Idei: cele mai frumoase băi rustice din lume

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă până nu demult baia era gândită pur și simplu ca o banală încăpere dintr-o casă, în ultimul timp tot mai mulți dintre noi suntem preocupați să facem din ea un loc în care să ne simțim cu adevărat confortabil. Acesta este motivul pentru care suntem tentați să ne amenajăm baia în diferite stiluri. Unul dintre acestea este și stilul rustic. Deși la noi în țară este încă puțin cunoscut, în alte locuri (cum ar fi în America, în Rusia sau în Europa de Vest) a devenit tot mai popular și este adoptat din ce în ce în ce mai mult. Așa cum veți vedea din articolul de mai jos, băile în stil rustic au un farmec aparte și te invită să-ți folosești din plin creativitatea. De aceea, îți oferim câteva modele din cele mai frumoase băi rustice din lume (cele mai multe provenite din SUA), care cu siguranță te vor inspira.

Care sunt principiile ce ar trebui respectate pentru a amenaja o baie în stil rustic

În general, stilul rustic este asociat cu casele din mediul rural și cu cabanele de la munte. Mai exact, este văzut de mulți ca un stil de amenajare ce se potrivește cel mai mult cu sufrageriile și dormitoarele din astfel de locuințe.
Trebuie să știi însă că, dacă te vei ghida după câteva principii, vei putea apela la el chiar și pentru o baie. Esențial este să găsești acele soluții menite să valorifice spațiul avut la dispoziție, iar detaliile alese să se îmbine cât mai armonios.
Să aflăm de ce ar trebui să ții cont pentru a putea obține o baie rustică, în care să simți că te relaxezi într-adevăr.

Baie rustica, cu corp de iluminat coarne de cerb

Optează pentru materiale cât mai naturale
Încearcă să faci rost de cât mai mult lemn și de cât mai multă piatră pentru baia ta. Dacă nu reușești, cel puțin alege materiale care să le imite cât mai bine, fără a părea artificiale. Ele vor trebui utilizate nu numai pentru spații mai mari (cum ar fi un zid sau o cadă), dar și pentru diverse detalii ce ar trebui găsite într-o baie în stil rustic.

Folosește texturi diverse
Nu te feri să folosești combinații de materiale precum porțelan și alamă, lemn și piatră, lemn/piatră cu fier forjat etc.. Tocmai acestea vor întări ideea de rustic și vor personaliza corespunzător spațiul de care dispui.

Fii atentă la lumină
Întrucât recurgi mai ales la materiale naturale, nu este de mirare că într-o baie rustică ar trebui să fie cât mai multă lumină naturală. Ideal ar fi să existe ferestre cât mai mari, dar, dacă nu este posibil, fii atentă la ce fel de lumină artificială vei avea. De exemplu, ai grijă să eviți lumina albastră sau una în tente stridente sau întunecoase, întrucât acestea vor sugera răceală.
Lumina ce sugerează cel mai bine atmosfera rustică ar trebui să fie galbenă sau portocalie, menită să confere căldură.

Fii creativă!
Nu materialele sau dimensiunea băii sunt cele mai importante. Esențial este să fii cât mai creativă, astfel încât să găsești acel echilibru între imaginea unei băi practice și confortabile și șarmul unui interior decorat în stil rustic.

Idei de băi amenajate în stil rustic

Următoarele modele de băi rustice provin din diverse locuri din SUA, Europa și Rusia. Fie că se găsesc în locuințe mai spațioase, gen vile sau cabane, fie că sunt în simple apartamente, veți observa că fiecare are ceva deosebit, care v-ar putea inspira în cazul în care alegeți să vă amenajați baia în stil rustic.
Iată o idee de amenajare prin care se îmbină atmosfera rustică cu cea a unei băi de al cărei confort te poți bucura din plin.
Pe de o parte, pereții capitonați cu lemn natur, mobilierul simplu, masiv și detaliile precum închizătorile de la dulapuri, ramele de la oglinzi și bateriile de la chiuvete, pot aminti de interiorul unei case de la țară.
Pe de altă parte, cele două chiuvete și cada dau o notă de modern, de contemporan.
În această baie puteți beneficia atât de lumina naturală, așa cum se impune la una în stil rustic, cât și de cea artificială, oferită de corpuri de iluminat la care se pot sesiza, din nou, detalii rustice (este vorba de suporturile din lemn pe care sunt fixate abajururile lămpilor).
Nu în ultimul rând, nuanțele de bej se armonizează perfect cu cele de maro și conferă naturalețe.

Baie rustica, ce are peretii capitonati cu lemn

Alături de îmbinarea de texturi (lemnul de pin de la mobilier și de la cadrele ferestrelor și piatra, utilizată la podea și la pereți), piesa de rezistență a acestei băi o constituie cada de alamă. Nu numai că nuanța sa asigură un contrast binevenit cu nuanțele mai deschise de la mobilier și de la piatră, dar este amplasată într-o poziție care creează impresia unui spațiu mai generos.
În privința iluminatului,  aici se poate profita de lumina naturală, iar corpul de iluminat (sub forma unui mic candelabru) se armonizează cu întreg decorul și oferă un plus de lumină.

Baie rustica, cu cada de alama si cu zid de piatra

Următorul model de baie se remarcă prin mixul de stiluri: cel rustic și unul modern. Datorită acestui lucru, designerii consideră că se pretează atât pentru case pe pământ, cât și pentru un apartament.
Ceea ce îi conferă imaginea unei băi rustice este îmbinarea texturilor (lemn și piatră) și aspectul detaliilor (precum bateriile de la chiuvete, scăunelul ce seamănă cu o buturugă, bucățile de lemn de pe tavan).
În schimb, cabina de duș cu sticlă și corpurile de iluminat creeză un „look" mai actual.

Baie mix de stiluri, rustic si contemporan

Citește și: Holul casei: 50 de idei de decorare si organizare

Dacă vă doriți o baie cu un design cât mai rustic, vă puteți inspira cu încredere din această variantă.
Așa cum se va observa din imagine, inedită este împărțirea spațiului acestei băi: partea cu oglinda și chiuveta, un spațiu cu piatră și cu pernuțe pentru relaxare, pentru a profita din plin de lumina naturală și zona de îmbăiere, cu cadă și cu un perete de piatră.
De asemenea, baia este deosebită datorită tavanului și a pereților îmbrăcați în grinzi de lemn, care conferă căldură și stabilitate.
Nu în ultimul rând, micul covor țărănesc înviorează atmosfera și desăvârșește cadrul rustic.

Baie rustica din Rusia

Simplitatea și eleganța acestei variante de baie vă vor cuceri cu siguranță.
Veți avea voie să vă „jucați" cu lemnul, atât pe unul dintre pereți, cât și prin alegerea unei mici piese de mobilier (utilă pentru a depozita) și a unui detaliu din decor (așa cum este tabloul din imagine).
Dacă aveți spațiul necesar, nu vă feriți în a vă monta un mic șemineu, care nu numai că va spori aspectul rustic, dar vă va oferi un confort suplimentar.
Cada va trebui să aibă un model puțin complicat, preferabil într-o nuanță naturală, dar care să fie în contrast cu nuanța lemnului/materialului ce imită lemnul.
Și alte detalii vă pot transforma baia într-o încăpere deosebită. De pildă, alegeți prosoape gen ștergare țărănești si baterii  pentru chiuvetă ce imită cuprul sau din fier forjat.

Baie rustica cu semineu

Baie rustica, cu grinzi si dulapior dantelatÎntr-una dintre camerele unei vechi case de țară, cu tavan înalt și grinzi solide din lemn, baia poate deveni un spațiu de relaxare păstrând atmosfera intimă pe care o creează lemnul.
Podeaua din lemn, după modelul vechilor dușumele din casele țărănești, poate înlocui cu succes banala și recea gresie.
Tot cu aspect rustic, dulăpiorul pentru prosoape, poate deveni un obiect decorativ prin ușile din placaj de lemn, perforate ca o „dantelă" și vopsite în alb.
Grinzile mai joase pot fi folosite drept polițe, pe care se pot așeza diverse obiecte, recuperate, de exemplu, din podul bunicii sau de la un târg de obiecte tradiționale.

Deși unul dintre pereți este placat cu piatră, amintind de aerul unei odăi medievale, baia poate deveni foarte elegantă prin mobilierul care combină lemnul (dulapurile pentru depozitare) și arama din care sunt confecționate ramele oglinzilor.
Aplicele în stil rustic, din fier forjat, se încadrează armonios în cromatica amintind de culoarea fânului, creând impresia unei băi aflate într-un han de la răscruce de drumuri de țară.
Obloanele albe conferă luminozitate și oferă intimitate, lăsând să pătrundă din plin lumina naturală.

baie rustica cu obloane albe

Baie rustica, cu chiuveta montata pe un blat ca un busteanAspectul rustic al acestei băi este asigurat, pe de o parte, de peretele placat cu piatră, iar pe de altă parte, ca element de forță al design-ului, de bușteanul masiv pe care este montată chiuveta, ce are însă o formă modernă.
Fereastra înaltă, cu rama de lemn, cu „ochiuri" de geam, ca în bucătăriile conacelor boierești de odinioară, conferă eleganță și rafinament încăperii.

În această sală de baie, deși dulapurile, etajera pentru prosoape și rama oglinzii (executate din lemn) atrag atenția, punctul forte este reprezentat de placarea podelei și a zonei de duș cu pietricele de râu, astfel încât se creează impresia că mica albie a unui pârău străbate încăperea.
Modelul cu pietricele este prezent și pe pereții cabinei de duș, deși restul faianței este modern.
Robinetul chiuvetei amplifică aspectul rustic, fiind din fier forjat.

 Baie rustica din Sacramento, SUA

Și această variantă de baie poate fi o opțiune excelentă pentru amatorii unui stil rustic.
Alături de prezența pietrei, punctele de atracție ale băii sunt reprezentate atât de masca de la chiuvetă, ce pare un cuptor țărănesc, cât și de cada din lemn, ce se aseamănă foarte bine cu un butoi.
În plus, dușul ce pare „rudimentar" și se scurge direct în podeaua cu gresie de culoarea pietrei, dar și corpurile de iluminat de culoarea aramei, vor completa de minune design-ul acestei băi.
Din punct de vedere cromatic, combinația de alb, bej și gri, sugerează relaxarea, liniștea și sporesc bucuria de a te afla într-un spațiu luminos și primitor.

Baie cu cada sub forma de butoi

Baie rustica, numai buna pentru spatii mai miciPentru cei care nu au prea mult spațiu la dispoziție, următorul model de baie este o alegere mai mult decât potrivită.
Va trebui ca pereții să fie placați cu cât mai mult lemn, pentru a crea impresia pereților dintr-un hambar.
Lemnul va juca un rol important întrucât se va regăsi și la chiuvetă, ce poate avea aspectul unei covete în care se spălau rufele la țară, pe vremuri. Blatul de lemn, pe care se montează inedita chiuvetă, se sprijină pe două dulapuri cu sertare, confecționate tot din lemn, căruia i s-a dat un aspect de nefinisat.
Montarea oglinzii cu ramă de lemn pe unul dintre pereți poate crea impresia unui spațiu mai larg, în preajma ei aflându-se corpuri de iluminat cu aspect tradițional.
Ca și în celelalte exemple, cromatica va trebui să fie caldă și să transforme baia într-un spațiu cu adevărat primitor.

Cărămida aparentă poate fi folosită pentru a da băii sau oricărei alte încăperi un aspect brut, mai puțin finisat, amintind de un spațiu rustic.
Grinzile transversale din tavan și forma arcuită a ferestrelor amintesc de atelierul unui manufacturier. Coarnele de cerb, trofeu de vânătoare, un element inedit pentru o sală de baie, completează tabloul arhaic. Se adaugă detaliile, cum ar fi scăunelul cu trei picioare, specific universului rural, folosit aici ca simplă etajeră pentru plante decorative.

 Baie rustica, cu grinzi, cu scaunel cu trei picioare si coane de cerb

Alte idei de băi rustice

Baie rustica ce are multe detalii de alama

Baie rustica de la o cabana din vestul SUA

Baie rustica, tip western

Baie rustica din Texas

 Baie rustica, ce are cada din piatra

Baie rustica, cu doua oglinzi
Voi ați mai putea să oferiți și alte exemple de băi rustice, frumoase și spectaculoase?

Citește și: Inainte si dupa: renovari si idei de decorare uimitoare

Surse:
www.digsdigs.com; www.decoracionycolores.blogspot.ro; www.cdn.homedit.com; www.countryliving.com; www.7decorideas.com; www.homecaprice.com; www.homedit.com; www.houzz.com; www.idealhomegarden.com; www.interiordesiign.com; www.lh3.googleusercontent.com; www.minimalisti.com; www.pinterest.com; www.rilane.com; www.susanheyboerokeefe.com

Surse poze:

www.st.hzcdn.com; www.digsdigs.com;www.decoist.com; www.homedit.com; www.interiordesiign.com; www.minimalisti.com; www.decoracionycolores.blogspot.ro; www.idealhomegarden.com;www.susanheyboerokeefe.com; www.rilane.com; www.cdn.homedit.com;www.countryliving.com/home-design;www.st.hzcdn.com;www.decorideas.com; www.lh3.googleusercontent.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

  Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

  Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
  Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

  Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a fost imediat intrigată de...

  Una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din lume este însărcinată din nou
  Una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din lume este însărcinată din nou

  Deși nu a existat nicio declarație oficială, Anna Kournikova și Enrique Iglesias erau bănuiți de presă că așteaptă al treilea copil, după ce sportiva a fost surprinsă...

  O recunoști? Imagini rare din copilăria uneia dintre cele mai faimoase vedete din lume
  O recunoști? Imagini rare din copilăria uneia dintre cele mai faimoase vedete din lume

  Ariana Grande a devenit idolul unei întregi generații, fiind în acest moment una dintre cele mai faimoase și îndrăgite vedete din lume. Grande a debutat în actorie...

  Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor
  Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor

  Dacă îți este greu să te hotărăști la un nume cât mai deosebit pentru copilul tău, apelează cu încredere la universul florilor. Vei vedea că multe nume de flori...

  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu
  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu

  Îți dai seama că ești o mamă bună când propriul tău copil începe să îți dea lecții de viață care au sens și care te pun pe gânduri. În lumina...

  Una dintre cele mai faimoase artiste din lume este însărcinată cu primul copil
  Una dintre cele mai faimoase artiste din lume este însărcinată cu primul copil

  Face parte dintre cele mai îndrăgite cântăreţe din ultimii ani şi se pregăteşte să devină mamă. A anunțat cu bucurie că este însărcinată cu primul ei copil și...

  Veste mare! Una dintre cele mai hot vedete din lume a născut în propria ei baie
  Veste mare! Una dintre cele mai hot vedete din lume a născut în propria ei baie

  Teyana Taylor (cântăreaţă, model, dansatoare, compozitoare americană) a născut recent cel de-al doilea copil. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum a născut vedeta şi...

  © 2023 Qbebe