Ghid pe vârste: câte porții din fiecare grupă alimentară trebuie să mănânce un copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

O dezvoltare armonioasă are la bază o alimentație echilibrată. Drept urmare, este important ca al tău copil să mănânce cantitatea corespunzătoare din fiecare grupă alimentară, raportat la vârsta sa. Iată care sunt indicațiile de care trebuie să ții cont ca să te asiguri că îi oferi micuțului tău toate elementele nutritive necesare creșterii.

Porțiile de mâncare pentru copii

O porție reprezintă cantitatea dintr-un aliment pe care alegi să o oferi copilului la fiecare gustare sau masă. Părinții trebuie să știe că ceea ce specifică îndrumarele de nutriție și cantitatea corectă pentru fiecare copil pot să difere semnificativ. De asemenea, porțiile pot să fie diferite prin natura alimentelor folosite și la restaurante. O problemă cu care se confruntă în prezent marea majoritate constă în porțiile extrem de mari pentru copii, care cresc riscul de obezitate și de probleme de sănătate.

Iată și mărimile sugerate de specialiști pentru porțiile copiilor între vârsta 1-peste 12 ani

- 1-3 ani - ½ felie sau ¼ cană de cereale (pâine, cereale, paste), ¼ cană de legume, ¼ cană de fructe, ½ cană de lactate, ¼ cană de proteine (carne, ouă, leguminoase)
- 4-5 ani - ½ felie sau ½ cană de cereale (pâine, cereale, paste), 1/3 cană de legume, 1/3 cană de fructe, ¾ cană de lactate, 1/3 cană de proteine (carne, ouă, leguminoase)
- 6-12 ani - ½ felie sau ½ cană de cereale (pâine, cereale, paste), ½ cană de legume, ½ cană de fructe, 1 cană de lactate, ½ cană de proteine
- Peste 12 ani - 1 felie sau ½ cană de cereale (pâine, cereale, paste), ½ cană legume, ½ cană fructe, 1 cană lactate, ½ cană proteine

portii din fiecare grupa alimentara

Îți recomandăm să încerci carnea de struț de la Buno Carne. Aceasta provine de la animale crescute în România (în peste 90% din cazuri), cu hrană excelentă din punct de vedere cantitativ. Deoarece struții sunt crescuți în padocuri ample, care le permit să se miște liber și au parte de aer curat, cresc armonios, iar carnea lor are un gust extraordinar și reprezintă o alternativă sănătoasă pentru celelalte tipuri de carne de pe piață.

Informații importante pentru fiecare categorie de vârstă

Categoria de vârstă 2-4 ani - în acești ani este important să oferi copilului ce este mai bun pentru nutriția sa (alimente integrale) în cantitățile corecte și să îl lași să le mănânce conform apetitului său. Nu îl forța să își termine tot din farfurie. Conform specialiștilor, la această vârstă apetitul poate să varieze semnificativ în funcție de înălțimea copilului și de nivelul său de activitate. De asemenea, sunt șanse mari să se schimbe de la o zi la alta sau chiar de la o masă la alta, motiv pentru care este esențial să înveți să interpretezi semnalele transmise de copil când îi este foame. Nu uita să acorzi atenție prezentării preparatelor. Dacă alimentul arată diferit sau are adăugate condimente, se poate să nu fie tentat să îl încerce. Apelează la diverse forme și oprează pentru grupele alimentare de bază. Încearcă să transformi masa într-o activitate distractivă. 

Dacă ai rămas în pană de inspirație pentru sandvișuri la grădiniță, îți recomandăm de la Buno Carne pastrama de struț copt-afumată. Carnea provine de la struți crescuți în fermă proprie, în aer liber și hrăniți natural, fiind afumată cu grijă la fum natural de fag. În afară de carne acest produs conține numai condimente naturale, mixate special ca micuțul tău să aibă parte de o gustare delicioasă.

ficat de strut Categoria de vârstă 5-8 ani - această perioadă este caracterizată prin varietate. Poți începe să experimentezi cu felurile de mâncare și să adaugi mai multe arome. Încearcă alimente din diverse culturi culinare și ai curaj să renunți la felurile de mâncare clasice, păstrând în același timp alimentele preferate de copilul tău. Chiar dacă cel mic nu agreează toate legumele, nu este nicio problemă; copiii atrași de gusturile dulci vor aprecia porumbul, morcovii, roșiile și legumele la tigaie. Academia Americană a Pediatrilor sugerează să treci la porții similare adulților de fructe și legume, precum banane, mere și struguri, iar pentru proteine optează pentru leguminoase sau carne slabă. Acordă o atenție specială și în prevenirea anemiei la copil, pregătindu-i diverse preparate din ficat de struț, una dintre sursele de proteine cu un conținut bogat de fier, 15% din necesarul zilnic al copilului. Evită alimentele bogate în zahăr, în special sucurile, dar încurajează consumul de apă.

Categoria de vârstă 9-12 ani - acum implicarea părintelui ajunge să fie tot mai redusă cu privire la alimentația copilului deoarece acesta știe deja ce agreează să mănânce. Este momentul potrivit să îl rogi să gătească un preparat pentru familie din când în când pentru ca responsabilitatea să se afle în mâinile sale. Acești ani reprezintă un stadiu important în dezvoltarea pentru maturitate, prin urmare nutriția continuă să joace un rol crucial. Mărimea porțiilor ajunge să fie identică cu cea a adulților, respectiv 2 ½ căni de lactate, 3 căni de legume și 140 grame de proteine. Nu insista prea mult asupra aportului alimentar. Apetitul copilului poate să varieze semnificativ, prin urmare este important să nu îl judeci pentru alegerile sale alimentare.

portii din fiecare grupa alimentara

Categoria de vârstă 13-18 ani - Cu cât cresc, cu atât copiii își modifică preferințele alimentare. Acest interval este important pentru dezvoltarea lor. Adolescenții vor dori să doarmă și să mănânce mai mult, prin urmare porțiile lor se vor mări și vor fi de mărimea celor ale adulților. Încearcă să asociezi mărimea unei porții cu obiectele pe care le folosești zi de zi, de exemplu un pachet de cărți de joc echivalează cu o porție de proteine. Ajută copilul să facă alegerile alimentare potrivite, dar nu-l critica dacă face alegeri nesănătoase. Te poți asigura că beneficiază de gustări sănătoase, pregătindu-le din timp și lăsându-le în bucătărie sau în frigider. https://buno-carne.ro/magazin/burger-din-carne-de-strut/

Pentru un adolescent rebel îți recomandăm de la Buno Carne burgerul din carne de struț. Acesta este 100% natural, păsările fiind crescute fără substanțe chimice sau steroizi. Acesta este o alternativă sănătoasă, deoarece carnea de struț are conținut scăzut de grăsimi, fiind și o sursă de proteine de calitate superioară. Alături de o chiflă integrală, salată și legume și cu garnitura dorită, va deveni felul de mâncare preferat al copilului tău.

De reținut

Este de mare ajutor să cunoști în calitate de părinte mărimea corectă a unei porții alimentare. Dar vor exista situații în care te vei găsi în situația de a reduce porția sau, dimpotrivă, de a o suplimenta. Conceptul de porție nu reprezintă o restricție, ci o modalitate de a modela cantitățile sănătoase din grupele alimentare și de a menține un echilibru. Apetitul unui copil va varia de la o zi la alta și acest lucru este normal. În timpul perioadei de adolescență sau în alte pusee de creștere apetitul crește semnificativ, reflectându-se într-o senzație pronunțată de foame și un aport mai mare de alimente. Din contră, perioadele de stagnare în creștere pot să se manifeste printr-un apetit scăzut și o cantitate mai mică de alimente. Copiii trebuie să mănânce alimentele care le fac plăcere, în mod ideal atingând un echilibru între cele cinci grupe alimentare. Ei au nevoie de mai multe porții din fiecare grup alimentar pentru a-și suplini necesitățile de nutrimente și energetice pentru creștere și dezvoltare normală. Nu insista să măsori tot ce mănâncă, dar încearcă să stabilești un program de mese zilnic, de preferat cel puțin una în familie.

 

Surse: www.activekids.com; www.childrens.com; https://jillcastle.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Caz unic în lume: familia cu două rânduri de gemene interasiale, câte una din fiecare rasă. Genetica este spectaculoasă!
  Caz unic în lume: familia cu două rânduri de gemene interasiale, câte una din fiecare rasă. Genetica este spectaculoasă!

  Un cuplu de britanici a devenit prima familie din lume cu 2 perechi de gemeni interasiali, câte unul din fiecare rasă.

  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?
  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?

  Homosexualitatea este un subiect extrem de delicat de abordat cu copilul, indiferent de vârstă. Ținând însă cont de societatea în care trăim se impune o astfel de...

  Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
  Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

  Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

  Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor
  Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor

  În baza unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), anumite categorii de mame vor beneficia de un sprijin financiar de la...

  200 de euro pentru fiecare copil oferiți de stat. În ce condiții pot fi folosiți
  200 de euro pentru fiecare copil oferiți de stat. În ce condiții pot fi folosiți

  Programul „EURO 2020” vine cu vești foarte bune pentru elevii români: un ajutor financiar care este destinat copiilor care au nevoie de computere, laptopuri și tablete...

  De ce trebuie să deschizi ferestrele în fiecare zi, mai ales când este pandemie
  De ce trebuie să deschizi ferestrele în fiecare zi, mai ales când este pandemie

  A venit vremea frumoasă și deși nu ne permitem să ne bucurăm de ea ieșind afară, ne putem bucura din interior. Specialiștii recomandă ca geamurile să fie frecvent deschise, pentru...

  Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
  Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

  Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

  © 2023 Qbebe