sănătății la nivelul populației. Cu toate acestea, ministrul Sănătății...

  Ministrul Educației despre redeschiderea școlilor și vaccinarea profesorilor: „Dacă nu suntem ipocriți...”
  Ministrul Educației despre redeschiderea școlilor și vaccinarea profesorilor: „Dacă nu suntem ipocriți...”

  Se redeschid sau nu școlile începând cu 8 februarie? Aceasta este întrebarea care zace de câteva zile pe buzele părinților și ale cadrelor didactice, care...

  Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor
  Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor

  Miercuri începe vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Johnson & Johnson. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul...

  © 2022 Qbebe