Vaccinul antigripal: 10 întrebări de la părinți cu răspunsuri de la medic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vaccinarea antigripală poate fi administrat începând cu vârsta de 6 luni, fiind îndeosebi recomandat grupelor de risc, respectiv copiilor sub 5 ani, gravidelor, lăuzelor, seniorilor și pacienților cu boli cronice. Te întrebi dacă un copil răcit poate fi vaccinat sau care este perioada anului cea mai indicată pentru administrarea sa? Îți răspunde la întrebări doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicină generală, medicină de familie, Președinte AREPMF.

La întrebări a avut amabilitatea de a răspunde doamna doctor Valeria Herdea, Președinte AREPMF, medic primar de medicină generală, medicină de familie cu profil pediatrie:

1. De ce este recomandat vaccinul antigripal și care este frecvența cu care trebuie efectuat copiilor?

Gripă reprezintă o boală infecțioasă acută, produsă de virusurile gripale, cu răspândire rapidă, simptomatologie zgomotoasă, evoluție și prognostic rezervat atunci când afectează grupele de risc: copiii sub 5 ani, gravide, lăuze, seniori, pacienți cu boli cronice. Gripă nu are un tratament etiologic - adică al cauzei care a dus la îmbolnăvire. În consecință, singură formă de a preveni îmbolnăvirea, rămâne vaccinarea anti-gripală. Vaccinarea anti-gripală se efectuează începând cu vârstă de 6 luni, anual.

vaccinul antigripal

2. De ce este necesară vaccinarea antigripală anuală?

Virusurile gripale sunt virusuri"inteligente". Ele își schimbă structura antigenică anual. Vaccinul preparat într-un sezon gripal poate să aibă o structură antigenică diferită de a celui din sezonul anterior. OMS preia datele epidemiologice de la nivel global, stabilind tulpinile care sunt implicate în producerea formelor de boală cel mai des întâlnite. Practic vaccinul din fiecare an este diferit de cel din sezonul anterior. În consecință, se recomandă vacccinarea antigripală în vederea protecției personale, familiale și /sau de grup în fiecare an, la începutul sezonului rece.

3. Care este costul unui vaccin antigripal? Ce categorii de medici îl pot efectua?

Vaccinul gripal este un vaccin bine tolerat, având costuri minime și eficiență înaltă. Poate fi recomandat de orice persoană calificată din domeniul medical. În varianta ideală - vaccinarea antigripală se va face la medicul de familie.

4. Ce categorii de copii trebuie vaccinați? Ce categorii de copii nu trebuie să se vaccineze?

Conform prevederilor OMS, toți copiii începând de la vârsta de 6 luni sunt apți pentru vaccinare. Nu se vor vaccina copiii alergici la oricare dintre componentele vaccinului (situație foarte rar întâlnită în practică).

5. Ce sfaturi aveți pentru părinții de copii alergici în acest sens?

Copiii care prezintă alergie la componentele vaccinului (situație foarte rar întâlnită în practică) nu vor fi vaccinați. Părinții și anturajul acestor copii se pot vaccina, pentru a proteja acești copii de îmbolnăvire cu virus gripal. Această modalitate de protecție este cunoscută sub denumirea de efectul de "cocoon"-protecția celui vulnerabil prin vaccinarea celor care îl înconjoară.

6. Un copil care este răcit poate fi vaccinat? (explicați, va rog). Dar unul care a făcut deja gripă?

Vaccinarea se poate efectua la copiii sănătoși în momentul vaccinării: fără febra, fără erupții, fără diaree, vărsături sau alte semne de boală acută. Vaccinarea se va efectua în urma unei anamneze a copilului solicitată de la părinții însoțitori la consult. Copilul va fi examinat de către medic, care va decide oportunitatea vaccinării.
Trecerea prin gripă nu ne conferă imunitate pentru toate tipurile de virusuri gripale. Dacă am avut gripă de tip A, ne putem îmbolnăvi de gripă produsă de virusul gripal tip B. Vaccinarea este singură care ne conferă imunitate sezonieră față de tulpinile de virusuri gripale înalt patogene (cele care produc îmbolnăviri severe) - întrucât vaccinul conține aceste tulpini.

 

vaccinul antigripal

 

7. Care este vârsta minimă de la care poate fi efectuată vaccinarea antigripală?

Vârstă minimă la care se poate începe vaccinarea antigripală este de 6 luni. Un sugar poate fi vaccinat fără riscuri începând de la 6 luni. Vaccinarea se va efectua în fiecare an, la începutul sezonului rece.

8. În ce perioadă a anului recomandăți vaccinul?

Vaccinarea antigripală se efectuează la începutul sezonului rece- începând cu luna septembrie-octombrie. Vaccinarea se va putea efectua și mai târziu, inclusiv lunile februarie-martie, întrucât vârful sezonului gripal se poate situa la final de februarie, început de martie. Între momentul efectuării vaccinării antigripale și momentul instalării efectului protectiv al vaccinului, sunt necesare 2-3 săptămâni, în funcție de vârstă, starea de sănătate, boli asociate.

9. Care sunt reacțiile adverse pe care copiii le pot suferi în urma vaccinării antigripale? Cum trebuie să procedeze un părinte dacă observă o reacție adversă? 

Reacțiile adverse pe care le poate suferi un copil sau adult după vaccinarea antigripală pot fi:
-reacții locale- durere locală, roșeață, ușoară tumefacție la locul injecției (o umflătură discretă care poate dura maximum două-trei zile)
-reacții generale - subfebrilitate, eventual febră până la 38 grade Celsius 1- 2 zile, în cazuri foarte rare
Reacțiile sunt rare, vaccinul fiind bine tolerat.
Ce avem de făcut?
1. Ne păstrăm calmul
2. Liniștim copilul
3. Mijloace fizice: hidratare, dușuri călduțe, comprese la temeratura camerei
4. Reducem febra cu mijloace medicamentoase
Paracetamol 40 mg/kg corp/zi, 2-3 prize/zi
Ibuprofen 20mg/kg /zi, 2-3 prize/zi
Metamizol 50mg/kg/zi, 2 prize/zi
5. Dacă nu a scăzut febra, dacă apar simptome de altă naturăpe care nu le puteți controla la domiciliu/ dacă sunteți îngrijorat sau simțiți că nu puteți controla simptomele, se recomandă a se lua legătură cu: medicul de familie, medicul pediatru, Camera de gardă a unui Spital de Pediatrie sau Boli infecțioase.

10. Care sunt recomandările dumneavoastră pentru părinți înainte de vaccinarea propriu-zisă?

Recomandări pentru părinți:

- să fie informați corect asupra vaccinării din surse profesionale medicale

- să fie deschiși cu medicul, solicitând sfaturi, clarificări, sprijin în vederea înțelegerii vaccinării
- să prezinte medicului eventualele semne de boală pe care le-a prezentat copilul cu 48-72 anterior vaccinării
- să respecte sfaturile primite de la personalul medical
- să aibă la domiciliu o "trusă de urgență" cu termometru, antitermice, în termen, păstrate în condiții optime de temperatură, cu data deschiderii notată pe fiecare flacon, în vederea evitării administrării de medicamente expirate.

În România, 129 de persoane au decedat în sezonul rece 2017- 2018 din cauza gripei şi peste 1700 s-au îmbolnăvi; gripa este o boală contagioasă ce poate fi prevenită prin vaccinare - recomandarea fiind atât a OMS, cât şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

În acest context, Mylan susține cea de-a șasea ediție a inițiativei Campaniei OMS/Europa privind conștientizarea pericolului gripei. Inițiativa anuală a fost lansată de OMS/Europa în 2013 pentru a atrage atenția asupra impactului gripei și asupra necesității de a preveni infecția, în special în rândul grupurilor de risc. De asemenea, cu scopul de a contribui la prevenirea îmbolnăvirilor nedorite şi a deceselor din cauza gripei, Mylan aduce în România două vaccinuri gripale - unul trivalent și noul vaccin tetravalent.

Organizația Mondială a Sănătății actualizează periodic, de mulți ani, recomandările privind compoziția vaccinului trivalent, care vizează cele mai reprezentative 3 tulpini de virusuri aflate în circulație (două tulpini de virus gripal A și o tulpină de virus gripal B). Începând cu sezonul gripal 2013 - 2014, OMS a inclus vaccinul gripal tetravalent în recomandările sale, alături de vaccinul trivalent. Această completare a recomandărilor a fost făcută fără a evidenția vreo preferință pentru vaccinul trivalent sau cel tetravalent, ci fiindcă vaccinurile tetravalente includ o a doua tulpină de virus gripal B în plus față de cele din vaccinurile trivalente și se așteaptă de la ele să ofere o protecție mai largă împotriva infecțiilor cu virus gripal B. 

Recomandăm că sursă de informare corectă, facilă, pentru părinți, scrisă în limbaj uzual și cu informații aduse la zi, 2018, carte tip E-Book:
"Îndreptar de vaccinare dedicat părinților"
Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie (ed.), Leistung Publishing, 2018, 182 p.
ISBN 978-606-94215-7-4

Citește șiSfaturi de la specialist privind vaccinul antigripal la copii și adulți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Criză de vaccin antigripal în România. Ce spune Președintele Klaus Iohannis
  Criză de vaccin antigripal în România. Ce spune Președintele Klaus Iohannis

  În contextul pandemiei de coronavirus, tot mai mulți oameni vor să se vaccineze antigripal, lucru care a condus, în ultima perioadă, la deficite în unele orașe...

  România a primit primele doze de vaccin antigripal. Cum poate fi obținut de populație
  România a primit primele doze de vaccin antigripal. Cum poate fi obținut de populație

  Primele 400.000 de doze de vaccin antigripal ar trebui sa ajungă la DSP-uri zilele acestea, anunță președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu. Primele...

  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști
  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

  Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de...

  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici
  12 cele mai frecvente întrebări despre coronavirus cu răspunsuri de la medici

  Epidemia de coronavirus a venit însoțită de multe necunoscute, începând de la modul de manifestare a simptomelor și până la rolul pe care îl joacă...

  Ce întrebări apar înainte de FIV? Un specialist în reproducerea umană asistată răspunde întrebărilor viitorilor părinți
  Ce întrebări apar înainte de FIV? Un specialist în reproducerea umană asistată răspunde întrebărilor viitorilor părinți

  Programul de FIVcu ovocite donate sau cu o mamă surogat sunt aspecte foarte importante și necesită o abordare serioasă.

  Se începe vaccinarea în învățământ! Cine va primi vaccinul AstraZeneca
  Se începe vaccinarea în învățământ! Cine va primi vaccinul AstraZeneca

  Vaccinarea angajaților din educație începe miercuri, 24 februarie! Profesorii vor fi imunizați cu două tipuri de vaccin, iar autoritățile speră că până pe 10 martie să...

  Cele mai frecvente întrebări despre asigurarea de viață și economisire pentru părinți și copii
  Cele mai frecvente întrebări despre asigurarea de viață și economisire pentru părinți și copii

  Orice părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copiii săi: să aibă un viitor strălucit, o viață lipsită de griji și să nu ducă lipsă de absolut nimic. Să fie...

  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus
  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus

  Cu siguranță în momentul în care ați citit titlul acestui articol, v-ați uitat la semnul pe care vaccinul Bacillus Calmette-Guerin (BCG) l-a lăsat pe brațul vostru, o...

  © 2022 Qbebe