Virozele respiratorii la copii: simptome si tratament

Virozele respiratorii la copii: simptome si tratament

Alexandra Negreanu

Copiii dezvolta, in medie, sase infectii virale ale tractului respirator in fiecare an. Virozele respiratorii la copii includ raceala si gripa. Medicii de multe ori se refera la acestea ca infectiile tractului respirator superior, deoarece acestea produc simptome in principal in nas si gat. La copiii mici, virusurile, de asemenea, provoaca frecvent infectii ale tractului respirator inferior-trahee, cailor respiratorii si plamani cum ar fi bronsiolita, pneumonie.

La copii, rinovirusii, virusurile gripale (in timpul epidemiilor anuale de iarna), virusul sincitial respirator (VSR), enterovirusuri si anumite tulpini de adenovirus sunt principalele cauze ale infectiilor virale respiratorii.

Cum se transmit virozele respiratorii la copii?

Cel mai adesea, infectiile virale ale cailor respiratorii sunt raspandite atunci cand mainile copilului vin in contact cu secretiile nazale de la o persoana infectata. Aceste secretii contin virusi. In cazul in care copiii isi ating gura, nasul si ochii virusii patrund pe caile respiratorii si produc o noua infectie.

Mai rar copiii dobandesc o viroza atunci cand respira aer care contine picaturi de saliva de la o persoana care a tusit sau a stranutat, desi persoana este infectata. Din diverse motive, secreþiile nazale ale aparatului respirator la copiii infectati contin mai multi virusi decat cele ale adultilor infectati. Posibilitatea de transmitere este sporita atunci cand sunt multi copii impreuna, cum ar fi gradinitele si scolile.

Simptomele virozelor respiratorii la copii

Cand virusurile invadeaza celulele tractului respirator, acestea declanseaza inflamatia si productia de mucus. Aceasta situatie duce la congestie nazala, incepe sa curga nasul, tusea si senzatie de usturime in gat, care poate dura pana la 14 zile. De asemenea virozele sunt asociate cu febra (aproximativ 38.3 - 38.9 ° C). Cand un copil are viroza, temperatura corpului sau poate ajunge chiar si la 40°C.

Alte simptome tipice la copii includ scaderea apetitului, letargie, si un sentiment general de boala (stare de rau). Dureri de cap si dureri musculare sunt comune in cazul virozelor respiratorii. Sugarii si copiii mici de obicei nu sunt capabili sa comunice simptomele lor specifice si par capriciosi si agitati.

Deoarece nou-nascutii si sugarii mici prefera sa respire pe nas, chiar si o congestie nazala moderata poate crea dificultati de respiratie. Congestia nazala duce la problemele de alimentare, deoarece deoarece copiii nu pot respira in timp ce sug de la san sau din biberon. Deoarece copiii nu stiu inca sa sufle corect nasul, ei inghit mucusul si se ineaca, iar viroza la copii este insotita de respiratie suieratoare.

Unii copii cu o infectie virala a tractului respirator, de asemenea, dezvolta o infectie a urechii medii (otita medie) sau tesut pulmonar (pneumonie). Otita medie si pneumonia pot fi cauzate de virusul in sine sau de o infectie bacteriana care se dezvolta din cauza inflamatiei provocate de virusul gripal face tesutul mai sensibil la invazia altor germeni. La copiii cu astm bronsic, infectiile tractului respirator pot agrava situatia si pot duce adesea la un atac de astm.

Tratarea virozelor respiratorii la copii

Virusii nu sunt sensibili la antibiotice, asadar tratamentul virozelor este simptomatic (vizeaza ameliorarea semnelor si simptomelor de boala).

Pentru copii infectati se recomanda:
- Repaos fizic (fara activitati fizice epuizante) la domiciliu;
- Infuzii de musetel sau salvie;
- Ceaiuri fierbinti indulcite miere;
- Comprese calde aplicate pe gat;
- Tablete de supt, pentru tuse;

Tratament naturist:
- Ceaiul de ghimbir proaspat, cu suc de lamaie si miere;
- Inhalatii cu ulei de arbore de ceai sau ulei de menta;
- O ceapa taiata felii se pune noaptea pe noptiera (substantele volatile amelioreaza guturaiul);

Tratamentul medicamentos

-Picaturile nazale usureaza respiratia si elimina senzatia de tiuit in ureche.
-Siropuri mucolitice, cu ele se trateaza tusea productiva. Acestea se administreaza cu prudenta la copiii mici si la astmaticii cu probleme de expectoratie.

Prevenirea virozelor respiratorii

Ce mai buna masura in prevenirea virozelor respiratorii la copii este igiena. Un copil bolnav si oamenii in general ar trebui sa se spele pe maini frecvent. De obicei un contact mai intim fizic (cum ar fi imbraþisarea,dormitul impreuna etc.), care are loc cu un copil bolnav, creste riscul de raspandire a bolii si la ceilalti membri ai familiei.

Gripa este doar o infectie virala respiratorie si poate fi prevenita prin vaccinare. Toti copiii indiferent de varsta trebuie sa fie vaccinati annual.

Articolul urmator
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    © 2024 Qbebe