8 mituri despre sexul de după naștere pe care trebuie să le dărâmăm

8 mituri despre sexul de după naștere pe care trebuie să le dărâmăm

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce deveniți părinți, întreaga voastră existență va fi supusă unor schimbări radicale. În calitate de cuplu însă, veți începe să vă întrebați inclusiv dacă viața voastră sexuală va mai putea fi la fel ca înainte de nașterea copilului. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos, care vă va aduce lămuriri suplimentare cu privire la unele dintre cele mai importante aspecte legate de actul sexual de după naștere. Veți vedea care dintre ele corespund într-adevăr realității și care nu se sprijină pe niște explicații științifice, fiind mai degrabă rezultatul unor concepții ce nu mai sunt de actualitate.

„Primul act sexual de după naștere va fi îngrozitor"

Acest fenomen va depinde de fiecare organism în parte. Într-adevăr, spun medicii, este foarte posibil ca prima dată ce desfășurăm o activitate sexuală după naștere să simțim dureri, să ni se pară că vaginul este mai rigid. Important este să avem răbdare, chiar dacă se poate întâmpla să avem și dificultăți legate de orgasm.
În același timp, ne putem confrunta și cu următoarea situație: să avem scurgeri de lapte matern și să simțim că avem vaginul foarte uscat (Explicația pentru uscăciunea vaginului este aceasta: prolactina este eliberată pentru stimularea lactației, dar va afecta producerea de estrogen, ceea ce va determina uscăciunea). Dacă ni se întâmpla așa ceva, putem găsi diverse metode menite să contribuie la lubrifierea vaginului.

„Vaginul meu va rămâne întins pentru întotdeauna"

Nici acest mit nu se sprijină pe o realitate. Este adevărat că vaginul se va întinde considerabil de la naștere, dar își va reveni treptat la normal.
În funcție de starea ta de sănătate, mergi la un specialist, care-ți va putea recomanda diverse exerciții Kegel, menite să te ajute să-ți refaci zona pelviană. Mai grele sau mai ușoare, acest tip de exerciții vor fi benefice nu numai pentru sănătatea vaginului tău, cât și pentru tractul urinar, ajutându-te totodată să te fortifici după ce ai născut.

Citește și: Cum să-ți îmbunătățești viața sexuală după naștere, cu aceste trei exerciții simple

„Vei fi gata să-ți reiei activitatea sexuală la 6 săptămâni de la naștere"

În realitate, ne spun specialiștii, depinde de fiecare femeie când va fi gata să-și reia viața sexuală după naștere.
Dacă pentru unele vor fi suficiente 4-6 săptămâni ca să revină la activitatea sexuală, pentru altele pot trece mai multe luni. De altfel, chiar medicii sunt cei ce recomandă, în funcție de tipul de naștere (naturală sau prin cezariană), dacă aceasta a fost mai mult sau mai puțin traumatizantă etc. o anumită pauză până la posibilitatea reluării vieții intime.
De asemenea, trebuie să ai în vedere și următorul aspect: până vei fi gata pentru actul sexual propriu-zis, există și alte modalități de a te bucura alături de momente intime. De voi va depinde să vă simțiți bine împreună, fără să desfășurați neapărat o activitate sexuală.

Cuplu pe pat, sarutandu-se

„Nu este nevoie să aștepți până când vei putea începe să ai din nou activitate sexuală, chiar dacă ai născut prin cezariană"

Cu atât mai mult cu cât ai născut prin cezariană este nevoie să mai aștepți până când îți vei relua activitatea sexuală, spun medicii. Dacă și după o naștere pe cale naturală, fără complicații, se recomandă să aștepți cel puțin 4 săptămâni până să desfășori un act sexual, cu atât mai mult după cezariană este indicat să îi dai corpului tău răgazul să se vindece pe deplin.
Ideal este să aștepți ca medicul tău să-ți dea acordul pentru a-ți reîncepe viața sexuală. Desigur, și tu vei hotărâ dacă ești sau nu pregătită pentru așa ceva.

„După naștere, nu te vei mai simți la fel de bine în timpul actului sexual"

Și acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri ce țin de sexul de după naștere. Studiile din domeniu ne demonstrează însă că nu este deloc așa, iar corpul nostru are capacitatea de a simți la fel plăcerea actului sexual.
Importantă este răbdarea fiecărui cuplu pentru ca organismul femeii să-și revină complet după naștere. În plus, un factor foarte important pentru ca relațiile sexuale să nu aibă de suferit după naștere este conștientizarea pe deplin a faptului că nu sunteți doar o familie cu un copil, ci un cuplu.
Odată ce conștientizați acest lucru, amândoi veți colabora mai bine pentru a găsi soluțiile menite să vă ajute să vă reluați activititatea sexuală așa cum vă doriți.

Cuplu nefericit, ce sta in pat

„Nu e nevoie să iei anticoncepționale dacă alăptezi"

Este unul dintre miturile legate de sexul de după naștere, dar care nu este deloc valabil. El se bazează pe ideea că metoda naturală de contracepție numită „amenoreea de lactație". Aceasta se referă la: secreția laptelui este menținută de un hormon numit prolactină. Prin efectul inhibitor asupra GnRH („gonatropin releasing hormone"), FSH și LH, prolactina va determina o scădere a secreției de estrogeni, ce se va materializa prin anovulație (lipsa ovulației) și amenoree (lipsa menstruației).
Cu toate acestea, medicii ne avertizează asupra următorului aspect: această metodă contraceptivă atinge maximul de eficiență imediat după naștere, dacă este îndeplinită această condiție: bebelușul să fie permanent alăptat la sân, atât pe timpul zilei (la fiecare 4 ore), cât și pe timpul nopții (la fiecare 6 ore), efectuându-se golirea completă a sânilor. În acest context, eficiența acestei metode se încadrează undeva între 95 și 98%. Ea își va scădea treptat eficiența, pe măsură ce bebelușului i se introduce în alimentație laptele praf, odată ce se va trece și la diversificarea alimentației. Atunci va fi eficientă cam 91%.
Ca să te asiguri că nu vei rămâne însărcinată în perioada de alăptare, specialistul îți va recomanda un tip de pilulă contraceptivă ce nu va interfera cu producerea laptelui (pilula va conține doar progesteron). În plus, este bine să apelați și la prezervativ, pentru o maximă siguranță.

Citește și: Top 10 mituri despre contraceptive daramate

„Sigur e ceva în neregulă cu tine dacă ai nevoie de lubrifiere"

Deși ți se poate părea un fenomen îngrijitor, experții ne asigură că nu avem de ce să ne facem griji. Astfel, uscăciunea vaginului este normală, în condițiile în care după naștere au loc noi transformări hormonale. Nivelul de estrogen va fi mai scăzut, ceea ce va duce la subțierea țesutului vaginal. Din fericire, acest proces va înceta odată ce nu vom mai alăpta.
Dacă te confrunți cu uscăciune vaginală și nu alăptezi, este foarte posibil ca acest simptom neplăcut, ce te împiedică să te simți confortabil în timpul actului sexual, să fie legat de o depresie postpartum sau de afecțiuni tiroidiene. În acest caz, nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai rapid un medic. După ce acesta te va consulta, îți va spune ce este de făcut. Cel mai probabil ți se vor prescrie și niște creme speciale pentru lubrifierea vaginului, ce conțin sau nu estrogen.

„Va fi mai dificil să-ți reiei activitatea sexuală după naștere, întrucât partenerul tău poate fi traumatizat"

Este un mit legat de sexul de după naștere care este parțial adevărat. Acesta se referă la un mic procent dintre bărbați, care pot ajunge să nu mai asocieze vaginul femeii ce a născut cu activitatea sexuală. Fie că este vorba despre cei ce au asistat la naștere, fie că este vorba despre cei ce cred că trupul partenerei lor nu va mai fi niciodată la fel după naștere, există o posibilitate ca unor bărbați să le fie greu să se mai antreneze în viața sexuală după ce aceasta a devenit mamă.
Însă studiile din domeniu au arătat, de-a lungul timpului, că mare parte a bărbaților continuă să asocieze corpul partenerei lor cu actul sexual. Spre exemplu, un studiu efectuat în Turcia, cu proaspăt tați ce au fost primit întrebări legate de calitatea vieții sexuale după ce au devenit părinți, a arătat că o mare parte dintre ei considerau că aceasta nu s-a modificat, indiferent de tipul de naștere pe care l-a avut partenera lor. Ceea ce s-a evidențiat însă în urma acestui studiu a fost următorul aspect: un procent ridicat dintre cei chestionați au declarat că au empatizat cumva cu durerea resimțită de partenerele lor la naștere, cu grijile lor legate de schimbările corpului din perioada postpartum.

Voi ați auzit până acum de aceste mituri, ce țin de sexul de după naștere?

Surse:
www.cbsnews.com, www.parenting.com, www.parents.com,www.psychologytoday.com, www.romper.com, www.todaysparent.com

Articolul urmator
Un bărbat a refuzat să-și vadă fiica dupa naștere până nu a făcut un test de paternitate
Un bărbat a refuzat să-și vadă fiica dupa naștere până nu a făcut un test de paternitate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii
    Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii

    Asociația Medicală Americană (AMA) a publicat într-un raport din iunie că pledează pentru eliminarea sexului „masculin” și „feminin” de pe certificatele...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere
    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

    Printre marile provocări de proaspătă mămică se numără și cea legată de acceptarea transformărilor corpului după naștere. De aceea, poți fi tentată să te „ascunzi”...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    © 2024 Qbebe