De ce contează presiunea anvelopelor?
Anvelopele reprezintă singurul punct de contact dintre vehicul și carosabil. Din acest motiv, orice dezechilibru la nivel de presiune afectează comportamentul mașinii, dar și consumul de carburant. Dacă un set de cauciucuri de vară 225 45 r17 are presiunea sub limitele recomandate de producător:
- se deformează mai mult în timpul rulării pe asfalt fierbinte;
- zona de contact pe suprafața de carosabil crește;
- este generată astfel o rezistență mai mare la rulare;
- motorul trebuie să consume mai mult combustibil pentru a menține viteza dorită.
Pe termen scurt, diferențele pot părea nesemnificative, dar după câteva sute de kilometri, vei observa un consum suplimentar considerabil. Nici cu anvelopele de vară mai umflate decât este necesar n-ar trebui să conduci în timpul sezonului cald. O presiune prea mare în anvelope:
- reduce aderența acestora pe suprafața drumului;
- poate afecta stabilitatea mașinii în curbe sau la frânare bruscă;
- poate cauza uzura neuniformă a anvelopelor;
- astfel, pot fi generate mai rapid noi costuri de întreținere / înlocuire.
Cum influențează sezonul cald presiunea în anvelope?
Temperatura exterioară are impact direct asupra presiunii. Pe măsură ce aerul se încălzește, acest gaz se și dilată, ceea ce duce la o creștere temporară a valorii parametrului de interes. Creșterea nu este, însă, uniformă sau controlată. În plus, fluctuațiile termice zi / noapte semnificative pot afecta la fel de bine presiunea.
În sezonul estival, mulți șoferi pleacă la drum cu mașina încărcată – bagaje, echipamente de camping, biciclete, pasageri suplimentari etc. Greutatea adițională pune o presiune crescută pe anvelope, care, dacă nu sunt bine umflate, se uzează într-un ritm accelerat și generează o rezistență la rulare mai mare.
Astfel, presiunea incorectă în combinație cu temperatura ridicată și sarcina crescută pe setul mașinii generează un consum semnificativ mai mare de carburant. Mai mult decât atât, se pot produce mai ușor avarii la motor sau explozii ale pneurilor, punând în pericol siguranța tuturor participanților la trafic.
Cât carburant se pierde din cauza presiunii incorecte?
Deși pare greu de crezut, pierderile sunt reale și măsurabile. Studiile efectuate de organisme internaționale din domeniile auto și energetic au demonstrat că o presiune scăzută cu doar 0.5 bari sub valoarea recomandată de producător poate crește consumul de combustibil cu aproximativ 4%.
Asta înseamnă că la fiecare plin de 50 de litri, aproximativ 2 litri de combustibil pot fi irosiți, doar pentru că presiunea este sub pragul optim. La 2000 de km parcurși într-o lună cu anvelopele umflate impropriu, costurile suplimentare la combustibil pot depăși cu ușurință 100 de lei, fără a lua în calcul uzura prematură a pneurilor.
Presiunea corectă în anvelopele de vară: ce poți face?
Pentru a evita toate problemele menționate mai sus, trebuie să verifici cu regularitate presiunea în toate cele patru anvelope ale setului. Nu trebuie să aștepți până când se poate observa cu ochiul liber faptul că pierd aer. De cele mai multe ori, pierderile de presiune nici măcar nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Cel mai bine este să verifici presiunea în anvelopele de vară o dată la 3–4 săptămâni, folosind un manometru de încredere sau mergând la o stație de alimentare dotată cu un dispozitiv de măsurare precis. Momentul ideal pentru verificare este dimineața, înainte ca mașina să fie pusă în mișcare, dar și înainte de un drum.
Asta deoarece anvelopele reci oferă o valoare reală a acestui parametru important. Ajustarea valorii (prin adăugare sau scoatere de aer / azot) se face prin raportare la valorile recomandate de producătorul mașinii, pe care le găsești de obicei în manualul de utilizare sau pe o etichetă lipită în zona ușii șoferului.
Presiunea din anvelope are un impact semnificativ asupra consumului de combustibil, mai ales pe timp de vară. Într-un sezon în care drumurile cu mașina sunt frecvente, temperaturile atmosferice mai ridicate și încărcătura mașinii mai mare, presiunea corectă în anvelope asigură costuri mai mici, siguranță și confort!
