Cum să creezi o grădină magică în miniatură acasă

Cum să creezi o grădină magică în miniatură acasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă îți dorești să ai o grădină la tine acasă, optează pentru un terariu. Acesta nu este altceva decât o „grădină” în miniatură, ce se va dezvolta într-un recipient din sticlă sau din plastic. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea ce pași ar trebui să urmezi pentru a-ți crea un terariu homemade, astfel încât să te poți bucura de o activitate creativă și relaxantă precum grădinăritul. În plus, o „grădină" în miniatură poate spori frumusețea casei tale și te va face să te simți mai aproape de natură.

Alege un recipient potrivit pentru grădina ta în miniatură

Pentru ca plantele pe care le vei pune în „grădinița" ta să se poată dezvolta așa cum trebuie, este necesar să le pui într-un recipient care să le permită rădăcinilor să se extindă cât au nevoie. Practic, recipientul va trebui să fie suficient de adânc.
Prima condiție este ca acesta să fie confecționat din sticlă sau de plastic, în rest poate fi oricare dintre următoarele variante:
• recipiente de sticlă ce se folosesc în laboratorul de chimie
• un acvariu
• un bol mare de sticlă
• o vază
• un ceainic
• pahare de vin
• sticle
• un castron acoperit
• foste lampadare
• cutii Wardiene (acestea au fost inventate în secolul al XIX-lea de către Dr. Nathaniel Bagshaw Ward, fiind o variantă timpurie a unui terariu)
Nu uita: Curăță cât mai bine recipientul în care îți vei adăposti grădina în miniatură, mai ales dacă acesta a mai fost folosit!

Selectează plantele pe care ți le dorești pentru „grădină”

Specialiștii spun că aproape orice fel de plante s-ar preta pentru un terariu. Esențial este să ai grijă să combini unele cu caracteristici similare, ce nu se vor incomoda una pe cealaltă pe parcursul dezvoltării.
Să vedem câteva exemple de plante ideale pentru a-ți crea o grădină în miniatură:
• Begonie Regală (varietatea cu frunze mai mici)
• Araucaria (de dimensiune mică; acesta este o plantă similară unui cactus, dar și unui conifer, cu frunze vesnic verzi, având o forma triunghiulara. Este originară din regiunile andine din Chile și Argentina)
• Acorus (obligeană sau „trestie mirositoare")
• Calathea (cunoscută și sub numele de „planta-păun", este originară din America de Sud și se distinge prin faptul că frunzele sale sunt desenate în diverse feluri, având și culori diferite, de la verde, până la galben și argintiu)
• Ferigi pitice
• Maranta (este o plantă similară cu Calathea, numai că se dezvoltă în tufe mai mici)
• Violete
• Specii pitice de ficus
• Iederă cu frunze mici
• Selaginella (este o planta de talie mica, asemanatoare muschiului de pe scoarta copacilor)
• Fittonia (Este o plantă ce provine din America de Sud și se distinge prin frunzele sale, care au nervuri colorate în alb, roz și crem, conferindu-i plantei un aspect de „piele de șarpe")
• Episcia (Este originară din pădurile tropicale din America Latină. Are frunze ovale cu nervuri colorate, albe sau verde deschis și face niște flori de culoare roșie, ce seamănă cu un clopoțel și sunt galbene la mijloc)
• Diferiți cactuși etc.

Plante potrivite pentru o gradina in miniatura

Citește și: Plantele de apartament, afla cat de periculoase sunt pentru copii

„Recuzita” necesara pentru a-ti face o gradina in miniaturaIa-ți la îndemână „recuzita” necesară

Pentru a-ți face un terariu „ca la carte", vei avea nevoie de următoarele materiale:
Pământ- Ar trebui să achiziționezi pământ nu foarte dens, cu un grad ridicat de umiditate, care să conțină și puțin mușchi sau turbă
Pietricele sau pietriș- Ambele variante pot asigura un drenaj bun dacă sunt așezate în partea inferioară a recipientului în care se va dezvolta „grădina". În plus, îi vor conferi acesteia un aspect foarte agreabil.
Cărbune activ- Mai ales dacă nu beneficiezi de un recipient dotat cu găuri pentru drenaj va fi nevoie să faci rost de cărbune, astfel încât să poți așeza un strat subțire în partea inferioară a acestuia.
Un strat de mușchi- Dacă îl vei pune în partea inferioară a recipientului, acesta va avea rolul unui „burete", capabil să absoarbă excesul de apă.
Ustensile de grădinărit, mănuși, o stropitoare
Diverse decorațiuni- Poți alege orice fel de decorații pentru a-ți înfrumuseța grădina în miniatură. De pildă, optează pentru pietre, scoici, conuri, mici statuete, gnomi în miniatură etc..

Începe să-ți plantezi „grădina”

După ce vei face rost de „recuzita"menționată anterioară, vine timpul să treci la plantarea propriu-zisă a „grădinii" tale.
Vei proceda în felul următor:
Curăță bine recipientul în care va sta „grădina"- Mai ales dacă a fost folosit, este nevoie să-l speli bine, cu apă și săpun.
Pregătește „baza" ce va facilita drenarea „grădinii"- Vei amesteca pietriș și pietricele cu o mână de cărbune activ. Presară amestecul obținut până vei forma un strat subțire (cam de 2,5 cm lățime), ce va fi plasat în partea inferioară a recipientului tău.
Pregătește și un strat de mușchi- Acesta va menține umiditatea, dar va absorbi și un eventual exces de apă, păstrând cărbunele intact.
Adaugă stratul de pământ- Grosimea acestuia depinde de cât de mare este recipientul, dar și de dimensiunea plantelor ce vor fi incluse în „grădină". În general, grosimea medie a stratului de sol ar trebui să fie între 5 și 8 cm. Vei presa ușor pământul, astfel încât să elimini golurile de aer și să poți pune plantele. Pentru ele vei face niște găuri în acest strat de pământ.
Începe să plantezi- Scoate plantele din vasele în care au stat, îndepărtează excesul de pământ de pe rădăcini și le vei introduce în găurile făcute în prealabil. Pentru fiecare plantă, nu uita să strângi câte puțin pământ în jurul ei.
Udă puțin plantele
„Grădina" ta în miniatură de acasă ar trebui să beneficieze de o atenție mai specială în cazul în care recipientul ce o adăpostește nu are găuri speciale, destinate drenajului. De aceea, ar trebui să respecți și aceste indicații:
Pregătește un strat de pietriș (cu lățimea de 2,5- 7,5 cm), pe care să-l așezi în partea inferioară a recipientului.
Adaugă un strat de cărbune activ (cu grosimea de aprox.1, 5 cm), ce va acționa ca un fel de „filtru" și va purifica apa și aerul, pe măsură ce materialul organic se descompune.
Formează și un strat subțire de mușchi, deasupra stratului de cărbune, împiedicând pământul să se amestece cu pietrișul și cu cărbunele.
• În fine, adaugă peste straturile anterioare și un strat de sol (preferabil, acesta va fi amestecat si cu puțin nisip folosit în construcții). Nu uita ca solul să fie gata umezit când îl „montezi" în recipient.

Înfrumusețează-ți „grădina” cu ajutorul unor decorațiuni

Dacă ai suficient spațiu, poți să-ți modelezi chiar tu, din pământ, mici „văi" și „dealuri".
De asemenea, „grădina" în miniatură va avea un aspect mai vesel dacă va fi animată de tot felul de figurine de piatră, jucării, mărgele de sticlă, obiecte din metal, bețișoare, conuri, scoici sau niște pietre cu forme inedite etc..

Citește și: 12 Jocuri de gradinarit pentru tine si copilul tau

Cum îți vei putea menține „grădina” în cele mai bune condiții

Odată ce „grădina" ta magică este gata, nu mai rămâne decât să o îngrijești așa cum se cuvine, astfel încât să te bucure pentru cât mai mult timp.
Pentru ca ea să se mențină frumoasă, ar trebui să te ocupi de:
Udarea plantelor- Dacă ai o „grădină" deschisă, udă-ți plantele ocazional. Ideal este să le uzi cam o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de tipul lor (cactușii de pildă pot fi udați doar o dată pe lună).
Sănătatea plantelor- De îndată ce observi observi urme de mucegai sau plante „bolnave", îndepărtează-le din „grădină". Nu uita și să îndepărtezi florile sau frunzele uscate.
Aerisirea „grădinii"- Mai ales dacă aceasta nu este într-un spațiu deschis, nu uita să o scoți la aer. În plus, dacă observi fenomenul de condens, lasă recipientul ce adăpostește „grădina" în aer liber.
Ținerea „grădinii" într-un loc luminos- Nu o ține însă direct în bătaia soarelui.
Fertilizarea plantelor, dar fără a exagera- Nu este indicat să-ți fertilizezi plantele regulat întrucât acestea se pot dezvolta în exces, fapt care nu va fi benefic pentru „grădina" ta.

Voi ați avut până acum o „grădină” magică în miniatură, pe care v-ați creat-o acasă?

Surse:
www.aztekium.ro; www.gradinamea.ro;www.horticultorul.ro;www.brightside.me; www.diynetwork.com; www.inhabitat.com

Articolul urmator
Fiul meu de 10 ani și-a invitat toată clasa la o petrecere acasă, dar a uitat să îmi spună
Fiul meu de 10 ani și-a invitat toată clasa la o petrecere acasă, dar a uitat să îmi spună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pe 3 și 4 iulie, Grădina cu Artiști se întoarce în Parcul Grădina Icoanei
  Pe 3 și 4 iulie, Grădina cu Artiști se întoarce în Parcul Grădina Icoanei

  La început de iulie, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, care anul acesta aniversează 10 ani, Grădina cu Artiști, se întoarce în spațiul său de...

  Cum o copiază prințesa Charlotte pe mama ei. Kate Middleton în miniatură!
  Cum o copiază prințesa Charlotte pe mama ei. Kate Middleton în miniatură!

  Așa mamă, așa fiică! Dacă nu ți-ai luat încă porția de drăgălășenie pe ziua de azi, acest clip în care prințesa Charlotte o copiază pe mama ei, Kate Middleton,...

  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!
  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!

  Este caniculă! Iar când temperaturile depășesc 30 de grade cu toții căutăm metode să ne răcorim. Iar furtunul din grădină poate să pară ideal pentru a elimina disconfortul...

  Teatru pentru copii, ateliere și târg pe 7 și 8 august la Grădina cu Artiști
  Teatru pentru copii, ateliere și târg pe 7 și 8 august la Grădina cu Artiști

  Pe 7 și 8 august, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, care anul acesta aniversează 10 ani, Grădina cu Artiști, revine în Parcul Grădina Icoanei din București cu un...

  Fraza magică și simplă care oprește copiii când se bat
  Fraza magică și simplă care oprește copiii când se bat

  Într-o familie cu mai mulți copii, pot apărea oricând certurile între frați, în special în această perioada, când stăm mai mult în casă și...

  Concert, teatru pentru copii, ateliere și târg pe 11 și 12 septembrie la Grădina cu Artiști
  Concert, teatru pentru copii, ateliere și târg pe 11 și 12 septembrie la Grădina cu Artiști

  Ultima ediție a Grădinii cu Artiști de anul acesta, în Parcul Grădina Icoanei din București

  Apel deschis pentru artiștii pasionați de reciclare, la Grădina cu Artiști, ediția cu numărul 35
  Apel deschis pentru artiștii pasionați de reciclare, la Grădina cu Artiști, ediția cu numărul 35

  Pe 1 august se dă startul concursului Viață în plastic – reciclează și transformă în artă, organizat de echipa mini-festivalului urban Grădina cu Artiști, ce...

  Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști
  Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști

  În weekendul 11-12 iunie, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, se întoarce în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul...

  © 2023 Qbebe