Nu am mai făcut curat după familia mea și uite ce s-a întâmplat

Nu am mai făcut curat după familia mea și uite ce s-a întâmplat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre marile provocări cu care se confruntă mamele este menținerea ordinii și a curățeniei într-o casă, mai ales când este vorba despre o familie cu mai mulți copii. În acest context, la un moment dat, tot ce îți dorești este să nu mai faci non-stop curățenie și să ai parte de o zi numai a ta. Așa a procedat o mamă care, după cum vei afla din articolul de mai jos, a luat decizia de a nu se mai implica în asigurarea curățeniei în casă pe durata unui weekend. Iată ce s-a întâmplat în casa ei!

Confesiune de mamă

O mamă a mărturisit că a avut un moment în care a simțit că nu mai poate face față treburilor casnice, fiind epuizată: „Mă simțeam la capătul puterilor de zile întregi și eram terminată din punct de vedere mental și fizic.” Nu a încetat să aibă grijă de copii pentru a-i ști sănătoși și în siguranță: „Tot mai făceam cele 961 de lucruri impuse de statutul de mamă...Încă mai pregăteam mâncare pentru copii, aveam grijă să fie în siguranță, le ceream să se spele pe dinți, mediam certurile ce țineau de puștile Nerf sau de universul Minecraft...m-am asigurat că se spală pe mâini.”

mama-imbracata-in-tinuta-office-ingrozita-de-dezordinea-din-casa

A precizat că se simte copleșită de multitudinea responsabilităților, a treburilor ce trec prin mâinile ei în fiecare zi: „Rafturile mele sunt mereu pline cu teme și cu lucrări de crafting pe jumătate executate și cu documente cu taxe și cu facturi ce trebuie plătite și cu liste și cu șosete aruncate la întâmplare și cu jucării stricate...acestea sunt doar rafturile....Canapeaua este încă acolo, așa cred. Nu am văzut-o de ceva timp. Acum foarte mult timp, într-o altă galaxie, era un loc pe care puteau sta oameni, nu un loc în care să se afle rufe și perne și pături și cărți și jucării și gustări și păpuși și jucării de pluș și mai bine de jumătate dintre proiectele de crafting neterminate.”

După ce a evaluat situația din casa ei, mama a refuzat să se mai apuce de curățenie, așa cum făcea de obicei, simțindu-se extrem de obosită: „Ei bine, eram prea obosită în weekend-ul trecut. Mi-am lăsat casa să fie un dezastru...”. În cazul în care cineva i-ar fi făcut observație cu privire la ceea ce se întâmpla în casă, își stabilise că va da următoarea replică: „...Era un dezastru întrucât mă săturasem să strâng după fiecare numai ca să văd un nou teac de hârtii ce apăreau în același punct 11 secunde mai târziu. Și, mai mult decât atât, m-am săturat să tot strâng, nu mai suportam să le tot spun tuturor să facă acest demers.”

A explicat cum a procedat într-un weekend pentru a se odihni: „Așa că, pe parcursul unui weekend, nu am mai insistat să strângă...Știam că vor fi consecințe pentru noi la final, dar aveam nevoie de o pauză din a fi singura persoană căreia îi păsa de faptul că în sufrageria noastră se afla un cort.”

Le-a permis copiilor să facă tot ce își doreau ei, povestind cum au decurs lucrurile: „Pe parcursul acelor două zile, am auzit multe țipete și zgomote de la aruncatul lucrurilor. Am mai văzut și câte un copil care venea pe lângă mine cu mâncare și cu ceva de băut în mână. Iar eu doar am închis ochii și am lăsat lucrurile așa cum erau.”

A fost mulțumită să-și vadă copiii distrându-se în preajma ei: „Cred că aveau nevoie de o pauză din a o mai vedea pe „Mama care scuipă flăcări”. S-au distrat jucându-se împreună, au creat forturi, au făcut competiții de tras cu pușca, au mers pe bicicletă, au construit castele din Lego, totul fără a o auzi pe mama lor insistentă care le spunea: „Nu faceți mizerie!”

La finalul weekend-ului în care nu a mai făcut curat după familia ei, a ajuns la următoarea concluzie: „...nu era mult diferit față de alte zile. Serios.” Ulterior, a precizat că la sfârșitul zilei de duminică și-a implicat și familia în realizarea curățeniei pentru o nouă săptămână: „Am muncit toți împreună- piesele de Lego au ajuns iar în găleată, întregul arsenal de puști Nerf a ajuns înapoi în cutia uriașă din spatele pivniței, iar toate cănile, castroanele și pungile pentru gustări au fost spălate sau aruncate la gunoi.”

În urma experienței sale, mama le îndemna și pe celelalte mame să procedeze la fel, să-și ia din când în când o pauză pentru a avea timp doar pentru ele: „Sincer, cred că iar o să-mi iau o zi (sau un întreg weekend) liberă. Fetelor, luați-vă o pauză dacă simțiți nevoia. Este benefic pentru suflet.”

Cum să menții mai ușor curățenia într-o casă cu copii

Ca să eviți, pe cât posibil, să ajungi adesea la capătul puterilor din cauza faptului că toată curățenia din casă este responsabilitatea ta și să spui: „Nu mai fac curat după familia mea!”, ține cont și de sfaturile de mai jos:

 • Toată lumea din casă ar trebui să știe exact care este locul obiectelor pe care le folosiți mai des- Nu doar tu trebuie să știi unde este locul pentru toate lucrurile din casă, ci și membrii familiei tale, inclusiv copiii. Insistă asupra acestui lucru, în condițiile în care te poate scuti de mult efort inutil
 • Obișnuiește-ți copilul să nu aibă acces la toate jucăriile- Cu atât mai mult cu cât este vorba despre multe jucării și știi că micuțul tău are obiceiul de a se înconjura de multe dintre ele, deși nu le folosește, familiarizează-l cu o anumită „rotație” a jucăriilor. Astfel, stabiliți ce jucării să utilizeze la un moment dat, numai după acestea vor fi strânse putând să aibă acces și la celelalte pentru a nu se crea haos în toată casa
 • Lasă obiectele de depozitare cât mai la îndemâna copilului- Organizează spațiile pentru ca și copilul să poată ajunge ușor la cutii, pungi, saci etc.. În acest fel, va fi mai dispus să-și pună jucăriile la locul lor. Dacă ai mai mulți copii, desemnați spațiile de depozitare pentru fiecare, punând eventual etichete. Vei vedea că ordinea se va păstra mai ușor!
 • Stabilește o rutină în ceea ce privește curățenia din casă- Pe de o parte, va fi necesară o rutină zilnică și, pe de altă parte, o rutină săptămânală. Aceasta din urmă se va realiza mai bine dacă aceea zilnică s-a respectat. Pe măsură ce crește, copilul va trebui să se familiarizeze și el cu această rutină și cu cea care ține de spațiile pe care le folosește cel mai mult (în special camera sa)
 • Învață-ți copilul cum să-și mențină ordinea în cameră- La început ghidează-l cât mai mult și stai lângă el/ea ca să-i arăți cum ar trebui să procedeze. Treptat, când va mai înainta în vâstă și se va obișnui, poți doar să îl supraveghezi în anumite intervale. Nu uita să-l lauzi pentru ceea ce a realizat! Fiind mândru, va tinde să repete acest comportament și cu alte ocazii, până când totul se va transforma într-o adevărată rutină
 • Fixați un sistem cât mai simplu de păstrare a ordinii în camera copilului- Cu cât lucrurile vor fi mai simple și mai ușor de pus în practică, micuțului îi va fi mai la îndemână să se implice. Desigur, va fi necesar să-i oferi și „recuzita” potrivită (cutii, saci etc.)
 • Ai grijă ca suprafețele din locuință să fie cât mai libere- Dacă nu vei ține seama de această regulă, tentația de a înghesui cât mai multe lucruri pe o anumită suprafață va fi mai mare pentru toți din familie. De aici și până la apariția dezordinii nu va fi drum lung!
 • Alege treburi casnice potrivite vârstei și stadiului de dezvoltare a copilului- Un studiu ce aparține „Universității Minnesota” (SUA) a ajuns la concluzia că, dacă un copil va fi implicat în treburi casnice de la o vârstă fragedă, va avea parte de beneficii precum: va învăța să fie responsabil, va deprinde autocontrolul și se va putea calma mai ușor. Mai mult decât atât, același studiu a adus în prim-plan următorul aspect: cei care au fost implicați în treburi casnice în copilărie s-au transformat în adulți cu mai mult succes în viața profesională și personală decât cei care nu au realizat acest demers. De aceea, psihologii recomandă antrenarea copiilor în diferite treburi, cu condiția ca acestea să fie pe măsura vârstei și abilităților pe care le dețin. În același timp, va fi ideal când unui copil i se va da posibilitatea să aleagă între două tipuri de treburi. De exemplu, îi poți spune: „Ce preferi, să pui cuburile la loc sau să sortezi șoșetele pe culori?”
 • Implică întreaga familie în treburile casnice- Nu numai că îți va și ție mult mai ușor să-ți termini treburile, dar veți putea să petreceți timp suplimentar împreună și, mai mult decât atât, îți vei crea mai mult răgaz pentru a sta cu cei dragi

fetita-ce-isi-ajuta-mama-la-treaba-carand-un-cos-cu-rufe

Citește și: Copiii care își ajută părinții la treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes

Surse: ghk.h-cdn.co, letlassothemoon.com, nbcnews.com, scarymommy.com, thissimplebalance.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cumnata mea a anunțat toată familia că este însărcinată la înmormântarea fiicei mele...
Cumnata mea a anunțat toată familia că este însărcinată la înmormântarea fiicei mele...

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Andreea Bănică, mai sinceră ca niciodată. Ce mărturisiri a făcut despre familia ei
  Andreea Bănică, mai sinceră ca niciodată. Ce mărturisiri a făcut despre familia ei

  Andreea Bănică este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. Ea a reușit să câștige admirația fanilor săi nu numai prin muzica sa, dar și datorită...

  Mi s-a spus să nu mai susțin că sunt mamă singură pentru că primesc ajutor de la familia mea
  Mi s-a spus să nu mai susțin că sunt mamă singură pentru că primesc ajutor de la familia mea

  Ce definește un părinte singur? Cel fără partener, sau cel care nu are nici un ajutor din partea nimănui? Se pare că această întrebare a iscat niște controverse la locul de...

  „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
  „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

  În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

  Am patru copii sub 10 ani. Uite cum arată viața mea
  Am patru copii sub 10 ani. Uite cum arată viața mea

  Te gândești să mai faci un copil? Sau doi? Uite cum arată viața unei femei care are 4 copii sub 10 ani.

  Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea
  Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea

  Dacă anumite femei se tem să ia în calcul posibilitatea de a trece vreodată printr-o histerectomie, altele ajung să se gândească serios la așa ceva din pricina unor...

  După ce am făcut cancer de 3 ori, singura mea prioritate este să îmi protejez copiii
  După ce am făcut cancer de 3 ori, singura mea prioritate este să îmi protejez copiii

  Lupta împotriva cancerului a început pentru Jacquie la doar 15 ani și continuă și acum. Fiind mamă a doi copii deja adulți, ne învață cum să ne gestionăm durerile...

  Cea mai mare bucurie a mea după ce am divorțat este că nu mai am o soacră
  Cea mai mare bucurie a mea după ce am divorțat este că nu mai am o soacră

  Sunt doi ani și jumătate de când am divorțat. Doi ani și jumătate de când sunt fericită, eu și fiica mea, în apartamentul nostru micuț. Tatăl ei este prezent...

  O femeie însărcinată a salvat mai multe vieți după ce familia a acceptat să îi doneze organele
  O femeie însărcinată a salvat mai multe vieți după ce familia a acceptat să îi doneze organele

  O tânără însărcinată din Iași a dat o șansă la viață mai multor persoane, printre care și un copil, după ce familia a fost de acord să-i doneze organele. Aceasta avea...

  © 2024 Qbebe