Greșeli pe care să NU le faci la masa de Crăciun

Greșeli pe care să NU le faci la masa de Crăciun

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să organizezi o masă de Crăciun constituie o bucurie, dar și o responsabilitate mare. Pentru a te asigura că totul va merge bine și că oaspeții tăi vor avea parte de o experiență minunată, este necesar să eviți, pe cât posibil, să faci anumite greșeli. În articolul de mai jos vei găsi unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face la masa de Crăciun și pe care, fără să-ți dai seama, este posibil să le fi făcut și tu. Ține cont de ele, respectă indicațiile date și vei avea toate șansele să organizezi o masă de Crăciun memorabilă!

Nu accepți să fii ajutată

Dacă vrei să organizezi o masă de Crăciun reușită, contează foarte mult să fii ajutată.
Deși poți crede că te descurci de una singură, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Oboseala și stresul își pot spune cuvântul și, fără să vrei, poți face tot felul de greșeli care te pot costa în buna organizare a mesei. Spre exemplu, nu vei număra corect invitații, vei omite să-ți achiziționezi toate ingredientele pentru preparate, vei „rata" unele rețete, nu vei fi gata la timp cu preparatele etc..
Poți evita însă o asemenea situație dacă vei fi solicita ajutor și dacă vei fi deschisă în a-l primi. Nu ezita să trasezi sarcini clare, din timp, ca să ai răgazul și să verifici dacă totul merge conform planului tău.
În plus, dacă vei proceda așa, vei fi și o companie mai agreabilă pentru invitați, în condițiile în care nu vei doar gazda care se va ridica permanent de la masă, ci și un partener de discuție și de distracție.

Nu alegi o temă pentru decorarea mesei de Crăciun

Una dintre cele mai comune greșeli pe care nu ar trebui să le faci în organizarea unei mese de Crăciun este să nu alegi o „temă" coerentă pentru decorarea mesei.
Pentru a reuși să dai o coerență ornamentelor de pe masă, este necesar, mai întâi, să-ți alegi o culoare sau mai multe, dar care să se potrivească între ele. În funcție de acestea te vei orienta pe tot parcursul procesului de decorare.
Urmează să alegi o „piesă de rezistență" a mesei de Crăciun, menită să capteze atenția și să „dicteze" modul în care vor fi alese accesoriile. Spre exemplu, coșurile, lumânările, coronițele de Crăciun, conurile/ramurile de brad așezate într-un anumit fel, sunt numai bune pentru a fi „piese de rezstență" și vor spori atmosfera festivă.
Nu uita: dacă alegi numai decorațiuni care arăta bine luate separat, ca atare, dar prin combinație cu altele nu „spun" nimic sau chiar au un aspect neplăcut, masa ta de Crăciun nu va arăta deloc bine.

Nu ai numărat corect invitații

Mai ales dacă nu ai ajutoare și totul trece prin mâna ta, este foarte posibil să faci și următoarea greșeală: să nu poți număra exact câți oaspeți vei avea la masă.
Pentru a evita o situație penibilă în zilele de Crăciun, îngrijește-te din timp să-ți faci o listă cu cei pe care-i vei avea invitați
. Roagă-i să-ți confirme că vor veni, astfel încât să poți achiziționa suficientă mâncare și băuturi.
Desigur, este esențial să știi numărul de oaspeți care-ți vor veni la masa de Crăciun și pentru a nu ți se întâmpla să nu ai suficiente scaune pentru ei. Nu ar fi deloc plăcut să alergi de colo-colo pentru a împrumuta scaune chiar în Ziua de Crăciun!

Este o greseala sa pui pe masa de Craciun preparate prea complicateVrei să-ți epatezi invitații prin tot felul de preparate complicate

Deși poți fi tentată să crezi că niște preparate mai sofisticate vor stârni numai cuvinte de laudă din partea oaspeților tăi, de fapt lucrurile nu stau chiar așa.
Trebuie să știi că mai apreciate vor fi niște preparate tradiționale, mai simple, dar bine gătite și cu un aspect cât mai agreabil, decât niște feluri de mâncare complicate, dar gătite mediocru.
Așa că nu te sfii să te orientezi mai ales spre preparate mai comune, dar care pot impresiona prin aspectul și gustul lor. Există riscul ca gătind prea sofisticat să nu fii deloc apreciată, ci, din contră, multă mâncare să rămână mai mult neatinsă!

Când stabilești meniul pentru masa de Crăciun, nu ții cont de problemele de sănătate ale oaspeților tăi

Și aceasta este una dintre greșelile comise adesea când organizezi o masă de Crăciun.
Interesează-te din timp de alergiile, intoleranțele sau orice alte probleme medicale ce ar putea impune restricții alimentare, astfel încât să nu fii în situația, chiar în zilele de sărbătoare, să soliciți ajutor medical pentru o problemă de sănătate a unui invitat, care ar fi putut fi evitată dacă nu s-ar fi consumat un anumit aliment oferit de tine.
Ai grijă să pregătești o gamă variată de preparate, oferindu-le și celor cu probleme de sănătate mai deosebite posibilitatea de a gusta câte ceva de pe masa ta de Crăciun.
Va fi cu atât mai necesar să faci acest demers dacă vei avea mulți invitați, iar cu o mare parte dintre ei nu te-ai mai întâlnit de la Crăciunul trecut.

Este o greseala sa nu tii cont de problemele de sanatate ale oaspetilor tai cand faci meniul pentru masa de Craciun

Citește și: Copilul si masa de Craciun

Nu te apuca să gătești totul în ziua în care organizezi masa de Crăciun

Sigur că este datoria ta să le oferi invitaților cele mai proaspete preparate, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să gătești totul în ziua în care sosesc aceștia. Dacă vei proceda așa, riști să ratezi unele dintre rețete.
Fii organizată și vezi care dintre preparatele de bază sau din ingredientele folosite la desăvârșirea acestora pot fi gătite în avans. Alege și preparate simple, dar de efect, ce pot fi „montate" cu puțin înainte ca oaspeții să vină la masă.
În special dulciurile de Crăciun pot fi pregătite cu mai multe zile înainte și pot fi depozitate în cele mai bune condiții pentru invitații tăi.

Nu-ți face oaspeții să aștepte prea mult timp până vor fi serviți

Este foarte important ca oaspeții tăi să poată fi serviți în timp util cu preparatele oferite de tine, astfel încât să nu fie nevoiți să aștepte prea mult. O așteptare prea îndelungată poate fi neplăcută pentru oricine și poate altera atmosfera de bunădispoziție.
Pentru a evita o asemenea situație, lasă-te ajutată, ai grijă să menții cât mai multă ordine în bucătărie, nu alege preparate prea complicate și ai grijă unde vei depozita „recuzita" pe care nu o mai folosești.

Pui pe masă prea multă sau prea puțină mâncare

Oricare dintre aceste variante reprezintă o greșeală, care nu îți va crea o imagine bună în ochii oaspeților tăi.
Prea multă mâncare poate duce la risipă, iar prea puțină poate conduce la o impresie greșită a invitaților despre tine: că ești zgârcită sau neglijentă.
Organizează-te din timp pentru a fi suficientă mâncare și nu exagera prin a aduce la masă, continuu, noi și noi preparate. Oaspeții se pot simți obligați să guste din toate și nu le vei da răgazul să facă și altceva în afară de a mânca.

Sa aduci prea multa mancare la masa de Craciun este o greseala

Nu le oferi oaspeților cuțite bine ascuțite

Iată un detaliu foarte important când vine vorba de o masă de Crăciun: cuțitele trebuie să fie bine ascuțite.
Nu ar nicio plăcere pentru nimeni să se chinuiască să taie carnea și alte preparate ce se pot regăsi la o masă cu o mare varietate de preparate.
Asigură-te încă de dinainte de sărbători că ai la dispoziție niște cuțite de calitate bună și un dispozitiv care să le ascută eficient dacă ar fi nevoie.

Nu pui pe masă toate paharele de care este nevoie

Este o greșeală să uiți să pui pe masă pahare adecvate pentru tot felul de băuturi.
Începe prin a te ocupa de paharele de vin, de cele pentru apă și apoi nu uita de cele pentru șampanie, sucuri sau alte băuturi alcoolice.
De asemenea, nu omite ca pe masă să pui mai ales suficiente carafe cu apă sau mici sticle de apă minerală/plată, la care oricine să aibă ușor acces.

Uiți să le pui oaspeților la dispoziție băuturi variate

Fiind prea preocupată cu așezarea pe masă a preparatelor culinare, este posibil să scapi din vedere prezența unei game variate de băuturi.
Preferabil este să te străduiești ca alături de masa de Crăciun să organizezi un mini-bar, în care să existe suficiente sortimente de băuturi, astfel încât fiecare oaspete să se poată servi cu ceva pe gustul său. În plus, ar fi foarte bine și dacă, în cadrul acestui mini-bar, vei oferi și mici gustări, care să se preteze băuturilor de acolo.

Nu-i ține la masă pe oaspeți, dacă aceștia nu vor să mai mănânce

La mesele bogate, precum este și cea de Crăciun, oricine poate simți nevoia să ia o „pauză" de la mâncat. Așa că nu este potrivit să insiști ca toată lumea să rămână la masă până când preparatele dispar aproape de tot.
Creează condiții pentru ca lumea să aibă loc și să se miște. De pildă, poți să mai aduci o măsuță cu deserturi și cafea sau niște scaune suplimentare pentru cei care doresc să plece de la masă și să stea în alte colțuri ale încăperii.
Nu te supăra nici dacă unii vor prefera să se retragă la televizorul din altă cameră sau dacă în jurul tău se va forma un mic grup, dornic să te însoțească la bucătărie, unde veți putea să mai stați de vorbă „ca între fete".

Nu-ți rezervi niciun pic de timp pentru a socializa cu invitații tăi

În iureșul pregătirilor și al servirii mesei, este foarte ușor să faci o asemenea greșeală.
Nu trebuie să uiți însă că masa de Crăciun este și o ocazie potrivită de a fi alături de cei dragi și de a vă simți bine împreună.
Străduiește-te deci să fii cât mai organizată, să-ți stabilești din timp prioritățile, să accepți să fii ajutată și astfel să savurezi și tu din plin momentele petrecute alături de familie și/sau prieteni.

Citește și: Traditii de Craciun care sa ramana in amintirea copilului tau

Voi mai știți și alte greșeli ce pot fi făcute la o masă de Crăciun?

Surse:

www.blog.10tation.com; www.experttrades.com; www.huffingtonpost.co.uk; www.hulldailymail.co.uk; www.goodtoknow.co.uk; www.visual.ly;www.womanandhome.com

 

Articolul urmator
Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

  Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

  Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

  Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare
  Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare

  Crăciunul reprezintă prilejul perfect pentru a ne înfrupta din bucatele pregătite cu multă dragoste. În timp ce majoritatea gospodinelor preferă să facă mâncăruri...

  „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
  „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

  Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

  Spectaculos! Cum arată brazii de Crăciun ai vedetelor de la Hollywood
  Spectaculos! Cum arată brazii de Crăciun ai vedetelor de la Hollywood

  Decorarea cât mai spectaculoasă a brazilor de Crăciun este o provocare şi pentru celebrităţi. Aşa cum vei putea vedea şi în articolul de mai jos, unele dintre ele au...

  Zodiile care vor avea un Crăciun cu adevărat fabulos
  Zodiile care vor avea un Crăciun cu adevărat fabulos

  Ce îți rezervă astrele de sărbători? Se anunță un final de an plin de emoții și experiențe frumoase pentru trei zodii din horoscop, care vor avea parte de schimbări în...

  Liber la serbări de Crăciun în școli și grădinițe! Iată care sunt condițiile
  Liber la serbări de Crăciun în școli și grădinițe! Iată care sunt condițiile

  Serbări de Crăciun fără părinți! Anul acesta, copiii din școli și grădinițe vor recita poezii și cânta colinde doar pentru cadrele didactice și, bineînțeles, pentru...

  Cum şi-au împodobit brazii de Crăciun vedetele din România
  Cum şi-au împodobit brazii de Crăciun vedetele din România

  Natural sau artificial, bradul este piesa de rezistenţă a sărbătorilor de iarnă, iar în ultimii ani decorarea sa a devenit o adevărată artă. Din articolul de mai jos vei putea...

  © 2023 Qbebe