Sarea: 35 de moduri de folosire in gospodarie

Sarea: 35 de moduri de folosire in gospodarie

Louise Tanase - Contributor

Sarea de bucatarie poate fi gasita in orice gospodarie in orice moment al zilei, in orice anotimp si este folosita, probabil, de mai mult de 90% dintre locuitorii planetei. Insa daca te limitezi sa folosesti sarea la a da gust preparatelor culinare, pierzi enorm. Iata cum mai poti folosi sarea.

Cele mai banale ingrediente si obiecte aflate in gospodaria noastra se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, cele mai utile si versatile. In cazul in care vrei sa exploatezi sarea de bucatarie in toate modurile posibile si sa beneficiezi de calitatile acesteia in cele mai diverse moduri, iata ca trebuie sa o scoti din bucatarie si sa accepti ideea ca poate fi folosita oriunde si oricum. Iata cateva dintre modurile de utilizare ale acestui minunat dar al naturii.

Sarea de bucatarie si ingrijirea personala

Sarea de bucatarie poate fi folosita atat terapeutic, cat si cosmetic. Nu stii cum?

1. Amelioreaza neplacerile provocate de intepaturile insectelor si iritatia urzicilor

Sarea poate ameliora durerea si senzatia de arsura provocate de intepaturile de albine, viespi si alte insecte, dar si de iritatia provocata de contactul cu urzicile sau alte plante.
- Daca ai fost intepata de o albina ori o viespe uda imediat intepatura si acopera locul cu sare de bucatarie. Durerea se va diminua si inflamatia va fi mai redusa. Desigur ca, daca stii ca esti alergica la intepaturile de albine sau viespi trebuie sa primesti imediat ingrijire medicala.
- Daca ai fost piscata de un tantar sau purice si te mananca foarte tare locul respectiv, uda zona afectata cu apa sarata, apoi acopera cu untura sau ulei vegetal.
- Atunci cand faci o iritatie puternica din cauza contactului cu urzici sau alte plante de acest fel, poti ameliora mancarimile scufundand zona afectata in apa calda sarata. In cazul in care iritatia este extinsa pe o portiune prea mare de piele, umple cada cu apa calda, toarna 500 grame de sare in cada si scufunda-te in apa timp de 10-15 minute.

2. Tratament impotriva matretii

Sarea de bucatarie constituie un tratament excelent impotriva matretii pe care il poti folosi inainte de aplicarea samponului. Caracteristicile sale abrazive sunt grozave pentru inlaturarea grasimii in exces. Presara-ti sare pe scalpul uscat si apoi maseaza-ti bine capul. Clateste, aplica samponul si apoi clateste iarasi bine.

3. Inmoaie pielea uscata

Evident ca ai auzit de sarea de baie, ai vazut flacoanele in magazine si probabil ca ai si folosit de cateva ori cristalele parfumate si colorate. Din pacate, dupa ce bulele au disparut si cada s-a golit de apa, probabil ca ai observat urmele colorate ramase pe emailul cazii. Scoate-ti imaginea asta din minte si retine ca niciun colorant din produsele de ingrijire nu este sanatos si ramai la ideea de sare. Dizolva o jumatate de cana de sare in apa calda din cada si scufunda-te ca de obicei. Pielea ta va fi mai fina si mai moale. Pentru un tratament adevarat ai grija sa cumperi sare de mare ori sare netratata cu iod, chiar si sare pentru muraturi.

4. Tratament pentru unghii

Un tratament ieftin si eficient, usor de realizat acasa este acesta; amesteca o lingurita de sare, o lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingura de zeama de lamaie proaspat stoarsa si o jumatate de ceasca de apa calda. Inmoaie-ti unghiile in solutia astfel preparata timp de cel putin 10 minute si apoi clateste bine cu apa curata. Rezultatul va fi incredibil: cuticulele vor fi moi si usor de impins inapoi sau de taiat, iar daca ai pete galbui pe unghii acestea vor ramane doar o amintire. In timp, vei constata ca unghiile tale devin mai puternice. Tratamentul este recomandat a fi folosit o data pe saptamana pentru rezultate excelente.

5. Exfoliere blanda

Un tratament excelent pentru exfoliere, mai ales in cazul in care ai pielea uscata si sensibila poate fi efectuat tot cu ajutorul sarii de bucatarie. Trebuie doar sa amesteci o ceasca de sare grunjoasa, o lingura de ulei vegetal (masline, floarea-soarelui, porumb) si cateva picaturi de ulei esential la alegere (lavanda pentru calmare, rozmarin pentru stimularea circulatiei, menta este revigoranta, scortisoara are efect anticelulitic si antibacterian). Foloseste acest tratament dupa dus. Dupa aplicare, freaca bine pielea circular si apoi clateste cu apa calduta.

6. Indeparteaza pielea moarta

Poti indeparta celulele moarte de piele fara sa apelezi la lotiuni de scrub sau peeling scumpe si pline de chimicale. Dupa ce te inmoi bine in cada cu apa (eventual apa sarata, cum am descris la punctul 3), catav vreme pielea este inca umeda ia o mana de sare de bucatarie si freaca bine toata pielea de pe corp. Clateste cu apa calduta.

7. Improspateaza-ti respiratia in mod traditional

Apa de gura din comert contine coloranti alimentari, indulcitori si alcool. Plus, un pret maricel. Foloseste reteta bunicii pentru a-ti improspata respiratia: amesteca o lingurita de sare si o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o jumatate de cana de apa. Clateste-ti gura cu acest amestec.

Sarea de bucatarie si curatenia casei

Atunci cand incerci sa folosesti mai putine substante chimice atunci cand faci curatenie in casa, poti apela si la ajutorul sarii de bucatarie. Iata cum.

8. Curata obiectele din alama si cupru

Poti reda stralucirea obiectelor din alama si cupru fara sa fii nevoita sa cumperi produse scumpe de curatat. Pentru a indeparta urmele de oxidare de pe obiectele din alama sau cupru poti prepara o pasta din sare, faina si otet in cantitati egale. Foloseste o carpa moale pentru a freca fiecare obiect cu aceasta pasta, apoi clateste cu apa calduta si detergent de maini, apoi usuca obiectul folosind o carpa moale de bumbac.

9. Curata petele de vin rosu de pe covor

Cosmarul fiecarui posesor de covor deschis la culoare este, fara indoiala, vinul rosu. Cu cat covorul este mai deschis la culoare sau chiar alb, cu atat, parca, incidentele se indesesc. In primul rand, cata vreme vinul nu s-a uscat pe covor, toarna peste el putin vin alb sau chiar apa minerala rece pentru a dilua culoarea. Apoi curata locul cu un burete inmuiat in apa rece. Presara sare de bucatarie pe toata zona si asteapta 10 minute, apoi aspira.

10. Curata petele de grasime de pe covoare

In cazul in care pe covorul tau a ajuns grasime si nu stii cum sa o cureti, sarea de bucatarie iti vine in ajutor. Amesteca o parte sare de bucatarie cu 4 parti alcool industrial si freaca bine cu o perie sau o carpa aspra pata de pe covor. Ai grija sa freci in directia firelor / tesaturii pentru a nu strica modelul sau aspectul covorului.

11. Inlatura urmele de apa de pe mobila din lemn

Sticlele si paharele ude au prostul obicei de a-si marca teritoriul, incercand parca sa te faca sa iti amintesti pe unde au trecut. In cazul in care nu apreciezi astfel de suveniruri, trebuie sa stii ca le poti face sa dispara amestecand o lingurita de sare cu cateva picaturi de apa (suficiente pentru a forma o pasta). Freaca usor locul afectat cu pasta aplicata pe o carpa moale sau pe un burete fin pana dispare pata. Foloseste apoi un spray de curatat mobila pentru a-i reda luciul.

12. Curata vazele

Dupa ce buchetul de flori s-a uscat si l-ai aruncat, in vaza raman reziduuri greu de indepartat doar cu apa. Toarna sare de bucatarie in vaza, freaca bine peretii vazei folosind un burete de vase, apoi spala cu detergent de vase si clateste. In cazul in care nu iti incape mana in vaza, umple vaza cu o solutie tare din sare si apa si las-o sa actioneze timp de cateva ore, apoi clateste.

13. Curata plantele artificiale

Plantele artificiale inca mai decoreaza anumite spatii din casa ori biroul tau? Indiferent daca sunt confectionate din matase ori din nylon le poti curata introducandu-le intr-o punga de hartie cu o cana de sare. Scutura punga energic de cateva ori si florile artificiale vor fi la fel de curate ca in ziua in care le-ai cumparat.

14. Realizeaza aranjamente cu flori artificiale

In cazul in care iti plac florile artificiale sau pur si simplu vrei sa faci decoratiuni, poti folosi sarea de bucatarie pentru a tine florile artificiale in pozitia dorita. Umple un vas cu sare, adauga putina apa rece si aranjeaza florile artificiale. Sarea se va solidifica si florile artificiale vor ramane in pozitia in care le-ai asezat.

15. Pastreaza aspectul mobilei de rachita

Ai in balcon sau in gradina mobilier confectionat din rachita? Probabil ca stii ca in timp culoarea rachitei se va schimba - mobilierul va dobandi o culoare din ce in ce mai galbuie din cauza expunerii la soare si la alti factori de mediu. Daca vrei sa pastrezi mobilierul din rachita in starea originala, freaca-l bine cu o perie dura inmuiata in apa calda cu sare. Lasa mobila sa se usuce la soare si repeta procedeul in fiecare an, de preferat vara, in zilele insorite.

16. Curata acvariul

Pentru a indeparta depozitele minerale produse de apa in acvariu, trebuie doar sa muti pestisorii, sa golesti acvariul de apa si accesorii si sa il freci bine cu sare de bucatarie. Clateste bine acvariul inainte de a-l umple cu apa si a pune inapoi pestii. Este recomandat sa folosesti sare de bucatarie neiodata.

17. Impiedica geamurile sa inghete

Asa cum probabil stii deja, sarea scade temperatura la care apa ingheata. Poti folosi aceasta caracteristica a ei pentru a impiedica geamurile sa inghete iarna. Inmoaie un burete in apa sarata si sterge geamurile bine, apoi lasa-le sa se usuce. De asemenea, poti folosi sarea si pentru geamurile masinii. Pune jumatate de kilogram de sare intr-un saculet de panza si tine-l in masina. Data viitoare cand vei gasi geamurile umezite freaca-le bine cu saculetul cu sare; atunci cand temperatura va scadea, geamurile nu vor mai ingheta.

18. Desfunda scurgerea la cada sau chiuveta

Este imposibil sa impiedici reziduurile de sapun si parul sa infunde scurgerea la baie, insa este posibil sa desfunzi scurgerile ieftin si rapid. Amesteca o cana de sare, o cana de bicarbonat de sodiu si jumatate de cana de otet si toarna amestecul in scurgerea infundata. Dupa 10-15 minute, toarne 2 litri de apa clocotita, apoi da drumul la robinetul de apa calda si lasa apa sa curga pana cand scurgerea functioneaza impecabil.

19. Inlatura petele de grasime de pe vasele emailate

Atunci cand incerci sa elimini petele de grasime arsa de pe vasele emailate in care ai gatit poti consuma toata sticla de detergent de vase si tot mai sunt urme pe cratiti. Iata ca exista o varianta mai simpla si mai ieftina de a curata toata grasimea arsa: pur si simplu scufunda vasul murdar intr-o solutie de apa calda si sare de bucatarie sau sare grunjoasa si lasa vasul asa peste noapte. A doua zi, fierbe apa sarata in vasul care trebuie curatat. Petele vor fi usor de eliminat doar cu un burete de bucatarie.

Sarea de bucatarie la gatit

Fireste ca folosesti sarea in primul rand pentru a da gust preparatelor culinare, insa trebuie sa stii ca sarea te poate ajuta in multe moduri atunci cand gatesti. Iata cateva dintre acestea.

20. Curata aluatul de pe masa

In cazul in care ai facut o placinta, cozonac sau paine si pe masa pe care ai intins aluatul a ramas multa faina sau sunt lipite bucatele de coca, trebuie sa stii ca le poti curata foarte repede presarand sare peste faina sau coca. Foloseste un burete de vase pentru a sterge masa si nu vor mai ramane bucatele lipicioase pe masa.

21. Decojeste nucile pecan mai usor

Nucile pecan au intrat si in bucataria noastra, insa, din pacate, sunt cam greu de spart, iar atunci cand reusesti sa le spargi, miezul se scoate greu din coji. Pentru a face aceasta operatiune mai usoara, inmoaie nucile pecan in apa sarata cateva ore inainte de a le decortica si miezul va iesi mai usor din coaja.

22. Pastreaza salata verde crocanta

Atunci cand ai musafiri si nu poti lasa pe ultimul moment prepararea salatei, trebuie sa stii ca o poti pastra ferma si crocanta daca, imediat dupa ce o speli si o amesteci cu alte ingrediente presara putina sare peste ea si va ramane crocanta cateva ore, mai ales daca o tii in frigider.

23. Revigoreaza merele deshidratate

Ai uitat de merele cumparate cu cateva zile in urma si deja s-au deshidratat si coaja este moale si incretita? Nu trebuie decat sa le scufunzi in apa udor sarata, sa le clatesti si sa te bucuri din nou de prospetimea lor. Vor redeveni netede si stralucitoare.

24. Impiedica fructele taiate sa se inchida la culoare

Atunci cand trebuie sa tai fructele cu ceva timp inainte de a le folosi, indiferent daca trebuie sa le pui intr-o prajitura sau intr-o salata de fructe pe care sa o servesti musafirilor, evident ca iti doresti ca fructele sa isi pastreze culoarea originala. Pentru a te asigura ca fructele precum merele si perele isi pastreaza culoarea si nu oxideaza, scufunda-le intr-un bol cu apa sarata pentru scurt timp.

25. Fa mai repede albusurile si frisca spuma

Data viitoare cand trebuie sa bati albusurile sau frisca spuma, adauga in compozitie un praf de sare inainte de a porni mixerul. Frisca va deveni mai spumoasa si aerata, iar albusurile de ou se vor face mai repede spuma si spuma va fi mai ferma.

26. Pastreaza laptele proaspat

Chiar daca obisnuiesti sa cumperi doar lapte pasteurizat, trebuie sa stii ca si acest tip de lapte se poate strica in cutia de carton daca il pastrezi prea mult dupa ce il deschizi. Secretul prelungirii valabilitatii este adaugarea unui praf de sare in cutia de lapte. Acelasi truc este valabil si pentru smantanta, nu numai pentru lapte.

27. Impiedica branza sa se mucegaiasca

Pe bucata de branza preferata apar urme de mucegai in doar cateva zile dupa ce o cumperi? Poti preveni formarea mucegaiului invelind branza intr-un servet de panza inmuiat in apa sarata. Pastreaza branza astfel impachetata in frigider.

28. Stinge flacarile aprinse pe grasime

In cazul in care nu este asa inca, ar trebui sa tii cutia cu sare in apropierea aragazului. Trebuie sa stii ca, atunci cand ia foc grasimea prelinsa pe marginile unei tigai si se formeaza un mic incendiu cel mai rapid mod de a-l stinge este sa torni sare peste flacari (in cazul in care nu ai un stingator la indemana). Nu incerca niciodata sa torni apa peste un foc izbucnit in ulei sau grasime - nu vei face decat sa faci grasimea sa sara din vas si sa imprastii focul. Sarea este solutia perfecta si pentru momentele in care ai nevoie sa stingi sau sa micsorezi flacarile in gratarul din curte, mai ales atunci cand cresc deoarece picura in foc grasime de pe carnea de pe gratar. Sarea va domoli focul, fara sa iste atat de mult fum cum se intampla atunci cand faci acelasi lucru folosind apa.

29. Aduna mai usor ouale sparte

Daca ai scapat vreodata un ou crud pe gresie probabil ca ai vazut cat de greu se curata: albusul se intinde peste tot si trebuie sa speli de cateva ori pana reusesti sa elimini orice urma. Sarea de bucatarie te ajuta si in acest caz: acopera oul cu sare; sarea va aduna oul intr-un loc si apoi vei putea sa il stergi repede cu un servetel de hartie sau o laveta umeda.

30. Spala spanacul mai usor

Frunzele de spanac proaspat sunt delicioase atat in salate, cat si in mancarea gatita, insa trebuie sa recunoastem ca nu ne face deloc placere sa le spalam, mai ales ca suprafata denivelata a frunzelor face dificila spalarea frunzelor, mai ales a murdariei care se aduna in adancituri. Incearca acest truc: pune multa sare in apa si freaca frunzele intre palme in apa cu sare. Clateste frunzele si toata murdaria va curge de pe ele odata cu sarea. Nu este nevoie sa clatesti de mai multe ori.

31. Impiedica uleiul sa sara din tigaie

Stii momentul acela absolut terifiant in care pui ceva in tigaia cu ulei incins si uleiul incepe sa sara furios in toate directiile si la distante naucitoare? Ei bine, poti impiedica acest tip de incidente daca adaugi in tigaia cu ulei si un praf de sare inainte de a pune alimentele pe care vrei sa le prajesti. Vei putea gati fara durere si fara sa fii nevoita sa cureti uleiul din toata bucataria dupa ce termini de gatit.

32. Scurteaza timpul de preparare

In cazul in care te grabesti atunci cand gatesti si trebuie sa fierbi ceva, adauga putina sare in apa de fiert. Sarea face apa sa fiarba la o temperatura mai ridicata, astfel incat mancarea pe care o gatesti sa necesite mai putin timp de preparare. Retine ca sarea nu face apa sa fiarba mai repede, asa ca nu iti face iluzii.

33. Curata usor ouale fierte

Te-ai intrebat vreodata care este secretul curatarii unui ou fiert fara sa spargi coaja acestuia in milioane de bucatele pe care sa fii nevoita sa le inlaturi una cate una? Secretul este sa adaugi o lingura de sare in apa inainte de a pune oul la fiert.

34. Ochiuri in apa perfecte

In cazul in care iti plac ochiurile in apa si ai vrea sa iti iasa perfecte ca la restaurant, dar de fiecare data albusul ti se imprastie si atunci cand sunt gata au o forma ciudata, tot sarea de bucatarie poate fi solutia. Pune jumatate de lingurita de sare in apa inainte sa pui ouale pentru a ajuta albusurile sa ramana compacte. In loc de sare mai poti pune o lingura de otet si astfel nu numai ca albusurile nu se vor mai imprastia, dar ouale vor avea si un gust mai bun.

35. Afla cat de proaspete sunt ouale

In cazul in care nu esti sigura cat de proaspete sunt ouale, pune 2 linguri de sare intr-o cana cu apa si pune oul in cana. Un ou proaspat se va scufunda in apa, iar unul proaspat va pluti.

Voi cum stiti sa mai folositi sarea de bucatarie?

Articolul urmator
Da, am bradul împodobit din luna noiembrie...a anului trecut!
Da, am bradul împodobit din luna noiembrie...a anului trecut!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Olimpic și admis la Politehnica din Paris, Tudor nu are bani să urmeze studiile. Tatăl lui a vândut animalele și tractorul din gospodărie
    Olimpic și admis la Politehnica din Paris, Tudor nu are bani să urmeze studiile. Tatăl lui a vândut animalele și tractorul din gospodărie

    Un tânăr din Gorj are nevoie de sprijin pentru a studia la Paris! Tudor Păișanu, fost olimpic la matematică, a aflat de curând că a fost admis la o prestigioasă facultate...

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

    Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    421.000 potentiale bacterii in casa ta. Sau 11 moduri de a evita imbolnavirea familiei
    421.000 potentiale bacterii in casa ta. Sau 11 moduri de a evita imbolnavirea familiei

    Toti ne dorim o familie sanatoasa si armonioasa. Sunt multe lucruri care ne impiedica sa ne bucuram de liniste si totusi, atat de putine de facut pentru ca problemele sa dispara. Iata ce ne...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    6 moduri de a refolosi figurinele de ciocolată rămase de la Paști
    6 moduri de a refolosi figurinele de ciocolată rămase de la Paști

    Probabil că an de an vi se întâmplă ca, după Sărbătorile Pascale, să vă rămână o grămadă de ciocolată de la figurinele pe care copiii voștri le-au primit de la...

    © 2024 Qbebe