Cum este afectată dezvoltarea copilului când părintele înjură la volan: sfatul psihologului

Cum este afectată dezvoltarea copilului când părintele înjură la volan: sfatul psihologului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ți-au scăpat câteva vorbe triviale în momentele de nervi din trafic? Copilul tău era alături și le-a reținut până la ultima silabă? Am întrebat un specialist ce impact are un părinte care înjură la volan asupra dezvoltării copilului și iată ce ne-a răspuns. Citește cu atenție recomandările sale.

Doamna psiholog Cristina Dimitrescu, pe care o puteți contact la numărul de telefon 0722-222-221 http://newpsychology.ro/ , a avut amabilitatea de a ne împărtăși următoarele informații:

Influența limbajului vulgar sau violent al părinților asupra dezvoltării emoționale a copiilor 

"Cu toate că ne dorim, în calitate de părinți, să formăm și să dezvoltăm copilului nostru un limbaj frumos suntem poate chiar primii din gura cărora poate auzi cuvinte "nepotrivite". Da, familia este primul mediu în care copilul învață, prin imitație, atât lucrurile și cuvintele frumoase și în aceeași măsură și pe cele de care ne este jenă uneori.

De cele mai multe ori când un copil spune pentru prima oară o înjurătură, reacția adulților este de a zâmbi sau chiar a râde. Ce învață copilul din această reacție: a atras atenția (poate în restul timpului se simte neglijat, neascultat, nebăgat în seamă), a stârnit o reacție pozitivă (râsul este ceva bun, ne face să ne simțim bine).

Dar pentru început propun să analizăm, de fapt, de ce înjurăm, când folosim limbajul trivial, și cum ne afectează folosirea unor cuvinte pe care nu le găsim în DEX. Practic, limbajul injurios reprezintă o agresiune verbală, directă sau indirectă.
Spunem cuvinte urâte în momentul în care suntem furioși, suntem supărați sau dezamăgiți de un rezultat. Fie că ne-a tăiat calea o altă mașină sau că o persoană se așază la rând în fața noastră fără a cere voie, până la golul pe care îl primește echipa preferată de fotbal sau prima pe care nu o primești, cu toate că tu consideri că ai dat tot ceea ce aveai mai bun.

parintele injura la volan

Dacă reacționăm folosind un limbaj urât înseamnă că nu ne putem controla impulsivitatea. Copilul vede, în cadrul unui dialog, că este o modalitate de rezolvare a conflictului, prin agresivitate verbală (de aici până la agresivitatea fizică poate fi doar un mic pas). Va învăța că autoritatea înseamnă arătatul cu degetul și vorbe aruncate la furie.

Unele persoane justifică folosirea acestui limbaj ca mijloc de "răcorire", de refulare a emoțiilor negative pe care le simt. Cu siguranță că nu putem fi mereu într-o stare zen, cu zâmbetul pe buze în calea încercărilor prin care trecem în decursul vieții. 

Dar cred că avem datoria, ca părinți, să ne controlăm impulsurile, cuvintele care ne "scapă" în preajma copiiilor noștri, mai ales în primii ani de viață, când ei absorb totul, ca un burete, fără a avea discernământ. Dacă mai punem la socoteală că folosirea unor cuvinte urâte nu ne face decât rău (practic ne menținem într-o energie de furie și negativism, care nu ne va aduce liniște, din contră) este doar un argument în plus pentru a deveni conștienți de ceea ce se întâmplă cu noi, cum reacționăm, ce simțim vizavi de evenimentele vieții.

Sigur că nu ne putem pune copiii sub un glob de sticlă, să nu audă niciodată vorbe urâte. Nu putem controla mediul exterior cu care ei interacționează. Și dacă ieși cu el în parc este imposibil să nu fie cineva care vorbește urât. Cu cât orizontul lor se lărgește, merg la grădiniță, apoi la școală, vor observa că cei care folosesc un limbaj trivial sunt cei care par puternici (domină prin agresivitate verbală și fizică, sunt cei mai populari, au adesea beneficii de pe urma comportamentului lor).

Și pentru că și eu sunt părinte vă împărtășesc experiența proprie cu folosirea limbajului urât în fața copiilor mei.

Până pe la 3 ani cel mic și 7 cel mare nu au auzit din gura mea niciun fel de înjurătură. Mergând pe șosea cu mașina, eu singură cu ei în mașină, mi-a tăiat calea o altă mașină, în viteză, ceea ce m-a speriat, moment în care mi-a scăpat o "perlă". Reacția copiilor mei: "Mami, tu știi să vorbești așa?" În momentul următor am tras pe dreapta și mi-am cerut scuze că am vorbit așa în fața lor și că nu am fost capabilă să mă controlez. Un alt moment interesant a fost cel în care venind dintr-o tabară unul dintre ei îmi spune că a auzit foarte multe vorbe urâte și își dă seama că nu e frumos să le folosească. Am inventat atunci jocul "Hârtia cu cuvinte urâte". I-am spus să își imagineze că există o listă cu toate cuvintele urâte pe care le știe, le trece acolo, apoi ascunde hârtia într-o cutie pe care o închide. Din când în când, pe perioada următoare îmi spunea că a mai adăugat câte ceva pe listă.

Deseori primesc întrebarea din partea părinților ce fac când copilul meu, mai mic, sau mai mare, vorbește urât, înjură?

Sfatul meu este prima dată să vă expuneți punctul de vedere, cu calm dar cu fermitate, că nu acceptați folosirea acelor cuvinte, apoi să ignorați. La fel puteți proceda și în cazul unui comportament netolerabil (aruncatul lucrurilor pentru a atrage atenția sau trântitul pe jos în mijlocul magazinului). În timp, văzând că nu obține nicio reacție din partea dumneavoastră nu va mai folosi această metodă.

Dar atenție, puteți cere copilului vostru să nu vorbească urât atâta timp cât nici voi nu folosiți acele cuvinte în mod uzual, fie în discuțiile cu alți adulți, fie în discuțiile cu el. Nu merge pe principiul "să faci ce zice doctorul, nu ce face el" sau "pentru noi adulții e voie, tu nu ai voie că ești mic". Va veni momentul în care va dori să dovedească că e mare prin folosirea limbajului trivial.

Este de dorit să ne învățăm copilul cum poate să-și controleze singur furia. Asta nu înseamnă că nu-i dăm voie să-și exprime emoțiile negative, ci să-l îndrumăm spre a explica de fapt ce îl supără, ce își dorește sau ce-l frământă. De multe ori și noi, ca adulți, în loc să ne expunem punctul de vedere în fața celui care ne-a supărat ne vărsăm nervii pe prima persoană care ne iese în cale. Și nu de puține ori cel care ne întâmpină acasă este copilul, care vine să fie luat în brațe și pupat și se întâlnește cu un părinte furios pe șeful sau colegul de serviciu.

parintele injura la volan

Metode de control al impulsivității, pe care le puteți exersa atât pentru voi, cât și cu copilul vostru:

1. Învață să respiri! Învață respirația abdominală, cea care te ajută cel mai bine în regăsirea calmului și a liniștii interioare. Dacă practici măcar câte 5 minute pe zi, măcar o dată pe zi vei vedea efectele după doar câteva zile. Înainte de a începe o ceartă, trage de 2 ori aer până în abdomen și te vei calma instantaneu. Efectul? Vei putea avea o discuție constructivă.

2. Învață să fii conștient de trăirile pe care le ai, să identifici dacă furia sau starea de negativitate pe care o resimți este față de comportamentul persoanei din fața ta sau a alteia, sau a unui alt context, într-un cuvânt mindfulness-ul.

3. Practică un sport ori de câte ori poți pe săptămână, fie și doar o plimbare de jumătate de oră pe zi în aer liber dacă nu îți place sala sau nu ai mai practicat de mult. Mișcarea schimbă energia din corp și te vei simți mai bine, crescând nivelul de dopamină, hormonul "plăcerii", al endorfinelor și al serotoninei, hormonul "fericirii".

4. Ai grijă ce mănânci și ce bei! Cu cât mănânci mai multe fructe și legume și bei predominant apă, corpul tău va fi mai sănătos și va reacționa mai bine la perioadele de stres.

5. Invață să te bucuri de momentele bune ale vieții, practică recunoștința pentru ceea ce deja ai și nu te mai concentra pe ceea ce-ți lipsește. Îți poți face o listă cu tot ce e bun acum în viața ta, pe care o poți citi în momentele mai puțin bune. Va fi o adevarată "gură de aer"!

6. Râzi cât mai des, împreună cu copilul tău, nu uita de joc chiar dacă ai trecut de prima tinerețe.

7. Fă și lucruri care îți plac! Citește o carte, ascultă muzică, dansează, cântă, pictează, socializează cu prietenii la un pahar de "ceva" sau la o partidă de fotbal sau shopping. Fă ceva, doar pentru tine, măcar o dată pe lună.

Dacă aplicând aceste metode tot simți că nu îți poți controla impulsivitatea apelează la ajutor specializat. Nu lăsa ca furia și impulsurile să îți controleze viața și modul de a interacționa cu cei din jurul tău. În momentele în care poate ești supărat de evenimentele prin care treci adu-ți aminte că avem de învățat o lecție din fiecare experiență a vieții și că întotdeauna totul se desfășoară dupa un anumit ciclu. Natura ne-a învățat că vine primăvara după iarnă; așa și după momente mai puțin bune, cu siguranță răsare soarele!"

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 În acele momente în care traficul pare un coșmar devenit realitate, iar tu simți că îți pierzi răbdarea și nu te mai reprezintă propriile cuvinte, Gașca de Haioși de la Petrom te salvează. Știm că ești un părinte responsabil și nu îți dorești ca niște vorbe spuse într-un moment de mânie să îți contureze o imagine negativă în ochii copilului tău, așadar îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși iar veselia va reveni la voi în mașină.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.

Mulțumim doamnei Cristina Dimitrescu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să-i răspunzi copilului când înjură
    Cum să-i răspunzi copilului când înjură

    Și copiii mai greșesc câteodată și în cele mai nepotrivite conexte le „scapă” porumbelul pe guriță. Înjurăturile rostite de copii au un impact greu...

    Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?
    Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?

    Iubirea "pana cand moartea ne va desparti" nu este usor de atins. Adeseori, dupa luna de miere urmeaza "anii de fiere", iar cei doi soti ajung sa se intrebe ce au vazut unul la altul. Vreau...

    Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?
    Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?

    Copiii încep să folosească cuvinte urâte de la vârste fragede, conștient sau nu, imitând mai degrabă pe cei din jur. Tu știi cum trebuie să reacționezi...

    Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit
    Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit

    Îmi amintesc că am încercat să o conving pe mama să mă învețe să conduc. Era în vara anului 2012 și aveam 15 ani. Nu cunoșteam mulți copii de vârsta...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului

    În cadrul intervențiilor sale de la una dintre cele mai cunoscute emisiuni de televiziune din România, părintele Vasile Ioana a abordat de mai multe ori problema relațiilor...

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!
    Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!

    În 2020, pe vremea aceasta, scriam despre Maria, o fetiță care, pentru că nu avea centură, și-a găsit mult prea devreme sfârșitul pe asfaltul unei șosele din Băicoi....

    © 2024 Qbebe