8 trucuri prin care amenajezi o cameră sigură și confortabilă pentru cel mic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când pui la cale amenajarea camerei copilului, prioritatea ta trebuie să fie siguranța. Practic, pe lângă alegerea mobilierului și a obiectelor decorative cu aspect deosebit, trebuie să te asiguri că se vor preveni accidentele, că mediul va fi confortabil, iar atmosfera din cameră va fi cât mai sănătoasă. În condițiile în care diferite elemente ce vor face parte din cameră (precum mobilele, vopselele de pe obiectele decorative etc.) pot conține substanțe nocive pentru sănătatea copilului, este necesar să te străduiești să le elimini pe cât posibil. În schimb, orientează-te spre cele care se bazează pe materiale ecologice, de calitate, aranjându-le astfel încât camera copilului să fie un spațiu în care acesta se va simți oricând în largul său și va putea să desfășoare fără probleme atât activități ludice, cât și educative. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, parcurge cu atenție și articolul de mai jos, din care vei afla ce demersuri ar fi cele mai indicate ca să reușești să amenajezi cea mai sigură și mai confortabilă cameră a copilului, fără a ezita, ori de câte ori este posibil, să-l antrenezi și pe el într-o astfel de activitate, petrecând mai mult timp de calitate împreună.

Ocolește obiectele din sticlă

Sticla este o amenințare la adresa securității depline din camera copilului întrucât se poate sparge cu ușurință și se poate împrăștia în numeroase fragmente, care pot răni serios. Singurul obiect din acest material ce este acceptat în camera copilului (de la 3 ani în sus) este o oglindă, cu condiția ca aceasta să fie perfect fixată, să aibă o poziție stabilă.

Inclusiv sticla folosită la obiectele de decor (cum ar fi tablourile de exemplu) prezintă risc de accidentare pentru copil. În locul ei orientează-te mai degrabă, inclusiv pentru decorațiuni, spre plastic.

Pentru ca micuțul tău să aibă parte de o cameră cu personalitate, optează pentru tablouri care să-i reflecte preferințele. Ideal este ca acestea să fie compuse din MDF acoperit cu vopsea sub formă de apă și să fie protejate cu folie de plastic.

De pildă, un tablou cu o pisicuță ce zâmbește șmecher va fi perfect pentru o fetiță care adoră acest animal. Alături de rama din lemn natur, tabloul este sigur pentru copil întrucât imaginea este printată pe hârtie fină și este acoperită cu o folie Vivak.

Un alt tablou ideal pentru camera copilului este și cel ce înfățișează un șoricel sfios, pictat cu o acuarelă delicată.

Dacă vrei un tablou care să fie adecvat atât pentru o cameră de fetițe, cât și pentru o cameră de băiețel, orientează-te spre un tablou ce înfățișează un balon cu aer cald, ce poate fi personalizat fără probleme cu numele copilului.

Evită obiectele ascuțite

Acestea sunt periculoase mai ales dacă este vorba despre un copil mic. De exemplu, mobila ce are colțuri ascuțite poate fi o adevărată „capcană” pentru copii, putând să conducă la diferite accidente. De aceea, optează pentru piese de mobilier cu colțuri rotunjite sau, dacă nu este posibil, cel puțin acoperă cumva colțurile mai ascuțite (de exemplu, cu ajutorul unor protecții pentru colțuri de mobilă confecționate din spumă de cauciuc, din PVC etc.).
Procedând astfel vei diminua riscul de lovituri, de zgârieturi, de vânătăi, copilul bucurându-se de un plus de siguranță în camera sa.

Leagănul, pătuțul și alte piese de mobilier vor fi așezate cât mai departe de ferestre

Evită orice risc plasând astfel de obiecte în locuri mai ferite de ferestre, fără să apelezi cumva la balcon.
Pentru o protecție suplimentară, optează totuși pentru siguranțe speciale pentru ferestre, inclusiv pentru cele care nu permit ferestrelor să se deschidă mai mult de 10 cm.

Mizează pe lemn

Natural, cald și extrem de versatil, lemnul aduce natura mai aproape în camera copilului. De asemenea, acest material durabil, ce poate rezista chiar și mai multe generații, conferă o atmosferă intimă, familiară, aducând însă și beneficii semnificative pentru sănătatea și starea de bine.

Un studiu australian „Planet Ark” a ajuns la concluzia că lemnul inclus în spațiile interioare amplifică starea de bine, stimulează bunăstarea, productivitatea, concentrarea, încrederea, optimismul, diminuând totodată stresul. Având în vedere aceste efecte pozitive, nu mai sta pe gânduri și include cât mai mult lemn în camera copilului tău, de la mobilă până la diferite accesorii, obiecte, jucării etc..

În același timp, lemnul este foarte potrivit pentru o cameră de copil întrucât îmbunătățește calitatea aerului prin reglarea nivelului de umiditate.

Cu alte cuvinte, introducerea acestui material în camera copilului contribuie la asigurarea stării sale de bine. Alături de mobilă, decorațiunile din lemn pot conferi un farmec suplimentar.

Copilul va fi cu siguranță încântat când va vedea în camera sa o literă mare din lemn, ce reprezintă chiar prima literă din compoziția numelui său.

O plăcuță de lemn cu numele copilului va fi și ea un element de decor de nerefuzat, care poate fi așezat oriunde (pe ușă, deasupra patului etc.).

Alege doar mobilă solidă

Pe lângă prezența cât mai redusă a colțurilor ascuțite, mobila ce va sta în camera copilului ar trebui să fie din lemn, solidă, durabilă și să fie în conformitate cu vârsta sa.
Pentru a te asigura că alegi ceea ce trebuie, străduiește-te să testezi mobila înainte să o aduci în casa voastră. Spre exemplu, trage un sertar dintr-un corp cu sertare și după aceea aplică puțină presiune ca să vezi cât este de stabil, esențial fiind ca sertarele să nu cadă cu ușurință.

Așează cât mai sus rafturile/etajerele

Unul dintre cele mai nepotrivite locuri în care să le plasezi este deasupra pătuțului copilului (rafturile/etajerele sau obiectele de pe ele pot să cadă pe copil în cazul unui cutremur sau altui incident neplăcut). În schimb, pentru siguranță, acestea ar trebui plasate cât mai sus, cum ar fi, de exemplu, în partea laterală a patului, deasupra șifonierului, a noptierei sau pe un perete fals amplasat între pat și perete.

Mergând tot pe ideea prezenței lemnului în preajma copilului, poți să-i faci o mare surpriză: o etajeră ce îmbină funcționalitatea cu aspectul inedit.. Astfel, o etajeră sub formă de avion, cu aspect vintage, poate să susțină orice obiect. Roțile și elicea sa sunt mobile, stimulând imaginația copilului, făcându-l să viseze și la destinații fantastice. Marele avantaj este că puteți să stabiliți voi culoarea, iar „avionul” va ajunge în câteva zile la voi acasă.

Evită vopselele bazate pe compuși toxici

O mare parte dintre vopselele disponibile pe piață au în compoziție compuși volatili organici, ce sunt periculoși pentru sănătatea copilului și emană miros. Când achiziționezi vopsea pentru camera copilului, nu uita că astfel de vopsele constituie un factor important de poluare a aerului din interior, toxinele din ele putând fi absorbite și prin piele.

Poți să-ți ferești copilul de așa ceva optând pentru vopsele eco-friendly, bazate pe lianți diluabili în apă, care, spre deosebire de vopselele clasice, nu conține solvenți organici care se vor evapora pe parcursul uscării. Vopselele speciale pentru camera copilului ar trebui să fie utilizate inclusiv pe obiectele ce o vor decora pentru mai multă siguranță și un aer mai sănătos.

De pildă, nu ezita să alegi tapet care să nu fi fost pictat cu vopsele obișnuite, ci cu o cerneală ecologică. Variantele de tapet lavabil au fost gândite special pentru cei mici, fiind 100% ecologice, pe bază de apă, lipsite de substanțe toxice precum compuși volatili, hidrocarburi aromatice sau metale grele. Iată de ce va fi o idee grozavă să decorezi camera copilului cu un tapet de acest fel.

Fie că ai o fetiță, fie că ai un băiețel, un tapet model „Home of Angels” care să dezvăluie frumusețea norilor, a cerului, va crea în cameră o atmosferă liniștită, ce îndeamnă la visare, purtând imaginația pe tărâmuri nebănuite.

O altă soluție pe care poți să o găsești pentru a decora camera copilului, oferindu-i totodată posibilitatea să fie implicat și el în acest demers, petrecând mai mult timp de calitate împreună și ajutându-l să dobândească abilități utile, fără a-l expune în niciun fel substanțelor nocive, este să găsiți tapet care să poată fi colorat chiar de voi.

Cu ajutorul tapetului lavabil, dar și a unui set de carioci lavabile, copilul poate să-și creeze cu mânuțele sale atmosfera pe care o dorește în cameră. Mai mult decât atât, nu uita că desenatul, coloratul pereților are beneficii uimitoare pentru micuțul tău, printre care:

 • Favorizează dezvoltarea cognitivă- În momentele în care copilul începe să coloreze, să deseneze pereții, va învăța să asocieze obiectele cu imagini și să realizeze conexiuni cu lumea din jur
 • Dezvoltă coordonarea bilaterală- De pildă, dacă va trebui să coloreze într-un contur, își va crește și capacitatea de concentrare, atât de utilă pentru a-și cunoaște mâna dominantă și a se deprinde cum să treacă de linia mediană a corpului. Acest demers îi va fi de folos și pentru a învăța mai ușor cum să-și lege șireturile, să-și încheie singur nasturii hainelor etc.
 • Stimulează coordonarea mână-ochi și orientarea în spațiu- Întrucât desenatul sau scrierea pe planuri verticale va aduce suprafețele mai aproape de ochi, copilul se va familiariza cu focalizarea atenției pe obiectele din fața sa, așa că va deveni mai atent, mai concentrat. Datorită desenării/colorării pereților un copil va putea să învețe mai repede și mai bine direcțiile și să înțeleagă mai bine unde sunt plasate obiectele
 • Încurajează dezvoltarea motrică- Aceasta va fi posibilă pentru că, în perioadele în care copilul va desena, va fi nevoit să-și schimbe des pozițiile, învățând totodată și cum să-și mențină echilibrul în anumite poziții
 • Contribuie la îmbunătățirea posturii și la întărirea musculaturii spatelui- O postură normală este esențială pentru o dezvoltare optimă, iar în intervalele pe care copilul le petrece stând să coloreze pereții va trebui să-și mențină stapetele drept, ceea ce va duce la întărirea mușchilor din zonă
 • Facilitează dobândirea unei bune stabilități umăr-cot- Fiind nevoit să privească o suprafață verticală, copilul va observa mai repede ceea ce greșește și va putea să corecteze ceea ce a făcut până în momentul respectiv, dezvoltându-și astfel inclusiv spiritul de observație și abilitățile de a desena. Timpul pe care îl va aloca pentru pictat/colorat pereții va favoriza întărirea mușchilor brațului și spatelui pentru a se asigura o stabilitate cât mai bună a mâinii
 • Deprinderea de abilități ce-i vor fi deosebit de utile la școală- Pe lângă dezvoltarea gândirii logice, abstracte sau a imaginației, copilul se va familiariza și cu o altă activitate de care se va lovi odată ce va merge la școală: cum să țină corect în mână instrumentele de scris. Când desenează pe o suprafață verticală, încheietura mâinii va fi antrenată mai eficient, se va întări, iar brațul va ajunge să fie ținut în poziția corectă. Datorită acestor achiziții, mare va fi bucuria când îți vei vedea copilul că ține corect în mână instrumentele de scris, că este mai sigur pe propriile mâini și că va deprinde fără probleme scrisul

Oferă-i copilului oportunitatea de a-și dezvolta toate abilitățile menționate prin cea mai la îndemână metodă: orientați-vă spre un tapet lavabil, pe care să-l personalizați oricum vă place. Iată câteva exemple în acest sens:

Tapet cu o lume de basm

Tapetul „Draw My Fairytale” va fi cu siguranță deosebit de atractiv pentru o fetiță, care se va strădui să coloreze în cele mai frumoase nuanțe prințese, castele, căluți, un carusel și alte obiecte ce fac parte dintr-o poveste.

Tapet cu universul fascinant al junglei

„Draw My Jungle” este un tapet care te va stimula să-ți înveți copilul despre unele dintre cele mai cunoscute animale din junglă. De asemenea, îl va încuraja să-și pună imaginația la treabă, colorând așa cum dorește universul luxuriant.

 

Tapet cu imaginea unei străzi din oraș

Datorită modelului „Draw My City” vă puteți imagina că aveți o stradă numai pentru voi, pe care puteți să o înviorați cu cele mai năstrușnice nuanțe. Faceți echipă bună, împărțiți sarcinile și veți vedea ce peisaj urban vi se va deschide în fața ochilor!

Tapet cu multe mașinuțe

„Draw My Cars” este tapetul lavabil ce va fi o surpriză nemaipomenită pentru orice băiețel. Lasă-l să-și personalizeze mașinuțele de vis, în timp ce tu îl vei privi cu drag, bucuroasă că ai putut să-l implici într-o activitate ce-i face atât de multă plăcere.

Securizează ferestrele

Pentru ca o cameră de copil să ofere siguranța de care este atât de multă nevoie, ai în vedere faptul că ferestrele trebuie să fie cât mai bine securizate cu sisteme speciale. Scopul este ca acestea să nu se deschidă cu ușurință sau să se deschidă cât mai puțin.
O altă soluție este ca ferestrele să fie plasate cât mai sus cu putință, permițând totuși aerului să ajungă fără probleme în cameră. Dacă este posibil, poți opta pentru ferestre în tavan, ce permit luminii naturale să pătrundă ușor în încăpere.

Ca să ai la îndemână multe alte sugestii pentru o amenajare cool a camerei copilului, nu mai sta pe gânduri și vizitează magazinul online miaki.ro.

Surse: homify.in, kidsinteriors.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum vorbești cu cel mic despre bani? 3 metode prin care să începi educația financiară
  Cum vorbești cu cel mic despre bani? 3 metode prin care să începi educația financiară

  Ești un părinte responsabil care face totul pentru copilul său. Îi oferi orice, poate chiar mai mult decât cere, astfel încât să umpli golul rămas în...

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană
  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană

  Date publicate recent în „Anaesthesia” au adus în prim-plan faptul că alăptarea este sigură și imediat după nașterea prin cezariană.

  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"
  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din lumea muzicii s-a mutat de două luni în casă nouă. Descoperă cum arată noua locuinţă a lui Sore!

  Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"
  Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"

  Dr. Georgian Ciubotaru este medic rezident neurochirurg în cadrul “Brain Institute” la Spitalul Monza din Bucureşti, unde activează mai ales în chirurgia epilepsiei...

  Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta
  Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta

  Niciun părinte nu vrea să își audă copilul tușind. Chiar dacă tusea în sine este un proces fiziologic normal, prin care organismul încearcă să elimine secrețiile...

  9 rețete cu făină de migdale pe care cel mic le va adora
  9 rețete cu făină de migdale pe care cel mic le va adora

  Făina de migdale se obține prin măcinarea migdalelor și poate fi folosită atât pentru a înlocui făina de grâu, cât și în completarea acesteia, pentru a...

  Cel mic este agitat și adoarme greu? Uite care ar putea fi explicația!
  Cel mic este agitat și adoarme greu? Uite care ar putea fi explicația!

  Somnul este vital pentru organism. Pe lângă faptul că ne permite să ne odihnim și să ne refacem după o zi obositoare, un somn de calitate aduce nenumărate beneficii pentru...

  © 2023 Qbebe