Cum amenajăm camera copilului: 10 trucuri de la psiholog și de la expertul Feng Shui

Irina Olteanu - Redactor Senior

Amenajarea camerei copilului reprezintă o reală provocare, mai ales datorită faptului că fiecare vârstă vine însoțită de nevoi și pasiuni specifice. Pe lângă criteriile ce țin de aspectul estetic și cel funcțional, nu trebuie neglijat nici cel al energiei pe care o emană camera sau a modului în care influențează trăirile copilului. Iată tot ce trebuie să știi despre acest subiect, alături de sfaturi direct de la specialiști.

Amenajarea camerei copilului

Procesul de decorare și amenajare reprezintă de multe ori o sarcină dificilă pentru părinți. Îți dorești în primul rând ca micuțului sau micuței tale să îi facă plăcere când petrece timp în camera sa, dar să îi fie deopotrivă utilă în dezvoltare. Câteva sfaturi de bază generale de care este bine să ții cont:

- Să fie cât mai colorată. Copiii adoră să își vadă camera cât mai viu colorată și atractivă deoarece le plac culorile puternice. Este important însă de urmărit ca nuanțele din cameră să nu îi deranjeze somnul, prin urmare folosește roz sau verde pal, care mențin întregul spațiu plăcut și agreabil.

- Urmărește ca organizarea camerei să fie cât mai compactă. Un copil independent este un copil care doarme singur, iar spațiile compacte îi conferă o senzație sporită de siguranță, în consecință o odihnă de calitate. Este de ajutor mobilierul multifuncțional, cum ar fi cel care încorporează pat și birou sau cel transformabil, care se dovedește util pe termen lung
- Organizează-i camera încât să devină un spațiu în care se va putea juca. Joaca reprezintă un aspect esențial pentru copii. În funcție de vârsta și de interesele copilului, optează pentru mobilier sau decorațiuni care îi vor face plăcere. În acest mod camera sa nu va deveni doar atractivă vizual, ci și un loc de inspirație.
- Creează cel mai bun spațiu de dormit. Pentru că mulți copii nu sunt încântați de rutina dormitului, este important să ajuți la crearea unor obiceiuri benefice de odihnă, respectiv a unui spațiu care îi încurajează la somn. Acordă atenția cuvenită saltelei, care trebuie să îi susțină corespunzător corpul și coloana vertebrală.

În cazul în care camera este împărțită între frați sau surori, se creează o legătură extrem de strânsă între ei. Ține cont de pasiunile pe care le au ambii și găsește numitorul comun. Dacă nu există pasiuni comune, le poți contopi folosindu-te de imaginație. Urmărește întotdeauna ca mobilierul pentru copii să țină cont de înălțimea lor și locurile de depozitare pentru rechizite sau jucării să le fie la îndemână. Nu în ultimul rând, implică-i și pe copii în procesul de decorare, se va dovedi nu doar distractiv, ci și util.

Sfaturi de la expertul Feng Shui

Ioana Moga, expert Feng Shui, www.proballance.ro ne-a împărtășit următoarele: Camera copilului, indiferent de vârstă, este lumea lui, mediul cel mai apropiat. Feng Shui evaluează și ameliorează impactul mediului asupra armoniei fiintei umane. Interferează cu noi prin intermediul energiei casei și, bine aplicat, ne ajută în relație, carieră, prosperitate sau sănătate. 

O amenajare corectă Feng Shui are la bază evaluarea energiilor întregii case. Ele se echilibrează și se armonizează cu toți membrii familiei în funcție de specificul fiecăruia dintre ei. Însă, pe lângă energii, forma și pozitia obiectelor din casă este importantă. Iată câteva trucuri pentru camera copilului pe care le poți aplica imdiat, chiar înainte de a cunoaște energiile casei

cum amenajam camera copilului

1. Dimensiunea patului să fie în armonie cu obiectele din jur

În tradiția Feng Shui, locul de odihnă trebuie protejat și ferit. Indiferent dacă este pat de bebeluș sau copil mai mare, obiectele din imediata apropiere nu trebuie să depășească înălțimea acestuia. Adică, nu așezăm patul copilului imediat lângă un dulap înalt sau lângă o piesă de mobilier mai înaltă. Încercăm să păstrăm aceeași înălțime.
Ne uităm în jur și dacă avem un dulap sau o bibliotecă, așezăm patul astfel încât, în cazul ipotetic în care ar cădea, să nu atingă patul, Chiar dacă este fixată bine și în realitate nu are cum să cadă, impresia este de obiect amenințător.
Patul copilului mai mare are nevoie de o noptieră în cazul în care este lipit de perete. Dacă este pat de mijloc va avea nevoie de 2 noptiere, deși pentru copil se recomandă pat de 1 persoană. Astfel copilul se va simți protejat, ca în brațele mamei.

2. Patul să aibă întotdeauna o tăblie solidă și suficient de înaltă

Cele 2 elemente esențiale în Feng Shui sunrt muntele și apa. Muntele oferă protecție și trebuie să stai cu spatele către acesta, iar apa deschide oportunități și stai cu fața. Muntele este reprezentat de orice obiect care ne protejează: tăblia patului, spătarul scaunului, un perete plin. Instinctiv nu ne vom simți bine să dormim cu spatele către o ușă sau într-un pat fără tablie.

Tăblia trebuie să fie suficient de înaltă astfel încât, atunci când copilul doarme, să nu se simtă privit, amenințat sau să nu știe ce se întâmplă în spatele lui. Dacă nu, devine agitat și neliniștit, unori fără să își dea seama de ce. Tăblia este bine să fie sprijinită de un perete și să nu se miște, să nu se clatine. Patul nesprijinit de perete nu va pluti, nu va avea sprijin și copilul se va simți nesigur.

3. Să nu fie cu picioarele către ușă sau fix între geam și ușă

Este știut că nu este bine să pui patul cu picioarele către ușă. Dar ce înseamnă asta? Poziția problematică este cea EXACT cu picioarele către ușă, astfel încât, când stai întins în pat să ai senzația că poți fi tras afară. Dacă, însă, există o ușă pe peretele de la picioarele patului dar patul nu este îndreptat exact către aceasta, nu este nicio problemă. Poate fi o zonă foarte drăguță, intimă și retrasă și să nu deranjeze.

În situația poziției dintre ușă și geam, se pot găsi soluții de a devia fluxul de energie astfel încât să fie armonios, așa că nu aș spune că este o situație de nerezolvat. Depinde de dimensiunea camerei și de alte piese de mobilier amplasate aici.

4. Să nu fie colțuri îndreptate către pat

O cameră bună pentru copil are nevoie de spațiu, trebuie să fie aerisită, cât mai simplă și neaglomerată pentru că, în mod firesc copilul o va umple prin însăși prezența lui alături de jucării. El are nevoie de spațiu și de simplitate ca să se desfășoare în voie. Obiectele masive îndreptate cu colțurile către patul copilului vor crea disconfort, vor fi amenințătoare și îi vor perturba liniștea și somnul. 

5. Să nu atârne decorațiuni, rafturi sau alte obiecte deasupra patului

Din dorința de a eficientiza spațiul, de multe ori se construiește așa-zisul mobilier pe comandă care include acele dulapuri sau rafturi suspendate deasupra capului. Ele creează aparent o zona intimă, însă sunt foarte dăunătoare. Au același rol nefast ca și grinzile. Ele întorc fluxul de energie în jos, o accelerează către pat și creează SHAR-uri sau „săgeți otrăvite" extrem de nefavorabile. Peste această situație se suprapune cea de la punctul 1, în care obiectele de lângă pat sunt mult mai înalte decât patul, adică dulapurile de care sunt de obicei legate acele rafturi. În același fel, ornamentele, tablourile, obiectele de decor agățate în jurul patului sunt amenințătoare. Ele îi vor perturba somul și îl vor face neliniștit.

cum amenajam camera copilului

Sfaturi de la psiholog 

Oana Puican, psiholog și psihoterapeut cu atestări în psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihologia muncii și organizațională și psiho-oncologie completează lista de sfaturi: "Camera copilului este micul univers in care acesta se dezvoltă, se joacă, învață și se recreează. De aceea, în calitate de părinți, este important să acordăm o atenție sporită modului în care amenajăm camera celui mic. Iată 5 recomandări/trucuri pentru o cameră "reușită" pentru copilul tău:

6. Folosirea culorilor relaxante (culori pale) care să nu obosească și să nu producă agitație celui mic

7.  Camera să fie cât mai "aerisită" și cât mai organizată, fără aglomerări de jucării și obiecte.

S-a demonstrat că o cameră mult prea aglomerată și mult prea colorată sau "haotică" îi creează copilului o "dezordine" interioară, îl hiper-stimulează și îi împiedică concentrarea și relaxarea.

8. Lumina naturală și aerul curat sunt foarte importante pentru sănătatea fizică și psihică a copilului, de aceea este bine să existe o fereastră mare prin care să pătrundă razele soarelui și aerul proaspăt.

9. Biroul celui mic este bine să fie poziționat cât mai aproape de fereastră pentru a beneficia de lumină naturală

Este recomandat mobilierul multifuncțional, cu multiple sertare încorporate sau care se poate restructura prin care să se asigure suficiente spații de depozitare, dar care să economisească spațiul camerei.

10. Este important ca, în amenajarea camerei, să fie implicat și copilul (în cazul în care vârsta îi permite). E bine să se țină cont și de parerile și dorințele lui și să i se permită să aibă în cameră câteva obiecte preferate alese de el. În acest mod, copilul se simte validat, simte că este tratat ca egal, că se ține seama de părerea lui și acest lucru duce la creșterea încrederii în sine. Iar faptul că va avea câteva lucruri alese de el în cameră îi va spori confortul și plăcerea de a petrece timp acolo.

De reținut

"În concluzie, zona patului să fie cât mai liberă, mobilierul să fie cât mai puțin pe verticală, iar camera să fie simplă. Mai bine mai puține obiecte și spațiu liber ca energia să circule decât multe jucării, cărți, haine sau mobilă care nu fac decât să încarce inutil și să perturbe energia. 

Dar, dincolo de aceste secrete, foarte importantă este energia casei și cea a camerei. Energia este diferită pentru fiecare casă și, dacă reușim să aducem în camera copilului energia benefică specifică copiilor, să îi respectăm direcțiile personale favorabile și să le evităm pe cele nefavorabile și să decorăm în culori benefice lui (fiecare are culori benefice), acestea vor face diferența major în favoarea lui.
Îți sugerez să afli mai multe despre Feng Shui tradițional și cum te poate ajuta această artă în viața de zi cu zi de la Ioana Moga, expert Feng Shui, www.proballance.ro
O evaluare a energiilor casei îți poate spune ce energii ai în casă, ce energie îl influențează pe copil, după care poți merge mai departe și poți amenaja camera sau toată casa după principii Feng Shui."

Psiholog Oana Puican are următoarele recomandări pentru părinți:

- folosiți, pe cât posibil, materiale cât mai naturale. De asemenea, produsele de igienă pentru cameră este bine să fie lipsite de toxicitate pentru a reduce riscul îmbolnăvirii copilului

- permiteți copilului să-și manifeste personalitatea și creativitatea în cameră, dați-i voie să lipească prin cameră desene, poze, afișe etc. (evident, dacă acest lucru nu înseamnă deteriorarea camerei)

- petreceți timp cu copilul în "cuibușorul" lui, ascultați-l, discutați, jucați-vă împreună, desenați, râdeți, glumiți. Până la urmă, timpul petrecut de dumneavoastră cu cel mic în camera lui este mai prețios decât cel mai scump și la modă mobilier.

 

Surse: www.americandesignclubshop.com; https://housewifehowtos.com; www.onecrazyhouse.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semne clare că ai o casă Feng Shui
  Semne clare că ai o casă Feng Shui

  Spațiul în care trăim este foarte important, acasă fiind locul unde ne odihnim, ne relaxăm și în care petrecem timp cu familia și prietenii. De aceea, acest loc trebuie să...

  Elefant Feng-Shui: unde să îl pui în casă ca să îți aducă noroc, prosperitate și succes
  Elefant Feng-Shui: unde să îl pui în casă ca să îți aducă noroc, prosperitate și succes

  În ultimii ani, știința Feng-Shui a devenit tot mai populară și în țara noastră. Cu ajutorul ei, te poți folosi de diferite simboluri pentru a-ți aranja locuința astfel...

  Cum poți transforma camera copilului tău într-o cameră de poveste
  Cum poți transforma camera copilului tău într-o cameră de poveste

  Atunci când este mic, copilul tău are nevoie de foarte multă atenție pentru a putea descoperi fiecare părticică din lumea ce îl înconjoară, dar și pentru a prinde...

  Cum amenajăm dormitorul bebelușului fără să facem gaură în bugetul familiei
  Cum amenajăm dormitorul bebelușului fără să facem gaură în bugetul familiei

  Te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului tău? Cu siguranță ești în căutarea celor mai practice idei pentru amenajarea camerei în care își va petrece o...

  Ultimele tendinţe - Cum să decorezi camera copilului tău?
  Ultimele tendinţe - Cum să decorezi camera copilului tău?

  În prezent, suntem asaltaţi de tot felul de informaţii despre ultimele tendinţe în materie de design interior. Însă, cum putem aplica aceste tendinţe la camera...

  8 trucuri prin care amenajezi o cameră sigură și confortabilă pentru cel mic
  8 trucuri prin care amenajezi o cameră sigură și confortabilă pentru cel mic

  Când pui la cale amenajarea camerei copilului, prioritatea ta trebuie să fie siguranța. Practic, pe lângă alegerea mobilierului și a obiectelor decorative cu aspect deosebit,...

  Verișoara mea nu îi dă propria cameră fiicei sale, pentru că este biroul ei. Eu cred că e o egoistă
  Verișoara mea nu îi dă propria cameră fiicei sale, pentru că este biroul ei. Eu cred că e o egoistă

  O mamă este criticată de familie pentru că refuză să îi facă fiicei sale propria cameră, fiindcă folosește acea încăpere pentru a face conținut pentru Instagram....

  © 2023 Qbebe