Nu am mai făcut curat după familia mea și uite ce s-a întâmplat

Una dintre marile provocări cu care se confruntă mamele este menținerea ordinii și a curățeniei într-o casă, mai ales când este vorba despre o familie cu mai mulți copii. În acest context, la un moment dat, tot ce îți dorești este să nu mai faci non-stop curățenie și să ai parte de o zi numai a ta. Așa a procedat o mamă care, după cum vei afla din articolul de mai jos, a luat decizia de a nu se mai implica în asigurarea curățeniei în casă pe durata unui weekend. Iată ce s-a întâmplat în casa ei!

Confesiune de mamă

O mamă a mărturisit că a avut un moment în care a simțit că nu mai poate face față treburilor casnice, fiind epuizată: „Mă simțeam la capătul puterilor de zile întregi și eram terminată din punct de vedere mental și fizic.” Nu a încetat să aibă grijă de copii pentru a-i ști sănătoși și în siguranță: „Tot mai făceam cele 961 de lucruri impuse de statutul de mamă...Încă mai pregăteam mâncare pentru copii, aveam grijă să fie în siguranță, le ceream să se spele pe dinți, mediam certurile ce țineau de puștile Nerf sau de universul Minecraft...m-am asigurat că se spală pe mâini.”

mama-imbracata-in-tinuta-office-ingrozita-de-dezordinea-din-casa

A precizat că se simte copleșită de multitudinea responsabilităților, a treburilor ce trec prin mâinile ei în fiecare zi: „Rafturile mele sunt mereu pline cu teme și cu lucrări de crafting pe jumătate executate și cu documente cu taxe și cu facturi ce trebuie plătite și cu liste și cu șosete aruncate la întâmplare și cu jucării stricate...acestea sunt doar rafturile....Canapeaua este încă acolo, așa cred. Nu am văzut-o de ceva timp. Acum foarte mult timp, într-o altă galaxie, era un loc pe care puteau sta oameni, nu un loc în care să se afle rufe și perne și pături și cărți și jucării și gustări și păpuși și jucării de pluș și mai bine de jumătate dintre proiectele de crafting neterminate.”

După ce a evaluat situația din casa ei, mama a refuzat să se mai apuce de curățenie, așa cum făcea de obicei, simțindu-se extrem de obosită: „Ei bine, eram prea obosită în weekend-ul trecut. Mi-am lăsat casa să fie un dezastru...”. În cazul în care cineva i-ar fi făcut observație cu privire la ceea ce se întâmpla în casă, își stabilise că va da următoarea replică: „...Era un dezastru întrucât mă săturasem să strâng după fiecare numai ca să văd un nou teac de hârtii ce apăreau în același punct 11 secunde mai târziu. Și, mai mult decât atât, m-am săturat să tot strâng, nu mai suportam să le tot spun tuturor să facă acest demers.”

A explicat cum a procedat într-un weekend pentru a se odihni: „Așa că, pe parcursul unui weekend, nu am mai insistat să strângă...Știam că vor fi consecințe pentru noi la final, dar aveam nevoie de o pauză din a fi singura persoană căreia îi păsa de faptul că în sufrageria noastră se afla un cort.”

Le-a permis copiilor să facă tot ce își doreau ei, povestind cum au decurs lucrurile: „Pe parcursul acelor două zile, am auzit multe țipete și zgomote de la aruncatul lucrurilor. Am mai văzut și câte un copil care venea pe lângă mine cu mâncare și cu ceva de băut în mână. Iar eu doar am închis ochii și am lăsat lucrurile așa cum erau.”

A fost mulțumită să-și vadă copiii distrându-se în preajma ei: „Cred că aveau nevoie de o pauză din a o mai vedea pe „Mama care scuipă flăcări”. S-au distrat jucându-se împreună, au creat forturi, au făcut competiții de tras cu pușca, au mers pe bicicletă, au construit castele din Lego, totul fără a o auzi pe mama lor insistentă care le spunea: „Nu faceți mizerie!”

La finalul weekend-ului în care nu a mai făcut curat după familia ei, a ajuns la următoarea concluzie: „...nu era mult diferit față de alte zile. Serios.” Ulterior, a precizat că la sfârșitul zilei de duminică și-a implicat și familia în realizarea curățeniei pentru o nouă săptămână: „Am muncit toți împreună- piesele de Lego au ajuns iar în găleată, întregul arsenal de puști Nerf a ajuns înapoi în cutia uriașă din spatele pivniței, iar toate cănile, castroanele și pungile pentru gustări au fost spălate sau aruncate la gunoi.”

În urma experienței sale, mama le îndemna și pe celelalte mame să procedeze la fel, să-și ia din când în când o pauză pentru a avea timp doar pentru ele: „Sincer, cred că iar o să-mi iau o zi (sau un întreg weekend) liberă. Fetelor, luați-vă o pauză dacă simțiți nevoia. Este benefic pentru suflet.”

Cum să menții mai ușor curățenia într-o casă cu copii

Ca să eviți, pe cât posibil, să ajungi adesea la capătul puterilor din cauza faptului că toată curățenia din casă este responsabilitatea ta și să spui: „Nu mai fac curat după familia mea!”, ține cont și de sfaturile de mai jos:

 • Toată lumea din casă ar trebui să știe exact care este locul obiectelor pe care le folosiți mai des- Nu doar tu trebuie să știi unde este locul pentru toate lucrurile din casă, ci și membrii familiei tale, inclusiv copiii. Insistă asupra acestui lucru, în condițiile în care te poate scuti de mult efort inutil
 • Obișnuiește-ți copilul să nu aibă acces la toate jucăriile- Cu atât mai mult cu cât este vorba despre multe jucării și știi că micuțul tău are obiceiul de a se înconjura de multe dintre ele, deși nu le folosește, familiarizează-l cu o anumită „rotație” a jucăriilor. Astfel, stabiliți ce jucării să utilizeze la un moment dat, numai după acestea vor fi strânse putând să aibă acces și la celelalte pentru a nu se crea haos în toată casa
 • Lasă obiectele de depozitare cât mai la îndemâna copilului- Organizează spațiile pentru ca și copilul să poată ajunge ușor la cutii, pungi, saci etc.. În acest fel, va fi mai dispus să-și pună jucăriile la locul lor. Dacă ai mai mulți copii, desemnați spațiile de depozitare pentru fiecare, punând eventual etichete. Vei vedea că ordinea se va păstra mai ușor!
 • Stabilește o rutină în ceea ce privește curățenia din casă- Pe de o parte, va fi necesară o rutină zilnică și, pe de altă parte, o rutină săptămânală. Aceasta din urmă se va realiza mai bine dacă aceea zilnică s-a respectat. Pe măsură ce crește, copilul va trebui să se familiarizeze și el cu această rutină și cu cea care ține de spațiile pe care le folosește cel mai mult (în special camera sa)
 • Învață-ți copilul cum să-și mențină ordinea în cameră- La început ghidează-l cât mai mult și stai lângă el/ea ca să-i arăți cum ar trebui să procedeze. Treptat, când va mai înainta în vâstă și se va obișnui, poți doar să îl supraveghezi în anumite intervale. Nu uita să-l lauzi pentru ceea ce a realizat! Fiind mândru, va tinde să repete acest comportament și cu alte ocazii, până când totul se va transforma într-o adevărată rutină
 • Fixați un sistem cât mai simplu de păstrare a ordinii în camera copilului- Cu cât lucrurile vor fi mai simple și mai ușor de pus în practică, micuțului îi va fi mai la îndemână să se implice. Desigur, va fi necesar să-i oferi și „recuzita” potrivită (cutii, saci etc.)
 • Ai grijă ca suprafețele din locuință să fie cât mai libere- Dacă nu vei ține seama de această regulă, tentația de a înghesui cât mai multe lucruri pe o anumită suprafață va fi mai mare pentru toți din familie. De aici și până la apariția dezordinii nu va fi drum lung!
 • Alege treburi casnice potrivite vârstei și stadiului de dezvoltare a copilului- Un studiu ce aparține „Universității Minnesota” (SUA) a ajuns la concluzia că, dacă un copil va fi implicat în treburi casnice de la o vârstă fragedă, va avea parte de beneficii precum: va învăța să fie responsabil, va deprinde autocontrolul și se va putea calma mai ușor. Mai mult decât atât, același studiu a adus în prim-plan următorul aspect: cei care au fost implicați în treburi casnice în copilărie s-au transformat în adulți cu mai mult succes în viața profesională și personală decât cei care nu au realizat acest demers. De aceea, psihologii recomandă antrenarea copiilor în diferite treburi, cu condiția ca acestea să fie pe măsura vârstei și abilităților pe care le dețin. În același timp, va fi ideal când unui copil i se va da posibilitatea să aleagă între două tipuri de treburi. De exemplu, îi poți spune: „Ce preferi, să pui cuburile la loc sau să sortezi șoșetele pe culori?”
 • Implică întreaga familie în treburile casnice- Nu numai că îți va și ție mult mai ușor să-ți termini treburile, dar veți putea să petreceți timp suplimentar împreună și, mai mult decât atât, îți vei crea mai mult răgaz pentru a sta cu cei dragi

fetita-ce-isi-ajuta-mama-la-treaba-carand-un-cos-cu-rufe

Citește și: Copiii care își ajută părinții la treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes

Surse: ghk.h-cdn.co, letlassothemoon.com, nbcnews.com, scarymommy.com, thissimplebalance.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  George Clooney despre viaţa de tată: "Spăl vase, fac curat. Mă simt ca mama mea în 1964. Înţeleg acum de ce şi-a ars sutienul"
  George Clooney despre viaţa de tată: "Spăl vase, fac curat. Mă simt ca mama mea în 1964. Înţeleg acum de ce şi-a ars sutienul"

  Unul dintre cei mai faimoşi actori americani este tată de gemeni. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce a dezvăluit George Clooney despre schimbările care au survenit...

  Ce i s-a întâmplat Gabrielei Cristea după ce a slăbit după naștere: "au lăsat urme vizibile pe corpul meu"
  Ce i s-a întâmplat Gabrielei Cristea după ce a slăbit după naștere: "au lăsat urme vizibile pe corpul meu"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din România, Gabriela Cristea, a dezvăluit cum a reuşit să slăbească, dar şi ce a păţit după ce a scăpat de cele 25 de kilograme. Iată...

  Mihai Trăistariu a făcut un copil, în tinerețe? Ce s-a întâmplat cu acesta
  Mihai Trăistariu a făcut un copil, în tinerețe? Ce s-a întâmplat cu acesta

  Bombă în showbiz! Mihai Trăistariu ar fi făcut un copil, în tinerețe. Artistul a povestit, într-o emisiune TV, cum a cunoscut-o pe femeia care avea să devină mama...

  Cea mai amuzantă vloggeriță de la noi este însărcinată! Uite cum a făcut anunțul
  Cea mai amuzantă vloggeriță de la noi este însărcinată! Uite cum a făcut anunțul

  Te molipsește de fiecare dată cu bună ei dispoziție. Una dintre cele mai amuzante vloggerițe de la noi, care a participat și la emisiunea ”Chefi la cuțite” unde a ajuns...

  Cea mai mare bucurie a mea după ce am divorțat este că nu mai am o soacră
  Cea mai mare bucurie a mea după ce am divorțat este că nu mai am o soacră

  Sunt doi ani și jumătate de când am divorțat. Doi ani și jumătate de când sunt fericită, eu și fiica mea, în apartamentul nostru micuț. Tatăl ei este prezent...

  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019
  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019

  Se spune că trebuie să fim răbdători, pentru că nici măcar în natură nimic nu stă înflorit tot anul. Și iată că răbdarea a dat roade, pentru că, ușor, dar sigur,...

  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”
  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”

  Surpriză dublă în familia cântăreței de muzică populară, Angela Rusu. Ea și fiica ei, Larisa, sunt însărcinate în același timp! Diferența dintre bebeluși...

  Fata cea mare a lui Cristi Borcea a făcut 17 ani. Uite cât este de frumoasă!
  Fata cea mare a lui Cristi Borcea a făcut 17 ani. Uite cât este de frumoasă!

  Melissa, fata cea mare a lui Cristi Borcea, a împlinit 17 ani vara aceasta și este o adolescentă superbă!

  © 2022 Qbebe