- Munca ta s-a transformat într-o adevărată rutină și nu te mai regăsești în ceea ce faci
- Simți că nu mai ești tu însăți și ai intrat parcă într-o „spirală" a indiferenței
- Ți se pare că nu mai ești la fel de productivă la muncă, iar pasiunea și interesul nu mai sunt la fel
- Vezi că nu mai ai deloc timp pentru tine și pentru cei dragi
- Conversațiile cu familia și cu prietenii se concentrează cel mai mult pe plângerile legate de ceea ce ți se întâmplă la serviciu
- Simți că starea ta de sănătate s-a deteriorat în ultimul timp
- Somnul tău nu mai este unul odihnitor
- Observi modificări ale apetitului
- A devenit o corvoadă să te trezești pentru a te duce la muncă
- Te cerți adesea cu șeful tău sau cu colegii din cauza nemulțumirilor tale legate de locul de muncă
- Ai senzația că nu contezi atunci când ești la locul tău de muncă
- Nu te simți deloc în largul tău în preajma șefului tău
- Nu mai crezi în scopurile companiei
Munca ta s-a transformat într-o adevărată rutină și nu te mai regăsești în ceea ce faci
Când simți că munca ta nu-ți mai oferă nicio satisfacție și ceea ce lucrezi nu are nimic în comun cu interesele și pasiunile tale, gândește-te că ar trebui să iei o decizie radicală. Psihologii ne sfătuiesc să nu rămânem blocați într-un anumit domeniu de activitate dacă simțim că acesta nu ne mai aduce satisfacțiile așteptate, chiar dacă salariul este mare și locul respectiv de muncă este stabil.Ei ne sfătuiesc, dacă ne regăsim într-o asemenea situație, fie să discutăm cu conducerea și să vedem dacă ne-ar putea oferi altceva, fie să ne găsim alt loc de muncă.
Simți că nu mai ești tu însăți și ai intrat parcă într-o „spirală" a indiferenței
Probabil că ți s-a întâmplat să simți că munca pe care o desfășori pur și simplu ți-a acaparat existența, că nu mai ai energia să ai și alte preocupări și să te ocupi și de tine.
Spre exemplu, dacă nu mai ai dorința de a-ți face planuri de viitor, ci de concentrezi doar pe „ziua de azi", că nu mai chef să te îmbraci într-un anumit fel și să te aranjezi când pleci la serviciu, ia în calcul serios că poate ar fi necesar să-ți schimbi locul de muncă.
Ți se pare că nu mai ești la fel de productivă la muncă, iar pasiunea și interesul nu mai sunt la fel
Dacă ți se întâmplă adesea să intri pe rețele de socializare în timpul programului de lucru, să dai mesaje pe telefon sau să încerci să desfășori orice alte activități ce nu sunt legate de sarcinile tale, înseamnă că nu te mai regăsești în ceea ce faci și că te plictisești. Din acest motiv ia în calcul și varianta de a-ți găsi un alt loc de muncă, în care să-ți regăsești pasiunile și să simți că ești motivată.
Vezi că nu mai ai deloc timp pentru tine și pentru cei dragi
Când ți se întâmplă des să lucrezi până târziu, să stai frecvent peste program, să nu mai timp pentru hobby-urile tale, iar cei dragi să-ți reproșeze că nu te mai ocupi de ei ca înainte, nu te feri să te gândești să-ți găsești un alt loc de muncă.
De altfel, așa cum spun și experții, va fi mult mai benefic să ne trăim viața așa cum vrem, dedicându-ne timp pentru noi înșine și pentru cei pe care-i iubim.
Citește și: Viata de mama si viata profesionala in balanta
Conversațiile cu familia și cu prietenii se concentrează cel mai mult pe plângerile legate de ceea ce ți se întâmplă la serviciu
Oricine poate avea și zile mai proaste la locul de muncă, dar când acestea se repetă adesea și ne fac să ne gândim numai la ele și să ne plângem de ele celor dragi, atunci poți spune că ai în față un semn clar că trebuie să cauți alt job.
Va fi spre binele tău și al celor dragi să ai de povestit noi provocări de la locul de muncă, despre cât de bine ți-a prins schimbarea și despre noi proiecte de viitor, în loc să stai și să relatezi tot felul de aspecte negative.
Simți că starea ta de sănătate s-a deteriorat în ultimul timp
În condițiile în care sesizezi că parcă niciodată nu te simți bine, ai frecvente dureri de cap, răcești adesea, ai tot felul de tulburări digestive, atacuri de panică , dureri de spate și musculare, ai pierdut în greutate sau dimpotrivă, ai câștigat într-un timp scurt niște kilograme în plus, ia în considerare că toate acestea pot fi provocate de stresul legat de locul de muncă. Iată de ce ar trebui să-ți cauți un alt serviciu cât mai repede posibil.
Somnul tău nu mai este unul odihnitor
Fie că ți se întâmplă să nu poți adormi din cauza gândurilor legate de serviciu, fie că te trezești pe parcursul nopții și te gândești la ceea ce va aștepta a doua zi, acest fapt este o dovadă clară a faptului că ai nevoie neapărat de o schimbare a locului de muncă.
Să fii mereu obosită din cauza nopților nedormite poate transforma orice activitate într-o provocare, iar lipsa somnului te poate face să te simți și mai copleșită de un job care și așa nu-ți mai oferă nimic bun.
Observi modificări ale apetitului
Din cauza stresului de la locul de muncă, unele dintre noi pot avea un apetit crescut, în timp ce altele se confruntă cu o reducere drastică a acestuia.
Niciuna dintre aceste situații nu îți este benefică, așa că ia în calcul că ar trebui să-ți schimbi locul de muncă.
A devenit o corvoadă să te trezești pentru a te duce la muncă
Dacă ai senzația că totul se „prăbușește" în jur când alarma îți sună de dimineață și tot ce ai vrea ar fi să-ți continui somnul sau să faci orice altceva, atunci poate fi un semn că este momentul să-ți schimbi locul de muncă.
Înainte de a lua însă o decizie definitivă, gândește-te ce te determină să ai a o astfel de atitudine. De exemplu: Ti se pare plictisitor sau prea copleșitor ceeea ce faci la locul de muncă?, Urăști să lucrezi pentru cineva anume sau toți colegii ți se par că nu merită să colaborezi cu ei? Ai frecvente diferende cu conducerea companiei respective etc. În cazul în care îți răspunzi afirmativ la mare parte dintre aceste întrebări, ai de fapt două opțiuni: fie discuți cu șeful tău și vezi ce alte oportunități ți se oferă sau pur și simplu îți dai demisia.
Te cerți adesea cu șeful tău sau cu colegii din cauza nemulțumirilor tale legate de locul de muncă
Poți să ajungi să ai conflicte cu oricare dintre aceștia pe fondul nemulțumirilor legate de munca ta. Când se ajunge aici, este un semn evident că ai nevoie de un nou loc de muncă.
Experții spun că este mult mai bine să faci acest pas cât încă mai ești în relații cât de cât acceptabile cu șeful tău, întrucât recomandările sale te pot ajuta să-ți găsești mai ușor un alt serviciu. Evită deci, pe cât posibil, să fii concediată și străduiește-te să te calmezi și să te abții până când ești sigură că ai unde să lucrezi după ce nu vei mai fi angajata companiei respective.
Ai senzația că nu contezi atunci când ești la locul tău de muncă
Pentru a vedea dacă mai merită să rămâi la locul de muncă actual sau dacă ar fi mai bine să te muți în altă parte, încearcă să-ți răspunzi la întrebări de tipul:
• Șeful tău îți acordă timp și dorește să-ți ofere, când se poate, noi oportunități?
• Când ai primit ultima dată un „Mulțumesc" sau ți s-a spus „Ai făcut treabă bună".
• Cât de des ți se întâmplă să fii criticată în public, chiar și fără motive întemeiate?
• Ți se acordă adesea posibilitatea de a participa la training-uri, team-building-uri sau orice alte activități menită să te ajute să evoluezi din punct de vedere profesional?
Dacă nu îți poți răspunde la majoritatea acestor întrebări, gândește-te că va trebui să-ți găsești un alt loc de muncă.
Nu te simți deloc în largul tău în preajma șefului tău
Desigur că oricare dintre noi poate avea și momente mai puțin bune, dar când vezi că șeful tău nu ratează nicio ocazie de a ridica tonul la tine, de a te critica public, de a te acuza de lucruri pe care nu le-ai făcut, iar toate acestea te fac să te simți mereu tensionată și panicată, fii pregătită să te apuci să-ți cauți un alt loc de muncă.
Continuând să stai la locul de muncă actual nu vei face decât să acumulezi frustrări și să-ți deteriorezi sănătatea.
Nu mai crezi în scopurile companiei
Dacă ți se întâmplă adesea să te întrebi ce te-a făcut să vrei să lucrezi pentru compania respectivă și dacă ți se pare că ideile și viziunile tale nu mai sunt deloc în concordanță cu cele ale conducerii acesteia, poți să iei în considerare faptul că poate a venit momentul să cauți un alt loc de muncă.
Atât timp cât simți că nu te mai regăsești deloc în ceea ce faci, acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea ta psihică și fizică. Încearcă să găsești o soluție pentru a ieși din această situație, va fi pentru binele tău și al celor dragi!
Citește și: Intrebam specialistii: Care este jobul perfect pentru o mama?
Voi mai știți și alte semne, menite să ne indice faptul că ar trebui să ne găsim un alt loc de muncă?
Surse:
www.frugalrules.com; www.lifehack.org;www.thebalance.com
