Carob vs. Cacao: care este mai buna pentru copil?

Carob vs. Cacao: care este mai buna pentru copil?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Carobul si cacao constituie doua ingrediente la care multi parinti apeleaza pentru un plus de savoare si culoare al preparatelor destinate celor mici. Desi ca aspect cele doua sunt relativ asemanatoare, exista o multitudine de diferente din punct de vedere nutritional pe care le puteti afla in continuare alaturi de cateva sfaturi legate de consum.

Atat carobul, cat si cacao fac parte dintr-o gospodarie atenta la sanatate, insa exista o serie de diferente intre ele. O lingurita din fiecare ofera aproximativ 25 calorii (aproape 3% din DZR cand este vorba de o dieta standard de 2000 calorii); ambele confera fibre alimentare, un tip de carbohidrati care pot preveni hemoroizii, constipatia, cresterea colesterolului si a glicemiei. Insa carobul contine 5 g de carbohidrati intr-o lingurita, in timp ce cacao doar 2 g. O alta deosebire din punct de vedere nutritional este ca pudra de carob contine si zaharuri sub forma naturala (de aici si gustul sau placut).
 
Doamna Ioana Popa, nutritionist-dietetician si doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro: "Carobul, numit si pudra de roscove, si cacaoa sunt alimente de origine vegetala, utilizate inmedic alimentatie sub forma de pudra. Desi au gust si valoare energetica (~220 kcal/100g) asemanatoare, continutul in principii nutritive este diferit. Din acest considerent, efectele pe care carobul si cacaua le au asupra organismului sunt diferite.
 
Atat pudra de roscove cat si pudra de cacao contin o cantitate foarte scazuta de colesterol si sodiu, insa cacaua aduce un aport semnificativ de grasimi saturate. Carobul este o sursa buna de calciu, riboflavina (vitamina B2) , potasiu, cupru si mangan. Pudra de cacao este o sursa buna de proteine, potasiu si zinc. Ambele sunt bogate in fibre. "

Despre carob

Pudra de carob sau de roscove provine din arborele cu acelasi nume (Ceratonia siliqua) ce creste in zona mediteraneana folosit drept hrana de peste 5000 de ani; inca detine un rol important in cultura evreiasca. Cuvantul carat provine de fapt de la denumirea araba a semintelor de carob (din cauza uniformitatii in greutate). Aceasta planta are niste pastai maronii-rosiatice ce sunt prajite si transformate in pudra; este deseori prezentata drept carobinlocuitor al pudrei de cacao. Desi are un aspect asemanator acesteia, carobul dispune de un gust mai usor, mai dulce si ofera un profil nutritional diferit semnificativ. 2 lingurite de pudra de carob contin 4,8 g de fibre (in special pectina, o fibra solubila), o cantitate semnificativa in raport cu recomandarea Institutului de Medicina de 25-38 g pe zi. De asemenea, mai contine 0,4 mg de fier si 69 mg de cupru. O portie de carob contine insa doar 6 mg de magneziu si 9 mg de fosfor.

Iata ce beneficii poate conferi carobul in baza proprietatilor nutritive: imbunatateste digestia, scade colesterolul (un studiu din 2002 din cadrul Universitatii Potsdam a constatat faptul ca fibrele din carob pot reduce nivelele de colesterol LDL in decurs de 6 saptamani), actioneaza ca antioxidant, poate fi folosit pentru tratarea diareei sau chiar drept agent de ingrosare pentru copiii cu reflux gastrointestinal.

Carobul are o cantitate redusa de sodiu si nu contine cofeina (insa unele produse au urme de teobromina), dar nici flavonoizii din cacao, in schimb beneficiaza de vitamina E, acid galic si potasiu si micronutrientii mangan, crom si nichel si poate fi util bolnavilor de plamani. Trebuie mentionat si faptul ca reprezinta o sursa de proteine (8%; domnul doctor Calin Marginean - autor al mai multor studii de nutritie, il desemneaza drept proteina completa), dar si de vitamine A (la fel ca sfecla rosie) si complexul de vitamine B (vitamina B1 la fel de mult ca si capsunile, niacina la fel ca lintea, vitamina B2) fiind mult mai alcalinzant cu organismul. Nu in ultimul rand, carobul contine calciu (348 mg). In comparatie cu cacao, are de 17 ori mai putine grasimi si este de 3 ori mai bogat in calciu.

Doamna Maria Varga, nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Pudra de roscove (sau carobul) seamana la aspect si gust cu cacaoa. Este folosita ca aliment de baza din cele mai vechi medictimpuri datorita multitudinii de substante nutritive prezente si datorita costului redus de productie. Pudra de roscove este o importanta sursa de calciu si contine antioxidanti, fier, magneziu, sodiu, pectine. Este un aliment alcalin, care introduce bazicitate in organism (bacteriile si virusii se dezvolta doar in mediul acid). Carobului nu-i trebuie adaugati indulcitori pentru a-i da gust bun. Are zaharuri proprii, similare celor din fructe. Nu contine gluten sau lactoza. Are indicele glicemic foarte mic - 15%. Carobul poate fi consumat in siguranta de persoanele cu astm, boli alergice sau autoimune si cancer. Carobul inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene. In plus, contine acid galic, care actioneaza ca si analgezic, antialergic, antibacterian si antiviral. Creste toleranta gastrica si pentru alte alimente, ajuta digestia, se opune diareei si balonarii."

Doamna Ioana Popa, nutritionist-dietetician si doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro:

"Avand un continut de 49% zaharuri naturale pudra de roscove are un gust dulce. Zaharul rafinat nu este recomandat a fi introdus in alimentatia copilului inaintea implinirii varstei de un an, astfel prin adaosul de pudra de roscove in preparatele pentru copii putem obtine un aliment dulce fara zahar. Desi nu exista inca dovezi suficiente, carobul pare sa aiba efect in ameliorarea simptomelor in cazul varsaturilor, diareei, tusei si senzatiei de greata la bebelusi. Pudra de roscove, asemenea celei de cacao, este o pudra solubila si poate fi utilizata in prepararea bauturilor, prajiturilor, budincilor si biscutilor pentru copii."

Despre cacao

Cacao provine din arborele Theobroma (in traducere inseamna hrana zeilor) care creste in regiuni toride si ploioase si poate fi cules in tot timpul anului (este vorba de semintele ce inconjoara pulpa care sunt uscate la soare - pulpa si boabele fermenteaza si cea din urma se desprinde, iar aroma devine patrunzatoare; dupa aceea sunt transportate la fabrica unde sunt uscate suplimentar). Sunt necesare intre 300-600 boabe de cacao pentru a crea 1 kg de ciocolata, produsul finit cel mai des fabricat din acesta; in procesul de productie pot fi incluse si diverse adaosuri pentru indulcire deoarece in mod natural are un gust amar (de obicei este vorba de unt de cacao-grasime comestibila folosita in productia de ciocolata alba si ciocolata cu lapte, dar si in produsele cosmetice) care din pacate distrug pana la 90% din antioxidanti. De multe ori raman in produsulcacao final si multe alte reziduuri printre care chiar si fecale de animale. Pudra de cacao contine mai putine fibre, respectiv 3,6 g in 2 lingurite, insa ofera 1,5 mg de fier (9% si 19% din DZR pentru femei si barbati), dar si cupru (409 mg; putin sub jumatate din DZR). Ambele minerale contribuie la functionarea globulelor rosii, asigurandu-va suficiente globule rosii  pentru a transporta oxigen; cel din urma intareste in plus oasele si sustine un tesut conjuctiv sanatos, in timp ce fierul ajuta la producerea energiei. Cacao mai are in compozitie si magneziu, fosfor (685 mg- medicul Calin Marginan sustine ca acest nivel ridicat impiedica asimilarea corespunzatoare a calciului) si sulf; mentin sanatatea oaselor deoarece constituie o parte din tesutul mineral osos. Fosforul (79 mg sau 11% din DZR) ajuta si la crearea de ADN, in timp ce magneziul la activarea enzimelor (54 mg de magneziu intr-o portie sau 13% din DZR pentru femei si 17% din DZR pentru barbati). In urma studiilor s-a demonstrat ca se gasesc in compozitia sa si flavonoide in procent variabil in functie de procesare-benefice pentru sanatatea cardiovasculara, contribuie la continutul antioxidant al acestuia, conducand la un scor ORAC de 95500 per 100 g. Nu in ultimul rand, cacao contine acizi grasi esentiali si aproximativ 230 mg de cofeina si 2057 mg de teobromina in 100 g (are un efect similar cofeinei, dar mai moderat; este vasodilatatoare, diuretica si stimulant cardiac determinand creierul sa produca neurotransmitatorul anandamida - senzatia euforica ce apare cand mancam ciocolata). Specialistii recomanda din acest motiv limitarea aportului de cacao deoarece pot aparea efecte adverse cum sunt dureri de cap si irascibilitate (apare un tip de dependenta).

Exista insa si beneficii ale pudrei de cacao in baza proprietatilor nutritionale: creste colesterolul bun, scade tensiunea, creste sensibilitatea la insulina si scade rezistenta la aceasta, amelioreaza depresia, imbunatateste sanatatea cardiaca. Retineti insa ca aceste beneficii se obtin prin consum regulat si moderat (nu in cantitati mici, aleatoriu).

Doamna Maria Varga, nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro:

medic"Cacaoa este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti din lume, contine fier, crom, magneziu, zinc, cupru, mangan, triptofan, serotonina, foarte multe fibre alimentare. Dar toate acestea se gasesc in cacaoa cruda raw. Cacaoa care se gaseste in magazine este lipsita de multe dintre cele enumerate mai sus, datorita faptului ca este foarte rafinata, nu mai este cruda si din pacate de multe ori este falsificata. Un alt aspect important este ETICHETA cutiilor/plicurilor de cacao, unde gasim faptul ca este putina cacao in acel pachet, dar mult zahar si alte substante. De fapt ajungem sa inghitim prea putin antioxidanti, dar mult zahar, care duce la toate starile de agitatie si nervozitate datorate hipoglicemiei reactive."

Doamna Ioana Popa, nutritionist-dietetician si doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro

"Pentru copiii sub 2 ani recomandarile sunt in favoarea carobului. La aceasta categorie de varsta, consumul de pudra de cacao nu este potrivit deoarece, spre deosebire de pudra de roscove, aceasta contine cafeina si teobromina, alcaloizi stimulenti ai sistemului nervos. Cafeina poate sa manifeste efecte adverse mai ales in randul bebelusilor, acestia avand o sensibilitate mai mare. Efectele adverse pot fi: insomnie, nervozitate, agitatie, iritabilitate, tulburari gastrice, cresterea frecventei cardiace, efect diuretic. In dieta copiilor nu exista un necesar de cafeina, de aceea apotul ar trebui sa fie minim. Sub varsta de un an, nici pudra de roscove, nici de cacao nu se justifica. Aceasta este varsta la care bebelusul face cunostinta cu alimentele care contin nutrienti esentiali varstei: fructe, legume, cereale, carne, galbenus de ou etc."

Citeste si: Ciocolata la copii: beneficii si dezavantaje

Informatii legate de consum

Pudra de carob confera o aroma bogata, de ciocolata, similara cu cacao si poate fi folosita in locul acestuia (este putin mai subtila). O puteti aduga si in cerealele de ovaz sau in smoothies de fructe, dar si in prajituri, biscuiti, bomboane, budinci, inghetata, paine, bauturi, shakeuri, briose etc. Deoarece are un gust dulce natural, nu consumnecesita indulcire; cand inlocuiti ciocolata cu carob intr-o reteta folositi 3 lingurite de pudra plus 1 lingurita de apa pentru fiecare 30 g de ciocolata; cand inlocuiti pudra de cacao folositi o cantitate egala insa nu uitati sa reduceti cantitatea de zahar. Pudra de cacao o puteti introduce in retete de briose, combinand-o cu iaurt grecesc sau cu lapte de migdale, soia sau lapte normal pentru a obtine ciocolata calda.

Pentru uz terapeutic, carobul poate trata diareea la adulti, copii si animale. Folositi 1 lingurita de pudra intr-o cana de lichid sau faceti o pasta din pudra si apa. Poate trata si greata, varsaturile si deranjamentele stomacale. Un medic francez a inversat cu succes insuficienta renala cu ajutorul carobului; folositi aproximativ 2 lingurite de pudra in suc neindulcit de merisor de 4-5 ori pe zi. Un decoct de frunze si coaja a fost util in tratamentul sifilisului si al bolilor venerice si se pare ca are un efect calmant in epilepsie.

Doamna Maria Varga, nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro ne ofera urmatoarele sfaturi:

"Eu recomand pudra de roscove sau carobul pentru ca pretul este de 3 ori mai mic, este plina de substante hranitoare, are acelasi gust si miros si nu creaza dependenta. Daca avem cacao raw acasa, putem sa o folosim cu masura, dar nu seara pentru ca da multa energie. Copiii pot consuma pudra de roscove oricand si in ce cantitate doresc, fara sa fie un numar de lingurite sau un gramaj anume, ci moderatia este cheia la fel ca oricare aliment."

Doamna Ioana Popa, nutritionist-dietetician si doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro:  

medic"Aportul optim de carob, respectiv cacao nu a fost determinat, insa daca se respecta necesarul energetic si nutritiv, consumul moderat este considerat sigur. Adaosul in mancare trebuie intrerupt cand acesta intervine negativ in procesul de dezvoltare sau manifesta efecte adverse. Este important, in primul rand, sa avem un aport adecvat de nutrienti care sa contribuie la cresterea si dezvoltarea optima a copilului. La baza alimentatiei bebelusului se afla laptele de mama, respectiv formula speciala de lapte, cerealele, carnea, pestele, galbenusul de ou, legumele, leguminoasele si fructele.

Atat pudra de roscove cat si de cacao isi pot gasi locul intr-o alimentatie sanatoasa atata timp cat este controlata cantitativ si este incadrata intr-un nivel caloric corespunzator varstei. Substituirea pudrei de cacao cu roscove se impune la copiii sub 2 ani si la cei care sunt sensibili la substantele neurostimulante din cacao."
 

Multumim doamnelor Maria Varga, Ioana Popa si Madalina Indrie pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

http://firstbehealthy.blogspot.ro; www.livestrong.com; www.miracleskinnydrops.com; www.wholefoodsmarket.com; www.gilead.net; www.therawkitchen.co.nz

Articolul urmator
10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată
    Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată

    Copiii ne surprind adesea cu vorbele pe care le spun, mai ales când dau dovadă de maturitate. Într-o asemenea ipostază s-a aflat o familie care a auzit cum unul dintre copii,...

    Am plecat în vacanță numai cu un copil din cei doi. Iată de ce a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o
    Am plecat în vacanță numai cu un copil din cei doi. Iată de ce a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o

    O mamă a explicat de ce și-a luat doar unul dintre copii în vacanță, lăsându-l pe celălalt acasă - și a constatat că a fost cel mai bun lucru pe care l-a făcut...

    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

    Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

    Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    Ce zodie este cea mai bună prietenă a ta! BFFs forever!
    Ce zodie este cea mai bună prietenă a ta! BFFs forever!

    Compatibilitatea dintre zodii nu influențează doar relațiile romantice, având un impact semnificativ și asupra altor tipuri de relații. Relațiile de prietenie nu fac excepție,...

    Prietena mea cea mai bună refuză să accepte că voi avea un copil pentru că ea nu poate rămâne însărcinată
    Prietena mea cea mai bună refuză să accepte că voi avea un copil pentru că ea nu poate rămâne însărcinată

    Vestea că vei deveni mamă te emoționează și te bucură deopotrivă, așa că este firesc să îți dorești să-ți împărtășești entuziasmul cu cei mai dragi oameni din...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    © 2024 Qbebe