Fotografii uimitoare, care îți vor dovedi că habar nu ai cum se cultivă anumite alimente

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ne întâlnim zi de zi cu tot felul de alimente, dar puțini dintre noi știu din ce provin  acestea, cum se dezvoltă înainte de a fi în forma pe care o consumăm. De aceea, în articolul de mai jos, veți avea la dispoziție niște fotografii uimitoare, menite să arate cum se cultivă unele dintre cele mai populare legume, fructe, semințe sau condimente.

Fotografii menite să ne uimească, arătându-ne modul în care se cultivă anumite legume

Anghinarea
Este o plantă de origine mediteraneană, care este cultivă pentru floarea sa, ce este cărnoasă, are aromă plăcută, putând fi utilizat atât în gastronomie, cât și în scop terapeutic (pentru ameliorarea unor afecțiuni precum calculii biliar, niveluri ridicate ale colesterolului, greață etc.)

Floare de anghinare

Anghinarea se va dezvolta bine în soluri care nu sunt nici prea uscate, dar nici prea umede. Recoltarea ei se face vara, în lunile iunie-iulie.

Cultura de anghinare

Feniculul
Ceea ce îl face atât de special este faptul că poate fi consumat în întregime (bulbul, tulpina, frunzele și semințele) și că are o aromă dulce.

Bulbi de fenicul, cu frunze

Feniculul este orginar din zona Mediteranei și este folosit atât în bucătărie, cât și în scop terapeutic (pentru probleme digestive, dar și pentru stimularea lactației sau infecții ale tractului respirator).
Se recomandă ca plantarea feniculului să se facă în luna mai, pe rânduri. Distanța dintre rândurile cu fenicul ar trebui să fie de 60-90 cm.
Recoltarea bulbilor de fenicul se va face la aproximativ 100 zile de la plantare/răsărire în grădină sau în câmp.

Fenicul pe plantatie

Varza de Bruxelles
Nu este nevoie să fie coaptă înainte de a fi consumată și este bogată în tot felul de vitamine și minerale (cum ar fi vitamina K, calciu, potasiu etc.).
Verzele de Bruxelles se dezvoltă din mugurii unei plante din familia verzei. Acești muguri se formează pe tulpina plantei, lângă zona în care frunzele sunt prinse de aceasta. Pentru a ne bucura de calitățile nutritive ale acestei legume, este necesar să alegem verze cu frunze compacte, care să aibă o consistență fermă.

Varza de Bruxelles, gata sa fie culeasa
Cultura de varza de Bruxelles
   

Cum se cultivă diverse fructe- Să le vedem prin intermediul unor fotografii uimitoare

Ananasul
Unul dintre cele mai îndrăgite fructe exotice se cultivă mai ales în Brazilia, Costa Rica, Filipine și în vestul Africii.
Ananasul nu are nevoie de multă apă, în condițiile în care frunzele tufei în care se dezvoltă pot capta foarte bine apa, astfel încât aceasta nu se va pierde ușor prin evaporare.

Tufis de ananas

Floarea de ananas poate fi observată și în fotografia uimitoare de mai jos. Floarea are o formă și o culoare deosebită, iar din ea se va forma deliciosul fruct.

Floare de ananas

Ananasul preferă solurile acide și cât mai multă căldură.

Citește și: Dieta pe bază de ananas

Avocado
Unul dintre cele mai nutritive alimente (s-a estimat că este bogat în peste 20 de vitamine și minerale, plus fibre, proteine de calitate și grăsimi sănătoase) crește într-un copac, a cărui înălțime variază între 6 și 20 de m.

Arbore de avocado

În natură, avocado crește în special în America Latină (din Mexic și până în Brazilia), dar poate fi cultivat și în zona subtropicală.
Fructul pe care-l cunoaștem are dimensiuni, forme (avocado pot fi rotunde sau cu o formă ca de pară) și mărimi variabile și se va maturiza în copac, așa cum se vede și în fotografia de mai jos.

Avocado in copac

Fructele se formează într-un interval cuprins între 4 și 6 ani.

Fructul-pasiunii
Este originar din America de Sud (Brazilia, Paraguay și nordul Argentinei), dar este cultivat în prezent și în țări din Africa, Asia de Sud- Est, Hawaii, Australia, Israel sau chiar SUA.

Fructul-pasiunii in copac

Fructul rezultă dintr-un fel de viță, iar floarea sa este cunoscută pentru formă și colorit.
Fructul-pasiunii are numeroase varietăți și este bogat în nutrienți valoroși (precum vitamina C, vitamina B, fier, fosfor etc.).

Fructul-pasiunii copt

Kiwi
Acest fruct pe care-l apreciem mai ales pentru conținutul de vitamina C și de antioxidanți, crește în arbuști. Deși este originar din China, el s-a răspândit treptat în Noua Zeelandă, Australia, ajungând ulterior până în SUA (în special în California).

Kiwi in arbustul in care cresc

Arborii de kiwi preferă solurile fertile, iar plantațiile cu arbuști sunt oarecum similare celei de viță-de-vie.
Pentru a se dezvolta bine, rândurile cu arbuști au nevoie de spațiu între ele, întrucât vițele sunt viguroase.

Kiwi in arbust

Citește și: Fructe exotice și pline de beneficii pentru copii

Merișoarele
Sunt renumite mai ales pentru capacitatea lor de a ne scăpa de infecțiile din zona tractului urinar. Aceste fructe se dezvoltă dintr-o plantă veșnic verde, ce crește sub forma unor tufe, mai ales în America de Nord.

Tufa de merisoare

Plantele din care vor rezulta merișoarele vor trebui plantate toamna sau primăvara. Pentru a beneficia de cele mai bune condiții, ele vor avea nevoie de multă apă.
Merișoarele ar trebui recoltate manual, înainte să dea înghețul. Poți să știi că ele sunt coapte bine când semințele din interiorul fructului sunt maro.

Cum sunt selectate merisoarele

Rodia
Rodia crește într-un copac și este originară în Orientul Mijlociu. De asemenea, ea este considerată un super-aliment, în condițiile în care conține numeroși nutrienți valoroși și nu conține colesterol.

Rodie in copac

Arborii în care se dezvoltă rodia au început să fie cultivați și în SUA și preferă solurile uscate.

Floare din arborele in care va creste rodia

Arborii pot trăi mai mult de 200 de ani.

Cultivarea diferitelor nuci și semințe se poate face în moduri la care nu ne-am fi gândit niciodată- Iată fotografii uimitoare cu acestea

Alunele de pământ
Cunoscute și sub denumirea de arahide, acestea se cultivă pe suprafețe extinse mai ales în China, India Africa, S.U.A., Mexic, Caucazul de Nord, Spania, Franta, Italia. În fotografia de mai jos vei vedea cum arată o plantație de arahide.

Plantatie de alune de pamant

Pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem, semințele lor vor trebui cultivate în sol umed și argilos. Ele vor începe să germineze când temperatura din sol este de 12 grade Celsius.
Alunele de pământ se vor recolta în momentul în care partea aeriană începe să se usuce, iar interiorul păstăii devine maro închis.

Barbat ce tine in mana arahide

Caju
Deși este considerat că face parte din familia nucilor, specialiștii spun că de fapt reprezintă o sămânță. Caju (originar din Brazilia) este fascinant datorită modului în care apare. Așa cum veți putea observa și în fotografia uimitoare de mai jos, caju este un aliment ce rezultă dintr-un fruct ce crește într-un copac.

Fructul din care se va dezvolta caju

Înainte să fie uscat, caju crud este otrăvitor datorită cojii sale verzi, ce devine ulterior roșiatică.

Cum arata caju cand nu este uscat

Caju este un aliment nutritiv, ce este bogat în grăsimi sănătoase (similare celor din uleiul de măsline) și antioxidanți.

Migdalele
Un aliment nutritiv și îndrăgit totodată, migdalele se dezvoltă în fructele arborelui numit migdal, ce este originar din Asia Mica, Iran, Siria si Africa de nord. Trepta, s-a extins și în zona Mării Negre.
Migdalul nu este un arbore pretențios, acceptă solurile uscate și sărace în nutrienți și face niște flori uimitoare, parfumate, ce pot fi admirate mai ales în luna aprilie.

Flori ale migdalului

Fructul este similar unei piersici și când, este copt, coaja sa se crapă și lasă la vedere sâmburele. Sâmburii sunt cei care vor fi uscați, sparți și din ei vor rezulta migdalele.

 Fruct din care se extrag samburii de migdale

Unele dintre cele mai cunoscute condimente se cultivă în moduri inedite- Exemple de fotografii fascinante

Cacao
Înainte să ne gândim la prețioasele boabe de cacao, trebuie să știm de existența arborilor de cacao. Aceștia se cultivă în special în preajma pădurilor tropicale din America Latină. Principala lor caracteristică este că frunzele, fructele și florile apar simultan.
Fotografia uimitoare de mai jos ne arată care este aspectul fructului arborelui de cacao. Acesta are culori variate, conține zeci de boabe care sunt învelite într-o pastă albă. Se vor recolta numai fructele mature, ce vor fi puse la fermentat și apoi la uscat.

Fruct al arborelui din cacao

Abia după aceea se vor culege și boabele de cacao, a căror coajă conține cafeină. Boabele se vor decoji în urma prelucrării tehnologice, iar din ele se poate obține, alături de pudră, și untul de cacao.

Boabe de cacao puse la uscat

Citește și: Carob vs. Cacao: care este mai buna pentru copil?

Ghimbirul
Pentru a cunoaște mai bine acest condiment valoros, este necesar să privim fotografia de mai jos. Din ea vom vedea că, de fapt, ghimbirul este un fel de tulpină, ce face parte dintr-o plantă care poate produce până la 2-5 tulpini.

Tulpini din care va aparea ghimbirul

Ghimbirul este recoltat manual, din fiecare plantă și apoi va fi spălat și pus la uscat.
Ghimbirul iubește climatul cald, de aceea este cultivat în China, India, Australia sau Jamaica.

Floare de ghimbir

Scorțișoara
Unul dintre cele mai populare condimente, scorțișoara este de fapt scoarța unor arbuști cu frunze veșnic verzi, din familia laurului.
Arbuștii de scorțișoară sunt originari în Sri Lanka, coasta Malabar (India) și Myanmar, dar se cultivă și în America de Sud sau în America Centrală.

Arbore de scortisoara

Coaja de pe arbuști este scoasă înainte de sezonul ploios, apoi este răsucită, manual, formând batoanele pe care le știm. Acestea sunt lăsate la uscat pentru 4-5 zile, după care fiecare baton este strâns bine și este lăsat să se usuce și la soare.

Batoane de scortisoara

Șofranul
Nu este greu de recunoscut datorită florii similare unei brândușe. Este cultivat cu precădere în Spania, Franța, Italia, dar și în anumite zone din Asia (precum Iran sau regiunea Kashmir, din India), preferând solurile argiloase.

Flori de sofran

Condimentul cu aromă deosebită reprezintă de fapt stigmatul (partea florii pe care se află polenul) florilor de șofran. Stigmatele sunt culese manual și sunt puse la uscat în cuptor sau chiar la soare.

Floare de sofran

Vanilia
Gustul de vanilie este inconfundabil și îl întâlnim foarte des.
Până să ajungem însă la condiment, trebuie să știm că vanilia se naște de fapt dintr-o specie de plantă similară orhideelor, numită „Vanilla planifolia". Aceaasta poate fi văzută în fotografia de mai jos.

Flori de vanilie

Înainte ca planta să înflorească, ea va face niște păstăi, care vor trebui culese necoapte și lăsate să se usuce până când vor deveni maro închis. Ele sunt păstăile din vanilie, atât de apreciate pentru aroma lor puternică.

Pastai de vanilie puse la uscat

Voi ați mai văzut până acum asemenea fotografii uimitoare, menite să ne arate cât de inedit se cultivă unele dintre cele mai cunoscute alimente?

Surse:
www.gazetadeagricultura.info, www.tropicalpermaculture.com, www.growveg.co.za, www.healthline.com, www.biaplant.ro, www.centrulnatura.ro, www.britannica.com,www.spiceadvice.com, www.theprobar.com, www.precisionnutrition.com,www.thatsitfruit.com, www.youbeauty.com, www.csid.ro, www.cranberrycreations.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tripleții care au cucerit internetul: fotografiile care îți vor face ziua mai frumoasă
  Tripleții care au cucerit internetul: fotografiile care îți vor face ziua mai frumoasă

  Dacă în trecut, frecvența sarcinilor multiple era de 1 la 8.000, acest lucru pare să se fi schimbat în ultimele două decenii. Metodele de reproducere asistată au contribuit...

  Parentingul în artă: cele mai faimoase picturi cu mame și copii care îți vor tăia respirația
  Parentingul în artă: cele mai faimoase picturi cu mame și copii care îți vor tăia respirația

  Relația părinte-copil, cu precădere cea dintre mamă și copil, a fost sursă de inspirație pentru marii pictori ai lumii. Fie că este vorba despre cei din epoca Renașterii sau din...

  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

  Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

  3 strategii care îți vor face soțul să spele vasele în fiecare seară
  3 strategii care îți vor face soțul să spele vasele în fiecare seară

  Da, da, știu: femeile idealiste de peste tot vor spune că trebuie doar să îi rugăm frumos. Dar, să fim serioase, dragi mămici, cu frumosul nu mai merge din primul an de...

  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

  Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

  De ce și cum ni se schimbă dieta toamna: 9 alimente și condimente care fac tranziția spre iarnă mai ușoară
  De ce și cum ni se schimbă dieta toamna: 9 alimente și condimente care fac tranziția spre iarnă mai ușoară

  Scorțișoara ajută la a crea o stare de spirit bună, ceea ce combate astenia de toamnă, esența de portocală energizează și ajută la creșterea productivității, fulgii de ovăz...

  Cum să folosești culoarea turcoaz în amenajarea casei tale: 30 de idei care te vor inspira
  Cum să folosești culoarea turcoaz în amenajarea casei tale: 30 de idei care te vor inspira

  Culoarea albastră turcoaz este o alegere modernă, proaspătă, interesantă și atractivă în mod universal. Numeroasele sale nuanțe și tonuri se combină pentru a picta o lume de...

  © 2023 Qbebe