Ce s-ar întâmpla dacă ai bea numai un pahar de apă pe zi?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Apa este mai mult decât importantă pentru starea generală de sănătate a organismului. Apa este vitală! Ne-am pus o întrebare, deși ieșită din comun, aplicabilă, din păcate, pentru multe persoane: ce s-ar întâmpla dacă ai bea numai un pahar de apă pe zi? Iată ce spun studiile desfășurate în acest sens, precum și specialistul în nutriție. 

Apa este mai mult decât importantă pentru starea generală de sănătate a organismului. Apa este vitală! Ne-am pus o întrebare, deși ieșită din comun, aplicabilă, din păcate, pentru multe persoane: ce s-ar întâmpla dacă ai bea numai un pahar de apă pe zi? Iată ce spun studiile desfășurate în acest sens, precum și specialistul în nutriție.

Apa = viață

Nu, nu este un clișeu: apa chiar este viață, mai ales dacă ne gândim că este principalul compus chimic din corpul uman și reprezintă 60% din greutatea ta totală. Organismul depinde de apă pentru a supraviețui, fiecare celulă, țesut și organ au nevoie de această substanță, pentru a funcționa bine. De exemplu, știai că apa te ajută să elimini toxinele prin urină, transpirație și scaun? Ori că îți menține temperatura în limite normale, îți protejează articulațiile și țesuturile sensibile?

În plus, apa din corp transportă nutrimentele la celule, fiind o componentă importantă a sângelui. Sângele este format din 45% eritrocite și 54% plasma. Plasma conține 92% apă, iar celulele roșii au o concentrație de apă de aproximativ 64%, prin urmare, apa menține volumul vascular și permite circulația sângelui, funcții esențiale pentru diferite organe.

Când nu consumi suficientă apă, te confrunți cu deshidratare, o situație deloc plăcută, a cărei simptome variază de la ușoare - dureri de cap - la grave - leșin sau probleme renale. Deshidratarea, fie ea și ușoară, te lasă obosit și fără energie, așa că, în loc să îți mai faci o cafea, când te simți astfel, mai bine alegi să bei o cană de apă.

pahar cu apa

Studiu despre persoanele care consumă un singur pahar de apă pe zi

Un număr îngrijorător de persoane consumă un singur pahar de apă pe zi, în pofida recomandărilor emise de medici și nutriționiști. O companie care analizează vânzarea cu amănuntul, Kantar Worldpanel, a studiat obiceiurile de consum al lichidelor într-un grup de 30 de mii de persoane, în condițiile în care specialiștii în sănătate le recomandaseră să evite consumul de ceai, cafea sau băuturi dulci. S-a descoperit faptul că mai puțin de 1% dintre persoane au băut 8 pahare de apă pură în fiecare zi, cantitatea recomandată zilnic de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie. 6 din 10 persoane au băut doar un pahar de apă de la robinet sau îmbuteliată, 2 din 10 persoane au băut 2 pahare de apă, în timp ce 1 din 10 persoane au afirmat că au consumat 3 pahare de apă. Giles Quick, directorul companiei de cercetare, a declarat: " instituțiile de guvernare nu susțin că trebuie să bei doar apă pură, dar ar fi de preferat ca oamenii să consume mai multă decât fac în prezent, deoarece cantitatea de grăsimi și zaharuri din alimente crește pe an ce trece. Trebuie crescut gradul de conștientizare cu privire la consumul de apă, deoarece majoritatea oamenilor nu verifică cantitatea de apă pe care o consumă în același mod în care procedează cu porțiile zilnice de fructe și legume.

Cercetarea a indicat faptul că britanicii au consumat 12.4 miliarde de pahare de apă de la robinet acasă în fiecare an, comparativ cu 29.4 miliarde de căni de ceai și 13.1 miliarde de căni de cafea. Sucul de fructe, sucul și celelalte băuturi carbogazoase au reprezentat 16.4 miliarde de pahare zilnic. S-a concluzionat astfel faptul că mai puțin de 250 000 persoane au băut 8 pahare de apă pură în fiecare zi, necesarul pentru un organism sănătos, recomandat de către specialiști.

Consumul potrivit de apă

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă ca femeile să consume aproximativ 1.6 litri de lichide, iar bărbații să consume aproximativ 2.0 litri de lichide pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 8 pahare de 200 ml pentru o femeie și 10 pahare de 200 ml pentru un bărbat. Deși numărul standard de pahare recomandat în general este de 8 pahare de apă pe zi, dimensiunea corpului, greutatea, temperatura din mediul exterior, gradul de activitate fizică, toate joacă un rol în determinarea cantității de apă de care ai nevoie (de exemplu, dacă faci mișcare într-o zi caniculară, vei avea nevoie să bei mai multă apă).

Un procent de aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o primești zilnic provine din alimente, prin urmare regula cunoscută de majoritatea persoanelor implică un consum de 2 l de apă pe zi. În cazul în care te simți însetat, înseamnă că ești deja deshidratat; nu aștepta până când simți nevoia să bei, soarbe cantități mici pe parcursul zilei pentru a-ți menține hidratarea.

Deși ceaiul, cafeaua și diverse băuturi dulci conțin apă, acestea au un efect diuretic, prin urmare vor contribui la eliminarea apei din organism prin urină. În plus, majoritatea acestor alternative conțin zahăr adăugat, astfel că nu reprezintă cea mai sănătoasă opțiune de hidratare.

Iată ce efecte ar avea asupra organismului consumul îndelungat de numai un pahar de apă pe zi 

Pe termen scurt, primul simptom resimțit în urma instalării deshidratării este reprezentat de sete și uscăciune a gurii. O scădere în volumul de sânge cauzată de o hidratare insuficientă conduce la activarea receptorilor din pereții vaselor de sânge, precum și emiterea unui semnal care va stimula centrul de sete din creier (o structură care răspunde la cantitatea de sare din sânge). La persoanele vârstnice, din cauza procesului de îmbătrânire, senzația de sete poate să apară mai târziu. Pe termen lung, însă, vor apărea și alte simptome extrem de neplăcute, după cum urmează:

deshidratare
 • Pielea nu va mai arăta la fel de bine - volumul de apă din organism menține suplețea pielii; atunci când nu consumi destulă apă, colagenul (țesutul elastic) din piele se poate crăpa și lipi la loc, crescând vizibilitatea ridurilor. De asemenea, o piele uscată îți dă senzația că strânge, este iritată și conferă senzație de mâncărime. Atunci când pielea devine deshidratată, se va congestiona și se va descuama;
 • Devii predispus la accidente - când ești deshidratat, te afli expus unui risc de hipo sau hipertermie, pentru că organismul nu se va mai putea termoregla corespunzător. Lichidele sunt esențiale și pentru lubrifierea articulațiilor și căptușirea organelo;
 • Greutatea corporală poate crește și te poți simți balonat - un consum insuficient de apă conduce, în mod paradoxal, la retenție de apă. De asemenea, apa de ajută să te simți sătul, scade pofta de alte alimente nesănătoase și contribuie la creșterea gradului de ardere a caloriilor;
 • Foame și poftă de dulciuri - în continuarea punctului anterior, se pare că un semn al deshidratării este reprezentat și de senzația de foame (deshidratare ușoară), respectiv de pofta de dulciuri, deoarece ficatul are probleme în descompunerea glicogenului în glucoză pentru fluxul sanguin;
 • Mușchii pot dezvolta crampe musculare - apa menține echilibrul de sodiu și potasiu pentru a regla cantitatea de lichid care intră și iese din celule. În cazul deshidratării, acest echilibru este tulburat și apar crampele musculare (circulația sanguină, în lipsa apei, nu este realizată corect la nivelul sistemului muscular);
 • Dureri de cap - deși durerea de cap poate avea multiple cauze, printre acestea se includ și deshidratarea, din cauza unei micșorări temporare a creierului ca urmare a pierderii de lichid din corp;
 • Vei avea probleme cu concentrarea - 80% din creier este compus din apă, așadar, când bei doar un pahar de apă pe zi, acesta va fi cu siguranță afectat. Nu te vei mai putea concentra și nici atenția ta nu va mai atinge cotele maxime, percepând sarcinile zilnice drept mult mai dificile;
 • Stare de letergie și somnolență - celulele corpului au nevoie de apă pentru diverse procese metabolice, inclusiv pentru descompunerea alimentelor consumate în energie utilizabilă; când nu există suficiente lichide, organismul va trebui să lucreze mai mult decât ar trebui pentru a genera apa necesară acestor procese

De reținut

Apa este necesară pentru prevenirea deshidratării, care conduce la dureri de cap, pierderea energiei și apariția unor probleme grave de sănătate, precum pietrele la rinichi. Deși toate lichidele consumate pe parcursul unei zile contează în menținerea unei bune stări de hidratare a corpului, băuturile dulci și carbogazoase sunt de evitat, nu numai pentru că au un conținut caloric mare, dar și pentru că ne păcălesc setea și ne fac să credem că nu mai avem nevoie de hidratare prin apă pură și lichide sănătoase.

O autoritate extrem de influentă în domeniu, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, recomandă următoarele: Apa constituie cea mai sănătoasă alegere pentru a potoli senzația de sete. Dacă nu apreciezi gustul apei simple, poți încerca apă minerală sau poți adăuga o felie de lămâie. Este important ca ceaiul, cafeaua sau alte băuturi care conțin cofeină să nu constituie singura sursă de lichide.

În final, nu uita că durerile de cap, crampele musculare, palpitațiile cardiace pot constitui semne de deshidratare. Dacă le experimentezi, consultă un medic și nu uita de rolul important pe care îl joacă apa în viața ta!

Poți obține informații multe și interesante despre o alimentație sănătoasă în programul „Eat like a Pro" pe site-ul oficial Beko .

Surse: www.telegraph.co.uk; www.goodtoknow.co.uk; www.eatthis.com; www.redbookmag.com; www.bustle.com; https://waterstories.nestle-waters.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

  Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

  Copilul nu-l faci ca să îți aducă un pahar de apă la bătrânețe
  Copilul nu-l faci ca să îți aducă un pahar de apă la bătrânețe

  Deunăzi am purtat o discuție cu o prietenă care m-a bulversat puțin. Are 38 de ani și nu are copii și, deși are o relație stabilă de peste 10 ani, nici ea, nici partenerul ei, nu au...

  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore
  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore

  Un copil în vârstă de 11 ani a murit după ce părinții săi l-au forțat să bea aproape 3 litri de apă, într-un interval de câteva ore.

  Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii
  Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

  Vestea decesului bebeluşului din Suceava botezat duminică, pe 31 ianuarie, a îndurerat şi a revoltat deopotrivă. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi care...

  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

  Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

  Tratamentul șocant prescris de un pediatru din Giurgiu pentru toxiinfecția alimentară a unui copil: „Dați să bea Pepsi rece, apă minerală, Fanta”
  Tratamentul șocant prescris de un pediatru din Giurgiu pentru toxiinfecția alimentară a unui copil: „Dați să bea Pepsi rece, apă minerală, Fanta”

  Mama și bunica unei fetițe din Giurgiu, care a ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, au fost revoltate după ce un medic le-a recomandat, ca tratament pentru copil, să...

  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

  O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

  Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac
  Soțul meu bea și îmi spune să plec dacă nu îmi convine, cu o fiică de 10 ani și însărcinată. Nu știu ce să fac

  Una dintre principalele cauze ale depresiei, boala nevăzută care face milioane de victime, este abuzul emoțional în familie. Ca o picătură de apă care erodează și cea mai...

  © 2023 Qbebe