Cozonacul de casă, nelipsit de pe masa de Sărbători
În țara noastră, fiecare sărbătoare creștină importantă aduce cu sine în căminele și în inimile românilor și tradiția cozonacului. Cozonacul de casă are atât o textură cât și o aromă aparte. După cum spun mămicile din comunitatea Qbebe cu care am discutat, "cel de casă are nucă din belșug și nu e așa afânat. După ce de casă te saturi după 3 felii." O altă mămică subliniază faptul că "un cozonac de casă este mult mai greu ca cel din comerț, mai rumen." Constatările cumpărătorilor de cozonac nu se rezumă însă doar la pură observație, cei mai mulți refuzând să cumpere cozonac din comerț. Calitatea se reflectă în gust, iar cunoscătorii rețetei originare nu doresc sub nicio formă să facă rabat la calitate, cu atât mai mult cu cât Crăciunul reprezintă un prilej de a reuni, în jurul mesei, întreaga familie.
Criteriile urmărite de majoritatea cumpărătorilor, care reușesc să diferențieze un cozonac de casă de calitate sunt: o textură fragedă, o greutate mare a feliei de cozonac care indică o cantitate corespunzătoare de ingrediente folosite, precum și o crustă rumenă, mărturie a respectării timpului optim de coacere în cuptor. Bineînțeles, criteriul decisiv este cel al gustului, care diferă, desigur, de la o persoană la alta.
Pentru că am fost la fel de curioși ca și voi să aflăm unde pot fi comandați cei mai buni cozonaci de casă din București, am efectuat un mic sondaj și am aflat câteva locuri cunoscute și încercate de-a lungul timpului de către clienții care își doresc bucate alese, pentru suflet. Menționăm că majoritatea acestor locații oferă și servicii de catering pentru alte produse cu specific tradițional românesc.
Unde se găsesc cei mai buni cozonaci de casă în București
Cu mai multe puncte de lucru ce împânzesc întregul București, Ana Pan a reușit prin constanța în standardele de calitate să se claseze în fiecare an în preferințele gurmanzilor. Cozonacul lor dispune de un nume predestinat, Răsfățat cu de toate, și mai exact cu umplutură bogată de nucă, cacao, rahat și stafide. În oferta lor se găsesc nu mai puțin de 5 tipuri de cozonaci.
Un alt nume de tradiție în rândul cofetăriilor bucureștene este reprezentat de Cofetăria Georgi. Nu doar covrigii lor au un gust memorabil, ci și cozonacul pufos, plin cu umplutură de cacao, rahat, stafide și nuci, la un preț accesibil.
Nou apăruți în clasament sunt cei de la Bucate pe Roate care, nu mai puțin de 7 ani, au încercat să perfecționeze rețeta cozonacului de casă. Și au reușit, se pare. Cum privesc ei aroma cozonacului de casă? Răspunsul, simplu, este cel care se regăsește pe lista de dorințe a tuturor clienților: pufos, aromat, plin de nucă și cacao.
Cofetăria Piticot se regăsește de asemenea în preferințele celor care apreciază un cozonac de casă, frământat de mâini dibace. Umplutura conține cacao, stafide, nucă și rahat și este savuroasă chiar și pentru pretențioși.
Tot o Cofetărie, de data aceasta Nicola, cu 5 locații în București, meșterește cozonaci de diverse dimensiuni, umpluți cu nucă și cacao sau cu rahat și stafide.
O altă recomandare pentru cozonaci buni de casă din București este Cofetăria Ina care oferă un cozonac cu umplutură umedă de nucă și cacao.
Cofetăria Armonia poate prepara la comandă 3 sortimente de cozonaci: cu nucă, cu mac și cu rahat.
Pentru clienții cu gusturi moderne și rafinate, Chocolat reprezintă alegerea ideală, fiind umplu cu ciocolată, nuci, stafide și rom.
Madame Lucie reprezintă deja o feblețe a celor care își doresc să savureze preparate de calitate. Și da, chiar dacă par franțuzești, oferă și cozonaci de casă.
Rue du Pain este o brutărie artizanală și patiserie fină care nu dezamăgește. Iar cozonacul lor merită încercat de sărbători.
La Farine, localizat în apropierea sugestiei anterioare, oferă pasionaților de cozonac un preparat cu cremă albă, stafide, nuci și portocală confiată.
Cofetăria Claus vă oferă cozonac de casă, bun de vă lingeți pe degete.
Cofetăria Armand și-a creat deja un renume grație cozonacilor de casă delicioși, cu nucă și stafide, de diverse dimensiuni.
Poate ați auzit și de Maio Bakery care pregătesc 3 sortimente de cozonac, cu rahat, cu nucă, cacao și stafide și altul cu de toate.
Băcănia Veche are deja o tradiție pe piață, adaptându-și cozonacii la gusturile clienților.
Deși numele nu te duce cu gândul la produse tradiționale românești, French Bakery reprezintă o opțiune care nu te va dezamăgi. Și nu vei pleca cu gândul că ai apelat la o patiserie cu specific franțuzesc.
Bucate pe roate
Dacă sugestiile noastre te-au pus în dificultate, îți vom ușura căutarea de acest Crăciun și îți povestim despre Universul Gastronomic de la Bucate pe Roate.
Pentru prepararea cozonacului tradițional de Crăciun se impune pricepere și migală, iar la Bucate pe Roate sunt respectați toți pașii necesari pentru ca desertul preferat al întregii familii de sărbători să iasă cu adevărat delicios.
Care este secretul nostru? Ne-am străduit să facem cozonacii pufoși, să îi umplem cu nucă și stafide exact cât trebuie și să îi rumenim cât să ne fie drag de ei. Rețeta noastră originală datează de mai mult de 3 generații, însă a fost modificată și adaptată pentru a obține gustul savuros pe care îl are astăzi. Au fost adăugate untul de calitate superioară, stafidele și lămâia rasă, iar cuptoarele electrice au îmbunătățit perioada necesară rumenirii.
Pofta vine doar mâncând, iar un cozonac de casă merită savurat alături de cei dragi.
La Bucate pe Roate ai siguranța calității, dar mai primești ceva în schimb: confirmarea că a savura preparate delicioase este una dintre bucuriile minunate ale vieții. Și, pentru că începe sezonul cozonacilor și ei sunt vedetele de Sărbători, poți face precomandă pentru a te bucura de aroma lor. Livrarea este gratuită și cozonacii tăi aburind și delicioși vor fi livrați în intervalul 20-23 decembrie 2017.