19 produse care pot duce la cancer, care se ascund în toate casele

19 produse care pot duce la cancer, care se ascund în toate casele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ne ușurează considerabil viața sau dacă ne oferă posibilitatea de a-i oferi corpului nostru îngrijirea dorită, specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: o mare parte dintre produsele de curățenie și din cele destinate îngrijirii personale sunt pline de substanțe foarte toxice. Printre cele mai mari pericole aduse de către acestea se numără prezența substanțelor cu potențial cancerigen. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla nu numai în ce produse se ascund asemenea toxine, ci și cum ați putea să procedați pentru a le evita cât mai mult.

Exemple de produse de îngrijire personală și înfrumusețare, ce conțin și substanțe cancerigene

Săpunul
Toate tipurile de săpun (de mâini, de corp, de vase etc.) pot conține substanțe cancerigene. Cea mai dăunătoare dintre ele este triclosanul, regăsit cu precădere în cele despre care se spune că vor distruge complet bacteriile.
Un studiu recent, efectuat în cadrul „Universității San Diego" (SUA), a demonstrat că triclosanul din săpunuri este responsabil cu creșterea predispoziției de a dezvolta cancer hepatic. Spre exemplu, s-a constatat că oamenii sau șoarecii expuși mai mult de 6 luni la triclosan sunt mai expuși riscului de a se confrunta cu acest tip de cancer. Explicația pentru acest fenomen este: triclosanul va interfera cu o proteină responsabilă de detoxifierea corpului, ceea ce va antrena dezvoltarea fibrozelor la nivelul ficatului.
Cele mai sigure săpunuri sunt cele organice din comerț sau unele pe care să le pregătiți în casă.

Pasta de dinți
Nici acest produs destinat îngrijirii personale nu este lipsit de riscuri pentru sănătate. Cele mai dăunătoare ingrediente din pasta de dinți, sunt, conform experților, fluoridul și triclosanul. Ambele sunt utilizate pentru capacitatea lor de a elimina din bacterii, dar mai multe teste au arătat că pot fi, într-o anumită măsură, responsabile de proliferarea celulelor canceroase ce vor alimenta tumori. De pildă, triclosanul poate să crească predispoziția spre cancerul de colon.
Fluoridul este și el asociat riscului de cancer, dar și spre declanșarea unor afecțiuni ce țin de sănătatea inimii, creierului sau oaselor.
Una dintre cele mai recomandate măsuri de protecție de aceste subtanțe este să se utilizeze o pastă de dinți cât mai organică sau să se pregătească una în casă, pe baza unor ingrediente cât mai naturale (cum ar fi praf de copt, uleiuri esențiale, ulei de cocos etc.).

Deodorantele sau antiperspirantele
Și acestea fac parte dintre cele mai des utilizate produse destinate îngrijirii personale, dar nici ele nu sunt lipsite de pericole când vine vorba de sănătatea ta. De cele mai multe ori, deodorantele se bazează pe compuși din aluminiu. Odată ce aceștia ajung în contact cu pielea, ei vor fi absorbiți direct și vor pătrunde în sânge. Mai ales dacă pe piele există crăpături sau mici tăieturi, aceștia vor ajunge și mai rapid în organism. Vor bloca mai întâi glandele sudoripare, favorizând păstrarea toxinelor, iar prin sânge vor influența negativ activitatea estrogenului. Numeroase cercetări din ultimele decenii au ajuns la concluzia că aluminiul din deodorante va crește nivelul acestui hormon feminin, crescând predispoziția spre cancerul de sân.

Nici antiperspirantele solide, inclusiv cele sub formă de roll-on, nu sunt mai bune. Spre exemplu, ele se bazează pe parabeni, care stimulează și ei dezvoltarea celulelor canceroase. Mai mult, acțiunea lor se leagă și de apariția unor probleme ale sistemului nervos și ale sistemului digestiv.Medicii insistă să ne ferim de ele, atât prin achiziționarea de pe piață a unora cât mai naturale, cât și prin pregătirea unora homemade.

Citește și: 15 obiecte din viața de zi cu zi pe care ar trebui să le arunci  ca să fii mai sănătos

Șamponul obișnuit
Studii recente au arătat că inclusiv acest produs atât de mult folosit conține adesea ingrediente cu potențial cancerigen. Printre ele, cele mai cunoscute sunt: sodium lauryl sulfate (SLS), parabeni, parfumuri și culori artificiale. Spre exemplu, despre parabeni s-a constatat că pot avea o influență în creșterea pericolului de a dezvolta cancer la sân. De asemenea, aceștia pot să provoace probleme neurologice, apariția unor alergii sau chiar a  malformațiilor la făt.
Putem să ne ferim de ele dacă vom opta fie pentru șampoanele organice din comerț, fie dacă ne vom strădui să preparăm  unele homemade, bazându-ne pe ingrediente cât mai naturale (precum săpun lichid organic, uleiuri esențiale etc.).

Pudra de bebeluși
Cu atât mai mult cu cât știm că o vom utiliza des, ar trebui să evităm formulele artificiale, din comerț. Acestea se bazează pe mult talc, dar în condițiile în care și el poate fi contaminat cu azbest, (o fibră minerală), pericolul pentru copil va crește semnificativ.De multe ori azbestul este asociat de către specialiști cu riscul de cancer.
Ideal va fi ca micuții noștri să primească doar pudră preparată homemade, cu amidon, tapioca, făină de arorut (aceasta se obține din planta exotică numită arorut, fiind utilă inclusiv pentru îngrijirea pielii), praf de copt, făină de ovăz, uleiuri esențiale sau orice alte ingrediente naturale.

Oja
Mai multe studii efectuate au SUA au ajuns la concluzia că oja poate conține formaldehide, niște substanțe toxice, responsabile inclusiv de creșterea riscului de cancer. Cu atât mai mult cu cât acestea se regăsesc și în soluțiile destinate dezinfectării ustensilelor regăsite într-un salon de manichiură, să mergem să ne facem unghiile acolo este mai periculos decât acasă.
Specialiștii recomandă ojele cât mai naturale, chiar dacă nu sunt prea rezistente, dar și îndepărtarea rapidă de pe unghii a celor aplicate la salon.

Produse/Obiecte din gospodărie ce sunt pline de substanțe toxice

Tot felul de spray-uri pentru curatenieProdusele de curățenie obișnuite
Indiferent de tipul lor, acestea sunt pline de substanțe otrăvitoare, cu potențial cancerigen. Mai ales formulele concentrate sunt cele mai nocive.În aceste condiții, oamenii de știință nu s-au ferit să afirme că utilizarea lor este la fel de periculoasă precum fumatul, cu atât mai mult cu cât ele nu sunt doar pline de toxine, ci recipientele ce le adăpostesc sunt și ele adesea confecționate din material plastic (și el are potențial cancerigen).

Putem să evtăm  să ne expunem  la produsele de curățenie de pe piață dacă ne vomi orienta spre unele bio sau dacă vom încerca să ne preparăm noi unele. De pildă, ne putem baza  pe ingrediente precum oțet, alcool, amidon, apă, uleiuri esențiale și vom  vedea cum vom avea la îndemână un produs de curățenie eficient și sigur pentru sănătatea noastră și a celor dragi.

Recipientele din material plastic
Sunt nelipsite astăzi din orice gospodărie, dar și ele sunt dăunătoare sănătății. Astfel, în momentul în care acestea vin în contact cu pielea, cu gura sau cu alimentele, anumiți compuși din ele (cum ar fi dietilhexilul ftalat, dietilhexyl adepate, plumbul, cadmiul etc.) sunt absorbite în sânge. Odată ajunși în corp, oricare dintre ele au potențial cancerigen.

Ca să ne ferim de ele, ar trebui să luăm următoarele măsuri:
• Să nu facem abuz de recipientele din plastic
• Să-i obișnuim pe cei mici să mănânce și în vase din alte materiale
• Putem  să cumpărăm alimente ambalate în recipiente de metal sau de sticlă
• Să evităm încălzirea alimentelor în recipiente de plastic (prin încălzire substanțele toxice se vor elibera și pot fi foarte periculoase)
• Să nu le oferim copiilor numai jucării din plastic-  Mai bine va fi să ne orientăm spre cele din lemn

Vasele pentru gătit pe bază de Teflon
Deși acest material este utilizat pe scară largă încă de la jumătatea secolului trecut, abia în ultimii ani s-a vorbit despre cât de nociv poate fi pentru sănătate. Cele mai multe dintre studiile din domeniu au demonstrat că ingredientul cel mai periculos din Teflon este așa-numitul acid perfluorooctanic. El nu se regăsește în cantități mari în vasele pe bază de Teflon, dar odată ce este eliberat prin încingerea acestora, poate fi inhalat foarte ușor și poate persista timp îndelungat în organism. În aceste condiții, pătrunzând în fluxul sanguin, există riscul să crească riscul de favorizare a unor tipuri de cancer.

De pildă, studii din SUA au arătat că acidul perfluorooctanic poate să influențeze, într-o anumită măsură, proliferarea celulelor canceroase la nivelul unor organe precum rinichii, vezica urinară, prostata sau ovarele.
Ca să ne ferim cât mai mult de această substanță cancerigenă, ar fi bine să apelăm cât mai des la vasele care nu conțin Teflon.

Vesela din spumă
Spuma specială pentru aceasta conține styrene, o substanță ce este toxică și cancerigenă. Ea este prezentă inclusiv în fumul de țigară.În vederea protejării sănătății, este util să evităm să folosimi produse din spumă și să citim cu atenție etichetele care descriu materialele din care sunt confecționate obiectele pe care le vom cumpăra pentru casă.

Detergenții de rufe
Specialiștii consideră că una dintre cele mai amenințătoare substanțe din acest produs este 1,4-dioxane. Ea se regăește atât în detergenții sub formă de pudă, cât și în cei lichizi și poate să fie inhalată ușor.Mai multe studii, efectuate în laborator, pe animale, au evidențiat faptul că există o legătură între ea și creșterea riscului de a dezvolta cancer.

În privința oamenilor, nu s-a ajuns încă la concluzii ferme cu privire la cât de mare este pericolul acesteia privind expunerea ocazională, dar sunt rezultate concrete legate de existența riscului la o expunere constantă, pe parcursul vieții.
Alături de cancer, detergenții sunt dăunători pentru că pot favoriza iritațiile, alergiile, probleme cu sinusurile.
Pentru binele familiilor noastre, nu ar trebui să facem exces din a folosi detergenții concentrați și să ne orientăm  spre cei blânzi, cât mai naturali. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât suntem în situația să spălăm rufele unui bebeluș.

Detergenti lichizi de rufe

Înălbitorii pe bază de clor
Chiar dacă substanța activă din ei poate să dezinfecteze și să favorizeze albirea, să vii des în contact cu așa ceva te poate expune inclusiv creșterii predispoziției spre cancer. Cercetările au arătat că putem inhala foarte ușor clorina, iar aceasta va pătrunde în fluxul sanguin, va irita căile respiratorii și poate să cauzeze inclusiv disfuncționalități ale tiroidei.
Putem  să ocolim acest produs dacă vom recurge mai des la oțet și la praf de copt pentru a ne  înălbi rufele sau pentru a dezinfecta și reda strălucirea unor suprafețe din casă.

Balsamul de rufe
Pericolul de a folosi acest produs crește din cauza multiplilor aditivi, în special a celor pentru parfum. În condițiile în care pielea ajunge în contact cu rufele pentru care s-a utilizat balsam, substanțele cancerigene din acesta pot ajunge în organism.

Printr-un studiu american amplu au fost testate 25 de produse destinate îngrijirii gospodăriei. În peste jumătate dintre ele s-a regăsit cel puțin 1 substanță cu potențial de cancerigen, iar printre ele se aflau și balsamurile de rufe.
Este bine să putem  înlocui balsamul de rufe cu alternative naturale, precum: praful de copt, oțetul, glicerina vegetală etc.

Spray-urile destinate alungării insectelor
Sunt considerate de către specialiști ca unele dintre cele mai periculoase obiecte pentru sănătate, întrucât sunt pline de chimicale cu potențial cancerigen ridicat.
Ideal va fi să încercăm să ne folosim  de mijloace naturale de alungare ale insectelor, cum ar fi repelenții naturali: uleiurile esențiale (de mentă, de lavandă, de eucalipt), oțetul, piperul Cayenne etc.

Linoleumul din casă
Se întreține ușor, da poate fi plin de ftalați, substanțe cu potențial cancerigen. Acesta se regăsește și în obiecte precum perdeaua de la duș, materialele ce imită pielea, jaluzele din plastic, tapet sau anumite jucării.
Ne putem  proteja de ele dacă vom achiziționa produse pe care scrie că nu conțin ftalați. Pentru protecția copilului, ar trebui să ne orientăm mai ales spre jucării din lemn. În plus,este foarte importante să ne ambalăm  alimentele în recipiente de sticlă sau din alte materiale și să nu mai folosim multe confecționate din plastic.

SMana de femeie, cu manusi de curatenie, care apasa pe un spraypray-urile pentru împrospătarea aerului
Din dorința de a scăpa de orice miros dezagreabil din casă, putem ajunge să folosim prea mult spray pentru împrospătarea aerului. Recomandat este să fim  mai rezervate  în acest demers, întrucât studii din ultimii 10 ani au ajuns la concluzia că în aceste spray-uri se găsesc unele dintre cele mai periculoase substanțe cancerigene. În special cele utilizate pentru crearea parfumurilor de tot felul sunt dăunătoare și pot antrena inclusiv agravarea unor alergii sau a unor afecțiuni respiratorii, precum astmul.

Înainte de a ne hotărâ dacă să apelăm sau nu la un asemenea produs, ar trebui să citim mai întâi ingredientele de pe ambalaj. De asemenea, cu cât spray-ul respectiv are un miros mai artificial, cu atât este mai toxic.
Cel mai bine va fi să le ocolim și să schimbăm aerul din casă prin intermediul unor uleiuri esențiale, a unor plante sau a unor lumânări parfumate pe care le putem pregăti homemade.

Materialul folosit la izolarea unor locuri din casă
Experții trag următorul semnal de alarmă: multe dintre materialele izolante conțin azbest, ce este cancerigen. Pe măsură ce izolarea se deteriorează, particulele de azbeste încep să ajungă în aer și să se agațe de piele sau de încălțăminte. Mai mult, ele pot fi înghițite foarte ușor.
Cel mai bine este să apelăm la materiale izolante despre care șitm sigur că nu au în componență azbest sau cel puțin să avem grijă să înlocuim periodic izolațiile cu azbest, astfel încât acesta să nu aibă răgaz să se deterioreze prea mult și să ajungă în aer.

Lumânările parfumate
Poate să ne  placă să eliminăm orice miros neplăcut cu ajutorul acestor lumânări, dar medicii ne sfătuiesc să fim reținute în acest demers. Astfel, descoperirile din ultimii ani au arătat că acest produs conține și substanțe cancerigene. Unele studii au demonstrat inclusiv că micuții care au fost expuși fumului degajat de lumânările parfumate în perioada în care mamele au fost însărcinate sau în perioada alăptării au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer pulmonar la maturitate.
Mai bine vom renunța la asemenea lumânări și ne vom împrospăta casa cu ajutorul unor uleiuri esențiale, naturale.

Îndulcitorii artificiali
Întrucât putem avea oricând prin casă produse cum ar fi băuturi dietetice, diverse dulciuri fără zahăr, produse cu „0 calorii" etc. ar trebui să luăm neapărat în calcul și următorul aspect: ele pot avea inclusiv potențial cancerigen. În special aspartamul, unul dintre cele mai comune ingrediente din astfel de produse, este considerat printre cei mai periculoși conservanți întrucât mai multe studii au arătat că poate stimula dezvoltarea celulelor canceroase, mai ales când vine vorba de vezica urinară. Mai mult, îndulcitorii artificiali sunt incluși uneori printre factorii responsabili de apariția cancerului la sân sau chiar a leucemiei.
Medicii insistă asupra excluderii acestor îndulcitori din alimentație și înlocuirea lor cu alte substanțe care pot îndulci: mierea, zahărul de cocos, siropul de arțar organic, pasta de curmale.

Voi  știați până acum la ce pericol vă expuneți prin utilizarea unor obiecte/produse cu care venim în  contact zi de zi sau aproape zilnic?

Citește și: Produse din casă care îți pot otrăvi copilul

Surse:
www.cancer.org, www.cheatsheet.com, www.healthy-holistic-living.com,www.naturalon.com, www.quickenloans.com, www.rd.com, www.sfatulmedicului.ro, www.worldhealth.net

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Doi copii care s-au vindecat de cancer s-au întâlnit prima dată în afara spitalului. Ce emoționant!
Doi copii care s-au vindecat de cancer s-au întâlnit prima dată în afara spitalului. Ce emoționant!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău
    Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău

    În perioada sărbătorilor, părinții sunt copleșiti de gama largă de jucării disponibilă pe piață, având deseori de ales dintre multe obiecte și activități complexe,...

    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile
    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile

    Dacă unele persoane preferă să-și dezvăluie emoțiile în preajma celorlalți, altele se simt mai confortabil când nu realizează un asemenea demers. De altfel, acestea din...

    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee
    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee

    Luna trecută, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind acordarea priorității, la ghișee și la casele de marcat, femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de...

    Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer
    Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer

    Vara cu atât mai mult nu ar trebui să ieșim din casă fără să aplicăm, în special pe față, un strat de cremă cu un factor de protecție solară ridicat. O astfel de...

    Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”
    Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”

    Te-ai întrebat vreodată ce este în sufletul unui „înger” care tratează copiii bolnavi de cancer? Diana Todea este psihoterapeut în cadrul Asociației...

    Un copil de 3 ani care suferea de cancer a murit după ce a fost tratat cu paracetamol
    Un copil de 3 ani care suferea de cancer a murit după ce a fost tratat cu paracetamol

    Un băiețel de doar trei ani a murit după ce i-a fost prescris un tratament cu paracetamol. Copilul a ajuns la spital după ce începuse să se simtă foarte rău și să facă...

    Alertă! Produse alimentare retrase din magazinele din România. De ce nu pot fi consumate
    Alertă! Produse alimentare retrase din magazinele din România. De ce nu pot fi consumate

    Alertă alimentară în România ridicată de către Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Două tone de mâncare au fost retrase de urgență...

    O femeie a rămas văduvă la 24 de ani dar și-a dorit un copil cu soțul ei, care a murit de cancer
    O femeie a rămas văduvă la 24 de ani dar și-a dorit un copil cu soțul ei, care a murit de cancer

    O femeie rămasă văduvă la doar 24 de ani urmează să aducă pe lume copilul soțului ei, care a murit de cancer în urmă cu doi ani. Regăsiți mai jos toată povestea.

    © 2024 Qbebe