Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist

Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pentru o educație financiară corectă este important să definim o relație sănătoasă cu banii, relație care să ne ofere succes și satisfacție că am produs bani și i-am gestionat corect. De asemenea, dacă facem lucrurile în etape, obiectivele noastre vor fi mai ușor de atins. Alfă aici și alte sfaturi importante de la profesorul de educație financiară, Cătălin Sever Isbase.

Cătălin Sever Isbase, profesor voluntar de educație financiară din cadrul programului Școala de Bani susținut de BCR, oferă următoarele recomandări cu privire la educația financiară a copilului:

Consider că trăim o perioadă delicată în care orice informație care vine și este de calitate trebuie să facem cumva să ajungă la noi. Lucrez de 5 ani în BCR și m-am implicat în proiectul Școala de bani pentru că își dorește să aducă o informație calitativă, iar noi pe baza acestor informații să reușim să creăm un proiect de a ne îmbunătăți viața și de a proceda corect din punct de vedere financiar.

Este important să ne pregătim psihicul pentru planul financiar

Mi-am propus să leg zona de educație financiară a părinților cu zona de educație financiară a copiilor. Cunoașteți deja cei 7 piloni, cei 7 pași ai educației financiare și ai stabilirii unui echilibru financiar, a unui echilibru personal mai mult decât financiar deoarece succesul financiar și reușitele pe care noi le putem cuantifica material au legătură și cu confortul nostru mental și cel general din punct de vedere personal. Dincolo de informațiile tehnice pe care trebuie să le avem din punct de vedere financiar, este foarte important să avem și o setare mentală și să ne pregătim psihicul pentru planul nostru și pentru ce dorim să atingem ca obiective din punct de vedere financiar.

Totul pleacă de la mental și cred că observăm cel mai bine în această perioadă, în care traversăm o perioadă delicată, în care mentalul nostru este foarte solicitat și uneori poate simțim că ne este foarte greu să înțelegem anumite decizii, să luăm anumite decizii în viața noastră. De aceea vă rog să aveți grijă de voi în această perioadă. Liniștea personală este cea care contează în orice decizie vom lua deoarece atunci când suntem relaxați, când suntem neutri față de anumite emoții, vom reuși să luăm decizii optime. Când suntem într-o stare de agitație, prea impactați de anumite emoții și deciziile noastre finale vor fi impactate, iar rezultatul va fi ușor alterat. Vă voi oferi niște tips and tricks-uri, sfaturi pe care le voi dezvolta.

Train your brain

Voi începe cu zona emoțională și de mental și primul meu sfat este train your brain, adică antrenează-ți creierul să trăiască anumite emoții, să poată lua anumite decizii sănătoase și atunci când acestea se impun, pentru că nu putem lua toate deciziile ulterior, ci este necesar să existe o concentrare maximă în anumite momente, astfel încât și rezultatele să fie cele dorite de noi. Antrenați-vă creierul și oferiți-vă liniște emoțională. Prima dată fiți ok cu voi înșivă astfel că și deciziile pe care le luați din punct de vedere financiar să fie adaptate la situația/problemele cu care vă confruntați. Ocupați-vă de mental, de suflet, găsiți-vă sau puneți-vă într-o situație liniștitoare care să vă permită să reacționați pozitiv la toți acești stimuli astfel încât deciziile să aibă relevanță pentru momentul prezent și să fie ancorate în obiectivele pe care v-ți dori să le îndepliniți în viitor.

Când discutăm despre educația financiară a copilului, aș vrea să menționez că aceasta începe cu educația financiară a părintelui. Niciodată nu o să sărim etape în procesul de educație financiară, pentru că toate etapele trebuie parcurse pe rând, astfel încât să pornim de la niște fundamente ale educației și să diversificăm, respectiv să creștem complexitatea noțiunilor până când vom atinge un anumit nivel de performanță și pe zona de educație financiară. De aceea începeți cu voi părinții și ulterior văzând efectele pozitive ale educației financiare în ceea ce vă privește să reproduceți aceste noțiuni și în educația copiilor.

Sunt întrebat de multe ori care este cea mai bună investiție în viață. Din punctul meu de vedere sunteți chiar voi. În situația în care discutăm de părinte și copii, aș spune că noi părinții vom putea obține rezultate benefice în viața noastră și în viața copiilor noștri, dar dacă vom ști să ne protejăm și să ne creștem succesul personal. Fie că acesta este reprezentat de creșterea statutului, de o creștere financiară, de starea de sănătate, de starea de confort a familiei nostre. Întâi de toate trebuie să ne protejăm pe noi și din punct de vedere medical, așa cum am observat în această perioadă de criză și din punct de vedere financiar trebuie să ne asigurăm această protecție și să avem niște bani puși deoparte. Românii le spun bani de zile negre și sunt meniți să ne protejeze când apar situații neprevăzute.

Am trăit acum o situație neprevăzută, a fost evident că nu am fost puși într-o stare de confort, este evident că mentalul nostru este destul de solicitat, și atunci dincolo de afectarea pe zona de emoțional am avut și o impactare în zona financiară, viața noastră a devenit și mai complicată și deciziile pe care a trebuit să le luăm au fost și mai grele. Încercați să vă protejați din punctul de vedere al sănătății ca să fiți o stare optimă pentru a avea grijă de copiii voștri și spre a fi în permanență alături de ei. Și protejați-vă financiar prin constituirea unui fond de rezervă care să fie disponibil în situații neprevăzute.

Dezvoltare continuă și update de informație

Un alt element care contează mult este dezvoltarea continuă. Și chiar dacă suntem sau nu conștienți, atât noi cât și copilul nostru avem nevoie de această dezvoltare continuă și de acest update de informație. Informația poate fi de natură financiară, să provină din alte domenii, atâta timp cât este calitativă, cu siguranță în urma preluării acestei informații și adaptând-o și personalizând-o la viața noastră vom reuși să creștem prin intermediul său. Este de menționat faptul că acum în mass-media găsim foarte multe informații, iar nu toate sunt de calitate. De aceea vă rog să o analizați foarte bine înainte de a o aplica, înainte de a o asimila, înainte de a stabili că este cea mai bună decizie pentru voi.  Putem discuta despre investiții, despre ce să facem cu banii. Răspunsul corect vi-l veți oferi chiar voi în urma preluării și prelucrării acestor informații, pe care ulterior le veți adapta la viața personală. Nici un scenariu nu se repetă 100% de la om la om. De aceea, în funcție de obiectivele pe care le avem, de contextul în care ne aflăm, poate unii au un copil, alții 2-3, ne vom seta o agendă, un plan care să fie adaptat vieții pe care o trăim, nu vieții altuia pe care îl vedem pe stradă.

Vă recomand să vă axați pe personalizarea rețetei financiare și să reușiți să luați cele mai bune decizii, care să fie adaptate și la situația personalizată în care voi vă aflați. Pentru acest lucru vă recomand să optați și pentru cursurile de educație financiară ale programului Școala de bani și în fiecare zi de joi puteți intra în contact cu aceste întâlniri online, de unde puteți prelua feed de informație, calitativ, care este testat, verificat și care credem că este util și vă poate ajuta să vă dezvoltați în viață.

educatie financiara copii

Integrați copilul în contexte educaționale

Pentru educația financiară a copilului o altă recomandare de-a mea ar fi să vă integrați copilul în cât mai multe contexte din care poate să învețe, în situații în care poate intra în contact cu o informație calitativă și cu elemente din care poate el personal să tragă concluzii sau mentalul lui să preia aceste informații, care să îi fie folositoare în viitor. Dacă discutăm despre educație financiară și vârste până în 6 ani, v-aș spune că este util să faceți o corelare între educația financiară și cifre și figuri grafice sau contexte care pentru ei să fie foarte simplu de procesat. Aici ne referim la muzică, la imagini, la o educație financiară care să fie soft și aplicabilă pentru copil, în sensul să nu meargă cu gândul spre matematica pură, mai ales ulterior după ce trece prin primele clase ale educației formale să nu facă neapărat o asociere dacă nu îi place matematica a matematicii cu educația financiară. Evident că are nevoie de anumite cunoștințe din matematică pe care să le prelucreze în viitorul său planning financiar când va fi pus în situația aceasta, însă tranziția în procesul de învățare trebuie să fie lină, palpabilă, care să nu îi ceară mult din punct de vedere mental, dar să fie fie suficient impactantă, în ideea în care informațiile îi rămân vizibile. De aceea eu merg foarte mult pe asocierea dintre imagini și informație, astfel încât să poată reține aceste informații și să își amintească de ele și să le folosească în viață.

Este foarte important în același timp să ne orientăm copilul spre succes. Dar, în același timp, să nu punem o presiune foarte mare pe el pentru că știu și am avut cazuri chiar discutând despre educația financiară și despre dezvoltare personală în care părinții pun o presiune pe copil, o presiune suplimentară, care poate vine în urma unor insatisfacții personale ale părintelui sau dintr-o dorință foarte mare ca acel copil să reușească în viață. Trebuie să fiți un scanner al stării copilului și când discutăm de educație financiară și despre anumite cursuri de formare și să vedem cum suportă copilul toate aceste stări, toate contextele în care în ancorăm, astfel încât el să fie prezent mental, să fie captat de lucrurile respective și să poată învăța. Să nu ajungă într-un grad de saturație, într-un grad de presiune.

Banii sunt o resursă de care avem nevoie

Banii sunt un subiect important. Definiția banilor variază de la un context la altul, de la trăiri personale la alte trăiri personale. Eu consider că banii sunt un instrument util, menit să ne ajute să ne atingem obiectivele financiare. Cred că de aici trebuie să plece ideea. Să nu ajungem spre copil cu informații venite din popor, că banii sunt ochiul dracului, că te duc într-o direcție negativă, unde nu mai acorzi atenție deoarece pur și simplu vrei să te delimitezi de bani. Această delimitare ajunge să creeze o lipsă de preocupare care ne va duce spre îndepărtarea de rezultatele pe care noi dorim să le obținem în viață.

Banii sunt o resursă de care avem nevoie. Nu trebuie  să devenim sclavii lor, dar copilul trebuie să învețe că vorbim despre o resursă care ne ajută în viață, ne dezvoltă o perspectivă, respectiv să învețe procesul de economisire care se face treptat. Cred că putem integra copiii încă de la 2-3 ani în situații în care pot să înțeleagă de ce mergem la cumpărături, de ce avem aceste cheltuieli, de ce facem cumpărăturile în sensul că sunt o nevoie de bază, de ce ne cumpărăm o casă. Toate aceste nevoi pe care omul le trăiește copilului îi pot fi inseminate de la o vârstă destul de fragedă pentru a înțelege niște principii și poate să înțeleagă importanța anumitor cheltuieli pe care noi le avem în decursul vieții.

Este important ca în discuțiile pe care le avem cu copiii, poate chiar dacă nu discutăm verbal dar îi integrăm, să facem această corelare dintre obiective financiare și flux de lichidități, respectiv cash-ul corelat cu obiectivele financiare să vedem de ce facem asta și copilul să înțeleagă. Tu vrei să îți cumperi o bicicletă nouă și ai nevoie de bani. Hai să vedem cum ar fi foarte simplu să ajungem la suma respectivă de bani. În toate cursurile de educație financiară pe care le țin și am avut participanți de la 3-4 ani până la studenți, adulți, antreprenori cel puțin la copii am sesizat că există o foarte mare diversitate de viziune, respectiv de obișnuințe pe care ei le au din punct de vedere financiar. În unele familii se discută despre aceste obiective financiare și unii copii sunt încurajați să economisească pentru atingerea unui obiectiv financiar, în alte familii nu se discută deloc această componentă a educației financiare. Dar am avut plăcuta surpriză să discut cu copii care din banii primiți de ziua lor sau cadou să economisească anumite sume de bani și să facă ceva concret cu ei.

Am discutat ulterior cu acești copii și mi-au spus că au învățat să economisească, au fost mai atenți, s-au sfătuit și cu părinții și au ajuns să își cumpere bicicletă sau alte lucruri pe care și le doreau. Și mi-au mulțumit. Pentru mine a fost o satisfacție mare pentru că vrem să pornim de la niște obiective, să știm cum le vom atinge etapizat și cum ne vom crea aceste resurse care ne sunt necesare din punct de vedere material.

Uneori dacă facem lucrurile în etape, în anumiți pași, vor fi mai ușor de atins. Dacă ne propunem un obiectiv major și vrem dintr-odată să îl atingem ajungem să luăm decizii financiare care nu sunt neapărat sănătoase. De aceea v-aș ruga să încercați să gândiți lucrurile în etape, să gândiți o structură. De aceea vorbim de cei 7 pași, pentru că pașii parcurși într-o anumită ordine ne duc spre un echilibru. Noi personal putem învăța cum putem crește sănătos, cum putem ajunge la echilibru în mod sănătos.

Nu este suficient ca informațiile de calitate să ajungă la noi. Dacă nu însoțim aceste informații de calitate de un plan de acțiune am certitudinea că lucrurile nu se vor întâmpla de la sine. De aceea obiectivul nostru este să preluăm informațiile de calitate, mă refer la un plan de acțiune/financiar și acestea să prindă viață, să poată fi setate într-un plan de acțiune și acesta să producă rezultate, pentru ca ulterior noi să învățăm din această experiență și pe mai departe să ne îmbogățim experiența personală și să decidem dacă vrem să ne setăm acest comportament.

economii copii

Preluați și adaptați informația, aveți grijă de timpul și de banii voștri

Eu vă recomand să preluați informația și să analizați dacă vă este utilă. Dacă da, o puteți procesa și aduce în viața voastră și mai departe decideți pentru voi dacă vreți să o păstrați sau să o îmbunătățiți. Există multă informație în piață și multă influență cu care putem intra în contact. Contează cu adevărat succesul vostru, ca părinți și mai departe succesul copiilor voștri.

Când discutăm de plan de acțiune discutăm și despre cum ne ponderăm timpul. În această perioadă de pandemie când avem multe influențe și trăiri poate reușim să ne îndepărtăm de o anumită rațiune pe care am dori să o implementăm în viața noastră. Când spun rațiune mă refer la gestionarea a două resurse care sunt importante și pentru echilibrul nostru și pentru succesul nostru viitor, și mă refer la timp și bani. Acestea sunt resurse epuizabile. Cu foarte mare ușurință putem să ne epuizăm timpul și să ne irosim resursele financiare. Vă rog să aveți grijă de timpul și de banii voștri și m-aș bucura ca și copiii să preia acest comportament. Cu siguranță cu toții avem o activitate de bază în urma căruia obținem un anumit venit, în banking o definim drepte business as usual. Adică activitatea noastră curentă în ideea în care cu ea producem banii cu care ne susținem stilul de viață și ne putem permite să ne acoperim toate nevoile. Însă, dincolo de activitatea curentă, trebuie să optăm și pentru o dezvoltare a noastră personală și să investim timp suplimentar în aceasta astfel încât versiunea de mâine sau de peste o săptămână a noastră să fie una mai bună. Simplul fapt că vom câștiga experiență într-un domeniu nu ne va fi suficient. De aceea noi trebuie să însoțim experiența practică, personală, de informații noi care să vină spre noi și să ne ajute să creștem valoarea, cunoștințele pe care le avem, respectiv și impactul pe care noi în viitor îl vom avea asupra copiilor noștri.

Cât despre bani, sunt epuizabili, trebuie să avem o structură sănătoasă a lor, astfel încât să înțelegem care sunt cele mai importante cheltuieli și să reușim să le eficientizăm. În această perioadă delicată care poate naște și o criză financiară vă rog să fiți atenți la modul în care cheltuiți banii. Este posibil să nu putem să impactăm câți bani câștigăm noi în decursul unei luni, însă cu siguranță putem impacta cât cheltuim. În cheltuielile minore din fiecare lună se pot ascunde sume de bani care se acumulează în timp peste mai multe luni, să ajungă la sume mai mari. Să ne gândim pe un buget al nostru și să vedem dacă cheltuim exact de ce avem noi nevoie în acest moment sau dacă am putea să cheltuim mai bine banii, astfel încât să avem un câștig suplimentar, să ne generăm un plus valoare pe care să-l economisim și dacă apare o situație neprevăzută să putem direcționa acei bani spre acea situație.

Am la curs și un tabel Excel pe care îl ofer participanților și grupăm cheltuielile în trei mari categorii de nevoi, în care integrăm fiecare cheltuială din bugetul nostru pentru ca ulterior să vedem și grafic cât la sută reprezintă din buget. Poate ajungem la concluzia că cheltuim prea mulți bani într-o anumită direcție. Și am putea să facem lucrurile diferit astfel încât să mai salvăm din ei, să decidem rațional în anumite momente și să nu ne lăsăm foarte mult impactați de zona aceasta emoțională.

Când începem un plan de acțiune? Eu aș zice chiar acum. Dacă timpul vă permite, începeți chiar acum. Este important pentru educația financiară să definim o relație sănătoasă cu banii, relație care să ne ofere succes și satisfacție că am produs bani și i-am gestionat corect. Este absolut necesar să ajungem la independența financiară. Când vom câștiga suficienți bani pasiv pentru susținerea traiului nostru de zi cu zi și nu trebuie să mai depunem eforturi, ne vom putea considera independenți financiari. Până atunci încercăm să găsim o rețetă care să producă o cât mai mare plus valoare după fiecare lună care trece.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

    Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului

    În cadrul intervențiilor sale de la una dintre cele mai cunoscute emisiuni de televiziune din România, părintele Vasile Ioana a abordat de mai multe ori problema relațiilor...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    „Am un card secret”. Confesiunile a 22 de părinți despre situația lor financiară
    „Am un card secret”. Confesiunile a 22 de părinți despre situația lor financiară

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să reușești să ai permanent un venit stabil, care să-ți permită nu doar să achiți fără probleme...

    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor
    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor

    Gândirea logică presupune realizarea de raționamente și folosirea informațiilor de care dispunem pentru a putea forma concluzii, dar pentru ca acest proces să fie posibil este...

    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului
    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului

    Să îi repeți permanent copilului tău să nu atingă anumite lucruri nu reprezintă o soluție, în special în situațiile în care nu ești lângă el. De...

    © 2024 Qbebe