iRobot Roomba sau cum poate chiar si un copil de 4 ani sa dea cu aspiratorul

iRobot Roomba sau cum poate chiar si un copil de 4 ani sa dea cu aspiratorul

Gabriela Paladi - Redactor

Cand spui iRobot te gandesti deja la o tehnologie avansata. Eu una asa am gandit. Stiam de robotelul care aspira singur prin casa, insa nu mi-am imaginat ca voi avea vreodata posibilitatea sa ma bucur de el ca de un animalut de casa. L-am avut spre testare pentru cateva zile, timp in care atat eu, sotul meu cat si fetita noastra l-am tratat ca pe un membru al familiei. Partile frumoase? Foarte multe, va povestesc de ele in cele ce urmeaza. Partile mai putin frumoase? Numai una singura: ca a fost nevoie sa il returnam dupa cateva zile.

Imi este destul de dificil sa incep povestea experientei noastre cu iRobot Roomba, pentru ca as vrea sa spun atat de multe. Evidenta ca de indata ce am ajuns acasa cu el l-am pornit si l-am urmarit in timpul activitatii lui. Am trecut in revista fiecare calitate oficiala a lui de pe ghidul de utilizare si iata ce rezultate am obtinut:

1. Il programezi sa aspire singur

Aceasta este calitatea dragului de Roomba care imi place cel mai tare: il poti programa sa aspire el singur, cand nu esti acasa, cand ai treaba, cand vrei pur si simplu sa te relaxezi.

Ai plecat la serviciu, Roomba iti aspira toata casa sau numai o camera, cum doresti, la ora la care l-ai programat. Asa am procedat si eu, si l-am programat sa aspire dormitoarele cat am iesit in parc cu copilul. La intoarcere era curat, iar robotelul era "parcat" la casa lui. L-am programat sa curete in fiecare zi, pentru ca ai posibilitatea sa il setezi pentru orice zi a saptamanii, la ce ora doresti. Da, la orice ora, pentru ca nu face zgomotul pe care il face un aspirator normal (< 60 dB) si nu trebuie sa te incadrezi in afara programului de somn al vecinilor. 

Il poate programa sa aspire chiar si un copil de 4 ani. Pe Uba, cum ii spune Anya robotului, l-a pus chiar ea sa faca curat in camera ei de mai multe ori, cu deosebita incantare. Oricum ea l-a vazut ca pe un animalut de casa, mai ales ca isi dorea sa il inveleasca seara la culcare sau sa il trimita acasa cand i se parea ei ca a obosit. 

2. Functiile care m-au incantat

Il poti pune tu sa se intoarca la baza sau se intoarce singur cand a terminat si se aseaza gratios la incarcat. Are functia Spot - adica va curata numai pe o suprafata de 1mp, cand copilul mai imprastie pe jos faina, zahar, sau alte produse care necesita aspirare pentru a fi curatate de pe podea. Detecteaza zonele mai murdare si insista in acele zone: apare o lupa pe ecranul lui principal. Mai are functia de perete virtual, care, practic, sunt niste stalpi wireless care au doua scopuri: sa il ajute pe Roomba sa se intoarca la baza, cand casa este foarte mare sau/si sa il opreasca sa treaca in alta camera, daca stalpul este asezat in pragul unei usi. Ii ia numai 3 ore sa se incarce, daca a ramas fara baterie. Si tot 3 ore il tine si bateria, exact cat ii trebuie sa aspire o casa intreaga. 

Are, de asemenea, un sistem antitangle. Adica nu se blocheaza, in fire, in rufe, in jucarii, sau in mai stiu eu ce uitam sa ridicam de pe jos. Eu am verificat cu diferite cabluri si jucarii de-ale copilului si, intr-adevar, iti da impresia ca gandeste si cauta solutia ca sa nu se incurce in ele. Bineinteles, ca recomandat este sa ridicam de pe jos tot, ca sa il lasam sa isi faca treaba cum trebuie. Iar, daca, totusi, se blocheaza, asa cum s-a intamplat in cazul nostru, cand a aspirat siretul unui pantof si a plimbat pantoful dupa el prin casa, pana s-a blocat sub biblioteca, o voce feminina draguta te anunta ca robotul s-a blocat si trebuie mutat.  

3. Curata bine si miroase si mai bine 

Cea mai mare problema a mea in privinta aspiratoarelor clasice este ca ridica praful si lasa in urma lor acel miros de praf inecacios. Si, de fiecare data, evit sa aspir cand copilul este acasa. Nu este cazul si la Roomba. Nu ridica molecula de praf si in urma lui ramane un miros parfumat. Imi era teama ca pe covorul nostru, care este format din fibre lungi si groase, nu se va descurca. A facut fata cu brio. Pe covorul din camera copilului s-a descurcat si mai bine, aspectul covorului fiind ca dupa ce il perii eu cu peria de sarma. In zonele de parchet, gresie si faianta se descurca, desigur, fara nicio problema, si trece de la un nivel cu covor la unul cu parchet si invers cu usurinta, fara sa se blocheze.

Are o capacitate a recipientului colector destul de mare. La prima aspirare in toata casa - apartament de 3 camere - s-a umplut de doua ori. Cand recipientul colector se umple se aprinde o iconita martor pe ecranul lui. Apoi, pentru ca l-am pus in fiecare zi la treaba, s-a umplut mai greu. Insa tot a reusit sa stranga mult praf. De exemplu, in dormitorul matrimonial a dat de doua ori in aceeasi zi, dimineata si seara. Am golit in prealabil recipientul, inainte de fiecare aspirare. Si am ramas surprinsa, ca dupa o zi, Roomba a colectat aproape un sfert de recipient de praf chiar si la a doua aspirare. 

Curata si in colturi, pentru ca are o perie speciala, ce depaseste circumferinta lui si trage din colturi murdaria spre zona de aspirare. Aceeasi perie il ajuta sa curete si pe langa pereti si, aici am sa o citez pe fiica mea, care atunci cand l-a vazut curatand pe langa pereti a spus ca "zici ca e o pisicuta care se alinta si mangaie peretii." Si ceea ce il face cu adevarat desprins din filmele SF, este faptul ca iRobot foloseste zeci de senzori pentru a monitoriza spatiul de 67 de ori intr-o secund?, in legatura cu 40 de miscari predefinite. Asta il face cu adevarat inteligent, pentru ca stie sa reactioneze practic si adaptabil la conditiile spatiului pe care trebuie sa il curete.

Concluzia?

 iRobot Roomba este, deja, aparatul electrocasnic care nu va lipsi din casa noastra. Imi usureaza foarte mult curatenia in casa. O data, pentru ca atata vreme cat el aspira eu pot face alte lucruri. A doua oara, pentru ca avem catel, si pot aspira chiar si de doua ori pe zi, reducand astfel nivelul de praf si firele de par lasate de acesta. A treia oara, pentru ca pot implica si copilul in activitatile casnice, care, sunt percepute nu ca o corvoada, ci ca o joaca.

Si, nu in ultimul rand, ca posesoare a acestei tehnologii atat de avansate, ma simt oarecum onorata. Pentru ca am in casa un produs al unei companii care colaboreaza cu NASA si care a trimis roboti in spatiu si a salvat vieti omenesti in dezastre si calamitati. Eu una, in cele cateva zile de testare a micutului iRobot, am fost convinsa de capacitatile lui. Si se pare ca nu numai eu, ci si alti 13 milioane de oameni care au profitat de decizia companiei de a oferi publicului larg cunostintele lor avansate in robotica. 

Robotul aspirator iRobot Roomba cat si fratii lui care spala podele pot fi achizitionati din magazinul online irobot.ro. Tot aici gasiti si informatii detaliate despre toate produsele iRobot.

Articolul urmator
De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună
De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimentul din cămară sau bucătărie care chiar poate salva viața unui copil
    Alimentul din cămară sau bucătărie care chiar poate salva viața unui copil

    Bateriile tip pastilă, puțin mai mici decât monedele de 50 de bani, se regăsesc în mai toate gospodăriile. Sunt extrem de utile pentru a pune în funcțiune diverse...

    Când poate să înceapă copilul meu să se dea cu deodorant?
    Când poate să înceapă copilul meu să se dea cu deodorant?

    Parcă ieri îți luai pentru prima dată în brațe copilul și, pe negândite, ajungi în situația de a lua în calcul faptul că are nevoie să înceapă...

    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

    Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Așa arată o fetiță de 8 ani? O mamă acuzată că editează corpul fiicei ei ca să dea bine în poze
    Așa arată o fetiță de 8 ani? O mamă acuzată că editează corpul fiicei ei ca să dea bine în poze

    Recent, o mamă a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu fiica ei și cu cei doi frățiori ai săi în prima zi de școală. Până aici, nimic ieșit din comun. La o...

    O tânără de 19 ani a ales să plece să muncească în Germania, în loc să dea BAC-ul: „Aici, în România, nu e un trai decent”
    O tânără de 19 ani a ales să plece să muncească în Germania, în loc să dea BAC-ul: „Aici, în România, nu e un trai decent”

    Din ce în ce mai mulți tineri se gândesc să plece din țară, să muncească și să câștige un salariu care să le asigure un trai mai bun decât în...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Cum își ruinează zodiile viața fără ca măcar să-și dea seama
    Cum își ruinează zodiile viața fără ca măcar să-și dea seama

    Chiar dacă îți dorești să te bucuri de o viață împlinită pe toate planurile, fără să îți dai seama comiți greșeli care îți pot crea numeroase probleme....

    © 2024 Qbebe